Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Harry, mohlo by to tak byť, ale aj nemuselo. Ak by počet testov vzrástol trojnásobne, mohol by zhruba priamou úmerou vzrásť aj počet pozitívne testovaných. Ale aj vôbec nemusel. Záleží od toho, akú "vzorku" testujeme. Samozrejme, dnes sú to (našťastie) aj tí, u ktorých sa prejavujú príznaky tak, že sami majú podozrenie, alebo to podozrenie má ich lekár. Počet takýchto osôb by sa ani pri násobení denného počtu testov sám od seba nenásobil. Sú tu ale osoby, alebo skupiny osôb, ktoré sa dnes na testy z rôznych dôvodov, napríklad aj finančných, nedostanú, hoci nejaké podozrenie aj môžu mať. A sú ďalšie a ďalšie osoby a skupiny osôb, ktoré keby mali napr. ustanovenú povinnosť podstúpiť testy, tak by mohli tie čísla výrazne zmeniť.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

http://zena.sme.sk/c/22488498/nas-syn-p ... obavy.html

Par reakcii z ich diskusie:

'Neviem, či ste si článok aj dočítali - a hlavne, čo čakáte od opatrení. Vakcínu? Tak upozorňujem na túto pasáž v článku:

"Varujú, že ak bude vírus v budúcich mesiacoch dostatočne mutovať, mohli by sme chytiť nový kmeň, bez ohľadu na to, aké protilátky máme z našej prvej choroby."

Ak nezískate imunitu prekonaním ochorenia, nedostanete imunitu ani z vakcíny. Prekonaním choroby získate vždy silnejšiu imunitu ako z vakcíny. Ten článok je svojim spôsobom hrozivý. Vírus je tu s nami a nie je ho možné eradikovať. Globálne ho má oficiálne viac ako 30 miliónov ľudí, neoficiálne a asi bližšie k pravde ho majú stovky miliónov ľudí. Ak by sa dnes prijali globálne opatrenia sociálneho dištancovania, ktoré znížia mieru nákazlivosti na 0.9 tak choroba by zmizla rádovo za 5 - 10 rokov lockdownov!

Článok je extrémne pesimistický. Jeho hlavné posolstvo je: vakcína nemusí fungovať, lockdowny tým pádom nepomôžu. Choroba je tu s nami navždy a môže spôsobiť vážne komplikácie aj mladým ľuďom a nič s tým neurobíte.
"

...

"Alebo prípad z rodiny, švagor je štyridsiatnik, športovec, diagnostikovali ho v máji, mesiac ležal v nemocnici a lekári mu povedali, že poškodenie jeho pľúc je trvalé.

To len my na Slovensku žijeme v akejsi šťastnej bublinke - máme (zatiaľ) relatívne málo ťažkých prípadov, takže to môže vyzerať, že sa "nič nedeje". A kadejaké trúby vykrikujú, že opatrenia sú zbytočné, rúška sú zbytočné, štatistiky sú zbytočné, strašiace články sú zbytočné... Len nerušte moju blaženú ignoranciu, to je ich hlavné životné motto.

Ale dajme tomu, že by média prestali so strašiacimi článkami a vláda by zrušila opatrenia. A potom by ste ochoreli, celá rodina. Ako by si reagoval?

Babka zomrela, ale však aj tak mala skoro 80, takže to je v pohode. Ty máš trvalo poškodené pľúca, ale však aj tak máš sedavú prácu v kancelárii, ktorú zvládneš aj s obmedzenou kapacitou pľúc, takže to je v pohode. Dcéra tínedžerka si doživotne bude pichať inzulín a dodržiavať diétu (alebo nebude a v tridsiatke bude slepá mrzáčka bez nohy a s odídenými obličkami) ale veď to má veľa ľudí, takže to je v pohode. Stále lepšie, než keby si musel čítať strašiace články.
"



Jack: Suhlasim, len dodam ze aj ked s nasobne vacsim poctom testom by (dufajme) rovnakym nasobkom nerastol aj pocet pozitivne testovanych, urcite by ich ale bolo daleko viac. Ilustracny priklad - urobime 3,000 testov a zistime 130 pozitivnych (posledne dni nam vychadza cca 3-5% pozitivita). Ak by sme urobili 21,000 testov (7-krat viac), zistili by sme mozno 500 pozitivnych (len 4-krat viac). Co je ale dolezitejsie je ze zatial co tych 130 pozitivne testovanych vie ze su pozitivni, a musia ist aspon do domacej karanteny aj ak nemaju ziadne symptomy, tych 370 dalsich pozitivnych dalej chodi medzi nami a siria to bez ohladu na to ci maju symptomy alebo nie...

Vraviet cechom ze maju testovat viac kym ten pomer pozitivity na testy nebudu mat na urovni 3-4% (cca ako to momentalne vychadza vacsine krajin) na jednej strane logiku ma, na druhej strany ani pri 3% by to neznamenalo ze sa situacia stabilizovala pretoze nakaza sa aj vtedy stale siri. Kym nemame kazdy den pocet 'uzdravenych' daleko vyssi nez pocet zistenych 'novonakazenych' (kedze testy nezistia uplne vsetkych), tak dovtedy su dovody na obavy.

A ze ani miesto v Covid statistickej kolonke 'uzdraveni' nemusi byt vyhrou ukazuje napr. aj ten clanok linknuty vyssie...

Stay grey and frosty,


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Gunslinger prestan uz strasit :D

Minuly tyzden bol v TT na Covid pozitivne testovany jeden dopravak. Nakolko s nim moj sused (cca 45r policajt, v dobrej kondicii = behava spartan race) absolvoval dve celodenne sluzby bol poslany na test aj on - tusim v pondelok mu prisiel vysledok: pozitivny. Je doma v karantene. Hovoril som s jeho manzelkou, citi sa dobre - vraj ho len trochu pobolieva hlava, ziadne ine komplikacie nema.
Ona a jeho maly syn boli obaja vcera na teste: su negativni (napriek tomu ze s nim ziju v jednej domacnosti).

#nepokazmesito :mrgreen:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

theplaky: mimochodom som v kontakte s kolegom z dialničného oddelenia v TT- už majú 7 pozitívnych policajtov.
Kolega hovoril, že tri dni smrkal a kýchal-ináč nemal žiadne príznaky. Samozrejme, že už tam pomaly nemá kto robiť- lebo 3/4 ľudí je v karanténe. Ale vieš čo je najkrajšie? Že po prvom pozitívnom to mohlo byť úplne inak. Chalani sa žiadali na odbery, dokonca to vraj navrhovala pani z linky na RUVZ- ale ko-kotizmus nadriadených nesklamal a pán vedúci zadrel, že predsa kvôli jednému pozitívnemu nebudú stresovať...
Výsledok je dnes nefunkčné dialničné odd. TT a vrámci zisťovania kontaktov posledných pozitívnych bude záber fakt široký: chalani mali velkú akciu so širokou účasťou policajtov vrátane šéfa KDI- takže kolega nahlásil zoznam jak hrom :D

Najväčší bonmot zaznel na konci telefonátu z RUVZ: "budete 10dní doma a následne ste zdraví, na žiadne kontrolné výtery už nepôjdete..." :D :D
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

theplaky: Strach je v Tebe, nie v nejakom niekde napisanom texte :P :lol:

Mozes citat akykolvek text o comkolvek, to aky postoj k tomu zaujmes je len a len na Tebe. Mozno sa vystrasis, mozno sa pobavis, mozno to budes ignorovat, a mozno sa z toho poucis. :wink:

Stay grey and frosty,


Gunslinger
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Pan veduci je preco este veduci?
Ale nieco na tom nesedi, pretoze ziadny veduci predsa o testoch nerozhoduje. Ak boli v kontakte s pozitivnym, mali to nahlasit svojej obvodnej, alebo si vypisat formular na webe a boli by zavolani na test. Veduci s tym nic nema.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

hmmm, ty si ale múdry. To si niekde čítal, alebo máš info priamo odtial? :D
47ronin
prispievateľ
Príspevky: 206
Registered for: 5 years 3 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

peterson napísal: Najväčší bonmot zaznel na konci telefonátu z RUVZ: "budete 10dní doma a následne ste zdraví, na žiadne kontrolné výtery už nepôjdete..." :D :D
nic nove pod slnkom, viem o pripade zdravotnika - lekara (mimochodom, uz v rizikovom veku), ktory bol pozitivne testovany a bol uplne bez priznakov, jeho najblizsia rodina testovana s negativnym vysledkom, po 10 dnovej karantene sa mohol vratit spat do prace a ked sa dozadoval kontrolneho testu, povedali mu ze ziadny test nepotrebuje, kedze to prekonal, tak test na protilatky by bol aj tak pozitivny a je zbytocne test robit....
nehovoriac o tom, ze je doteraz presvedceny (vzhladom na ine dalsie okolnosti), ze ten jeho test bol asi false-possitive....
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

dnes kolegovci v BA zastavili napitého vodiča (tr.čin) a ešte aj bolo zistené, že je pozitívny a mal sedieť doma v karanténe.
V súbehu dva trestné činy §289 a §163 TZ. Krásna ukážka ako nezodpovední ľudia ďalej rozširujú vírus.
Na toto by sa hodilo verejné bičovanie ako v SAE
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Som hlupy tak ma pouc, na zaklade coho a ako mi moze akykolvek nadriadeny branit ist na test. A je jedno ci covid alebo syfilis.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

problém je hlavne v tom, že ani ja by som nebol ochotný dať za test 70eur ako samoplatca. Mám zato, že situácia na tom oddelení jasne naplňala podmienky testovania všetkých policajtov a prijatia ochranných opatrení. A keby aj išiel jednotlivec sám na test ako samoplatca- nijako by neprispel k ochrane zdravia. Prečo? Keby aj mal negatívny test- mal by naďalej povinnosť chodiť do práce, kde sa vírus šíril z dôvodu neprijatých opatrení. Myslím , že RUVZ nemal vôbec diskutovať s nejakým tupcom na vedúcej pozícií a mali nariadiť vykonanie testov na celom pracovisku a ich blízkych. Vtedy by sme sa bavili o účinnom fungovaní RUVZ a prijatých opatreniach, aby sa nešíril vírus.
Pochopil si?
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

..este taky bonbonik:
Pozitivne testovanym sa na konci karanteny robieval tzv kontrolny test - uz sa to nerobi. Po kvalitnom prelieceni v domacej karantene sa nakazeni vracaju rovno do prace.
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Cize volal sef a nie kolegovia pozitivneho. Tym je to vysvetlene.
Co ja mam info, velmi zalezi na tom, ake kontakty ten ktory pozitivny nahlasi. Ak niekoho nahlasi, toho daju testovat. Ak niekoho zabudne, ten potom musi presviedcat ruvz, ze s nim bol v kontakte.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5149
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Z 300 nových prípadov denne na 2000 a už aj 3000 denne. Slušný dôkaz toho čo prináša ignorancia všeobecne a zároveň ignorovanie aspoň toho minima v podobe nosenia nejakej ochrany, teda to, čo môže každý človek urobiť pre seba a tým aj pre svoje okolie. Len pre porovnanie nárast v Nemecku za ten istý deň cca. 1900 prípadov...

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... 0-40336707
....
To len my (NIELEN...) na Slovensku žijeme v akejsi šťastnej bublinke - máme (zatiaľ) relatívne málo ťažkých prípadov, takže to môže vyzerať, že sa "nič nedeje". A kadejaké trúby vykrikujú, že opatrenia sú zbytočné, rúška sú zbytočné, štatistiky sú zbytočné, strašiace články sú zbytočné... Len nerušte moju blaženú ignoranciu, to je ich hlavné životné motto...
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

theplaky napísal:..este taky bonbonik:
Pozitivne testovanym sa na konci karanteny robieval tzv kontrolny test - uz sa to nerobi. Po kvalitnom prelieceni v domacej karantene sa nakazeni vracaju rovno do prace.
Tak to sme za vodou, staci prestat testovat a pockat 10 dni az sa pocet aktivne nakazenych vynuluje, a budeme mat nulove statistiky a virus oficialne porazime :P Alebo sa niekde mylim? :mrgreen:


Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"