Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

machoh
občasný prispievateľ
Príspevky: 1
Registered for: 3 years 5 months

Príspevok od používateľa machoh »

Neviem, či ste zachytili informáciu, že v Česku sa do chystanej implementačnej novely dostal návrh na recipročné uznávanie skrytého nosenia - s európskym zbrojným pasom by v Česku mohli nosiť držitelia príslušných dokladov zo štátov, ktoré by českým držiteľom zbrojákov dovolili to isté.

S kamarátom sme vytvorili hromadnú pripomienku k slovenskej novele, ktorá by do nej vložila podobné ustanovenie. Tým by vznikla do budúcnosti možnosť, aby vlády reálne dojednali skryté nosenie cez hranicu SK-CZ.

Bohužiaľ nám táto možnosť napadla dosť neskoro, takže času na zbieranie podpisov zostáva málo, ale s trochou šťastia by sa mohlo dať dosiahnuť tých potrebných 500...

Budeme radi, ak túto pripomienku podporíte na https://www.slov-lex.sk/legislativne-pr ... -3-4076616.
jalso
prispievateľ
Príspevky: 108
Registered for: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa jalso »

Mam vlastnu domenu/server - neviem preco s tym mal problem, ale na gmail.com adresu to uz fungovalo.
Igrlik napísal:Nemáš email na hotmaili? Lebo viem že niektoré poštové servery majú napríklad hotmail ako doménu nedovolený a výnimku pre konkrétu adresu treba žiadať u prevádzkovateľa.
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

Ako som podpisoval pripomienky, mal som moznost si rychlo prejst aj ostatne podane pripomienky. Okrem individualnych pripomienok dobrej aj slabsej kvality som si vsimal hlavne pripomienky ustrednych organov statnej spravy/ministerstiev. Da sa povedat, ze pripomienky z Ministerstva hospodarstva aj z Uradu vlady boli celkom pro gun (perkusne zbrane, expanzy, airsoft, psychotesty, F-EX ZP, vynimky na A zbrane, obmedzenie dlzky kratkych zbrani a dalsie veci viac menej v zmysle pripomienky LT). Nieco v nas prospech si prihodili aj Ministerstvo spravodlivosti, SIS a Generalna prokuratura. Vsetko tzv. zasadne pripomienky.

Uplna bomba boli ale pripomienky Ministerstva obrany, ti sa s tym vobec neparali a isli ovela dalej - ziadaju tlmice, expanzne strelivo, total grandfathering, obhajuju velkokapacitne zasobniky a napadli este aj skratenie platnosti ZP, s cim uz asi kazdy pocita... Poukazuju na povinnost penaznej nahrady za cokolvek co by museli strelci odovzdat. Vsetko zasadne pripomienky :!: Kto voli podla pristupu ku zbraniam, moze kludne volit Nada za premiera, prezidenta a papeza sucasne :D

Najmenej zaujimave, ale vo vysledku mozno najpodstatnejsie pripomienky boli z Ministerstva financii, ktore napisalo, ze naklady spojene s novelou nema v rozpocte a MV ich musi najst z vlastnych zdrojov...

Ak sa mozem spytat, ako su na tom clenovia sucasnej vlady s postojom ku zbraniam? Okrem znameho postoja Sulika, je to pre mna celkom neznama. Kludne aj do SS. Dakujem.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5148
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Dám to sem:

Německo: Zákaz civilního držení zbraní se stal oficiální součástí politického programu Zelených

https://zbrojnice.com/2020/12/03/nemeck ... -zelenych/
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

V CR prezident podpisal novy zakon o zbraniach. Zaujimavo sa vysporiadali s pozadovanym skratenim platnosti ZP, ked platnost nechali na 10 rokoch, ale po 5 rokoch ma PZ preskumavat sposobilost. Vraj zatial nie je jasne co sa tam bude preverovat, ale zrejme hlavne zdravotna sposobilost, t.j. bude potrebne predlozit lekarsky posudok o sposobilosti.

Ako pikoska, v zakone su novo povolenymi doplnkami zbrane aj tlmice.
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 725
Registered for: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Upresnim: kategoria zakazanych doplnkov je uplne zrusena, takze povolene su nielen tlmice ale aj noktovizory. Tiez nastala uplna deregulacia mechanickych zbrani bez obmedzenia vykonu.
Co tiez stoji za zmienku, je plny grandfathering + vsetky vynimky na novu kategoriu A1 su narokovatelne. V podstate ukazali Bruselu velky vztyceny prostrednik, co ma velmi tesi.
Ps: na Cesku legislativu tu mame temu: http://webforum.sk/viewtopic.php?f=38&t=17993 (len priatelske info, bez toho aby som sa hral na moderatora)
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

Vydriduch, dik za doplnenie. Ja som to bral tak, ze by sme to podobne mohli aplikovat aj my v nasom zakone. Netrufam si povedat, co komu ukazali, ale zabezpecili implementaciu tak, aby zbytocne nezasahovali do prav svojich obcanov a uz vobec nesli nad ramec toho, co sa pozaduje. Nasledovaniahodny priklad.
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 54
Registered for: 12 years 4 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Ahojte, chcem sa opýtať, neviem či mám správnu informáciu. podľa návrhu nového zákona zbrane po novom patriace do sk.A, nakúpené do 1.3.2021 získajú automaticky výnimku ministerstva? Myslím dlhé samonabíjacie na E...
Ďakujem.
BlackHawk
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Registered for: 2 years 11 months

Príspevok od používateľa BlackHawk »

Ahojte, pripomienka na reciprocne uznavanie ZP na nosenie je "Čiastočne akceptovaná". Som zvedavy, co z toho vznikne

https://www.slov-lex.sk/legislativne-pr ... -3-4076616
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gabo13 napísal:Ahojte, chcem sa opýtať, neviem či mám správnu informáciu. podľa návrhu nového zákona zbrane po novom patriace do sk.A, nakúpené do 1.3.2021 získajú automaticky výnimku ministerstva? Myslím dlhé samonabíjacie na E...
Ďakujem.
Prečo dátum 1. 3.? Prečo nie dátum iný, napríklad dátum prijatia zákona v NR SR?
:?:
EDIT: Aby som upresnil moju otázku: viem, že s týmto dátumom sa rátalo v 10/2020, keď išiel materiál do MRPK, ale za "bežných" podmienok a okolností by sme k tomu dátumu, resp. dnes už mali mať účinný zákon a lehoty by už bežali. Takto sa ale k účinnosti prepracujeme k akému dátumu? Lehoty tým pádom budú o kus kratšie. V takom prípade mi dáva zmysel upraviť aj tieto dátumy, napríklad pre grandfatheringovú doložku. Napríklad aj poslaneckým návrhom v procese schvaľovania. Preto sa pýtam, či sa týmto niekto aj zaoberá, alebo sa zotrváva na pôvodných lehotách?
BlackHawk
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Registered for: 2 years 11 months

Príspevok od používateľa BlackHawk »

Dostal som odpoved z ministerstva vnutra k ciastocne akceptovanej pripomienke ohladom reciprocneho uznavania Europskeho zbrojneho pasu (EZP) na skryte nosenie
https://www.slov-lex.sk/legislativne-pr ... -3-4076616


uvedená pripomienka bola vyhodnotená ako čiastočne akceptovaná z dôvodu, že pripomienka v sebe zahŕňala dve požiadavky na zmenu zákona. Prvou požiadavkou pripomienkujúci subjekt navrhoval v § 46 ods. 2 doplniť novú vetu a druhou požiadavkou navrhoval zmeniť § 46 ods. 3. Keďže prvá požiadavka nebola akceptovaná (dôvody sú uvedené vo vyhodnotení pripomienok) a druhá požiadavka akceptovaná bola (zmenou v § 46 ods. 3 sa umožní nadobudnutie európskeho zbrojného pasu držiteľovi ktorejkoľvek skupiny zbrojného preukazu), pripomienka ako celok bola čiastočne akceptovaná.


doteraz bolo mozne vydat EZP len na skupiny D a E, po zmene bude pravdepodobne mozne vydat EZP aj pre zbran na ZP skupiny A. Na reciprocne uznavanie to ale nevyzera :( pretoze je tam este jedna podobna pripomienka - ziadajuca vyslovene reciprocne uznavanie, a ta nebola akceptovana :(

https://www.slov-lex.sk/legislativne-pr ... -3-4081582
tibor1333
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Registered for: 2 years 10 months

Príspevok od používateľa tibor1333 »

Takze vyzera to tak, ze definitivne preradia sam.vzor 58 zo skupiny B do A.
Dobre chapem sa drzitel ma iba 2 moznosti - znicenie zbrane / ziadat o vynimku ministertsvo?
Dakujem
Používateľov profilový obrázok
karci78
občasný prispievateľ
Príspevky: 97
Registered for: 6 years 11 months

Príspevok od používateľa karci78 »

Nie, pokiaľ si zbraň nadobudol pred novelou,dostavas automaticky vynimku na držanie zbrane.... §72j odsek (5) .akurát tuto skutočnosť musíš nahlásiť na polícii do marca 2022 a vynimka ti bude zapísaná do preukazu zbrane. Výjde ťa to 4,5€ ale to sa dá zniesť.
Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Príspevky: 800
Registered for: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa fotograf »

tibor1333
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Registered for: 2 years 10 months

Príspevok od používateľa tibor1333 »

S58 - "pokiaľ si zbraň nadobudol pred novelou, dostavas automaticky vynimku na držanie zbrane"
Planuje sa aj nejaka zmena ohladom uskladnenia (1kus)? (sejf VS skriňa na zbrane, napojenie na políciu na pult...)
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"