Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

https://mytrencin.sme.sk/c/22122804/dal ... hrade.html

Je to par km od mojho obydlia "v lese". A tak som zacal premyslat, co urobim az ho uvidim cez okno na mojom (neoplotenom) dvore.

Kedze medved na moj dvor podla mojho nazoru nepatri, jedna z moznosti by bola opasat sa vsetkym, co sa prave v dome nachadza, vybehnut na dvor, a zacat nanho kricat. Nech okamzite opusti moj pozemok a tak podobne.

Medved by sa mohol dat na utek. Alebo sa rozbehnut smerom ku mne. V tom druhom pripade by som to mohol vyhodnotit ako utok, zhodnotit, ze utiect do domu to uz asi nestihnem, a zacat sa branit.

Bola by v tomto pripade moja obrana v ramci KN? Ergo - je nieco (okrem zdraveho rozumu :-)), co by mi malo branit v tom, vidiac medveda na mojom dvore, vybehnut von a kricat nanho nech ide prec? Cize z relativneho bezpecia domu sa vlastnym konanim dostat do situacie, kedy uz nemam moznost vycuvat a musim sa branit?

Nie ze mi potom radost z pripadneho vitazstva nad medvedom pokazi nejaky ochranar, ktory bude tvrdit ze o KN neslo, lebo som toho medveda vyprovokoval, a mal som cakat v dome kym sam neodide...
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

útok takéhoto zvieraťa je nebezpečenstvo- takže bude reč o KN. No a aby bola splnená podmienka -"nebolo možné konať inak"- tak by som silno doporučoval po zistení pohľadom cez okno, že máš na pozemku medveďa, zavolať na číslo 158 a žiadať si hliadku PZ. Operačný určite vyrozumie aj niekoho z poľovného združenia a spolu niečo vymyslia vrámci ich oprávnení.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Fajn, upovedomim hliadku PZ.

A potom?

Bude OK, ked vyjdem von, a zacnem nanho kricat? Alebo uz tym porusim "nebolo mozne konat inak"?
Frankie
prispievateľ
Príspevky: 102
Registered for: 7 years 4 months

Príspevok od používateľa Frankie »

Volať políciu, to jednoznačne, ale ak zlyhá spojenie, alebo nie je mobil a útok je neodvratný, tak ak je doma, je lepšie použiť pušku, napr. Mosin, SA vz.58, AR15, ako akúkoľvek pištoľ.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Nerozumieme si. V momente ked vidim medveda cez okno, nejedna sa o ziaden utok. Ak sa rozhodnem cusat doma kym neodide, k ziadnemu utoku nedojde.

Ja sa pytam na to, ci mi zo zakona vyplyva povinnost ostat cusat doma a predist situaci v ktorej by MOHLO dojst k utoku. Alebo mozem smelo von, ved je to moj dvor, no a holt KED medved zautoci, tak sa branit.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

pozri, ak nebude situácia, že budeš musieť nutne opustiť dom napríklad do nemocnice alebo iný závažný dôvod- máš na výber ako sa rozhodneš. Môžeš sa pokúsiť odplašiť zviera, určite by som otvoril okno a vystrelil varovný výstrel do vzduchu. Ak by nato zviera nereagovalo, zrejme by bolo nutné použiť fyzické podnety. Niečo by som po ňom hodil alebo by som vystrelil blízko neho, aby zaregistroval, že mu niečo hrozí. Ak by ani to nezabralo a zviera by nemalo záujem opustiť tvoj pozemok- zrejme by sa jednalo o situáciu, kedy je represívne riešenie tým nevyhnutným. Ak by prišla na miesto hliadka PZ- je riešenie v ich rukách. Ak to vyriešia sami- ich zodpovednosť, ak si privolajú poľovníka, ktorý medveda odstrelí- tiež riešenie.
Pokiaľ by som zostal na riešenie situácie sám a som krytý telefonátom na 158- vyberiem z trezoru nasilnejšiu zbraň a vyššieuvedeným postupom situáciu riešim v medziach KN.
Otázne môže byť to, že ak nemáš dôvod opustiť dom a zviera sa ti nedobíja do domu- nehrozí ti bezprostredné nebezpečenstvo. Ak budeš aktívne vyhľadávať možnosť ísť ho na dvor odstreliť- môže sa stať, že nejaký pacifistický OČTK môže konštatovať, že KN nebola splnená a vyhodnotí to ako exces použitia zbrane.

Život tam môže ponúknuť veľmi veľa možných scenárov a vrámci toho ešte x premenných.
Používateľov profilový obrázok
emkac
prispievateľ
Príspevky: 401
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa emkac »

ehm... ty by si vazne opasany vsetkym moznym vysiel na zahradu a chcel skolit medveda, ked na teba zautoci?
darwinova cena jak vysita..... staci jedno zavahanie, jedna menej presna strela a medved ta roztrha... alebo si rovno vezmes 5 zbrani, doma ich nabijes a vonku skusis do medveda vsetko napalit? alebo rovno celu davku zo samopalu? lebo inac nemas istotu, ze ho skolis

no a teraz si skus predstavit, jak na teba budu pozerat vysetrovatelia, ked na zahrade (asi nebyvas UPLNE na samote) vystrielas do medveda plny zasobnik nejakeho poloautomatu
a okrem toho je teda ocividne jasne, ze si musel otvorit dva trezory, vybrat naboje aj pusku, nachystat sa a potom si vybehol von si zaprovokovat
Používateľov profilový obrázok
millan
prispievateľ
Príspevky: 117
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa millan »

ci to je KN alebo nie, nech posudia kompetentni. Ak sa uz tak bojis, tak si pusti nahlas radio, nakup petardy a ako ti peterson radi, ak zbadas medveda, tak otvor okno a bud vystrel, alebo tie petardy. Vybehnut mu oproti je fakt na darwina.

p.s. neviem ako hlboko v lese mas to obydlie, ale on ten medved do toho lesa tak nejak patri.
Používateľov profilový obrázok
romen3
častý prispievateľ
Príspevky: 809
Registered for: 9 years 8 months

Príspevok od používateľa romen3 »

Mne sa to tiez tazko predstavuje, ale ak dam predstavivost na vyssi vykon tak moze nastat situacia kedy je treba pouzit "Rambo riesenie" ale je mi to velmi usmevne az skor uplne vtipne. Zopar uvah ale dam.
Ja veru donedavna som na chate ani signal nemal, ani kablovy telefon a volat som musel chodit 300-400m do hory na posed a tam bol ako taky signal.
Na podobne modelove situacie tam mam ten sprejovy klakson a mozno do buducnosti skusim zohnat silne svetlice. Len pre predstavu, asi 20-30m od brany som mal medvedom strehnuteho jelena a priamo na pozemu mlada srnca od rysa, no aj tak neschovavam na chate vz58.
Viem si predstvait, ze surne potrebujem ist s dakym do nemocnice a akurat tam je medved co si pochutnava a strazi si svoju korist a ja bez signalu, ale aj tak neviem ci by som sa odvazil doslova provokovat. To by musela byt fakt uplne ultimatna situacia aby ten risk za to stal a este aby som cirou nahodou mal na chate daco silnejsie ako akukolvek pistol.
Odhanat medveda len preto ze ho tam nechcem alebo nici majetok, to by som neriskoval.
Nastastie uz tam signal mam a sused tam byva permanentne a je to polovnik so zavideniahodnym arzenalom, len byva asi 150m daleko. Ale uz mam koho volat kto vie kam stielat, ma kvalitnu optiku a na to urcene patrony, takze tak.

Co sa ale zakona tyka, ak by bol medved (momentalne spolocensky a medialne povazovany za boha a nie selmu) len tak na pozemku a ovoniaval mi kontajnery s odpadom a ist vyhanat ho ovesany ako Arnie v Komande a ak by sa medved(ica) rozhodla zautocit a ja zviera rozstrielam na emental, ze by toto uznali ako primeranost-no neviem ci by to preslo procesom. Ak by tam uz bol utok napr sused vo vceline a tam sa akurat dobija macko za medikom, tak to by som na zakon samozrejme nehladel ani na spolocensku hodnotu zvierata a riesil by som susedove zdravie a zivot. Pripadne ak by som mal blizku osobu v kadibudke a na pozemku medved, tak to veru je uz tiez ine ale to su uz tie premenne ktore robia kazdu situaciu specifickou.
A este, mozno by si ho uspesne vyhnal zo svojho pozemku a toto vystresovane a vystrasene zviera pri uteku stretne dakoho ineho a napadne jeho...a mozno by sa to nestalo keby clovek cakal v bezpeci domu a nesiel si zarambovat bezdovodne a pockal kym medved v klude odide, majetok snad poistka pokryje.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Preco vyhanat medveda?

Mam (mozno uplne naivnu a zbytocnu) obavu, ze sa mu tam zapaci. Ak by to cele bolo o tom, ze je clovek na nejaku dobu obmedzeny v uzivani svojho majetku, tak to holt neriesim. Mam otvoreny dvor, resp. cely pozemok, dom je postaveny tak zvlastne, ze zachod, kupelna, a zvysok su budovy medzi ktorymi sa chodi cez volne priestranstvo, atd. Vyhovuje mi to tak, nechcem na tom nic menit. Vacsinu casu travim vonku. Ovela castejsie napr. pouzivam vonkajsi gril, nez kuchynu.

Nemam zaujem na usmrteni medveda, ci ineho tvora. Bezne mi po dvore pobehuju srnky a ina zver, a v zivote by ma nenapadlo im ublizovat. Bol by som vsak rad, keby pripadny medved "pochopil", ze je mu lepsie v lese, nez u mna na dvore.

Co tak ho pokropit zo strechy airsoftom? V kombinacii s ramusom? Idea by bola, ze pri dostatocnej vzdialenosti by si mozno medved nedokazal spojit utok (ak by to vobec povazoval za utok?!?) s mojou osobou, a vyvolalo by to strach z neznameho, neprijemneho, co sa mu stava len na mojom dvore...

Apropo, patrim k ludom, ktori sa na hlupost radsej spytaju, nez by ju mali rovno urobit / vyskusat. Takze preto.
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Si si isty, ze mas zbrojak? Vyzera to skor len na vlhke sny.
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Keď už sme pri tých videjkách - čo takto nasranú medvedicu ?
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

Pri posudzovani situacie nemozno brat do uvahy len ludi, ktori su v relativnom bezpeci domu. Ved do domu moze hocikto prichadzat - deti zo skoly, dospeli z prace, neohlasena navsteva, postar... Tieto osoby by pri prichode boli vo velkom ohrozeni.

Ak chces medveda plasit, videl som dokument, kde na kamcatke ucinne plasili ochranari medvede rimskymi sviecami (zabavna pyrotechnika), ale vzdy zalohovane AKckom. Daj ale pozor, aby si nezapalil les/ susedov alebo svoj dom :wink:

Ak bude nevyhnutne strielat, zostan v ukryte a nedaj mu sancu. Raneny medved nie len ze zbytocne trpi ale je extremne nebezpecny. Tak aby sa ti nakoniec nedobyjal do domu s lugrom v prdeli. :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"