Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Príspevky: 860
Registered for: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa mrzo »

Moja posledna reakcia v tejto teme, plus teba si davam do blacklistu, takze akakolvek tvoja reakcia mojim smerom, uz bude iba vystrel do prazdna:

Zle si podaval tie uvodzovky... A zas to mas popletene... Smutne je, ze prave ked bolo treba, nikto neveril odbornikovi, bez uvodzoviek, tak ako ty neveris inym odbornikom, ked ti hovoria ako sa to s najvacsou pravdepodobnostou stalo s tym virusovym ochorenim. Ale z uplne inych dovodov ako si ty zas vyfantazirujes, lebo odhadujem, ze nemas o fungovani veci v Cine ani stipku vedomosti.
MudMax napísal:keby si chcel vnimat aj ine info,nez ake ti naserviruju odbornici a trocha sa zamyslel nad roznymi takymito ''konspiraciami''
Ty si podla toho ten, co by uveril akejkolvek inej blbosti, keby si bol konfrontovany s obdobnou situaciou a obdobnou teoriou odbornika. Zachoval by si sa uplne rovnako ako stat a v najlepsom moznom pripade by si sa natieral husacou mastou, lebo to niekto na internete propagoval ako zarucenu ochranu.
MudMax
častý prispievateľ
Príspevky: 525
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa MudMax »

Si ako ohrdena milenka :wink: .Neboj,ja ten tvoj blacklist v pohode prezijem.
Ak si nepochopil,tak prave z toho odbornika robili konspiratora,lebo im jeho varovanie nesedelo do kariet.Rovnako,ako tebe iny nazor,nez aky ty povazujes za jediny spravny.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, tiez som videl par konspiracnych teorii, z toho niektore podlozene vcelku vierohodne a logicky (ktore by vysvetlovali tie retazce z HIV pritomne v nCoV a pod.). Osobne si myslim ze ten virus naozaj unikol z toho labaku, aj ked v tomto momente na tom uz az tak nezalezi.

To co ma znepokojuje su cisla ktore nesedia, namiesto exponencialneho rastu idu len pomalicky linearne, a stotoznujem sa s nazorom ze je to zpolovice ich vladna 'propaganda' (nemozu oficialne pripustit ze to nezvladaju) a zpolovice to len reflektuje ich kapacity detekcie (pocet ludi v labakoch /pristrojov). Ak by nCoV nebol az tak nebezpecny, preco by kvoli par stovkam umrti bolo teraz uz cca 110 milionov ludi v karantene? Vsetci su pozatvarani doma ale platy im bezia, tusim jeden clen domacnosti moze ist na nakup raz za dva dni, aj ked po ich novom roku/sviatkoch asi vacsina z nich este ake take zasoby ma. Otazka je co bude o tyzden ci dva. A rovnako je otazka kolko z tych milionov ludi pozatvaranych doma je uz chorych alebo nedajboze uz mrtvych. V tych dvoch novych 'nemocniciach' je vraj az tretina pacientov medicinsky personal (cize profesionali ktori vedeli s cim maju do cinenia, zvycajne maju lepsiu imunitu, boli vybaveni ochrannymi prostriedkami, a napriek tomu to chytili...). Rovnako zaraza napriklad ze na tej vyletnej lodi jediny clovek infikoval 61 dalsich ludi (teda z tych co zatial otestovali, realne ich asi bude dost viac). A ano, na beznu chripku zomrie vela ludi, ale to su zvycajne stari ludia s oslabenou imunitou a mnozstvom inych zdravotnych komplikacii, nie 25-35 rocni mladi zdravi ludia... Virus chripky ktory niekto vykasle v obchode uz po par minutach ci hodinach nebude nebezpecny. Zato nCoV (na madlach v autobuse, v lekarni na pulte, atd.) vyzera byt nebezpecny/infekcny este cca dalsich 8 dni.

Opatrnost je teda urcite na mieste, vakcina skor nez v lete asi nebude, ale dufam ze sa potvrdi ucinnost kombinacie tych dvoch liekov a zacnu ich masovo vyrabat co najskor (cina nepotrebuje ani nebude cakat na nejaky FDA Approval a standardny proces vyvoja noveho lieku expresne zkrati aj za cenu moznych negativnych vedlajsich ucinkov, pretoze moc na vyber nemaju).

Skutocne rozmery tohto SHTF zistime az o par tyzdnov, kolko ludi na svete co posledny mesiac cestovali alebo stretli niekoho kto je 'nositel' (u isteho percenta ludi sa virus neprejavi vobec, ale nositelmi/infekcnymi prenasacmi su aj tak) a teraz pokasliavaju je asi hodne, a tazko povedat kolko z nich ma niektory z virov obycajnej chripky a kolko nCoV, ak clovek zrovna nepriletel z Ciny na nCoV ho na slovensku nikto testovat nebude (co na tom ze v lietadle z Dubaja na Schwechat sedel 6 hodin vedla francuza/manazera z PSA Peugeot/Citroenu ktory sa vracia v jednej z ich troch fabrik vo Wuhane...). Musime len dufat ze tie skutocne cisla nie su az take hrozive a ze sa to rychlo prezenie a zabudne na to ako SARS/MERS/...

Bola by kruta ironia keby ti hnusni spekulanti co vykupili masky v europe aby ich s 200% ziskom predali do Ciny/HongKongu/... o par tyzdnov zistili ze ich sami nemaju dost pre seba a svoje rodiny (inak, 3Mkovy europsky sklad v Belgicku bol prazdny uz pred tyzdnom a cakacka tam teraz vyzera ako encyklopedia...).

Stay safe,

Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa greenie »

Gunslinger, to co pises, som presvedceny, ze pises spravne.

Tie cisla (nakazenych a mrtvych), podla toho, ake info ku mne prichadza, si trufam povedat, ze su nevierohodne. A to, ze by to mali v Cine pod kontrolou, tomu velmi neverim ... :
"... so many people, no isolation at all, nowhere to wash hands, nowhere to take shower, people everywhere, sleeping on the floor, no medicine, Pleas help me ..."

Aj po vzhliadnuti totho videa mi napadli 2 otazky:
1. Ci v takych pripadoch, ako na tomto videu nie je lepsie zostat doma - na chate niekde sam (aby som nenakazil rodinu), aspon dokial nebude k dispozicii vhodny liek ?
2. Keby, bozechran, tento virus dorazil aj k nam, ci by vobec mal kto sa o pacientov postarat. Mam na mysli to, ze v Cine "strana" prikaze a tak nemocnice, ktore su skoro vsetky "statne", armada a vsetky statne zdroje pomahaju (teda robia co zmozu) ludom. U nas, ked mame sprivatizovane nemocnice, zdr. poistovne, atd. atd., kolko zo zdrojov ostane na pacientov tak, aby vlastnikom zostalo na ich zisk ?

Ako to vzniklo je pre nas v tejto chvili nepodstatne.
Co ale pre nas podstatne je, je to, aby sme minimalizovali pravdepodobnost zavlecenia tohto virusu k nam. A preto sa cudujem ludom v mojom okoli, ze si teraz cez jarne prazdniny planuju rodinne vylety lietadlami kde kade po svete (nie len v EU). Nie, netvrdim, ze teraz mame vsetci sediet doma, ale vystavovat sa zbytocne riziku ... ?
Myslim, ze aj u nas, ci v susednych krajinach je mozne co vidiet, spoznavat a bude mozne si zalyzovat. A ked (koli malo snehu) nie lyzovat tento rok, chcem verit, ze na buduci rok ano.

PS: Lyžování v rouškách? Koronavirus dorazil do Alp
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

Guns, ohladom povodu tohoto koronaviru len tolko, ze dalsie 3 pribuzne druhy koronaviru sposobuju len nadchu, nic viac. Necital som, ze by bol pribuzny HIV, ale ak by to tak bolo, spraval by sa podobne, co sa zatial nepotvrdilo, HIV sa sprava odlisne.

Neprijemne na nom je, ze clovek je infekcny cca tyzden pred tym ako u neho prepuknu priznaky ochorenia. Teda je roznasacom, hoci sa citi a javi zdravy. To je rozdiel od chripky, ktora je podstatne agresivnejsia a ktorej priznaky vsetci vieme na sebe rychlo rozoznat.

Tak to mohlo byt na tej lodi, ak sa to siri vzduchom, ti ludia sa tomu mohli tazko vyhnut, preto je tam tolko chorych. Pre porovnanie, minuly rok bola na ostrove Samoa epidemia osypok, co je tiez virusove ochorenie, voci ktoremu ale je vakcina. Na Samoe bola zaockovanost len asi 30%, co okamzite sposobilo masovu epidemiu a umrelo vyse 50 deti, vacsina hned pocas prveho mesiaca.

greenie, tak zle na tom nie sme, staci nariadenie ministerstva zdravotnictva a vsetky zdravotnicke zariadenia sa daju do lajny. Pravda je, ze naostro sme to (nastastie) skusat este nemuseli. Velku pravdu mas s tymi dovolenkami, movitejsi slovaci si zvykli pocas zimy chodit "do tepla". Maloktori sa popri fotkach pochvalia tym, ze skoro vzdy po navrate ochoreju a male deti duplom.

Zaverom dobra sprava, niektori nakazeni sa uz aj vyliecili a pustaju ich domov.
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa greenie »

Este doplnim jednu taku "zaujimavost", s dorazom na koment od casu 2:55.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

World Health Organization:
Prílohy
84586771_1527384057427783_7402354118653640704_n.jpg
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1870
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa d-s »

Patri skor do sekcie "vtipy" ci nie?
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa greenie »

na par rokov ...
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa aris »

MudMax
častý prispievateľ
Príspevky: 525
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa MudMax »

Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa greenie »

Koronavirus COVID-19 vydrží aktivní až děvět dní mimo hostitele. Vědci přišli s novou studií
"Podle všech předpokladů může COVID-19 vydržet aktivní až devět dní. Přesné výsledky zatím nejsou známé...."
Takze nakup z Ciny, (ak tie veci nepojdu lodou) nemusi byt az taky bezpecny ..., alebo ano ?
Používateľov profilový obrázok
skemro
častý prispievateľ
Príspevky: 1609
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa skemro »

Mne prislo najskor za 12 dni a to bolo tak rok dozadu :wink: teraz im to trva cca 17-38dni
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1896
Registered for: 11 years 11 months

Príspevok od používateľa matus69 »

to je nejaky wish alebo aliexpress, ale v beznych obchodoch su tiez veci z ciny (a kopec) napr aj zelenina (cesnak) a je celkom mozne ze dost produktov sem aj leti.
Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Príspevky: 800
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Viem, že takéto "technokratické" počty sú trochu (niekedy aj dosť) pritiahnuté za vlasy, ale vychádzam z uverejnených faktov o 2019-nCoV:

- WHO predpokladá, že na celom svete sa nakazí 2/3 populácie, čiže 2/3 x 7 764 000 000 = 5 176 000 000 ľudí
- pri úmrtnosti 5% teda neprežije 258 800 000 ľudí, čo je cca trojročný prírastok obyvateľstva Zeme

Týmto to však vôbec nechcem bagatelizovať... :?
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"