Chlieb
Bez "obyčajnej" bielej hladkej múky je to zatial tvrdé. Osvedčil sa pomer 1/2 špaldovej viaczrnej hladkej múky, 1/2 bielej hladkej múky a ostatné prísady (droždie, cukor, soľ, maslo...).
Sory za OT.
Nie je to však vhodný recept na situáciu WTSHF, lebo droždie má obmedzenú trvanlivosť a potrebuje chladničku.
Navrhujem presunúť do vhodného vlákna a rád by som prečítal návrhy na recept na chlieb podobné tomu čo jeme ale bez droždia (čerstvého či sušeného).
Ale špaldová tehla je celkom trefné pomenovanie (nikdo okrem mňa ju nezjedol)
Sory za OT.
Nie je to však vhodný recept na situáciu WTSHF, lebo droždie má obmedzenú trvanlivosť a potrebuje chladničku.
Navrhujem presunúť do vhodného vlákna a rád by som prečítal návrhy na recept na chlieb podobné tomu čo jeme ale bez droždia (čerstvého či sušeného).
Ale špaldová tehla je celkom trefné pomenovanie (nikdo okrem mňa ju nezjedol)
Ked som zil v Cine tak vzhladom na to, ze cinania chlieb nepoznaju bolo tazke nejaky kupit. Teda kvalitny. Preto sme zacali chlieb piect. Dolezita je muka. Najlepsie je kupena zmeska uz hotova na pecenie. Inak treba mixovat kvalitnu hladku chlebovu muku. Muka musi mat dostatok lepku inak to nebude fungovat. Kvasnice cerstve alebo susene sa daju nahradit zitnym, alebo psenicnym kvaskom. Da sa to zvladnut uplne jednoducho.
http://wwwold.ekovesnicky.cz/strava/zitny_kvasek_2.html
http://wwwold.ekovesnicky.cz/strava/zitny_kvasek_2.html
Ja síce bežne používam mrazené droždie, ale ako železnú rezervu mám vždy sáčok-dva sušeného droždia a to má celkom slušnú trvanlivosť.Laci napísal:lebo droždie má obmedzenú trvanlivosť a potrebuje chladničku
Voľakedy som ich používal, rôzne značky, ale prestal som. Najlepšie skúsenosti mám s tým, čo si sám namiešam, nie je to žiadna extra námaha.AKI napísal:Najlepsie je kupena zmeska uz hotova na pecenie.
A hlavne viem, čo v tom všetko je.
Kto používate kvások namiesto kvasníc - aké množstvo ide do povedzme 3/4-kilového chleba?
Do takého ja dávam pol kocky (=20g) čerstvých/mrazených kvasníc alebo dve lyžičky sušených.
Keď už sme v téme 'Chlieb', tak sem hodím jeden recept, ako som ho posielal kamarátovi. Je to samozrejme recept na bežné podmienky (rúra príp. el. pekáreň) nie do WSHTF, to len pre inšpiráciu.
Enjoy!
**************************************
Najprv hruby nacrt toho receptu:
500g suchej zlozky = napr. psenicna hladka, spaldova celozrnna, grahamova, vlocky, klicky, otruby, ...
320-350 g tekutiny = lubovolna kombinacia vody, mlieka, piva, vina, vajca, kefiru, i ked obvykle dam len vodu (vina nedavaj prilis vela kvoli kyslosti, max. 2 dcl)
2 PL oleja
1 PL octu (kvasny, jablcny, …)
1/4-1/3 ČL Citrodeka, prip. kys. citronova, rozdrveny vitamin C a pod.
1 CL cukru
1.5-2 ČL droždia sušeného alebo 1/3-1/2 kocky čerstvého resp. mrazeného (cela kocka = 40g)
2 ČL soli
2 ČL kmínu drveneho/mleteho (prip. chlebove korenie)
+ nejake zrniecka (lan, slnecnica, sezam, tekvica, ...)
_______________________________________________
Teraz konkretny chlieb, aky niekedy robievam ja:
1. 320ml vody dam zohriat na 1min do MW, vylejem do nadoby.
2. do vody pridam cukor, ocot, olej, Citrodeko
3. kvasnice rozmrvim/hodim/nasypem do vody (cerstve, mrazene alebo susene)
4. odvazim suchu zlozku a nasypem do nadoby - 50g spaldova celozrnna, 50g psenicna grahamova, 50g razna vyrazkova, 2 PL kukuricnej krupice, 4-5 PL vlociek (ovsene, razne, jacmenne, ryzove, sojove, pohankove, …), 2 PL psenicnych klickov, 1-2 PL psenicnych otrub, zvysok do 500g dosypem hladkou psenicnou mukou (T650)
5. sol nasypem niekam do rohu nadoby na suchy podklad, nie priamo do vody! (sol nici kvasnice)
6. nasypem kmin
7. nasypem zrniecka podla chuti, bezne 3-4 PL (napr. po jednej lyzici z lanu, slnecnice, sezamu a tekvice)
8. nadobu dam do stroja, zapnem kratky program (u Ety sa vola "Sprint" a trva 1:59) a je to. Ono mi to funguje aj na dlhy program, ale naco?
Pozn: Ak by si niekedy piekol s oneskorenym startom, nedavaj kvasnice do vody, ale hore do suchej muky. Mohlo by to prekysnut.
Pozn2: Ak niekedy pridavam surovy struhany zemiak, pridam 50g muky a uberiem 50ml tekutin.
Pozn3: Experimentovaniu sa medze nekladu - surova/prazena cibula, slaninka, cesnak, susene paradajky, bazalka, mrkva, ....
Ak vyhodis polovicu veci zo suchej zlozky, nic sa nestane. Vyskusaj, uvidis, postupne najdes, co ti sedi.
Enjoy!
**************************************
Najprv hruby nacrt toho receptu:
500g suchej zlozky = napr. psenicna hladka, spaldova celozrnna, grahamova, vlocky, klicky, otruby, ...
320-350 g tekutiny = lubovolna kombinacia vody, mlieka, piva, vina, vajca, kefiru, i ked obvykle dam len vodu (vina nedavaj prilis vela kvoli kyslosti, max. 2 dcl)
2 PL oleja
1 PL octu (kvasny, jablcny, …)
1/4-1/3 ČL Citrodeka, prip. kys. citronova, rozdrveny vitamin C a pod.
1 CL cukru
1.5-2 ČL droždia sušeného alebo 1/3-1/2 kocky čerstvého resp. mrazeného (cela kocka = 40g)
2 ČL soli
2 ČL kmínu drveneho/mleteho (prip. chlebove korenie)
+ nejake zrniecka (lan, slnecnica, sezam, tekvica, ...)
_______________________________________________
Teraz konkretny chlieb, aky niekedy robievam ja:
1. 320ml vody dam zohriat na 1min do MW, vylejem do nadoby.
2. do vody pridam cukor, ocot, olej, Citrodeko
3. kvasnice rozmrvim/hodim/nasypem do vody (cerstve, mrazene alebo susene)
4. odvazim suchu zlozku a nasypem do nadoby - 50g spaldova celozrnna, 50g psenicna grahamova, 50g razna vyrazkova, 2 PL kukuricnej krupice, 4-5 PL vlociek (ovsene, razne, jacmenne, ryzove, sojove, pohankove, …), 2 PL psenicnych klickov, 1-2 PL psenicnych otrub, zvysok do 500g dosypem hladkou psenicnou mukou (T650)
5. sol nasypem niekam do rohu nadoby na suchy podklad, nie priamo do vody! (sol nici kvasnice)
6. nasypem kmin
7. nasypem zrniecka podla chuti, bezne 3-4 PL (napr. po jednej lyzici z lanu, slnecnice, sezamu a tekvice)
8. nadobu dam do stroja, zapnem kratky program (u Ety sa vola "Sprint" a trva 1:59) a je to. Ono mi to funguje aj na dlhy program, ale naco?
Pozn: Ak by si niekedy piekol s oneskorenym startom, nedavaj kvasnice do vody, ale hore do suchej muky. Mohlo by to prekysnut.
Pozn2: Ak niekedy pridavam surovy struhany zemiak, pridam 50g muky a uberiem 50ml tekutin.
Pozn3: Experimentovaniu sa medze nekladu - surova/prazena cibula, slaninka, cesnak, susene paradajky, bazalka, mrkva, ....
Ak vyhodis polovicu veci zo suchej zlozky, nic sa nestane. Vyskusaj, uvidis, postupne najdes, co ti sedi.
Mám dve pripomienky ku kvásku - v Bratislave mi to nefungovalo. začlao tam žiť niečo úplne iné ako chlebové kvasinky a bolo to dosť hnusné...
Druhá vec - treba CHLEBOVÚ alebo BIO múku. Obyčajná hladká múka má v sebe nejaký sajrajt (viem, že to tam nepíšu, no a čo?), pravdepodobne konzervant, ktorý zabíja kvasinky či už z droždia alebo kvásku.
nech sa darí
Druhá vec - treba CHLEBOVÚ alebo BIO múku. Obyčajná hladká múka má v sebe nejaký sajrajt (viem, že to tam nepíšu, no a čo?), pravdepodobne konzervant, ktorý zabíja kvasinky či už z droždia alebo kvásku.
nech sa darí
Tiež si pečiem sám už asi dva roky a je to super. Okrem klasického chleba pečiem aj rôzne chuťovky ako ciabattu, špaldový chlieb, cibuľový chlieb, vianočku v tvare chleba a pod. Všetko je to o skúšaní a dobrej pekárničke.
Samozrejme, že ak nebude eletrika tak som skončil, lebo chlebovú pec na drevo nemám.
Samozrejme, že ak nebude eletrika tak som skončil, lebo chlebovú pec na drevo nemám.
Vikingovia zrali chleba z brezovej kory a napriek tomu sa pred nimi triasli niekolko dekad cele narody:
http://www.ydalir.co.uk/crafts/cook.htm
http://www.ydalir.co.uk/crafts/cook.htm
Naposledy upravil/-a Rudo v 20 Apr 2012, 08:42, upravené celkom 1 krát.
placky skusam obcas aj ja, teraz z ovsenych vlociek s roznymi prisadami.. da sa to aj na ohni, netreba pec. na chleba si zatial netrufam.Kapo napísal:Piecť chlieb v klasickej peci nie je žiadna sranda. Nemá totiž digitálny displej a ani žiaden program.
A učiť sa to, až ak by bolo nedostatok surovín asi nebude tá najlepšia volba.
To je už jednoduchšie robiť placky na milión spôsobov. To zvládne každý a dá sa z toho slušne vyžiť.