"Norinco SVD" vzor 85

Okrem poľovných a športových samonabíjacích.
Používateľov profilový obrázok
Capone
prispievateľ
Príspevky: 303
Registered for: 7 years 5 months

"Norinco SVD" vzor 85

Príspevok od používateľa Capone »

Má niekto skúsenosť s klonom SVDčka, Norinco "Type 85" zo Zeleného sportu v kal. 7,62x54R? Premýšlam, že by som si po jednu spravil výlet do Čiech. Vývozné verzie pre civilný trh v .308Win, označované ako "NDM-86", už vypredali, tieto osemdesiatpäťky sú vraj vojenské varianty. Jedna sa dokonca objavila pred rokom v DEASe..
Zo skúseností, ktoré som sa dočítal online, majú vraj trocha odfláknutú povrchovku, ktorá sa vie blízko vyhadzovacieho okienka dobre olúpavať. Tiež bych radšej Rusa, ale toho asi do implementácie smernice nestihnem zohnať, navyše všetky civilné Tigre z inzerátov sú zbastardené rôznymi tacti-cool doplnkami, až to bolí...
M. Rudolf tiež príliš nechválil tú šikmácku optiku, ovšem tá, keď tak, sa dá zohnať bieloruská POSP z webov typu jebaj a podobne.
Vďaka
zabludeny
občasný prispievateľ
Príspevky: 67
Registered for: 11 years 8 months

Príspevok od používateľa zabludeny »

Zdravím. Najskôr si zisti či Ti ju vôbec predajú. Česi vojenské zbrane ani scivilnené zahraničnej súkromnej osobe nepredajú jedine firme. Na toto som narazil keď som svojho času chcel zo ZŠ UZI.
Používateľov profilový obrázok
Capone
prispievateľ
Príspevky: 303
Registered for: 7 years 5 months

Príspevok od používateľa Capone »

Okej, ponekud neskôr, každopádne - podarilo sa mi flintu doviezť z Čiech a rozhodol som sa s vami podeliť o niekoľko prvotných dojmov:

(1) Pri zápise do evidencie a vystavení preukazu zbrane som si "chvíľu" počkal; zdá sa, že som na Slovensku zatiaľ jej jediným vlastníkom - na oddelení museli kontaktovať policajné prezídium, aby tento model pridali do svojej databáze..

(2) Jedná sa o novovýrobu v kal. 7,62x54R, podľa priložených papierov má označenie mod. 351 (v preukaze zbrane zapísaná ako "NORINCO M351") s rokom výroby 2013. Pod puzdrom záveru na zásobníkovej šachte sa nachádza značka dovozcu - český STV Group. Variante komorovanej v .308 (v súčasnosti v ponuke ZS) absentuje plynový regulátor, model 351 čo sa týka funkcie, je de facto totožný s Rusom. Zásobníky fungujú i z Tigra; z PSL či M76 samozrejme pasovať nebudú. Sčíslovanie optiky je totožné s číslom vyrazeným na zbrani a na drevenej pažbe.

(3) Povrchová úprava zbrane je lesklá - čo môže byť pre niekoho pekné, ovšem jej spracovanie je jeden velký děs běs - horšie spracovanie povrchovky som teda ešte nevidel. S výnimkou fosfátovaných častí (závorník, nosič) a chromovaných (vývrt, plynový regulátor) je celá zbraň lakovaná čiernym lesklým lakom, ktorý poškriabete a odšúpnete už len krivým pohľadom naň. Dá sa to tolerovať u ovládacích prvkov ako rozborná páka či poistka, avšak stačí zo dva-tri krát sundať a nasunúť optiku a povrchovka u koľajničky už vyzerá akoby prodělala několik sovětských ofenziv. Miesto pri vyhadzovacom okienku niektorí radšej prelepujú čiernou izolepou.. Zásobníková šachta zospodu ditto.

(4) Optika 4x24, teda klon pôvodného sovietskeho PSO-1, sa - čo sa týka kvality spracovania - s ním nemôže rovnať, avšak obraz optiky je čistý, farby verné a zámerná osnova ostrá, čo stačí. Avšak - a to narozdiel od Rusa - nočný prísvit osnovy už nie je riešený žiarovkou a podivnou bateriou, ale už zelenou LED v skrutkovatelnej objímke + v dodaných dielcoch sa nachádzajú ešte dve náhradné LEDky. Bohužiaľ, toto prevedenie nie je zrovna najšťastnejšie riešené po mechanickej stránke, i po dotiahnutí skrutiek z pätice smerom ku vypínaču podsvietenie zvyklo vypadávať podľa nálady, tak som dnu napevno nainštaloval vysokosvietivú bielu LED s patričným predradným odporom a zalial. Napájanie zabezpečuje primárna lítiová 3V duracellka 1/3N, prípadne poslúžia i dve "baterie do hodiniek" 1.5V typu A76 v sérii. Spotreba prúdu 40mA pri dodávaných zelených LED, ja som to so svojou skresal na 8mA. Podsvietenie osnovy vidno iba v tme.
Na rozdiel od bieloruských novovýrobných optík typu POSP, tejto optike ponechali (síce dnes už zastaranú) IR detekčnú clonu. Vysúvatelná slnečná clona samozrejmosťou, v dodávaných dieloch ku zbrani sú ešte dve náhradné gumové očnice.

(5) Flinta je dodávaná spolu s papiermi v angličtine, teda konkrétne niečo čo ja nazývam "pig english", ale pochopiť sa to dá. Nezvyknem tieto lajstrá nejak extra čítať, každopádne, zaujala ma jedna stať - "no copper cases allowed" (nepoužívať strelivo s "medenou" nábojnicou). Apropo, zatiaľ som sa s takou nestretol - poväčšine vídavam mosadzné, alebo lakované ocelové, ale asi som pochopil čo tým mysleli - puška má asi potenciál prepichovať zápalky niektorých značiek civilne dostupného streliva s mosadznou hilznou..

(6) Odistenie zbrane, po prvotnom zaistení naprázdno, bolo u mna bez demontáže vrchného puzdra záveru a ručnom odtlačení poistkovej páky z drážky vrchnej polohy nemožné. To pero malo taký prítlak do tej drážky, že som mohol na tú poistku tlačiť smerom nadol celou silou palca a nedialo sa nič :D . Holt, ešte "nevybehané". Nie je to nič, čo neopravila ručná mikrofrézka a trocha tekutého černenia.

Ku strelbe som sa zatial ešte nedostal. Každopádne, výsledky sústrelu na 100m sa sem pokúsim nahrať, až sa k tomu dostanem. Určite vyskúšam továrenské S&B, Prvi Partizan a Barnaul, ale aj nejaké tie fulmináty, s ktorými predpokladám asi najhoršie výsledky - holt 7,62-ODST-PB sa dnes už ľahko nezoženú :D
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3089
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

k bodu 5: taman asi myslel "copper washed" hilzne nie mosadz.

https://cdn3.volusion.com/ywjth.nxqzz/v ... plus-3.jpg
Používateľov profilový obrázok
Capone
prispievateľ
Príspevky: 303
Registered for: 7 years 5 months

Príspevok od používateľa Capone »

Vďaka za link, to budú pomedené oceláky.
Ale zase -- s takým fortelom, ako to tie prázdne hilzne vyhadzuje (a že pri tom rovno stihne aj povrchovku zošúchať) tým slovíčkom "copper" možno fakt mysleli mosadz, keďže ako všetci vieme, hlbokoťažná mosadz je tak 70% Cu ak ma pamäť neklame. Teda to varovanie tam dali možno práve aby ich neroztrhlo pri vyhadzovaní - oceláky sú predsa len pevnejšie. Každopádne, nech to je ako je, vyskúšam i mosadzné továrenské.
sentinel
prispievateľ
Príspevky: 178
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa sentinel »

zdravím. Ako si dopadol s testovaním presnosti a spoľahlivosti. Naho´d obrázky, alebo aspoň popis.
Martinx101
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Registered for: 2 years 8 months

Príspevok od používateľa Martinx101 »

Ahojte, kupil som si tuto pusku, ale v navode sa pise, ze mozem pouzivat iba ocelove
nabojnice (aj ked copper=med), a tym padom presnost nebude bohvieaka. Kto ma teda
skusenost s touto zbranou s mosadznymi (S&B) nabojnicami? Co sa moze stat, ak budem
strielat mosadzne nabojnice?
Napísať odpoveď

Návrat na "Samonabíjacie"