Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

ALKAJ napísal: prečo by som sa mal dať povinne očkovať vakcínou ktorá nebola riadne otestovaná na chorobu ktorá má smrtnosť menšiu ako chrípka
Vakcina bola riadne otestovana. Co nevieme, su pripadne dlhodobe efekty ale tie zistis az pri masivnom nasadeni velkemu poctu ludi, aby si dokazal odlisit co je bezny jav a co dosledok vakciny. To plati pre kazdu jednu vakcinu.
Vela ludi nedokaze pochopit ze vsetky vakciny(a lieky) maju vedlajsie ucinky a ich podanie je len otazkou posudenia rizika nakazy a rizika vedlajsich ucinkov.
Preco by si sa mal ty dat ockovat? Ak si pozries 3 strany dozadu v prispevku odomna o excess mortality v EU, tak zbadas ze ak mas do 44r tak riziko je ako u chripky. Ak mas teda menej, nemas nejaky extra dovod dat sa ockovat.
Ak si pozries ale 45+, je uz pocet mrtvych vyrazne nad priemerom a to ber do uvahy, ze tie cisla su ake su aj vdaka lockdownom. Tam by som sa so stupajucim vekom snazil dostat do prvej vlny ockovania.
tomas120 napísal:na chorobu na ktorú je účinná "atómová zbraň" špajdlovačka v nose a následne byť 10 dní doma
Chod sa spytat ludi na JIS ci si to myslia tiez.
Moj nazor je(cize 0 vaha), ze plosne testovanie efekt malo a nechapem ten odpor voci tomu. 2 tyzdne po prvom kole tie cisla rapdine klesli. Keby to testovanie drzime tak mozno nemusime nic zatvarat. Z tohto pohladu to je "atomova bomba". Ale vakcinacia rizikovych skupina predsalen bude asi dlhodobo jednoduchsie riesenie.
Ak sa vo vakcine najdu zavazne vedlajsie ucinky, tak nepochybujem ze to zastavia (vid australska vakcina). Ze niekto udajne zomrel ... ak zaockojues 1 000 000 ludi, prevazne starych, tak do roka ti znich mozno aj par desiatok tisic zomrie bezohladu na vakcinu.
tomas120 napísal:Mimochodom kam sa nám podela chrípka???? Minulý rok o takomto čase to bolo v plnom prúde.
Chripky je menej, lebo ludia sedia doma. Moje deti neboli uz 4 mesiace (mozno aj viac, len si nepamatam) chore (ani soplik, zakaslanie nic) a to chodia nonstop do skoly/skolky. Minuly rok boli chore kazdy mesiac a ja snimy. Tento rok som este chory nebol.
ALKAJ
prispievateľ
Príspevky: 410
Registered for: 13 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Zlomizub napísal:Vakcina bola riadne otestovana. Co nevieme, su pripadne dlhodobe efekty ale tie zistis az pri masivnom nasadeni velkemu poctu ludi, aby si dokazal odlisit co je bezny jav a co dosledok vakciny.
Takže vlastne riadne otestovaná nebola. :lol:
Prepáč ale tvrdiť že to bolo riadne otestované po koľkých 7-8? mesiacoch od vývoja vakcíny je dosť silné tvrdenie. Čo sa týka ohrozenia podľa veku tak je to len špecifikum covidu? Ostatné choroby (vrátane chrípky) nie sú pre starších ľudí viac nebezpečné?

Čo sa týka "obyčajnej chrípky" tak sa divím že igiot si ešte nepripísal úspech na jej potlačení. Niečo v štýle: Ja Igiot trnafský z naivity ľudu kráľ som za 9 mesiacov dokázal potlačiť chrípku. A to nedokázalo ani niekoľko ročné preventívne očkovanie. Preto bude platiť výnimočný stav na neurčito. :mrgreen:
tomas120
častý prispievateľ
Príspevky: 706
Registered for: 7 years 8 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Zlomizub... Neviem ako to máte v BA ale u nás každý deň keď idem do/z mesta vidím narvaté nákupné centrá, hyper/supermarkety. Narvaté parkoviská.. Po poslednej psychotlačovke odborníkov na teplú vodu z pár dní dozadu kedy sa oznámil vianočný lockdown vyeskaloval sa nápor na nákupné centrá ešte viac .. Nie je pravda, že ľudia sedia doma.
Mimochodom koľko ľudí musí zomrieť aby bola vakcína "bezpečná" podľa teba? A čo bezpečnosť v horizonte niekoľkých rokov? Čo ak tento nový typ RNA vakcín u tvojích detí v dospelosti vyvolá dáku neurodegeneratívnu, poruchu alebo u ich detí? Nikto nevie čo to môže spôsobiť, ale odborníci ako Flegr by očkovali všetko rad radom.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5626
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Tomas120, neviem, do akej miery si ešte schopný sebareflexie. A neviem do akej miery si ochotný počúvať rady od niekoho ako ja, koho vlastne ani osobne nepoznáš. Ale prosím, skús zaradiť spiatočku. Pre vlastné dobro.
:wink:
Poznám doc. Sabaku a nemyslím si, že by sa potreboval "priživovať na korona hystérii", keď už z čohosi takého obviňuješ Flégra. V normálnej spoločnosti by stačilo jeho vzdelanie a skúsenosti, aby verejnosť zbystrila vždy, keď verejne prehovorí o téme covidu. Ale v dobe postmodernej je všetko inak, väčšina ani nevie, kto to je... Ale fajn, neviem, kto si a aké máš dôkazy, či aspoň indície (a odkiaľ ich máš), že spochybňuješ morálku a osobnú integritu odborných autorít. Že už ani neselektuješ, kto reálne môže ťažiť z nejakého biznisu, reálneho, či potenciálneho, spojeného s touto krízou a kto z toho ekonomicky celkom isto neťaží, skôr naopak.
:arrow:
Ale OK, hoci je to realita dosť smutná, dnes je to bežný úkaz. Never teda odborníkom. Komu by si veril? Svojim kamošom a známym? Naozaj nepoznáš nikoho, kto si tým prešiel, aby si sa ho spýtal, ako mu bolo? Alebo len tá vzorka v tvojom okolí nie je dostatočná? Lebo vieš čo? V mojom okolí ľudia na koronu zomierali. A že to boli seniori? Až ti zomrie mama, otec, babka, dedko, alebo niekto blízky, možno ti svitne. Alebo až budeš mať komplikovaný priebeh ako viacerí moji kamaráti a známi. A vieš čo? Mám v bezprostrednom okolí niekoľko profesionálnych športovcov, ktorí si tým prešli. Niektorí ľahučko. Ale niektorí sa trápili a trpeli jak psi. Mladí, zdraví, trénovaní, fyzicky zdatní. Čo chceš? Ich mená? Svedectvá, ktoré o tom podali aj verejne? Či aj oni sa podľa teba len priživujú na "korona hystérii", z čoho obviňuješ niektorých odborníkov? Alebo sa títo ľudia, ktorí sa o svoje zdravie starajú viac než väčšina z nás, len odrazu nerozumie svojmu telu? Nevedia, že majú len chrípku? To si myslíš, že nikto z nich predtým chrípku neprekonal, aby to nevedel rozlíšiť? Veď povedz...
:twisted:
Ako fakt si kladiem otázku, čo treba, aby si pochopil, že ten problém tu je. Že ten problém je ďaleko väčší než, aby sa dal zhrnúť počtom obetí. Že aj niektorí mladí a zdraví ľudia majú smolu a že si to občas odskáču a niektorí sa najprv modlia, aby ich to nezabilo a keď ich to nezabije, tak sa modlia, aby nemali trvalé následky, pretože celkom hladko to u mnohých z nich neprebiehalo. Fakt nemáš vo svojej bubline dostatok ľudí, ktorí by ti dokázali podať osobné svedectvá - také aj onaké - tak, aby si si dokázal utvoriť vlastný názor? Nie z dojmov, nie z názorov, ale z reálnych skúseností reálnych ľudí, keď problematike zrejme vzhľadom na svoje zameranie tak celkom nerozumieš (napokon, ako drvivá väčšina spoločnosti, keďže medicínu študovať málokto). Alebo ťa to vlastne ani nezaujíma, lebo ty už názor máš a pár mesiacov nás o ňom skúšaš presviedčať?
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

ALKAJ napísal:Takže vlastne riadne otestovaná nebola.
Ano, odbornici sveta sa zhodli ze je to ok ale na skole zivota vraveli ze to nieje otestovane tak to musi byt pravda.
Moj nazor? mRNA vakcina mi z principu fungovania pride bezpecnejsia ako nase klasicke.
Dam sa ockovat? Nie. Mozno neskor, ak covid bude problem aj v zime 2021.
Preco? Lebo niesom rizikovy a riziko vedlajsich efektov je umna vyssie (dufam) ako riziko nakazy a nasledkov. Preto sa nedavam ockovat ani na chripku ani proti cholere. A aj keby som chcel, tak mi vakcinu nikto neda, lebo ich je malo.
tomas120 napísal:Neviem ako to máte v BA ale u nás každý deň keď idem do/z mesta vidím narvaté nákupné centrá
Skus SK_Mobility_Report_en.pdf. "Unas v obchode" nieje zrovna exactna metoda na vyjadrenie mobility. Unas v praci nas je miesto 50 len 5 napr.
tomas120 napísal:Mimochodom koľko ľudí musí zomrieť aby bola vakcína "bezpečná" podľa teba?
To su otazky ... skusim protiotazku:
A kolko ludi musi zomriet aby si sa aj ty dal ockovat? 5%? Alebo staci par umrti v rodine?
Ako bolo vyssie spominane s vakcinou na Dengue ... po(!) schvaleni zistili ze vakcina zabranila 11 000 tazkym stavom ale u 1200 tazke stavy vyvolala. Vakcinu vyrazne obmedzili aj napriek celkovemu prinosu. Ak sa najde cokolvek vazne s COVID vakcinou, urcite sa to bude riesit.
Netvrdim ze snou nic nemoze byt, ale snad vidis ze sa nieco vo svete deje a vakcina je idealne riesenie.
Naposledy upravil/-a Zlomizub v 12 Dec 2020, 22:52, upravené celkom 2 krát.
tomas120
častý prispievateľ
Príspevky: 706
Registered for: 7 years 8 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Jack: poznám veľa ľudí ktorí si tým prešli.. Poznám aj takých ktorí si tým prešli s väčšími problémami. Pýtal som sa niektorých aký priebeh to malo - nie jedného ? Poväčšine odpoveď niečo ako " horšia chrípka" S mnohými som bol v opakovanom kontakte a dodnes mi nič nie je. O niektorých sa dozvedám ex post, že si tým prešli a ani o ničom nevedeli... "odborníci" ktorí to tu riadia od začiatku pandémie, tí o ktorých názory sa tak opiera Matovič to vedú od 10- k 5. Izolácia, separácia, revanšizmus v opatreniach, vyhrážania a najnovšie už vakcinácia niečim čo vykazuje vážne obavy nič nerieši. Iba to nasiera ľudí ktorí už toho všetko majú plné zuby.. Pred ani nie dvoma týždňami som bol na pohrebe kamarátovej mame.. Vyskočila z bytu.. Psychicky to neuhrala.. Tak mi prosim nehovor čo si mám alebo nemám myslieť.. Čo ja považujem alebo nepovažujem za mne relevantný zdroj o tom čo sa u nás deje. Flegrove vyjadrenia, vrátane ďalších našich a zahraničných odborníkov / vrátane absolventov a titulových absolventov VŠ života - SV Alžbety/ sledujem veľmi aktívne.
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Tu nepomôžu žiadne fakty a argumenty. Poniektorí sú automaticky proti každému väčšinovému názoru. Stačí si prejsť ich príspevky, doslova proti všetkému a zvlášť tomu novému. Nech žije dvojtaktný Watrburg!

https://jangaso.gulas.sme.sk/upload/pos ... b4382c.jpg
Peter Elektro
častý prispievateľ
Príspevky: 761
Registered for: 14 years 2 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Peter Elektro »

https://apps.who.int/flumart/Default?ReportNo=10
Niečo ku tej chrípke: zmizla :roll:
Rovnaky graf je z DE...
ALKAJ
prispievateľ
Príspevky: 410
Registered for: 13 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Zlomizub napísal:Ano, odbornici sveta sa zhodli ze je to ok ale na skole zivota vraveli ze to nieje otestovane tak to musi byt pravda.
Použiť dve najzákladnejšie manipulatívne techniky v jednej vete? Páni, to fakt už musíš mať pravdu... Ešte si mohol použiť aj tretiu a napísať že je to pravda minimálne na 98,63% :mrgreen:

Jack: Pokiaľ viem tak Flégr sa špecializuje na iný obor takže svoje vyjadrenia na covid asi veľmi nemôže podporiť svojou odbornosťou (alebo ak môže tak to sa k covidu môže vyjadriť už aj nejaký zubár). Navyše čas ukázal že jeho ničím nepodložený odhad bol úplne mimo. Tiež bolo zaujímavé sledovať ako reagoval keď bol s tým konfrontovaný.
Naposledy upravil/-a ALKAJ v 12 Dec 2020, 17:02, upravené celkom 1 krát.
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

tomas120 napísal:Áno .. Mám to od obvodného lekára z pred dvoch dní dozadu.
Ja nespochybňujem, že chrípka zmizla.
Ja nerozumiem, že ty sa čuduješ. Mobilita ľudí je menšia, krčmy, kiná atď nefungujú, deti od 10 rokov vyššie nechodia 3 mesiace do školy. Ľudia nosia takmer všade na papuli rúško ...a ty sa čuduješ, že chrípka zmizla.

Myslím, že netreba dve vysoké, aby si človek spočítal 2+2. Alebo treba?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5223
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

To s tým 2+2 bude mať niečo ťažko do seba... v priebehu času som xy ľuďom odpovedal to isté čo ty (nízšia mobilita, rúška, zavreté školy atď., atď.)... tie zadivené ksichty, keď zrazu táto banalita "dopla"... na nezaplatenie.
miro1
prispievateľ
Príspevky: 297
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Keď prišiel Glock gen. 4, kopec ludí na fórach bolo skeptických a pribúdali názory že kupim radšej gen. 3 kedže tá je už vychytaná...rovnako pri gen. 5...s odstupom času nikto o Gen 4 nepochybuje, pri gen. 5 nemám prehlad kedže vlastním všetky iba v gen. 4 a dalej som to nesledoval...

Podobný model správania avšak pri vačšej dávke opatrnosti sa aplikuje pri výrobkoch firmy Grand power...a tiež som si chvílu počkal...kým sa vychytajú muchy...a až potom jednu, bezproblémovú kupil...

Rovnako to platí pri autách, nových mobiloch - (za 5 minút 12 som zistil že nový iphone 12 obsahuje množstvo magnetov pre rýchlonabíjanie..kedže sa pohybujem v strojárstve, tento lapač kovového prachu dostal stopku a výber padol na "obstarožnú 11tku) a rovnako to v neposlednom rade platí aj pri ženách...zo začiatku sa každá javí super, lepšia a dokonalejšia ako tá predchádzajúca...naštastie, pri ženách má človek nespočetné množstvo pokusov... 8)


Opatrnosť je rozhodne na mieste...a je to úplne prirodzené...

Spoločnosť Pfizer zverejnila tieto výsledky:

https://pbs.twimg.com/ad_img/1337044846 ... name=small

16% horučky, 59% únava, 52% bolesť hlavy, 35% zimnica atď...

80% (neviem presné číslo) ludí pozitívne testovaných na koronu nemalo žiadne príznaky...pre nich je očkovanie vcelku kontraproduktívne...pretože si vírusom prešli bez problémov, zatial čo pri očkovaní maju 50% šancu na to že budú mať horúčku alebo zimnicu...

Ak 50% ludí bude po očkovaní mať horučku / zimnicu a ostane tak PN, ekonomike asi len tak neprospeje...zvlášt, ak sa to v prvom kole húfne aplikuje momentálne najdoležitejším ludom - lekári, kritická infraštruktúra - v pomerne úzkom časovom rámci? ( účinnosť vyrobenej dávky asi s postupom času klesá, čas za ktorý dovezené množstvo treba napichať ludom nie je asi v otázke mesiacov, ale skôr týždnov)...Bonusovo, o mesiac znova, pretože preočkovanie...

ešte taká polemická otázka...ak si človek prejde koronavírusom - so všetkým čo k tomu patrí ... a napriek tomu sa odhaduje že je imunny iba na dalších 90 dní...prečo by pri vakcinácii mala trvať imunita násobne dlhšie - tak ako sa zbožne dúfa? ...

Môj pohľad 31 ročného zdravého človeka: ak v horizonte mesiacov uvidím že sú muchy po Grandpowersky vychytané, pôjdem sa zaočkovať...ale robiť betatestera sa mi momentálne nechce.
Pohľad rodičov - cez 60r. - hneď ako to bude možné sa nechajú zaočkovať, kedže riziko z koronavírusu považujú za vyžšie ako riziko z očkovania...
Pravdu teda máme všetci, aj tí čo sa chcú dať zaočkovať hneď, aj tí čo si chcú počkať...a aj tí, ktorý to z akéhokolvek dôvodu tvrdo odmietajú... a každá jedna skupina si vie nájsť množstvo pravdivých a racionálnych argumentov prečo zaujali svoj aktuálny postoj...nič viac, nič menej... 8)
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

Jedna vec ti ale v rovnici nesedí - vakcína nie je 100% účinná. Tzn to že sa tvoji rodičia chcú zaočkovať je super, ale zdravie im to zachrániť nemusí. Naopak, vedľajšími účinkami môžu trpieť ďaleko viac, ako bežný 31r človek.

Únava, horúčka, zimnica - veď to pre mladého zdravého človeka nie sú vedľajšie účinky, to je nič. Ak je problém iba toto, máme vyhrané.
Misos
prispievateľ
Príspevky: 140
Registered for: 7 years 1 month

Príspevok od používateľa Misos »

miro1 napísal: Môj pohľad 31 ročného zdravého človeka: ak v horizonte mesiacov uvidím že sú muchy po Grandpowersky vychytané, pôjdem sa zaočkovať...ale robiť betatestera sa mi momentálne nechce.
Toto pri vakcíne žiaľ neuvidíš, takto to nefunguje, lebo sú nejaké pravidlá a regulácie ktoré sa musia dodržiavať. Uvidíš len to, či sú tie nežiadúce účinky ozaj také zlé a časté, alebo nie, lebo to bude mať v sebe mnoho ľudí (aj) v tvojom okolí a môžeš sa opýtať. Teda premietnuté do zbraní, po pár mesiacoch a možno ani roku-dvoch sa určite nedočkáš nejakej inej, inovovanej či lepšej vakcíny - ak sa bavíme o konkrétnej vakcíne, teda konkrétnom lieku. Dočkáš sa len lepších informácií. Teda asi ako keď si zbraň kúpi sto ľudí a sem na fórum napíšu nejaké postrehy dvaja-traja. Ak si zbraň kúpi tisíc ľudí, tak sem napíšu možno tridsiati a možno tam bude aj nejaký športový strelec, či veľký fanda, čo s ňou za rok dal 20-30 tisíc výstrelov a bude viac relevantných informácií. Dobrých aj horších.
tomas120
častý prispievateľ
Príspevky: 706
Registered for: 7 years 8 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

matus69 napísal:
tomas120 napísal:Áno .. Mám to od obvodného lekára z pred dvoch dní dozadu.
Myslím, že netreba dve vysoké, aby si človek spočítal 2+2. Alebo treba?
Ja neviem , podľa položenej otázky o pár príspevkov vyššie som mal pocit že ti to nie je zrejmé..
A nie, nie sú školy zatvorené všetky.. I. stupeň ZŠ +MŠ fungujú stále =vyše 100tis. detí chodí do škôl a predškolských zariadení.. Rovnako ľudia cestujú, chodia na nákupy, do práce - tí ktorí ešte majú do akej... Paradox je že pri korone to rastie pri tých istých opatreniach. Zaujímavý úkaz..
Miro: absolútny súhlas, až na to že vyreklamovať iphone sa dá, kdežto škody ktoré môžu byť spôsobené vakcínou na zdravý sa nikdy napraviť nebudú dať..
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"