Svietidlá, batérie

dusky
prispievateľ
Príspevky: 161
Dátum registrácie: 6 years

Príspevok od používateľa dusky »

Riesim svetlo ku zbrani. Zatial sa vyhybam moznosti mat svetlo pevne pripevnene na zbrani a chcel by som zacat nejakym svietidlom do ruky. Aktualne v mojom pouzivani je to standardnejsie ako svetlo na zbrani.

Pozeram po niecom co sa pohodlne drzi - nie vsak vo full gripe druhej ruky. Skor ma zaujima polovicny medzi prstami zatial co druha ruka stale doplna grip zbrane. (Asi som to napisal dost krkolomne - snad sa to da pochopit. Nejake obrazky ilustracne tu: http://www.policemag.com/photogallery/p ... /2640.aspx)

Mate s tym niekto skusenosti? Ci je to uplna blbost a mam prestat spekulovat?

Pozeram po niecom podobnom ako toto:
https://svetelnaposta.sk/led-baterka-ni ... 3986c38837

Podmienky:
- mensie aby voslo do ruky a medzi prsty
- zapinanie vzadu
- "kruzok" v zadnej castu kvoli istejsiemu uchopu
- strobe/low/high mode
- lumenmi si nie som isty zatial
- ocakavam aj bezne pouzitie - nie vylucne k zbrani

Co som pozeral trh - podmienky by nemali byt protichodne a mali by byt splnitelne.
Dalsie priklady:
https://svetelnaposta.sk/baterka-armyte ... 4237c38837

Na koniec - este si len robim nazor a siel som s kozou na trh. Hladam pomoc a skusenosti, kamene este nechajte v zasuvkach prosim :)
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

- ten uchop svietidla ktory popisujes sa tusim vola "cigarovy" (z anglictiny)
- neviem ci je zapinanie vzadu pri tomto type uchopu to "prave" (ak budes potrebovat svetlo rychlo zhasnut.. ale mozno sa to da dotlacenim gombiku oproti dlani)
- ak chces svietidlo s viac modmi nech sa medzi nimi prepina inym tlacitkom ako je ON/OFF (budes chciet zhasnut a namiesto toho zacnes blikat ..)
- k zbrani by som volil skor svietidlo s jedinym modom (svetlo/tma)
- svietivost v rozmedzi cca 200-400 lumenov (cim vacsia svietivost, tym nizsia vydrz baterie)
- co sa baterii tyka, ja som si v ramci moznosti vsetko nastavil na 3,7V CR123, pripadne 18600 (ktora sa da nahradit 2ma kusmi CR123ky).

Ten e-shop svetelna posta nepoznam, ale baterky od vyrobcu Nitecore zozenies aj z Aliexpressu (za lepsie peniaze). Mam odtial Nitecore nabijacku a spokojnost. Baterku som si tam kedysi kupoval tiez, je to v podstate tento model len s bielou diodou (vsimni si cenu):
https://www.aliexpress.com/item/LED-Fla ... autifyAB=0

Vyslovene na zbran mam TLR-4ku: https://www.streamlight.com/en/products ... ndex/tlr-4
Naposledy upravil/-a theplaky v 21 Sep 2018, 13:09, upravené celkom 5 krát.
Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Príspevky: 860
Dátum registrácie: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa mrzo »

Ja uz dlhsie okukujem Fenix TK16

https://www.baterky-fenix.sk/produkt/ta ... enix-tk16/

Co mna zaujalo, tak to, ze ma samostatne tlacidlo na strobe tiez v zadu, da sa aj len jemnym dotlacenim docasne zasvietit a da sa dokupit aj vzdialeny vypinac, ak by som to niekedy chcel hodit na zbran.

Je aj novsia verzia TK 25, ale uz mi pride zbytocne prekombinovane (+ modra, cervena, alebo infra led) a nie som si isty, ci ma ten kruzok na uchopenie https://www.baterky-fenix.sk/produkt/ta ... x-tk25-rb/
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

d-s napísal:Cerveny a zeleny laser su technologicky znacne rozdielne (zeleny je technicky ovela narocnejsi), tj nejake prepinanie medzi nimi nie je realne.
.. jediny rozdiel medzi zariadenim ktore emituje zeleny laser a takym istym ktore emituje cerveny laser je vo frekvencii laserovej diody (=jediny komponent) - ktora v konecnom dosledku ovplyvnuje vlnovu dlzku (=farbu) svetelneho luca.
Prepinat medzi farbami sa neda pretoze kazde (bezne) zariadenie obsahuje len jednu diodu (=ktora vyzaruje svetlo danej a nemennej vlnovej dlzky/farby).
Bodka zeleneho laseru posobi oproti bodke cerveneho laseru "jasnejsia", pretoze oko ako organ je na vnimanie zelenej farby citlivejsie - a prave z tohto dovodu je aj luc zeleneho laseru viditelny po celej svojej dlzke (nie preto ze by bol technologicky iny nez cerveny, ale preto ze oko ho na rozdeil od cerveneho "vidi").
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

dusky:
To, čo hľadáš, nie je ani veľmi špekulácia.
Jednoducho malá baterka akurát do chlapskej dlane (povedzme 10-15 cm), aby si ju na jednej strane vedel palcom zapnúť a na strane druhej aby trocha z dlane vykúkala ale nie príliš. Výkon, módy svietenia, druh batérie atď, to už si musíš určiť sám. Ale ako spomínal Theplaky, menej je niekedy viac, hlavne pri tých módoch a ovládaní.
Na výber máš mrte výrobcov aj modelov. Vyberal by som skôr z tých overenejších s referenciami.

Podobné baterky som mal Fenix, Olight a teraz Nitecore (MT10A), všetko na jednu AA batériu. Každá mala svoje plusy a mínusy.
Používateľov profilový obrázok
skemro
častý prispievateľ
Príspevky: 1609
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa skemro »

Mam olight S1 buton, fenix uc 30 na akumulator nahraditelny 2 bateriamy CR123 a teraz asi kupim maleho fenixa E15 tiez na cr123.
Su to starsie modely a za rozumnu cenu z vybornym pomerom cena uzitok. Akurat tu E15 chcem pretoze sa zapina pootocenim a nie tlacitkom, ktore vo vrecku casto zapnm (olight s1)
A olight s1 a fenix e15 su male baterky trocha vecsie od baterie CR123 = daju sa dat aj na kluce, nezaberaju miesto, nezavadzaju vo vrecku a su tak na denne nosenie. A pritom na plny vykon maju dostatocne silny svetelny tok. Presvietim v pohode zahradu na dlzku a mam skontrolovane. :wink:
dusky
prispievateľ
Príspevky: 161
Dátum registrácie: 6 years

Príspevok od používateľa dusky »

dakujem za napady a pripomienky!

Zadne zapinanie som skusal a mal som v mojom uchope problem, ze som si to nechcene vypinal :/ Dobre point je prepinanie medzi modmi ak ich ma byt viac ako on off - dam na to pozor.
Hrubkou a dlzkou som zistil, ze mi viac vyhovuje kratsia baterka.

Pozeram teda nieco od Olight (S1 rada) a Nitecore (E11).
Bateria CR123 a idealne nabijatelna. Na to sa mi paci riesenie od olightu. Celkom som sa zavrtal do ich modelovych rad a maju to celkom namakane. Budgetovo to s nabijatelnou bateriou vychadza zhruba 70 eur na prve pozretie.

Vid Olight S1R Baton II
https://m.youtube.com/watch?v=4TB5jd62kNM
Ma ich velmi rad aj Sootch00 na youtube.

Isto este pozriem Fenixy a ponuku Gearbestu a Aliexpressu pre porovnanie.
Používateľov profilový obrázok
skemro
častý prispievateľ
Príspevky: 1609
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa skemro »

Mne sa S1 vie sama zapnut vo vrecku , a az horucava na nohe ma na to upozorni. Ak mam mikinu nosievam ju pripnutu pod golierom . Nieje vidno(iba klip), je po ruke, nema sa o co zapnut a ak sa zapne, hned to vidno :wink:
Teraz chcem toho fenixa e15 ktory ma zapinanie pootocenim. Na aliexprese cca 20€ v nadich eshopoch cca 32€
Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Príspevky: 860
Dátum registrácie: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa mrzo »

Olight som vylucil aj prave kvoli tomu samovolnemu zapinaniu, vela ludi sa na to pri recenziach stazovalo, specialne ak to nosili vo vacku. Pridali tam potom moznost to zamknut, ale zas to odomykat v situacii, ked potrebujes hned to svetlo… Ako baterka na doma, ked vypadne elektrika, fajn, super s tymi stojancekmi na nabijanie, ale ako EDC nie.

Ja som ako EDC zvolil Fenix LD12. Mal som predtym uplne jednoduchu baterku (uvazoval som ako yarco - menej je viac, chcel som co najjednoduchsie), ale casto krat bolo to svetlo prilis, preto som chcel nieco co vie svietit aj menej (90% pouzitia u mna) ale ked treba, ma to aj rozumnu svietivost. Aktivacne tlacitko zo zadu, stroboskop, AAA bateria to zozenies na akejkolvek pumpe v stanku na noviny, kdekolvek (CR123 je celkom exotika, nie ze by sa nedala zohnat, ale urcite nie vsade a k tomu este aj ta cena).
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

..k tym bateriam:
- absolutny suhlas ze co sa tyka dostupnosti tak AA a AAA je v nasich zemepisnych sirkach standard ktory sa da kupit na kazdom rohu
- na druhu stranu, CR123 je zdroj ktory je preferovany u fotografov, nakolko vraj dokaze velmi dobre drzat kapacitu (= "nevybija sa). Aspon takto mi to bolo tlmocene, niesom elektro gramotny, mozno to tu niekto vysvetli lepsie.
Otazne je co je komu blizsie: mat moznost kupit si baterku vzdy ked sa mi vybije, alebo kupit si baterku ktora mi vydrzi tolko ze ju nebudem musiet kupovat az tak casto.
Z aliexpressu som kupoval celkovo asi 20 NABIJATELNYCH zdrojov z ktorych mohlo byt v konecnom dosledku asi 15-20% "vadnych" (=casom odisli). Ano, je to loteria, ale v konecnom dosledku je clovek nakoniec aj tak v pluse (lebo cena).
dusky
prispievateľ
Príspevky: 161
Dátum registrácie: 6 years

Príspevok od používateľa dusky »

aby tu zostal aj vysledok ;)

Mal som pozicany Olight S1 Baton (nenabijatelny) a nosil som ho chvilku. Tento mal 500lm, bolo to v poriadku, dost svetla a fajn vydrz. So zapinanim vo vrecku som problem nemal. Rrosku mi vadil drsny povrch.a mal som pocit, ze si nohavice trham ked som ho vyberal.

Aj na zaklade tejto skusenosti som si kupil prave vychadzajuci novinku Olight S1R Baton II.
https://www.olightstore.com/olight-s1r-ii-baton
Nabijatelna, 1000lm, rovnaka velkost, obojstranny klip, nie tak drsny grip (vid problem vyssie) - stala 48 eur.


“Cigar grip” som skusal, uz ked ju tam drzis je to v poho, problem mam ju tam dostat a zapnur jednou rukou. Chce to trosku cvik.

Mimochodom nasiel som Olight M2T warrior - celkom pekna vecicka mozno na pusku.
Snad som niekomu pomohol ;)
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Podlahol som black friday osialu a objednal som si baterku Nitecore EC11
(https://flashlight.nitecore.com/product/ec11)
- aliexpress, tusim 38evri

Zo sirokej skaly funkcii by som vypichol najma tu cervenu ledku (cervene svetlo "neresetuje" schopnost ludskeho oka prisposobit sa na videnie v tme - adaptacia trva desiatky minut, staci jeden zablesk a je to v prd€li), potom vstavany merac a indikator zostavajuceho napatia (po vlozeni akumulatora dioda "zablika" hodnotu napatia s presnostou na jednu desatinnu ciarku volta) a v neposlednom rade uctyhodny vykon (az 900lm) najma vo vztahu k (pidi) rozmerom.

Inak v suvislosti s touto baterkou sa mi dostali do pozornosti rozdiely medzi akumulatormi s typovym oznacenim cr123, rcr123, 16340, imr18350, ktore su sice rozmerovo zhodne, no lisia sa vo vystupovom napatii a kapacite
viac napriklad tu: http://www.cr123batteries.com/cr123-v-16340-guide

V kratkosti:
cr123 = 3,0V
tie ostatne = az 3,7V
..to vyssie napatie sa vie vyrazne podpisat na svietivosti, ale nie kazde zariadenie sa s nim dokaze vysporiadat. Zariadenie pisem naschval, nakolko ma v tejto suvislosti napadlo to vypalovanie diod u kolimatorov ktore sme tu raz davnejsie riesili..
Samosato
občasný prispievateľ
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 6 years

Príspevok od používateľa Samosato »

Potreboval by som radu :wink:

RGB baterka "rozumnej" veľkosti (bola by osadená na puskohlad), výkon čím viac tým lepšie :D integrované nabíjanie veľké plus, čím menej režimov tým lepšie, rozpočet cca200e
Pár kandidátov mám ale budem rád za každú radu
Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Príspevky: 860
Dátum registrácie: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa mrzo »

Chcel by som si kupit prve svetlo na zbran, rozhodujem sa medzi Inforce APL 3 gen a Olight PL-2. Mate niekto s nimi skusenosti, hlavne ak nieco negativne... Pripadne nejaky iny typ v podobnej cenovej hladine?
Bamboocha
prispievateľ
Príspevky: 185
Dátum registrácie: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa Bamboocha »

ahojte, vcera som akurat menil bateriu v mojej baterke a zistil som, ze mam len tak porozhadzovanych niekolko nabijatelnych cr123 v krabiciach/krabickach po stole a chcel by som to mat ulozene nejako spolu idealne aby som v pripade potreby mohol hodit do batohu ak by som chcel vziat so sebou.
nasli ste nejaky jednoduchy idealne lacny sposob, ako to udrzat v poriadku?
moja predstava je prerobeny nejaky maly predmet dennej spotreby, alebo nejake relativne lacne puzdro na 2-4x CR123 pripadne 1-2x cr18650.
uplne najidealnejsie by bolo nepremokave.
za akekolvek konstruktivne napady/realne riesenia vopred vdaka.
Napísať odpoveď

Návrat na "Puzdrá na zbrane, príslušenstvo a iné..."