Postup získania ZP skupiny A

inspiring_panini

Postup získania ZP skupiny A

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Na Legis Telum som práve dopísal návod na získanie ZP skupiny A. Pevne dúfam že komplexný, takže by som poprosil nejakého moderátora aby to označil ako dôležité.

http://www.legistelum.sk/postup-ziskania-zp-skupiny-a

Ak tam podľa vás niečo chýba, tak napíšte čo a môžem to tam ešte zapracovať. Prípadne ak si predstavujete nejaké úpravy, niečo ešte zvýrazniť alebo tak...

Za konzultácie ďakujem sanovi2, Lukovi, Aggerovi, Gewehrovi a predovšetkým Panzerovi, ktorý zapracoval pár veľmi dobrých úprav.
Používateľov profilový obrázok
telra
častý prispievateľ
Príspevky: 2875
Dátum registrácie: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa telra »

Na koniec by som doplnil nejaky "checklist" typu

Podavame ziadost, potrebujeme:
*2x fotka rozmerov ...,
*zivnostensky list
*....
skratka "bullet items".
Hore rozpisane detaily, dole naozaj len kotrola mam/nemam

Ked som si daval ja ziadost toto som nikde nenasiel a musel som prehrabaat, vyzera to ako pitomost ale myslim ze by to zvysilo "pozitivny dojem" z clanku za minimalnu namahu
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Telra: Diky za pripomienku, ale zas ani čitatelia nemôžu byť úplne nesvojprávni, raz to tam napísané je, veď sa vedia v texte vrátiť, tak či tak kto to bude myslieť vážne, tak si ten článok prečíta viackrát. Ak z tohto textu nedokážu pochopiť, že majú doniesť dve fotky, lekársky posudok a 16,5 eura v kolkoch + prípadne potvrdenie od zamestnávateľa kvôli žiadosti, tak by o ten zbroják asi nemali ani žiadať.
Naposledy upravil/-a inspiring_panini v 03 Feb 2011, 00:07, upravené celkom 1 krát.
inspiring_wright

Príspevok od používateľa inspiring_wright »

zdravym pani a damy dnes som sa rozdodol a podal som si žiados o rozširenie B sk. na A sk.v žiadosti som uviedol že žiadam skupinu A
dvovodu ochrany osoby a majetku .
dostal som vyzvu na odstranenie nedostatkov
podla paragrafu 17,ods.1,pism.d --- Vas vyzýva doplnyť preukazanie potreby nosit zbraň...........do 7dní ododna prevzania tejto výzvy

azačal sa pytat mate živnos , boliste napadnuty podaliste tresne oznamenia
moja odpoved:nie nemam živnosť ,nebol som napadnuti račei som za prevenciu že prečo možem dostat A skup. až po utoku.

on na to že aj on byva ba.5 ze on ma A. skupinu a je policajt a nema potrebu nosit zbran a chodi do lesa a neboji sa ( zvietet - tulavych psov /.......

a ja na to že v zakone sa nepiše že musim dokladovat živnost alebo napadnutie a ja na to kedma napadne pes ked venčim svojho
on nato že keby vas napadol mate jeden zdvovodov ......

poprosim vas čo mu ma napysat aby sa začal riadiť zakonom
a nie vlasnymy pocitmy
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Zaloz si zivnost, potom dones zivnostensky na policiu. Potom ako ti daju sk.A tak zivnost hned zrus a mas vybavene. Klasicky postup.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Mlok917: ako skoro vždy, tak aj tera nesúhlasím s BKSL, založiť si živnosť nie je zas úplne len tak, pritom samozrejme poznáme rôzne druhy živností od koncesných cez ohlasovacie, neviem aké presne to má potom vplyvy na daňové priznanie a na tisíc ďalších byrokratických vecí. Keby si už chcel používať takýto nejaký spôsob, tak by som skôr zvolil cestu ísť za kamarátom, ktorý má regulernu firmu a dať si od neho vystaviť potvrdenie, že pre neho prenášam väčšie sumu peňazí, ideálne hlavičkový papier, pečiatka podpis.

V prvom rade musím poznamenať, že nech som sa pýtal hocikde, tak z Bratislavy je Petržálka na Ačko najhoršie miesto, nechcú to vydávať nikomu. Zmena trvalého pobytu zrejme nepripadá v úvahu, takže tak ako som písal v článku: ak už béčko máš, tak prejsť na asertívnosť, jasne povedať že zákon nedefinuje čo je primeraná potreba ani nič podobné (zvlásť nie ním spomínaný paragraf), rozhodne zákon nijako nedefinuje že na Béčko stačí nižšie odôvodnenie ako Ačko a keďže Bečko už máš, tak konajú v rozpore so zákonom. Keďže hovoríš, že žiadosť si podal dnes a dnes si aj dostal výzvu, takže všetko zrejme prebiehalo slovne. Pýtal by som si zamietnutie žiadosti alebo vyžadovanie doplnenia žiadosti písomne aby som mal v ruke niečo hmatateľné, prípadne si dal zavolať šéfa toho oddelenia (to asi nepomôže). Potom už len podávať sťažnosť vyššie, neviem presne na koho. Podľa tých dvoch viet čo si daného človeka opísal pôjde o ťažký prípad socialistickej argumentácie - nepotrebujem/nechcem to ja, takže to nemusí mať nikto. Vôbec by som sa s ním nebavil na nejaké logické argumenty, evidentne to nemá zmysel. Skôr si so sebou dones vytlačený zákon a argumentuj zákonom. To znamená argumentovať jednak jeho paragrafom číslo 17 d) a jednak paragrafom 22

"Policajný útvar, ktorý vydal zbrojný preukaz, vyznačí ďalšiu skupinu v zbrojnom preukaze na základe písomnej žiadosti, ak žiadateľ spĺňa podmienky ustanovené týmto zákonom na vydanie tejto skupiny zbrojného preukazu."

ty ich spĺňaš a jasne mu povedz že rovnako to podáš do odvolania sa/sťažnosti. Tú potom doporučene pošli na príslušný orgán, ktorý je neviem či priamo nejaká sekcia ministerstva vnútra alebo niečo iné, to si zisti.

Prípadne môžeš s ním hrať tak aby si vyzeral že s ním súcitíš a povedať mu niečo v zmysle "ja chápem že máte nariadenie zhora ako máte postupovať pri vydávani ačka, ale nemôžete postupovať nad rámec zákona...)
inspiring_wright

Príspevok od používateľa inspiring_wright »

zaujimave ale ja nechcem živnos ja mam zaujem o skupinu A.
lebo ked to uvediem do žiadosti a živnost zrušim
tak zanika dvovod na skupinu A.

ale dakujem
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Podľa mňa nezaniká. Dajmu tomu dostaneš sk. A za to že máš živnosť. Druhý deň živnosť zrušíš, ale prídeš na to, že potrebuješ zbraň na osobnú ochranu. Je to dôvod na sk. A? Podľa zákona to nie je "nedôvod" takže si sk. A necháš. Nikde totiž nemáš napísané, že sa ti ZP sk. A viaže na živnosť.
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Dátum registrácie: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

To s tou zivnostou je ale imo naozaj kravina. Dnes to nie je len tak ze "ha, je pekny den tak si obeham urady a mam zivnost" a fakt nechapem kde sa tato rada zrodila. Ak nechas pravnika abo tak toto vybehat za teba, tak ta to bude stat 200-300 eur, inac si vystojis na sude, zivnostenskom. Nehovoriac o tom ze zo zakona musis mat aj podnikatelsky ucet... Samozrejme treba drzat uctovne knihy aj ked prazdne, podat danove za odbobie kym si bol zivnostnikom kedze ho za teba nemoze robit tvoj zamestnavatel atd atd... Nehovoriac o tom ze urady ta este 5 rokov po zruseni tej zivnosti mozu buzerovat kontrolami.

Hlavne si treba uvedomit ze on uz Bcko ma, preto nema zmysel toto vobec riesit. Tym ze splnil podmienky na B, splna podmienky na A, a podla p.22 mu to rozsirit musia, je to len o tom ako dlho sa s nimi bude hadat.
Používateľov profilový obrázok
telra
častý prispievateľ
Príspevky: 2875
Dátum registrácie: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa telra »

nieco sa zmenilo?
ja som vybavoval zivnost pred 2 rokmi, podal som ziadost +kolky, za 2 tyzdne som si vyzdvihol zivnostenske listy...
ziadne sudy, ziadne behanie, jedna ziadost, par kolkov... thats it folk
to len tak pre info
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Áno to som zabudol napísať, že tiež si myslím, že riešiť to cez živnosť je zbytočné a drahé. Skôr som sa zameral na problematiku zániku dôvodu na sk. A pri zrušení živnosti. :)
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Dátum registrácie: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

tak je to aj o tom ci ju mas viazanu alebo nie a podobne, coz nic nemeni na fakte ze uz len koli moznej kontrole uctovnictva a povinnosti podavat danove sa to podla mna len koli zbrojaku neoplaca. Ak sa tym chces realne aj zivit potom je to samozrejme ina vec.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Súhlas s Filipom, voľné živnosti na ktoré nepotrebuješ osobitné vzdelanie, prax a podobne sa vybavujú ľahšie, ale stále ti vznikajú problémy čo potom, napríklad to daňové priznanie čo som spomínal už v prvom príspevku. Predpokladám, že BKSL živnosť nemá, inak by toto neradil.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Zivnost sa da aj pozastavit, nemusite stale platit odvody atd. a pritom zivnost stale caka vo vasich spisoch na svoju pravu chvilu ked ju "tasite" oproti PZ :-)
Naposledy upravil/-a inspiring_kepler v 23 Feb 2011, 22:36, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Next
prispievateľ
Príspevky: 193
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa Next »

To vybavenie živnosti nie je zase až taká katastrófa, aspoň pred 2 rokmi nebola. Prídeš na živnostenský, vypíšeš žiadosť, vymyslíš si nejaký názov, napr. Janko Mrkvička - Názov firmy. Dáš si asi ako predmet podnikania maloobchod - veľkoobchod v rámci voľných živností (ak to tak ešte funguje, ak nie, ospravedlňujem sa) Za každú činnosť zaplatíš tuším 3,3€ :?: Živnostensky si sám vyžiada výpis registra. Keď majú dobrý deň, máš o niekoľko hodín živnosť vybavenú. Živnostenský tuším ponúka možnosť, že ťa zaregistruje, teraz neviem presne či na daňovom úrade a v zdravotnej poisťovni. Neviem, či sa to už nezmenilo. Zájdeš si na sociálku, kde sa nahlásiš. Prvý rok od nahlásenia sa nemusí platiť, až po roku. Jedine čo musíš platiť je zdr.poisťovňa. Účet v banke na firmu nemusíš mať, účtovníctvo tuším nemusíš viesť, pokiaľ si uplatníš paušálne výdavky. Horšia je potom ta birokracia, pretože budeš musieť podať daňové priznanie a ročné zúčtovanie. Ale to bude na budúci rok už asi jednoduchšie, pretože tieto údaje by mal poskytovať daňový úrad zdr. poisťovni. Tuším.
Tak si môžeš urobiť obraz o tom, či si ju vybavíš, alebo to riskneš a budeš apelovať zákonom pri získavaní "áčka"
Ak som urobil niekde v postupe chybu, tak sorry :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"