Lis na prebijanie

Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Zbytocne sa motame v kruhu. Pri vrcholovej strelbe riesis kazdy nedostatok aby si co najviac eliminoval nepresnosti. Potom sa dostaneme naspat k tomu, ze pre 95% slovakov strielajucich IPSC je to uplne dostacujuce.
Jean
prispievateľ
Príspevky: 460
Dátum registrácie: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Jean »

No pocitam ze ty zaiste tie lugre aj skracujes, cistis zapalkove lozko odhranujes a potom kazdu navazku osobytne prevazis samozrejme strely uz mas prevazene predom no a nakoniec to s mikrometrickou presnostou usadis. Dufam ze pouzivas aspon swiss reloader lebo lovex proste nie je dost konzistentny no a samozrejme BR zapalky.

Potom dojdes na 25m strelnicu a trafis stred sice ale na susedovom terci :).

Ja mam s cim porovnavat a na pistolove kalibre povazujem za zbytocnu investiciu kupovat ine matrice ako lee pokial ich strielas z kratkej zbrane.

Keby som napr strielal nejaky western s 357 a zbran by to dokazala ocenit viem si predstavit vyrobu ako som popisal vyssie aj ked ani tam by to 90% ludi takto nerobilo a nerobi ani pri puskovych kalibroch.

theplaky napísal:Machead prepac, ale ak mas doma len Leeckove matrice (a jednu Reddingovu) ako pises, tak Ty vlastne neporovnavas - Ty chvalis to co mas.
Machead napísal: Netusim o akom nekonzistentnom strelive hovoris. Ked s tymi leeckovymi urobim lugra tak, ze nastrielam z opory na 25 m do priemeru 5 cm tak mi viac fakt netreba.
- to su dvoj alebo troj ranove polozky?
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Jean: niekto mudry raz povedal ze k ironii sa ludia zvyknu uchylovat ak im argumentacia zacne zlyhavat v dosledku akutneho nedostatku racionalnych argumentov. Myslim, ze co sa tyka Tvojho posledneho prispevku, je to aj Tvoj pripad.

Luger neskracujem, tym padom ani nezrazam hrany, lozka nepucujem, prach nevazim lebo pistolove raze davkujem objemovo, strely podla hmotnosti netriedim, swiss reloader nepouzivam nakolko si slapem na Lovexe ktory povazujem pre pistolove raze a vzdialenosti za dostatocne konzistentny, br zapalky sa v pistolovych razach tusim ani nevyrabaju.
- pistolove strelivo vsak kompletujem na kvalitnom lise osadenom kvalitnymi matricami. Ak by som mal byt strucny, povedal by som ze si strazim "iba" dve veliciny: navazku a OAL. O tom ako zodpovedne pristupuje Lee k konzistentnosti navazok prostrednictvom svojich suflikovych (plastovych) prachovacov sa tu myslim rozpisovat nemusim. O tom ze Lee matrice su z casti vyrobene z hlinika som sa zmienoval uz vyssie - a nejedna sa len o poistnu maticu ako spomina Machead. Tak isto ako sa v hobby kvalite vyraba napriklad rucne naradie, hobby a profi kvalita existuje aj pri matriciach - a Lee profi matrice niesu. Su to lacne matrice obstojnej kvality, ktore umoznuju zostavovat strelivo ktore rozmerovo vyhovuje norme CIP/SAAMI - nic viac. To ze 90% obyvatelov tejto planety z pistole mlatia na 7m do plagatov este neznamena ze strelivo ktore si na tento ucel zostavuju (castokrat na budgetovych zostavach) je "nicim neprekonatelne" . Stale je tu 10% takych co si kladu vacsie vyzvy a tym Lee hardware nepostacuje.
Potom dojdes na 25m strelnicu a trafis stred sice ale na susedovom terci :).
- ak budes mat medzi rozpravkami chvilu cas skus si tu vyhladat niektore terce ktore som sem zavesil - mozno svoj nazor zmenis.. Z vlastnej skusenosti Ti vsak mozem s rukou na srdci povedat ze ked som pouzival matrice od Lee, taketo sustrely som nedosahoval.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

aby sme tu len tak do vetra netarali, prosim napis teda konkretny prinos tych kvalitnych matric ku tvojmu streleckemu vykonu. O kolko percent to zlepsilo tvoj vysledok? Lebo my, co nemame ako porovnavat to (ak to este niekomu nahodou nedoslo) povazujeme podla osobnych skusenosti za marginalne zlepsenie. Cize okrem toho, ako kvalitne su ostatne - co urcite nikto nespochybnuje, aka je ta pridana hodnota?
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Mesi: chces po mne aby som kvantifikoval nieco co sa kvantifikovat neda. Rozmyslal som ake cisla by som Ti vedel ukazat aby som Ti vyhovel - vzhladom na silne zastupenie IPSC komunity tu na fore argumentovat s tym co dokaze kvalitne strelivo v terci na pistolovu vzdialenost (25m) by bola asi samovrazda a tak som siel radsej nakuknut do suflika a napriklad:

124gr FPBBNG CEPRX + 4,0gr D-032 + CCI SP @ 27,4mm OAL (lis aj matrice Hornady) mi dava z CZ75 SP-01 pri ustovej rychlosti 320,6m/s (priemer z 5tich merani) kolisanie ustovej rychlosti 1,9m/s (co je mimochodom 0,6%), ES=5,2m/s a SD=2,3m/s.
Pre zaujimavost 38Spc v prevedeni Wad Cutter mi pri 10r polozke a 231m/s ustovka kolise 2,2m/s (=0,9%) a ES=6,3 a SD=2,49.
- ku kazdej laboracii ktoru skusam mavam az 36 roznych udajov (meranych aj dopocitavanych) ktorymi Vas tu vzhladom na doterajsie reakcie urcite zatazovat nebudem.. no myslim si ze ak ma byt debata vyrovnana bolo by fer keby sa tu objavili aj data od ludi ktori povazuju LEE za "to prave".

Udaje o strelive z cias ked som prebijal na lise a matriciach LEE bohuzial nemam nakolko vtedy mi este tak nesibalo. Co vsak viem s istotou je ze "lepsie" nez horeuvedene to nebolo - pretoze ak by ano, predal by som vercajg od Hornadyho a kupil si naspat svoje Lee.

Aby sme tu netlachali do vetra ako spravne podotykas, dovolim si pripomenut povodnu dilemu ktora vyustila v tuto chvilami plodnu diskusiu a tou je ci ma zmysel ist do upgradu lisu bez toho aby sa upgradli aj matrice.
ketchup
prispievateľ
Príspevky: 279
Dátum registrácie: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa ketchup »

Mesi napísal:aby sme tu len tak do vetra netarali, prosim napis teda konkretny prinos tych kvalitnych matric ku tvojmu streleckemu vykonu.
no pokial presiel z lee na hornady tak by som povedal ze skoncil s nakrivo osadenymi strelami ktore zdeformuju nabojnicu kedze hornady matrica vedie strelu este skor ako ju zacne zasuvat.
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Dátum registrácie: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa Machead »

Ok, dal si nam tu udaj o minimalnych rychlostnych rozdieloch. Lenze, vacsina ludi striela, nie onanuje nad minimalnymi rychlostnymi rozdielmi.

Preto skutocne radi by sme vedeli, AKU pridanu hodnotu za tu cenu ziskame pouzitim pistolovych matric na pistolove vzdialenosti inej kvality ako LEE?

Aky benefit tieto matrice prinesu pri odchylkach sposobenych progresivnym lisom (ono to koliesko na Dillone ma svoje tolerancie, aj hlava), odchylkach v hmotnosti striel, roznych nabojniciach (berieme zo strelnice a netriedime)?

A to vsetko pri pistolovych vzdialenostiach. Vies, nemam Ti to za zle, niekto proste ma rad veci tip top aj ked to nema ziadny ucel. Rad sa bavim na hlaskach „audiofilov“, ako pozlatene konektory prehravaju digitalny signal lepsie – asi su tie 1 a 0 vylestenejsie ci co.

Ja rozumiem tomu, ze ak sa budem bavit o presnej strelbe z pusky na neviem ake vzdialenosti, tak urcite nebudem pouzivat Lee a urcite nie na progresivnom lise. A urcite by som prevazoval a premieriaval kazdy kus kazdeho komponentu.

Otazkou je prinos neviem akych top mikrometrickych matric na vzdialenosti 25 m. Pri strelbe z ruky. Beruc v potaz faktor ruk a oci, co nikdy nebude konzistentne a presne lebo nikto nie je terminator.

Ale ako OK, ked Ta to bavi a myslis ze to stoji za tie peniaze a cas, maj radost. My ostatni prideme, hnoj zo strelnice operieme, pretriedime berdany a nelugrove nabojnice, nasypeme do podavaca a mackame pakou. A svete div sa, par majstrov najvyssej urovne s takymto pristupom vyhrava medzinarodne sutaze (ja tam nepatrim :D))
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Príspevky: 4234
Dátum registrácie: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Pokial nestrielate zo stolice za rovnakych podmienok s rozdielnym strelivom, tak sa to neda porovnavat.
Mozete napisat xy ciselnych exaktnych udajov, proste to neobhajite.
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Machead budes sa divit ale ja tie naboje tiez strielam :D
- nizsie pridavam par odkazov na fotografie pridanej hodnoty na ktoru sa pytas:

.45ACP: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?f= ... &start=165
.45ACP: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?f= ... 4&start=90
.38Spc: http://www.webforum.sk/viewtopic.php?f= ... &start=120
(* podla ketchupa usadzam strely nakrivo - ktovie ako by tie terce vyzerali ak by sa mi ich podarilo usadit rovno)

..prajem prijemne onanovanie :D (..nepouzil som ten vyraz prvy).

Chlapi obavam sa ze som k danej teme povedal vsetko co viem - ak to niekomu pomoze, budem rad (ak nie tak nie). Ale priznam sa ze z tejto debaty zacinam byt trochu unaveny.
IPSC je ine strielanie nez mierenka, to co je pre nas dolezite Vy za pridanu hodnotu nepovazujete - ok. Za mna len tolko ze ak sa niekto chce prebijat na kvalitu potrebuje k tomu aj zodpovedajuci vercajg - a tym myslim aj matrice.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Osádzanie striel - no dobre takže jeden náboj z... 1000-1500 mi nezhužve nábojnicu.

theplaky: nikto nehovoril že pri vrcholovom športovom výkone pri mierenke to nemá zmysel, ale tlačiť tu to, že to tej drvivej väčšine prinesie osoh - no mňa si teda nepresvedčil.

Píšeš o väčších konzistenciách - v poriadku, ale mňa zaujíma reálny dopad na výsledok. Čiže o koľko cm na 25m sa strela prepadne pri rozdiele ....nedalo mi to, paci sa mi tvoj vedecký pristup tak som otvoril chrono a pozrel, mám kolísanie +-0,8% od strednej rýchlosti.

Vieš to vyrátať? Ja zrovna nie, ale seriózne by ma to zaujimalo.
ketchup
prispievateľ
Príspevky: 279
Dátum registrácie: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa ketchup »

nechapem tento flame - ak ti nevadia zdeformovane nabojnice a stoji ti za mensi komfort par usetrenych eur tak lee je samozrejme plne pouzitelne. aj keby nebol who cares? kazdy nech pouziva co len chce - ale musiet kontrolovat ci su dobre zalisovane zapalky alebo nabojnica zdeformovana nie je moja predstava prebijania
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Mesi: Tych +-0,8% okolo stredovej rychlosti = 1,6% ..chapem to spravne?

O kolko cm ti strela v terci poskoci ti vyratat ani povedat neviem, nakolko ma nenapada ako to zmerat. Co ti ale mozem povedat je ze kopec mierenkarov zacalo prebijat aby sa zbavili "uletov" ktore pri strelbe s fabrickym strelivom obcas zazivali. V podstate ide o to ze krmis terc, si v svungu, ide ti karta, dobes stredy a naraz si placnes osmicku a netusis preco. Aby sa to tu nezvrhlo na to ze tuto ranu zacneme pripisovat ociam a rukam (co sa samozrejme vylucit neda) musim doplnit ze trenovany mierenkar "citi" ak urobi chybu ktorou posle gulu o dva kruhy mimo (aj pri velkorazke). Za seba poviem tolko ze pri 80-90% vystrelov si trufam odhadnut na ktoru hodinu od stredu som to poslal. Nejde o nadprirodzene schopnosti ale je to dane tym ze pri mierenke sa uci sledovat mieridla este zlomok sekundy po vystrele a tam sa to da precitat. IPSC nestrielam, neviem ako to robite Vy, ale typujem ze po vystrele sa strelec sustredi na to ako zvladnut prejavy spatneho razu v dosledku co najskor byt ready pre duplu (co mi nerobime lebo neduplujeme). Ale to sme OT.
Potom je tu este jeden aspekt prebijania na presnost a to je ze si postavis strelivo ktore je prisposobene Tvojej zbrani (na rozdiel od tovarenskeho ktore je stavane tak aby bolo "ok" vo vsetkom do coho ho napchas - no pri mierenke "ok" nestaci). S takto odladenym strelivom sa Ti logicky trosku zavrie aj sustrel. Hovorim najma o OAL kde sa vzdy snazim robit co najdlhsie naboje nakolko cim dalej je strela od drazok tym viac je to na 3,14ču (hovorim o presnosti) lebo jump. V IPSC by bol takyto postup asi na ukor spolahlivosti nakolko ten vakel ktory mne vadi umoznuje eliminovat pripadne FTF (tym netvrdim ze moje strelivo mi v zbrani zavadi). Ako pripad uvediem ze ked napriklad ten Mongelov 124gr FP EPRX ktory mi tak dobre funguje pri 27,4mm OAL chcel kamarat napchat do G17 tak nevedel dovriet zaver :-) ..a na taketo spekulovanie s OAL viem ocenit prinos matrice s mikrometrickym nastavovanim.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Tak tak, správne, 1,6% celková odchýlka. Keby som bol mierenkár, tak by sa to dalo odtestovať, avšak čo z toho že ja na 25m trafím akurát tak do čierneho :) to nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Pri IPSC taktiež musíš vedieť kam ti išla strela - obdobne ako píšeš pri mierenke. Nie je čas streliť a pozrieť kam to išlo a potom sa rozhodnúť že či to trafím ešte raz, to musíš vidieť pri výstrele.

Samozrejme zóna zásahu je taká veľká, že riešiť tam 2cm nemá zmysel.
Jean
prispievateľ
Príspevky: 460
Dátum registrácie: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Jean »

theplaky: pokial ty pises ze mne dosli argumenty tak by si mal hlavne vysvetlit co konkretne tie tvoje hornady matrice zlepsili na tvojom strelive.

Pises ze davkovac lee je srot .... s tvojim tvrdenim suhlasim aj ked som ho nevyskusal ale naco aj, ja mam dillon a ten patri urcite medzi tie lepsie na thu.

Pises ze lee lis je srot .... s tvojim tvrdenim suhlasim a musim ta sklamat ze som urcite nepostupoval tak ze som skusal sroty ale rovno som si kupil xl 650.

Pises ze lee matrice ti menili AOL no je pomerne zaujimave ze ja taku skusenost nemam bez ohladu na to ako aol merias....

Pises ze z novej zostavy mas konzistentejsie vysledky, na 99% ak tam osadis matrice lee tak budes mat vysledky statisticky rovnake.

Pises ze mas maly rozptyl v rychlostiach ten ma za nasledok hlavne ze sypes vcelku podobne navazky a je otazne ci krimpujes lebo ak ano a mas rozne dlzky nabojnic tak toto ti z rozptylu urcite ubera.

Si sklamany lebo si LEE zavrhol ako znacku kedze si mal zle skusenosti s tvojou povodnou zostavou.
Problem je ze na tej zostave akurat tie matrice boli dobre len ten zbytok si moc nevychytal.

Osobne LEE matrice mam napr v 9mm uplne od zaciatku v xl650 a nikdy som podobne problemy ako si zazil ty nemal. Vytku mam len ku matrici ktorou vypichujem zapalky, sem tam mi zapalku nevytlaci uplne ale to pokial viem robia aj niektore matrice ktore maju trn napevno inak som vzhladom k cene a tomu co potrebujem maximalne spokojny.

Inak co sa max AOL tyka ja som mal osobne skor skusenosti ze ich nenatlacis do zasobnika ako ze ti nevojdu do komory respektive vojdu do zasobnika ale podavanie je problematicke. A tiez nie je 100% pravda ze vecsie aol = sa stale lepsi sustrel.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Dam si polku viagry, zeby som podjebol.

AOL je/bola fajn ...sluzba v USA -- tusim to bolo America OnLine - robili aj messenger - AIM? A googlim, dobre si pamatam, zla sprava, pred 8mimi dnami skoncil
OAL - Overall Length - je celkova dlzka (naboja)

:twisted:
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"