9 mm Luger

Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 725
Dátum registrácie: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Tak, vyzerá to, že som na tú záhadnú "nepresnosť" Aresov kápol. Chyba bola vo mne, v úchope (občas zalomené pravé zápästie -> iná poloha prstu na spúšti a strhávanie doľava).

Blbou zhodou okolností sa mi stalo, že som nabil 10 hexagonov, dobre uchopil a všetko bolo v strede. Potom som prebil dalších 10 aresov, zle uchopil, strely rozlietané - postrhávané po celom ľavom polkruhu terča. Potom som nabil nalších 10 továrenských SB, dobre uchopil - a teória o "zlých" Aresoch bola na svete.

Ovtedy som potrénoval - sušil doma na bielej stene a minulý týždeň boli už takme všetky strely na 20m v čiernom, bez ohľadu na značku. Týmto sa ospravedlňujem všetkým vrátane výrobcu.

----------------------
Off topic: K streľbe som sa vrátil po 15 rokoch, takže sa prakticky učím odznova - na vysvetlenie všetkých mojich hlúpych začiatočníckych dotazov a príspevkov.
Ďakujem všetkým, čo so mnou prebralli cez správy technické aj etické veci, verím že kultúru prispievania na WF poznám lepšie a budem sa snažiť podobných výkrikov vyvarovať. :oops:
Používateľov profilový obrázok
Rak
občasný prispievateľ
Príspevky: 71
Dátum registrácie: 4 years 10 months

Príspevok od používateľa Rak »

No ono nie každé strelivo chuti pistolke. Nastrieľať dobre sa da s každým ,len s niektorým strelivom je to drina a niektoré sa poskladajú nakopu bez veľkej námahy . Ja beriem potom už len tie čo jej chutia :)
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Dnes továrenské značky streliva sú na takej úrovni, že chodia dostatočne presne (ignorujme vrchných 10% top mierenkárov, ktorým reálne ich presnosť nestačí). Chyba býva takmer vždy medzi mozgom a spúšťou. U nováčikov/systémovo netrénovaných jedincov vždy.

Áno, niektoré športové špeciály bývajú náročnejšie na strelivo (a to špeciálom nemyslím Shadow 2, ale na mieru skladané zbrane s minimálnymi vôľami), ale to sa prejavuje skôr závadani cyklovania ako nepresnosťou.
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

9L je raz ktora je primarne urcena na sebeobranne ucely a tomuto ucelu sa podraduju aj parametre tohto streliva: na prvom mieste je teda VYKON - ktory musi byt postacujuci na ucinnu obranu proti hrozbam "velkosti cloveka".

VYKON a PRESNOST vsak byvaju casto vnimane ako protichodne veliciny, ktore zvyknu posobit jedna na ukor druhej
- ak sa o tovarenskych 9L bavime vylucne v kontexte PRESNOST, tak mne sa najviac osvedcilo podzvukove strelivo = ten koncept tazka pomala gula na tento ucel funguje.

Moju skusenost vsak popiera skutocnost, ze poznam jedneho velmi dobreho mierenkara, ktory striela vyhradne tovarenske Fiocchi Black Mamba (100gr strela pre ktoru je uvadzana v0=435J a E0=614J) - a ten chlap s tym ďobe stredy :mrgreen:

Ako pise Mesi vyssie, nieje dovod na to aby bolo (kvalitne) tovarenske strelivo vyslovene "nepresne". Ak by som sa mal pokusit tu hranicu presnosti tovarenskeho streliva nejak kvantifikovat, tak sa domnievam ze:
- dobry strelec by sa mal s akymkolvek tovarenskym strelivom udrzat na medzinarodnom terci 50/20 v ciernom (10 ran, obojruc, 25m, vlastna zbran)
- vyborny v osmickovom kruhu.
Ak su strelcove schopnosti na urovni ze chce lovit desiatky, snazi sa tomu prisposobit aj schopnosti zbrane a streliva = prebija.
(bavime sa o mierenke, nie IPSC ktore nieje moja parketa a tam si mozu ludia pod pojmom "presnost" predstavovat nieco ine..).

Ako clovek ktory si prebija strelivo na mierenkarske ucely vnimam prinos prebijania vylucne v suvislosti s:
- konzistenciou prachovych navazok (a to ani nie tak ze by mal kazdy tovarensky naboj inu navazku, ale skor ze v ramci tych 50ks ktore su v krabicke "mozu" byt jednen ci dva "malinko inak" podsypane)
- moznostou prisposobit si OAL konkretnej komore (pretoze strela by od drazok vyvrtu nemala byt "daleko" a tovarenske strelivo byva vo vseobecnosti vzdy trolinku kratsie aby bola zaistena nabijacia schopnost vo vsetkych systemoch s komorou v rozmeroch podla CIP normy)
- moznostou osadit si naboj takou strelou ktora mi v danej zbrani najlepsie funguje (pretoze nie kazda strela na trhu je presna v kazdej zbrani)
- moznostou ist s vykonom dolu (pretoze spatny raz sa potom prejavuje menej intenzivne)
- moznostou ist s ustovou rychlostou pod uroven rychlosti zvuku (pretoze sonicky tresk moze strelu destabilizovat)
= inak niektore z kriterii ktore uvadzam vyssie splna prave aj ten tovarensky subsonic
Používateľov profilový obrázok
Rak
občasný prispievateľ
Príspevky: 71
Dátum registrácie: 4 years 10 months

Príspevok od používateľa Rak »

Pekne napísané .
Len tých faktorov je oveľa viac napríklad olovo /celoplašt /farba/ plast/; druh prachu 1-2-3 zložkovy , keď po 1 zložkovom je hlaveň studena aj pri rychlopalbe po 2 zložkovov pomalom sa na hlavni nedá udržať ruka po pár ránach , rýchly / pomaly prach . Zápalky podceňované a pritom dôležité . Mazanie ...:)
pby
občasný prispievateľ
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 6 years 4 months

Príspevok od používateľa pby »

zdravim, nevlastnim 9lug. lebo ho povazujem za malo efektne strelivo na osobnu ochranu, chcem sa ale opytat ako su na tom subsoniky napr od S&B plocha tazsia strela nerobi v tom smere vacsi ranivy ucinok (kedze expanz. strely su u nas v tom smere zakazane)
Diky
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Len dve otázky:
1. Čo teda vlastníš a ako dlho?
2. Podľa čoho si prišiel k záveru, že 9x19 je málo efektívne na osobnú obranu?
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Nezacinaime zas tu nekonečnú debatu ohľadom účinnosti :) neverending story.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zase na druhú stranu - debaty o streleckých témach sa tu už príliš často nevedú, tak prečo nie?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5149
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Ja tam čítam, že kolega to strelivo považuje za málo efektné… tak možno niečo ako Dragon Breath v inom kalibri by už malo požadovanú efektnosť. :roll: :mrgreen:
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa arminius »

Na odľahčenie ? Alebo " Slovenčina na slovíčko " ?

No ja neviem, ale na efekt sa strieľa s cvičným strelivom...či ?
Efektivitu by som zasa doporučil kolegovi skúsiť (najlepšie na vlastnom tele 8) ) s ostrými strelami. :wink:
steniels
prispievateľ
Príspevky: 320
Dátum registrácie: 11 years 1 month

Príspevok od používateľa steniels »

pby napísal:zdravim, nevlastnim 9lug. lebo ho povazujem za malo efektne strelivo na osobnu ochranu, chcem sa ale opytat ako su na tom subsoniky napr od S&B plocha tazsia strela nerobi v tom smere vacsi ranivy ucinok (kedze expanz. strely su u nas v tom smere zakazane)
Diky
Mňa by zaujímalo z čoho usudzuješ že je málo efektívne ???
či len taký vnútorný pocit že ta par gramová mala vecička nemôže predsa byť schopná ublížiť ? či ako ?
pby
občasný prispievateľ
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 6 years 4 months

Príspevok od používateľa pby »

:D hadam sa tu neidem dojednavat (opat raz a hlavne s ortodoxnymi az fanatickymi fanusikmi 9x19 ze luger je proste nevhodne obranne strelivo :D prelietava, je priebejne, maly odovzdaj energie, slaby docastny aj trvaly strelny kanal, ja neviem ale toto su zname fakty nebudeme to tu hadam opat riesit.. Nadruhu stranu sa prave preto pytam na strelivo SUBS lebo ma plochu spicu, je tazsie pomalsie, ci to ma niekto nejako pretestovane v bal. gele alebo vie o tom ze jeho stop efekt je vyssi a zaroven priebojnost je nizsia :idea: to je cele co by som potreboval vediet
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Príspevky: 1314
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Zasa niekto narazil na Marshala a stal sa odbornikom na sebeobranne strelivo. :-)
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

MrBlue, radšej nechaj tak, pán pozná aj odborné termity ako "malý odovzdaj energie"... Na jednoduchú otázku, koľko a z čoho má odstrieľané, však odpovedať neráči. Nuž, aspoň nemusí fabulovať...Ale teda nebude s nami predsa "riešiť známe fakty". Pán má zmysel pre humor. Ktovie, čo by ale povedal na tabuľkové hodnoty streliva kalibru 9 mm Luger s vymazlenými strelami, ktoré nie sú o moc horšie (alebo sú aj lepšie) ako výsledky ekvivalentov v americkom "zlatom štandarde" .45 ACP.
:roll:
Ale teda, stačia mu naše skúsenosti so správaním sa v balistickom gély, ešte, že sa nás nepýta na skúsenosti z fronty alebo z nájomných vrážd... To som rád, to som si vydýchol.
8)

Pby, pre teba len jedna dobrá rada: Zaraď spiatočku. Otázku si položil nešťastne, svojou následnou reakciou si "umelecký dojem" nijako nevylepšil. Vieš, koľko podobných "diskutérov" sme tu za tie roky mali? Vieš koľkí ani nemali zbroják? Vieš koľkí neboli plnoletí?
:arrow:
Pôsobí to tak, že niekde si niečo počul, niekde niečo čítal. Žiaľ, očividne len fragmenty, pritom ide o tému veľmi komplexnú. Na základe toho si si utvordil skreslenú predstavu. Samozrejme, existujú aj prípady, keď sa zásah z 9 mm Luger neujal, alebo naopak, preletel a trafil nejakého opodiaľ stojaceho nešťastníka. A nešlo o strely FMJ. Lenže ak z takýchto situácií vychádzajú tvoje domnienky, tak ich prosím, v záujme korektnej diskusie, skús formulovať ako domnienky. A nie ako premisy.
:arrow:
A teda, podľa toho, čo si nám tu zatiaľ predviedol, pôsobíš ako niekto, kto aj keď možno má zbroják, ale moc toho z krátkej nenastrieľal. Tipol by som, že celkovo možno menej, než som ja vybúchal tých subsonikov od SB - niežeby to zo mňa robilo odborníka, alebo som bol nejaký frajer. Iné je podstatné: v opačnom prípade by si totiž už vedel svoje, tvoje úvahy by zrejme smerovali iným smerom a aj otázky by si zrejme formuloval inak. Ale teda, ak chceš trvať na tom, že viac ako polovica sveta nosí "nevhodné obranné strelivo", potom je ďalšia debata zbytočná.


P. S.: Odpovedal ti niekto, kto na nosenie preferuje .40 SW a nie 9 mm Luger - v tvojom ponímaní teda nie fanúšik 9 mm Luger ale zrejme fanúšik .40 SW. Chápeš? Akurát, že tu sa na žiadne fanúšikovanie príliš nehráme. A nehráme sa ani na strieľanie. Nie sme v diskusnom fóre k počítačovým hrám, kde vezmeš AK-47 alebo SVD Dragunov, lebo sa ti proste páči a nedáš naň dopustiť...
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"