Tak,nepovedal by som,ze zabudnut na vykon u vesuvitu(.... radsej zabudnut na vykon u 45/70 pri pouziti vesuvitu a 500gr striel)....proste ho treba nasypat viac.Lenze u 70ky nieto kde.Ona povodne ani nebola urcena na ladovanie 500gr striel.Myslim,ze origo tam patrili 370-400gr strely...neviem presne z hlavy.500 a 600 gr strely sa pouzivali u 100-120tok.To by nebol problem,ked chce dat vyrabat hlaven.Tak si moze dat vyrobit komoru na nabojnicu aku chce,aby tam tych 70gr prachu voslo.Akurat ze 70ka nabojnica kostuje okolo 0.8e, 100ka 1.5e a 120ka 3e

....no,ale kto chce chovat opicu....

.Ja prave setrim na sharpku v razi 45/100.Tam rozdiel v cene rychlo zmaze moznost pouzivania vesuvitu ci lacneho delaboratu oproti nasobne drahsiemu svajcarakovi.
...cistenie....u zadovky no problem.Ja som nosil na strelnicu bandasocku s vodou a lievik.Ked uz bola hlaven horuca ,do komory som strcil lievik a prelial vodou.Hlaven zachladla,pretlacil som cez nu 2 sulky z hajzlaka a hlaven bola ako psie gulky,plus ochladena.Takto sa mohlo strielat cely den a flinta sla z ruky do ruky,ako lehka holka

.Zaklad je vychytat mazanie,aby zvysky prachu boli stale mekke a na usti hlavne musi byt stale hviezdicka z mazania.Pokial to tak nieje,zvysky prachu sa napekaju na vyvrt,presnost ide do prdele a este sa to aj blbe cisti.Tak by som povedal,ze vychytat to mazanie je asi najdolezitejsia vec pri strelbe ciernym zo zadoviek.Ale aj navazka je dolezita.Ked je prachu menej ako treba,tiez nechava tvrde zvysky v nabojnici.....proste,musi sa to vychytat.A dalsia dolezita vec....strely sa musia prehnat cez kaliber,aby bol rozptyl rovnomerny.U predoviek sa vlastne kalibruje kazda strela...tam s tym nieje problem.Ale u zadoviek a zvlast u vecsich a dlhsich striel sa priemery po odliati vedia dost lisit.