Je to model, ktorý sa v detailoch najviac približuje klasickej armádnej 1911. Nejaký historický kúsok sa u nás asi bežne kúpiť nedá, resp. nieje na predaj, tak sa musíme uspokojiť s replikami tohto charakteru. Čakal som na takúto príležitosť, zháňal som tohto Springfielda, jednak kôli tomu že je to skutočne verná replika armádnej 1911 a jednak že je to kvalitka od Springfieldu. Prvky ktoré sú na tejto zbrani podľa originálu 1911-A1 má aj Norinco, ale do toho som nešiel.
Takže, čo ju odlišuje od bežných dnes predávaných 1911 - Sigov, Rugerov, Kimberov, STI a iných?
Mieridlá - klasické, pevné, malá muška oblého tvaru, zadné mieridlá jednoduché v rybine, stranovo posunuteľné. Kladivo - tento typ kladiva majú len originálne 1911-A1 - ťažko to popísať, žiadne zdrsnené a predĺžené plochy, Dlaňová poistka - nemá na konci vyvýšenie pre spolahlivejšie stlačenie poistky Krátky tzv, "bobrí ocas" alebo chvost ak chcete Vyvýšená zdrsnená plocha pod dlaňovou poistkou Zdrsnenie na závere je kolmé k rukoväti a s hustými drážkami. Moderné klony 1911 majú väčšie medzery medzi drážkami a drážky sú šikmé (nehovoriac o modeloch s drážkami aj vpredu) Oko na upevnenie šnúry pod zásobníkom Spúšť (trigger) - polmesiacovitá, dosť utopená v zbrani. Presná, bodová ale tvrdá s vyšším odporom Hlaveň - kovaná oceľová, čiernená - nie nerez Bushing a kryt vratnej pružiny čiernené - nie nerez Kapacita 7+1 Povrchová úprava parkerizácia Manuálna poistka menšia ako majú moderné klony 1911, bez zdrsnení na povrchu (hladká) Malé výhodzie okienko Menšie tlačidlo vypúšťania zásobníka Samozrejme bez blokácie úderníka
Je podstatne mäkšia - má slabšiu vratnú pružinu napr. oproti Ruger SR 1911 čo viem porovnať. Ľahko sa naťahuje a má príjemný spätný ráz, čo v kombinácii s prebíjaným strelivom robí z tejto zbrane potešenie na strelnici. O úrovni spracovania Made in Springfield nemá zmysel písať. Dokonalosť sama.
Ak som na niečo zabudol doplňte.
_________________ držitel ZP od r. 1992, A, E,F, HK SFP9L, RUGER EC9s 9 mm Luger, CZ 455 Tumbhole, Tikka T3x Varmint 6,5x55 SE, Anderson Manufactoring AM15 5,56 NATO, SKS45, Smith and Wesson 586-8 6´ Smith and Wesson 22 Victory, CSA58 7,62x39 ......
|