Európsky zbrojný pas - preukazovanie účelu cesty

ipa
občasný prispievateľ
Príspevky: 77
Registered for: 8 years

Európsky zbrojný pas - preukazovanie účelu cesty

Príspevok od používateľa ipa »

Mám otázku na strelcov, ktorí už majú vystavený Európsky zbrojný pas.
Zaujímalo by ma, ako a komu je potrebné preukazovať účel cesty, ako sa píše v §46, ods. 2 ale aj v §43 ods 2. Ak to chápem správne, tak preukazovať účel cesty by som mal asi len zahraničnej polícii v prípade kontroly. Doma, na Slovensku stačí pri kontrole zbrojný preukaz a preukaz zbrane.
Neviem si predstaviť, ako hodnoverne preukázať účel cesty, ak idem na tréning športovej streľby napr. do Maďarska, Rakúska alebo Talianska. Chcem ešte pred samotnými streleckými pretekmi trénovať na konkrétnej strelnici, kde sa bude pretek uskutočňovať, ale zatiaľ neexistuje žiadny oficiálny termín alebo sa ešte ani nezačala registrácia strelcov.
Viem, že s najväčšou pravdepodobnosťou ma po ceste nebude nikto zastavovať a ani sa pýtať na účel, ale rád by som vedel, ako sa veci majú.
Otázka na záver: Vie maďarský/rakúsky/taliansky... policajt, že okrem EZP má u mňa kontrolovať aj účel cesty? Je takmer isté, že našu legislatívu nepozná, ale nie je vylúčené, že v iných EU krajinách je to podobne ako u nás. Už vás niekto takto kontroloval v zahraničí? Zaujímal sa pri tom aj o účel cesty? Ako ste ho preukázali?
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 5 months

Príspevok od používateľa Machead »

V zasade poriadatel sutaze poskytne na svojom webe podpisanu pozvanku (riaditelom preteku), kde vyplnis udaje o zbrani (model, seriove cislo) a pocet a kaliber streliva. Vacsinou sa dava dvojjazycne, v jazyku krajiny poriadatela a anglicky. Tu vytlacis a mas pri sebe spolu s EZP, ZP a preukazom zbrane.

Poriadatel by mal tuto pozvanku zverejnit s predstihom. No a to je vlastne preukazanie ucelu cesty.
Používateľov profilový obrázok
Steyr_H5
častý prispievateľ
Príspevky: 694
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa Steyr_H5 »

Bez tejto pozvanky kde okrem ineho musi byt uvedeny aj datum, si v zahranici na strelnici nezatrenujes.
ipa
občasný prispievateľ
Príspevky: 77
Registered for: 8 years

Príspevok od používateľa ipa »

Ďakujem za odpovede, ale nepotešili ste ma. Znamená to, že si na zahraničnej strelnici, len tak bez oficiálneho termínu súťaže a teda bez pozvánky, nezatrénujem, čo je podľa mňa škoda. :(
Už vás niekto niekedy v zahraničí kontroloval a chcel vidieť aj pozvánku?
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 2 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Nebolo by mozne si pisomne dohodnut termin na strelnici a ako ucel cesty prezentovat "cvicnu strelbu"?
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Príspevky: 4234
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Vsetko sa da, ked ma peciatku, tak ti orazi individualnu pozvanku a mozes cestovat.
ipa
občasný prispievateľ
Príspevky: 77
Registered for: 8 years

Príspevok od používateľa ipa »

Super, ďakujem za dobrý tip, som rád, že predsa len nejaký spôsob existuje, pokúsim sa získať individuálnu pozvánku, aby som mohol ísť na tréning mimo oficiálny termín.
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Príspevky: 1314
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

O aky pretek sa jedna a v akej krajine bude?
ipa
občasný prispievateľ
Príspevky: 77
Registered for: 8 years

Príspevok od používateľa ipa »

Streľba na asfaltové holuby - trap. Teraz bola cez víkend súťaž v Brne (Soběšice) a na budúci víkend budú preteky v maďarskom Dunakiliti - v piatok 14.9. je tréning a v sobotu a nedeľu 15-16.9. je pretek.
Ja som sa ale pôvodne pýtal na možnosť tréningu mimo termín pretekov a to už ste mi tu zodpovedali.
Inak pýtal som sa aj ľudí, ktorí chodia trénovať na zahraničné strelnice a žiadne pozvánky, ani preukazovanie účelu neriešia. Majú pri sebe len zbrojný preukaz, preukaz zbrane, európsky zbrojný pas, zbraň uloženú kufríku a vozia si samozrejme aj strelivo.
Ešte prezradím na jedného strelca z ČR, ktorý tu bol u nás na Slovensku prednedávnom trénovať mimo oficiálny termín pretekov, že si okrem zbrane a nábojov nepriniesol nič, všetky doklady vrátane zbrojáku, preukazu zbrane aj európskeho zbrojného pasu zabudol doma... :shock: Toto už je podľa mňa dosť veľký extrém a môže hovoriť o šťastí, že si nevyrobil nejaký zbytočný vážny problém.
Steff
častý prispievateľ
Príspevky: 624
Registered for: 8 years 1 month

Príspevok od používateľa Steff »

A na strelnici si do knihy zapísali co?
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Ak chodi na tu strelnicu casto, tak presne to, co naposledy. Taka je obycaj, ze doklad sa pyta, len kym si spravca nepamata tvoj gesicht.
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Príspevky: 4234
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Nebudte svetejsi nez papez, vsetko sa da a system funguje pokial su ludia rozumny a nie je medzi nimi nedoceneny zakomplexovany blbec.
Pozvanku je to najmenej vybavit a vsetko je ok.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Mal by som otazku k § 46, odsek 2:
(2) Držiteľ európskeho zbrojného pasu môže vyviezť bez predchádzajúceho súhlasu členského štátu Európskej únie pri ceste cez dva alebo viac členských štátov Európskej únie zbraň uvedenú v § 6 ods. 1 písm. a) až c) alebo dlhú samonabíjaciu palnú zbraň, ktorej zásobník a komora môže pojať najviac tri náboje a strelivo do tejto zbrane na účely výkonu práva poľovníctva alebo zbraň uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) až f), § 6 a § 7 ods. 1 písm. a) až g) a l) a strelivo do tejto zbrane na účely účasti na podujatí, ktorého súčasťou je športová streľba, ak je táto zbraň zapísaná v európskom zbrojnom pase a ak preukáže účel svojej cesty; to neplatí pri ceste do členského štátu Európskej únie, ktorý zakázal nadobudnúť do vlastníctva a držať takúto zbraň, alebo ktorý jej nadobudnutie do vlastníctva alebo držanie podmieňuje povolením. V tomto prípade sa musí vykonať záznam v európskom zbrojnom pase.
Vo vsetkych okolitych krajinach je predsa drzanie zbrani uvedenych v § 5 ods. 1 písm. a) podmienene povolenim, ze ano???

Alebo sa mysli nutnost mat v nejakej krajine povolenie nad ramec ZP / EZP, ako napr. vynimiek v pripade zbrani kat. A na Slovensku?
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"