Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1877
Registered for: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Lovec, bohuzial nie vzdy je to tak.
SK strana je v poslednej dobe uz bez zdrzani (a ak aj su policajti tak nerobia problemy, nevytrvaraju kolonu a kontroluju iba kolko stihnu) ale smer do Rakuska mava niekedy zdrzania. Ked kontroluju papiere tak sa tam da stravit aj hodina.
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

d-s> možno pendleri by mohli mať nejaké výnimky.
To, že jesennú a zimnú vlnu okorenenú britským variantom tu rozniesli Ukrajinci, Srbi a naši dovolenkári je fakt. Takže je to reálny problém, ktorý s nástupom indického variantu treba počítať a riešiť.

Že domáca karanténa sa nedá kontrolovať nie je pravda. Že to ľudí obťažuje je pravda.
Kopec ľudí zasa obťažuje nedostupná lekárska starostlivosť kvôli preťaženým nemocniciam, živnostníci, malí podnikatelia a rôzni zamestnanci sú na mizine, lebo služby boli 5 mesiacov zavreté.

Neviem ako lepšie to riešiť, ale niečo treba robiť, lebo inak nás čaká to isté ako min.rok - lebo neurobilo sa nič.
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1877
Registered for: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Nielen pendleri musia prekracovat hranice. To delenie na (ne)pendlerov to cele komplikuje, vyzaduje to zbytocne papiere ktore aj tak potom nikto nekontroluje. A navyse kazdy kto chce sa moze lahko stat pendlerom.

Opatrenia maju byt proporcialne a maju mat zmysel.
PCR test max N dni stary mi zmysel dava. (Antigen uz nie.)
Karantena pri prichode z krajiny ktora je na tom vyrazne horsie ako SK mi tiez zmysel dava.
Karantena (a z nej tri strany vynimiek) pri vstupe z krajiny ktora je na to rovnako/lepsie ako SK mi zmysel nedava.

Ano, cisto teoreticky sa SK moze zatvorit do bubliny.. a casom mozu ludia jest korienky lebo ine nebude.
Kall
prispievateľ
Príspevky: 308
Registered for: 20 years 2 months

Príspevok od používateľa Kall »

Minulou sobotu jsem jel na slovensko,po cestě tam a zpět na hranicích ani myš.Přechod Sance.
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

D-s> možno by to stačilo ako vravíš. Problém je, že nerobí sa nič. Len sa čaká...
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa greenie »

matus69, ze sa nerobi nic ?
Ale robi sa, ale robi sa vsetko mozne len a len pre ockovanie "registrovanymi vakcinami" - pozri sa ake reklamy v mediach bezia, ako stale hlasia, ze kolko ludi je uspesne zaockovanych. Len bohuzial okrem toho sa prakticky uzitocne robi co ?
Z "registrovanych vakcin" nielen u nas sa stala prakticky modla (pre niekoho vynikajuci biznis ?). Pritom za poldruha roka uz ludstvo ziskalo vela uzitocnych skusenosti, ako s tou pliagou narabat, ale "vsetko sa oficialne tlaci" len a len na to ockovanie. A ti, co sa nedali ockovat, ti su na vine dalsieho zla, vid priklad:
Senior i přes očkování zemřel. Virem ho zřejmě nakazila pečovatelka, která vakcínu odmítla.
A uz sa tu zacina diskutovat, ze vsetci opatrovatelia by mali byt povinne ockovani:
Třetina personálu v domovech důchodců odmítá očkování a seniorům může nosit smrt
Očkujme všechny pečovatele, žádají odborníci po smrti seniora.
Dnes povinne opatrovatelia, zajtra uz aj smetiari ?

Zial zatial sa ukazuje, ze aj zaockovani ludia registrovanymi vakcinami mozu ochoriet, mozu byt infekcni a dokonca mozu aj zomriet na Covid (vid. napr. odkaz vyssie).
Ano a preto je potrebne, je nutne robit aj dalsie opatrenia. Rovnako pre neockovanych, ako aj pre ockovanych ludi. Necakat, ze nas na jesen prekvapi dalsia vlna, tak ako vlani ...
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa arminius »

matus69 napísal: Kopec ľudí zasa obťažuje nedostupná lekárska starostlivosť kvôli preťaženým nemocniciam, živnostníci, malí podnikatelia a rôzni zamestnanci sú na mizine, lebo služby boli 5 mesiacov zavreté.
- a bude ešte horšie. Ak zrušia nemocnice podľa plánu ? Nuž čo bude potom ? Lekárov málo, sestier ešte menej...pacient si to môže rovno hodiť.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... -nemocnic/
Mi to príde asi tak, že pred pár rokmi sa zrušilo neskutočne veľa MŠ (len na našom sídlisku ich bolo 3) a teraz sa nemajú kde deti umiestniť.

- 5 mesiacov ? Pridal by som, ale ono je to aj tak jedno, mesiac hore-dole. Keď si raz v sračkách, ťažko sa z toho dostaneš...zvyčajne to nie je len jeden problém, k nemu sa nabaľujú iné ako lavína.
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Noze nam greenie prezrad, co by sa "malo robit"? A dufam, ze to budu opatrenia zadarmo, aby sa "nikto nenabalil"...
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa greenie »

Nuz quest1, staci sa pozriet na krajiny, ktore boli uspesnejsie v rieseni tohto problemu.
Ale vela z opatreni bolo spomenute aj v tomto vlakne, napr. Gunslingerom, erebosom, atd., ktore sa tykali napr. posilnenia trasovania, posilnenia zdravotnictva (mam pocit, ze teraz sa chysta presny opak - zrusenie lozok, nemocnic ?), financne ecenenie zdravotnikov (aby skuseni neutekali do lepsie platenych krajin), testy na konci karanteny, atd. atd.
Zda sa, ze "atomofka" velmi nepomohla.

Dalsia vec - netestovanie ockovanych, ked odbornici priznavaju, ze nemozno vylucit, ze sa ockovani mozu nakazit hoc aj novymi mutaciami, ze dokonca nemozno vylucit, ze nakazeni ockovani ludia mozu byt aj infekcni, teda netestovanie ockovanych ludi, tiez asi neprispeje k ucinnej forme boja proti covidu. Ci si ineho nazoru ?
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5618
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Quest1, ono nám to Greenie prezradiť môže, ale nemá na to vzdelanie, kompetencie, ani za to nie je platený z našich daní. Naopak, predpokladám, že ten cirkus zo svojich daní pomáha spolufinancovať. Tak azda si aj ako laik môže k tomu povedať svoje...
:wink:
Azda najtragickejšie na tých cca 15-tisíc expirovaných "na + s" je zistenie, že to zrejme mohlo dopadnúť aj o dosť odlišne, no my sme hľadali našu "slovenskú cestu". Za to, že to dopadlo takto mizerne, pritom môžu konkrétne rozhodnutia celkom konkrétnych ľudí, ktoré v dôsledkoch zrejme stáli množstvo životov a nezriedka aj mnoho miliónov eur. Zrejme nikto ich už na zodpovednosť volať nebude...
:evil:
Takže áno, pri našom expresnom zabúdaní, ak kompetentní (z ktorých časť zostáva rovnaká) zopakujú podobne laxný a chaotický prístup ako vlani v lete, a jeseň a v zime potom naozaj máme zrejme dobré dôvody na obavy, bárs by to mali byť len obavy nás, laikov. Bodaj by sme tomu nerozumeli a len sa plietli!
:roll:
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Suhlas s Jackom. Ono, mam taky dojem ze velka cast verejnosti stale nerozumie tomu co vlastne vakciny dokazu a co nedokazu. Vakciny pred infekciou nechrania, vakciny len znizuju riziko ze ten priebeh bude tazky ci dokonca smrtelny, ale aj to nie u vsetkych ludi a urcite nie na vsetky mutacie a varianty.

Ci si zaockovany clovek vytvoril protilatky (a akych a kolko a na ako dlho) je dost individualne (napr. mne 4 tyzdne po druhom Pfizeri vyslo IGG celkom slusnych 700, ale to je vraj skor vynimkou nez pravidlom), a aj ti ktori si protilatky vytvorili sa mozu nainfikovat a mozu infikovat inych, rozdiel je len ten ze ockovany clovek ma nizsiu sancu ze ten priebeh bude vazny, a vyssiu sancu ze ak sa aj infikuje, tak to prekona rychlo a bez nasledkov (a casto i bez toho aby infikoval inych).

Nejaka kolektivna imunita u nas asi tak skoro nehrozi, to by bolo treba zaockovat cca 80% obyvatelstva (cca 80-90% z nich si vyvori protilatky = 65-70% populacie co by uz mohlo stacit), cize momentalne mame dobre cisla nie vdaka vakcinacii ale hlavne vdaka tomu ze konecne su v spolocnych priestoroch namiesto handier a chirurgickych rusok pozadovane aspon FFP2 respiratory, a stale su aktivne ochranne opatrenia (ohladne cestovania, zhlukovania sa, atd.). Co s tym ale na jesen spravia letne dovolenky, znizena obozretnost ludi, a dalsie uvolnovania opatreni, pripadne nove mutacie, tak to nikto momentalne nevie (aj ked mnohi z nas to tusia...). Je dost mozne ze sa zopakuje scenar z minuleho roku ked v juni cisla pekne padli v podstate na nulu, no koncom septembra uz zdravotnici nestihali, a koncom oktobra nemocnice takmer zkolabovali (ze sa tak nestalo bolo len vdaka obetavosti a vynaliezavosti lekarskeho personalu).

Lenze okresavanie lozok v nemocniciach v ramci tej OSN/optimalizacie siete nemocnic je presne opak toho co podla mna Slovensko teraz potrebuje, a okrem vakcinacie som nezachytil ziadne ine pripravy na dalsie mozne vlny (aspon som v mediach nezachytil nic o tej appke co by mala sledovat dodrziavanie karanteny, alebo o posilnovani kapacit hygien, navysovani trasovacich kapacit, mobilnych odberovych miest, atd.).

Proste spoliehame sa ze ockovanie zaberie, ze kolektivna imunita sa 'nejako' predsa len vytvori, ze mutacie (ako napriklad ta brazilska P.1) k nam nedorazia, atd. ale obavam sa ze take jednoduche to nebude (aj ked tiez sa snazim optimisticky dufat ze snad ano :lol: :wink:

Stay grey and frosty,


Gunslinger
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

Respirátory sú povinné už iba v 4 okresoch.
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Cize inac povedane:
Z 54% plne ockovanej populacie zomrelo 12 ludi.
Z 22% neockovanej populacie zomrelo 23 ludi.

Pri hlupom(len na porovnanie) priamom prepocte pri 100% preockovanosti alebo uplnej absencii ockovania by zomrelo teda 22 vs 104 ludi.
Mozno zle ratam, ale ako fail mi to nepride.
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1877
Registered for: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

Zlomizub, ako sa to vezme.
Keby sa nezmenilo spravanie ludi vakcinaciou tak nie, nebol by to fail.
Ale vakcinacia = uvolnenie opatreni + strata opatrnosti ludi => casom dalsia vlna?
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"