Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Dantes, áno, rozumiem tomu +/- rovnako. Počkajme si ale, čo prinesie prax. Hádam nebudeme nemilo prekvapení.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

dantes napísal:či niekto pozná príklad na zbraň podľa §4 ods. 2 písm. q)?
q) dlhá samonabíjacia palná zbraň, ktorú možno bez straty funkčnosti skrátiť na dĺžku menšiu ako 600 mm prostredníctvom sklopnej pažby, teleskopickej pažby alebo inej pažby, ktorú možno odstrániť bez použitia technických prostriedkov.
Zahŕňa to 3 druhy pażieb:
- sklopné (príklad asi netreba)
- teleskopické (napr. MP5)
- odnímateľné (príklad nemám ale viem si bez problémov predstaviť pažbu, ktorá sa dá odstrániť bez použitia nástroja) - nasunutím z boku napríklad.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Príspevky: 264
Registered for: 7 years 7 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Mesi napísal:
s0m3body napísal:§ 72j, (6) -> ak sa rozhodnem si zasobnik s kapacitou nad 20 nabojov ponechat, do 1.3.2022 to musim oznamit na policii.
30.6.2022, nie?

Inak moje chápanie je rovnaké.
Ano, mas pravdu. To 'konsolidovane znenie' na http://www.nrsr.sk je stale take "nie uplne konsolidovane"... :(

Este jedna otazka k § 72j, (6) -> je nejak urcene akym sposobom drzbu takej zbrane oznamit ? Ma to uz niekto prakticky za sebou ?
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3690
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Zákon ešte nenabudol účinnosť (okrem jedného bodu), takže ešte sa nedá mať čo za sebou. Možno sa ministerstvo hecne a vydá nejaké usmernenie, alebo formulár, inak to bude každý oznamovať svojím spôsobom.
Breza
prispievateľ
Príspevky: 116
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa Breza »

V zakone je zakaz viditelneho nosenia zbrane len pri zbrani kat. A a pri preukaze D? Ci len zle vidim to postnute konsolidovane znenie zakona?
Blade
prispievateľ
Príspevky: 163
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa Blade »

Viditeľné nosenie sa upravilo pre zbraň kategórie D, ale to neznamená, že zákon zakazuje viditeľné nosenie len tejto zbrane. Zbrane kategórie A až C nie je možné nosiť okrem zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm.
a) až c) ak ma držiteľ ZP Sk A, ale to ho neoprávňuje nosiť túto zbraň viditeľne.

§ 28
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmie
...
e) viditeľne nosiť zbraň, ak mu bol vydaný zbrojný preukaz s vyznačenou skupinou A,

Na ZP Sk. C/D/E/F sa vzťahuje držanie zbrane, čo je oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na
miestach určených v preukaze zbrane.
Breza
prispievateľ
Príspevky: 116
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa Breza »

Jasne, dik
Tuniak
občasný prispievateľ
Príspevky: 5
Registered for: 2 years 8 months

Príspevok od používateľa Tuniak »

Používateľov profilový obrázok
Adrian
častý prispievateľ
Príspevky: 808
Registered for: 10 years 11 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adrian »

Dobra relacia, vdaka za info.
tycho28
častý prispievateľ
Príspevky: 539
Registered for: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa tycho28 »

Čavte, prečítal som si konsolidované znenie a chcel by som si overiť, či som dobre pochopil..nastávajúce obmedzenie kapacity zásobníkov, resp. preradenie týchto zbraní do kategórie A, sa netýka zbraní s okrajovým zápalom..či? Ide mi to o to, či sa treba poponáhlať s nákupom samonabíjacej malorážky.. vopred vďaka za prípadnú odpoveď..
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2036
Registered for: 11 years 10 months

Príspevok od používateľa dantes »

Mna tu napadla este jedna suvislost: vynimka udelena zakonom na zbrane novelou zaradene do sk. A sa vztahuje len konkretnu zbran vlastnenu k 1.2.2022. Ten na koho sa vynimka vztahuje si teda nemoze opatrit inu zbran sk. A (napr. ak sa povodna pokazi, znici a pod), ak na nu nedostane novu vynimku a rovnako bude extremne tazke taku zbran predat, pretoze kupujuci bude musiet byt opat drzitelom vynimky. Ak bude vydavanie vynimiek na zbrane sk. A v rezime ako doteraz, pre bezneho drzitela ZP bude asi nedosiahnutelna.

Trh s tymito zbranami tym asi skonci. Zaujimava bude prax PZ pri nahradnych dieloch, na ktore treba NP. Napr. ak sa niekto bude snazit kupit novu hlaven namiesto tej vystrielanej. Kedze sa ludia budu snazit udrzat zbrane s vynimkou co najdlhsie pri zivote (vynimku na inu zbran uz nikdy nedostanu), zbrane ako AK/vz. 58 pod., ktore boli doteraz brane ako spotrebny material, budu zrejme zufalo renovovane az dokial to pojde.
Používateľov profilový obrázok
aparapi
častý prispievateľ
Príspevky: 617
Registered for: 10 years 1 month

Príspevok od používateľa aparapi »

Nemyslím si, že trh s tými zbraňami rýchlo skončí, kedysi sa predávali po 200€, teraz stoja aj vyše 5x toľko, záujem je, prečo by si predajcovia kazili kšeft, keď je dopyt stále vyšší ako momentálna ponuka a sú z toho €€€? Akurát mám dovču, tak som si robil okružnú jazdu po predajniach (2 roky som nebol v predajni so zbraňami :D ) a dlhé kde nič tu nič, dokonca už aj "lepších" pištolí je poskromne aj u väčších predajcov typu Fraňo a pod,,,,

A prečo by malo byť ťažké dostať sa k takej zbrani/výnimke? Tie výnimky budú nárokovateľné, čiže ked budeš splnať podmienky (byť členom klubu a reálne s tou zbraňov trenovať a súťažiť, nie ako teraz, ked ju má kopa držiteľov v deckej izbe pod posteľou a maximálne tak s ňou machruje pred čajočkami) mal by si ju dostať....
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Aparapi, tak ale po novom roku to nikdy nebývalo ružové. Vlaňajšie dodávky z väčšej časti vypredané, nové dodávky v nedohľadne, keďže niektoré zbrojovky tiež aj sviatkovali, potom sa pripravovali na výstavy, k tomu si naši dovozcovia museli vybavovať licencie od MH SR...
8)
Neobával by som sa, že trh sa po 1. 2. zrúti. Ak by sme hľadali paralely s vývojom v ČR, tam vidno, že kým pred účinnosťou ich novely, bolo vypredané úplne všetko, dnes, naopak, tam kúpiš zo sortimentu zbraní, ktoré prešli rekategorizáciou, prakticky všetko. Sortiment AR-15 tam taký nebol už roky a rozhodne nie preto, že by to všetko len tak ležalo na pulte... U nás sa (ja osobne) skôr obávam toho, že vzhľadom na dikciu zákona si už len tak nekúpime napríklad AUG alebo Tavor, lebo si nie som istý, či aj takýto bull-pup spĺňa špecifikácie pre nejaké športové disciplíny (ak áno, opravte ma), alebo možno aj niektoré AR-15 s krátkymi či, naopak, dlhými hlavňami... A áno, medzeru vidím aj v tom, ako napríklad na zbraň, ktorá bude držaná na "grandfatheringovú" výnimku, zakúpime novú hlaveň. Tu, podľa môjho názoru, zákon necháva nejaký priestor na správne posúdenie, ale ja sa obávam, že správny orgán má isté možnosti pridŕžať sa aj interpretácie menej výhodnej pre držiteľov. Tu však nechcem plašiť, lebo toto ukáže až prax.
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Ahojte ... dlhsie si lamem hlavu s tymi vynimkami na zasobniky. Znenie zakona po 1.2.2022 je nasledovne:
(6) Držiteľ krátkej ... nesmie byť držiteľom zásobovacieho zariadenia s kapacitou väčšou ako 20 nábojov, ktoré môže byť vložené do tejto zbrane, ak mu nebola udelená výnimka na nadobudnutie vlastníctva a na držanie zbrane. Držiteľ dlhej [...] nesmie byť držiteľom zásobovacieho zariadenia s kapacitou väčšou ako 10 nábojov, ktoré môže byť vložené do tejto zbrane, ak mu nebola udelená výnimka na nadobudnutie vlastníctva a na držanie zbrane.
2 hypoteticke otazky ...
Ak vlastnim povedzme glock 17, 19 a 34 a na jeden z nich poziadam/dostanem vynimku a na ostatne nie. Mozem legalne vlastnit 30 ranovy zasobnik? XD

Co ak mam okrem glocka 17 povedzme dlhu karabinu v 9mm co berie glock zasobniky, a zaroven nemam/neziadam vynimku? Na glocka mozem vlastnit 20r zasobniky, na karabinu 10, lenze vlastnictvo 20r je nelegalne lebo mam tu pusku... Teraz co s tym?
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Filip, neuraz sa, ale ty sám aj uvažuješ nad odpoveďami, alebo sa pýtaš len tak, aby reč nestála?

Príklad: máš dve zbrane, jednu na výnimku s 20+ ranovým zásobníkom, druhú bez výnimky na zásobník do 20. Do ktorej zbrane môžeš legálne vraziť ten s kapacitou 20+?

Potrebuješ nápovedu: Na ktorú zbraň máš výnimku, resp. ktorú zbraň máš na výnimku?

Neviem, čo na tomto nie je jasné. Ak sa chceme baviť o tom, či to nie je absurdné, tak to je iná debata...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"