Sušené mäso - Beef Jerky a sušenie potravín všeobecne
Pri mase z diviaka urcite ano. Usetrit si to mozes pri ostatnom co u nas z raticovej zveri beha - srncie, jelenie,danielie,muflonia....tieto netrpia takymito parazitmi (zase inymi, ale to sem nepatri). Ja len tak na okraj. Jelene mozu mat podkozne strecky, avsak pri stahovani koze sa lahko mechanicky odstrania. Samozrejme,ak to niekto aj tak strci do truby, nic proti. Len to nie je vzdy nevyhnutne, moze sa usetrit ukon a cas.Panzer napísal:....Mäso ako mäso. Pri divine je však potrebné (nevyhnutné) mäso pred sušením strčiť aspoň na hodinu do rúry pri 90°. Tak by sa mali eliminovať všetky potvory zavŕtané v mäse.....
Tak mi napadlo, ze ked sa z masa urezavaju kusky tuku, tak je to preto, ze to sadlo nedokaze tak dobre preschnut, alebo len kvoli chuti? Lebo ak by nastalo tshtf, tak by malo to maso malo tuku, cize na chut by osm sa vtedy vykaslal, ale zas kebyze mi ma zhnit kopa masa, ktore ma moze zachranit... Preto mi napadlo, ze by sa to v pripade nudze mohlo potriet tenulinkou vrtstvou bravcovej masti, ktora v miernom chlade vydrzi dlho. Co vy na to?
Raz skúsim mletý variant podľa tohto receptu http://mstajer.blog.cz/1001/suseni-masa ... ly-tycinky a o výsledku podám správu.