Plynová zbraň v aute a policajná kontrola

Používateľov profilový obrázok
angelus1987
občasný prispievateľ
Príspevky: 84
Registered for: 10 years 2 months

Plynová zbraň v aute a policajná kontrola

Príspevok od používateľa angelus1987 »

Ahojte,

som na tomto fóre nový a celkovo som nový aj čo sa týka používania plynových zbraní atď. a mám na vás niekoľko otázok.

V rámci mojej profesie som sa dostal či už na Slovensku aj v zahraničí do situácii, kedy som ľutoval, že nemám pri sebe žiaden obranný prostriedok (ani peprový sprej, teleskopický obušok atď.) tak som sa pred časom rozhodol pre zakúpenie plynovej zbrane. Moje rozhodnutie podporilo aj to, že mám v bytovke suseda, narkomana, ktorý bežne trieska na naše dvere o 3ej ráno, kope do nich a snaží sa ich vyvaliť atď. Takže som sa rozhodol pre kúpu malej plynovky.

Keďže veľa cestujem aj na Slovensku aj do zahraničia, plynovku nosím so sebou aj v aute zastrčenú v puzdre v bočných dverách, zaistenú a nabitú poplašnými a Nonivadimovými nábojmi. Zaujímajú ma preto nasledujúce informácie:
  1. 1. V prípade cestnej kontroly na SR - Policajt príde ku okienku, vyzve ma na predloženie dokladov atď. Som povinný oboznámiť policajta s tým, že mám v aute plynovú zbraň? Ak áno, akým spôsobom?

    2. Akým spôsobom môžem policajtovi podať zbraň ku kontrole bez toho, aby to policajt považoval za ohrozenie? (napr. musí byť v puzdre, alebo stačí ak mu ju podám s vytiahnutým zásobníkom alebo....?

    3. Ako je to s cestnými kontrolami mimo územia SR? (otázka rovnaká ako v bode č. 1. Týka sa to najmä krajín strednej Európy (členov EÚ) a štátov Beneluxu).

    4. Ako je to s nosením zbrane na verejnosti? Ak mám napríklad zbraň (v puzdre) položenú v aute v bočnej priehradke a pri mojom nastupovaní do auta ju vidí náhodný chodec, dá sa to považovať za "neskryté" nosenie zbrane?

    5. V prípade, že ma na ulici legitimuje policajt napr. za to, že som nezobral "hovienko" (exkrement po psovi) som povinný ho oboznámiť s tým, že mám pri sebe plynovú zbraň?

    6. Som povinný oznámiť fakt, že mám pri sebe plynovú zbraň aj príslušníkovi mestskej polície?

    7. A na záver otázka - keď mi spomínaný sused narkoman a alkoholik začne kopať do dverí a snaží sa ich vyraziť, polícia je na ceste, ale napriek tomu chcem chrániť môj majetok, odporúčate mi použiť len hrozbu zbraňou, alebo aj varovný výstrel v rámci NO resp. KN hoci je to v bytovom dome? Som si vedomý, že ide o psychologický efekt, a som na 100% presvedčený, že sused pri sebe reálnu zbraň mať nebude (nie je to prvá taká situácia a nikdy ju pri sebe nemal). Bohužiaľ som nútený to riešiť takto nakoľko orgány činné v trestnom konaní sú na Slovensku nečinné, u nás všetko policajti klasifikujú iba ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu (mamu minule ťahal za vlasy a chcel ju zhodiť zo schodov - priestupok proti občianskemu spolunažívaniu - vážne!) a keďže chcem chrániť svoju rodinu zvolil som túto možnosť. Teleskopický obušok neprichádza v úvahu, nakoľko nie som typ stavaný na kontaktný súboj. Neplánujem ňou naňho strieľať, som človek vyhýbajúci sa konfliktom, naozaj mi ide len o zastrašenie. Okrem toho, viem že na človeka pod vplyvom alkoholu alebo omamných či psychotropných látok spomínané strelivo až tak neúčinkuje.
Prosím všetkých odporcov plynoviek, aby ma za to neodsudzovali, dobre som si vedomý rizík, ktoré sú spojené s nosením, tasením či iným používaním plynovky (aj toho, že niekto iný môťže mať reálnu zbraň) a čítal som vaše príspevky už skôr a považujem ich za pomerne poučné, hlavne pre deti, ktoré sa s takýmito vecami zahrávajú. Znesiem aj kritiku, ale poprosím nech je konštruktívna.

Zároveň sa ospravedlňujem, ak som tému umiestnil do nesprávnej sekcie, ale z logickej postupnosti fóra mi vyplynulo, že táto je tá správna.
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

Servus, prvá vec je tá že presne rovnaká téma tu je. Pohladaj,nájdeš tam odpovede na všetky svoje otázky. Stručne ti odpoviem, nie si povinný hlásiť že máš zbraň, až kým sa ta to nespytaju. K tej veci s tým susedom. neviem ako ty ale väčšina tu z nás je pripravená pri taseni aj použiť zbraň. To isté by malo platiť pre teba. Je jedno či máš plynovku. Proste od človeka ktorého popisujes môžeš skoro na isto čakať že ti povie aby si strieľal, že to aj tak nie je ostrá. A má pravdu. To však nemení fakt že ju môžeš použiť. Je to však dosť nešťastné riešenie nakoľko je to na chodbe alebo v byte.
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

angelus1987 napísal:Ahojte,

som na tomto fóre nový a celkovo som nový aj čo sa týka používania plynových zbraní atď. a mám na vás niekoľko otázok.
No ja Ti teda neviem . :|
Na jednej strane sa vypytuješ na právne aspekty okolo plynovky a na druhej strane dávaš ( nazvem ) rozumy :roll:
ale pri čítaní diskusie som si všimol, že chýba tomuto právny rozmer.
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?f= ... 65#p186265
Používateľov profilový obrázok
angelus1987
občasný prispievateľ
Príspevky: 84
Registered for: 10 years 2 months

Príspevok od používateľa angelus1987 »

Ďakujem za upozornenie, hľadal som takú tému, nenašiel som nabudúce budem poctivejšie hľadať.

Popravde mne nejde o to, aby som susedovi nejako ublížil, nepôjdem predsa pre feťáka sedieť do basy, ale vieš keď sa ti niekto vyhráža, že ti podpáli auto, obťažuje sexuálne tvoju mamu v SMSkách a tak, tak myslím, že dávka Nonivamidu toho veľa nepokazí. Ide mi skôr o odvrátenie útoku.

Spomínané strelivo sa mi už pri plynovke vyplatilo, keď som minule pri prechádzke v lese natrafil na nespiaceho medveďa. Zľakol som sa aj ja, aj on, bol odo mňa asi 20 metrov, začal na mňa robiť zastrašovací výpad, tak v tom prípade som tasil a vystrelil som 4 strely (1 poplašný, 3x Nonivamid) - výsledok: medveď ušiel, zvieraťu som neublížil a ubránil som sa, takže zásadu tas a strieľaj poznám... ALE... som predsa len človek a aj keď je môj sused aký je... jednoducho je mi blbé ublížiť človeku (nedokázal by som to), preto som zvolil plynovku a nie ostrú zbraň. A on je taký zvláštny týpek, že by sa myslím pištole zľakol. Skôr mi ide o to, že je to v bytovke ale pokiaľ sa snaží vyvaliť dvere...? To je tá dilema.
No ja Ti teda neviem . :|
Na jednej strane sa vypytuješ na právne aspekty okolo plynovky a na druhej strane dávaš ( nazvem ) rozumy :roll:
Vyjadrujem sa k tomu, k čomu sa viem po právnej stránke vyjadriť, ale k čomu sa neviem vyjadriť, na to dávam prednosť iným - skúsenejším ľuďom. A pozor ja som sa nevypytoval na právne aspekty okolo plynovky ale predovšetkým na to, ako postupovať pri kontakte s príslušníkom PZ a zaujíma ma predovšetkým prax a skúsenosť. To je ten rozdiel.

Doma ma učili, že keď niečo neviem, mám sa na to opýtať a keď niečo viem, tak mám inému poradiť. S takými prípadmi ako je v opisovanej diskusii som mal už dočinenia z mojej mediálnej praxe a preto som sa k ním vedel vyjadriť.
Max11
prispievateľ
Príspevky: 276
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa Max11 »

Nie si tak trochu moralista ? :D Na jednej strane v inom vlakne hovoris o tom, ze clenovia tohto fora maju povinnost nahlasit niekoho len preto ze si tu vylieva pubertalne mokre sny o prerabani plynovky na ostru a na druhej strane si nevies urobit poriadok na vlastnom piesocku s nejakym fetakom.

Co tak tvoja povinnost ohlasit policii sexualne obtazujuce SMS ? SMS sa uz da pouzit ako dokaz, o ktory sa da opriet. Tak isto mozes (alebo podla teba musis) oznamit ked ti "nafetovany" clovek kope do dveri. Nebezpecne vyhrazanie je tiez mozne nahlasit...

Ako neber si to osobne, nemyslim to zle ale nedokazem byt ticho pri ludoch, ktori si evidentne kakaju do rovnakeho otvoru, cez ktory prijimaju potravu.
Používateľov profilový obrázok
angelus1987
občasný prispievateľ
Príspevky: 84
Registered for: 10 years 2 months

Príspevok od používateľa angelus1987 »

Všetko čo si popísal, som urobil a postupoval som v súlade so zákonom. ;) Čiže vec som nahlásil. Výsledok?

Nahlásenie SMS so sexuálnym obsahom, sexuálne obťažovanie - vyjadrenie polície: Priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.
Kopanie do dverí a snaha preniknúť do môjho bytu - vyjadrenie polície: Priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.
Vyhrážanie sa podpálením auta - vyjadrenie: Priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Nakoniec som podal sťažnosť na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní, ktorá sa momentálne prešetruje. Problémom je, že našej polícii sa nechce riešiť trestné činy ako nebezpečné vyhrážanie sa, poškodzovanie cudzej veci atď. tak to všetko hádžu na priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, lebo sa ho boja aj oni (dal už niekoľko sťažností na policajtov, ktorí ho akože mlátili, kopali,... atď.)

Minule si pustil v byte plyn, stačila malá iskra a vyletel by barák do vzduchu, naleteli hasiči a plynári, a čo na to polícia? Samozrejme priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Žiadne verejné ohrozenie.

To len na uvedenie do problematiky. A nie, nekakám si do huby, ale polícia v mojom okrese je nečinná. To je smutný fakt.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

duplicitna tema
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"