Pro-Gun argumenty (podporujuce drzanie zbrani verejnostou)

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4839
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

A teraz trocha na inú tému, a síce že nestačí byť pro-gun, ale treba aj vedieť používať zdravý rozum.

Zoberme si do budúcna poučenie z kauzy "Starbucks", ak sa to teda dá nazývať kauzou.

V skratke - pred časom v USA sa reťazec "Starbucks" (káva & šišky) v snahe mať čo najviac zákazníkov a čo najviac zarobiť (na čom nie je absolútne nič zlé!) zachoval veľmi rozumne. Nepodľahol nátlaku anti-gun skupín a v každom štáte sa rozhodol riadiť platnou zbraňovou legislatívou. Nič viac nič menej, čisto neutrálny a racionálny postoj.
V praxi to znamenalo, že v štátoch či mestách, kde je povolené neskryté nosenie (OC alebo Open Carry), neoblepil Starbucks svoje prevádzky nálepkami s preškrtnutými Berretami a bez problémov dovolil vstup osobám nosiacim OC. Takisto skryto nosiacich zákazníkov neprudil žiadnymi nápismi či ikonkami. Skrátka 'Náš zákazník náš pán.'
To je tá krajšia časť príbehu.

Bohužiaľ nemálo pro-gun mentálne jednoduchších priaznivcov si toto vysvetlilo tak, že Starbucks sú silno pro-gun orientovanou firmou podporujúcou všetko možné od OC po druhý dodatok. To by nebol až taký problém. Problém bol, že títo ľudia cítili silnú potrebu v prevádzkach SB demonštrovať svoje lokálne práva (ktoré mimochodom už majú - WTF?) - organizovali tam ovešaní zbraňami rôzne stretnutia, nosili v OC stave zbrane, ktoré bežne po ulici a do kaviarne nikto normálny nenosí. Útočné pušky, opakovačky, brokovnice a tak.

Dopadlo to ako do dopadnúť muselo - týpci svojimi akciami značne znervózňovali bežných zákazníkov a Starbucks pod tlakom svojich zákazníkov a udalostí zmenili svoj postoj k noseniu zbraní v ich prevádzkach. A mnohí z tých OC bojovníkov za práva strelcov sa doteraz čudujú, že im to ľudia majú za zlé.

Je toho plný internet, kto by chcel o tom čítať viac. Napr. tu u Caleba:
http://www.gunnuts.net/2013/09/18/open-carry-works/
http://www.gunnuts.net/2013/09/18/starbucks-and-guns/
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Príspevky: 1879
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Harvard study shows gun control doesn't save Lives

http://www.examiner.com/article/harvard ... save-lives
Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Príspevky: 717
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa pif paf »

R
častý prispievateľ
Príspevky: 3117
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa R »

No neviem, tá posledná po ktorej šiel bandito dole jak handra bola asi naviac. Možno ale bola určená druhému čo prišiel neskôr a ten prvý si nabehol.
Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Príspevky: 717
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa pif paf »

Obranca konal zjavne v silnom rozrušení. Veď za rohom mal ďalšieho ozbrojeného útočníka.
Nu3a
prispievateľ
Príspevky: 135
Registered for: 12 years 8 months

Príspevok od používateľa Nu3a »

Nebol by som povedal ze obet z toho vyviazne vzhladom na to, ze utocnik pribehol k okienku s vytasenou zbranou (mozno to vsak bola atrapa/plynovka). Fakt, ze to neschytal a este aj stihol zneskodnit utocnika povazujem za maly zazrak.
Používateľov profilový obrázok
2weird2die
častý prispievateľ
Príspevky: 741
Registered for: 13 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

tú zátvorku si si mohol odpustiť, inak súhlas
Nu3a
prispievateľ
Príspevky: 135
Registered for: 12 years 8 months

Príspevok od používateľa Nu3a »

Tu zatvorku som tam dal preto, lebo mi neslo do hlavy ze to dotycny v aute prezil zjavne bez ujmy. Utocnik asi necakal ze obet bude klast taky dorazny odpor a ostal zaskoceny.

edit: pravdou ale je, ze na takyto prepad by si asi malokto vzal atrapu/plynovku :)
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3699
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Osobne si myslim, ze o par rokov sa budu prepady s plynovkami/atrapami mnozit... primarne mladikmi/dorastencami/kolednikmi... je jedno ake slovo pouzijete :)
Používateľov profilový obrázok
limo222
častý prispievateľ
Príspevky: 579
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa limo222 »

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4839
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zamyslenie sa generálneho sekretára Interpolu na tému úlohy ozbrojených občanov v spoločnostiach západného sveta.
Pekne napísané, len škoda, že pán je Američan. Takto jeho myšlienky časť ľudí odmietne už tak nejako z princípu, v našej socialistickej Európe obzvlášť ... :(


After Westgate, Interpol Chief Ponders 'Armed Citizenry'
Používateľov profilový obrázok
majac
častý prispievateľ
Príspevky: 716
Registered for: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa majac »

Yarco, znie to veľmi pekne. otázne ale je, keď to vztiahneme na SVK koľko ľudí by bolo za a.) ochotných a za b.) schopných aktívne zasiahnuť voči skupine automatickými zbraňami ozbrojených "teroristov". už len keď si zoberieš dnešnú situáciu kedy získanie ZP na slovensku je "relatívne" jednoduché sa počet aktívne trénujucich strelcov schopných efektívneho použitia zbrane ráta na koľko? desiatky? nech niekoľko málo stoviek... bolo by treba vymlátiť stadovitosť z hláv slovenského národa aby zodpovednosť za svoj život zobral do vlastných rúk. To ale samozrejme nehrá do kariet vládnucej elite... Takže za mňa je to utópia. čo si ale vlastne skoštatoval aj ty...
Naposledy upravil/-a majac v 24 Okt 2013, 10:26, upravené celkom 1 krát.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

Bezni ludia v ziadnom narode nie su extra bojovni. Jednoducho od prirody nie su na to stavani. Ich poslanie je ine. Treba zohladnit aj to, ze na(s)rod bol po stovky rokov pod silnou selekciou - problemove samce sa zo stada odstranuju pred moznostou rozmnozit sa, vznika ten isty efekt ako pri domacich zvieratach - skrotenie, domestikacia. Aj na toto sluzia vojny - vyradia sa ti menej vybureni.
Ak niekedy nedajboze pojde do tuheho, obycajni ludia budu zalezeni. Ale nesmieme im to mat za zle. Treba vsak, aby mali dostatok informacii na to, aby efektivne spolupracovali a rozlisovali spravne, kto je ich priatel a kto nie.
Vsetci sme potrebni. A to je prave mozno to uvedomenie, ktore ludom chyba. Pocit spolupatricnosti a tendencia ku kooperacii.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4839
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

majac napísal:Takže za mňa je to utópia. čo si ale vlastne skoštatoval aj ty...
:)

Ak by sa podobné hlasy z vyšších oficiálnych miest začali ozývať častejšie, postupne by to začalo vplývať na povedomie ľudí a čím ďalej tým viac ľudí by sa nad touto tematikou začalo aj zamýšľať, nie len nekriticky preberať informácie z médií. Súhlasím, že časť zvýraznená boldom je dosť ťažká utópia.

Inak tu podľa mňa nejde ani tak o to, aký je pomer trénovaných a reakcieschopných ľudí. Skôr o pomer ozbrojených ľudí v populácii, bez ohľadu na vek, zdravotný stav a schopnosti.
Zober to z inej strany, že ty si pán Zlý a plánuješ akciu Westgate 2. Úplne inak by si k tomu musel pristúpiť, ak by si vedel, že štatisticky v tom centre bude mať zbraň nie jeden zo sto, ale každý desiaty či piaty návštevník. Protiopatrenia by ti spotrebovali výrazne viac zdrojov (čas, ľudia, ...) a možno by si sa na to aj vykašľal a začal hľadať iný cieľ. To máš ako pokles kriminality v krajinách, kde pribudlo legálnych zbraní na uliciach.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

Ano, to je pravda. Ked sa bavim s ludmi o vlastnictve zbrani, mnoho z nich automaticky chrli typicke antigun argumenty. Avsak, ak sa ich spytam na konkretne riesenie urcitych situacii, krcia plecami. Mnohi ziju v akomsi akvariu. A pri otazke, odkial maju informacie, ktore hovoria, a ci je pre nich zdroj absolutne doverihodny, lamu sa. No po 3 minutach sa spamataju a opat melu rovnaku pesnicku. Aj napriek logickemu usudku a jasnemu vyvrateniu ich tvrdeni a podlozeni tych mojich po chvilke v rovnakej kolaji.
Stav kazdy piaty vyzbrojeny je zrejme dosiahnutelny az po niekolkych generaciach usilovnej prace...
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"