Webforum - zbrane, strelivo

Strelecké kurzy
Aktuálny čas je 21 Júl 2019, 00:00

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  Stránka 4 z 6
 [ Príspevkov: 85 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší

Príprava na blackout elektriny

Autor Správa
Zbrane Brownells
PoslaťNapísal: 17 Máj 2019, 22:12 
Offline
častý prispievateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 05 Jan 2016, 00:09
Príspevky: 727
Bydlisko: TT
Teraz v pondelok v Lidli budu predavat invertorovu el.centralu. Trvaly vykon 1 kW (max. kratkodoby 1,2 kW), co by mohlo hadam tie chladnicky, v pripade potreby, aj utiahnut. Znacka PARKSIDE (uz nejake rucne stroje tejto znacky v dielni mam a som s tym zvacsa spokojny) a cena 149 €.
Prosim, mate niekto s tym skusenosti ?
Vdaka.

_________________
Deväť z desiatich zločincov preferuje neozbrojenú obeť !!!


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 18 Máj 2019, 08:15 
Offline
častý prispievateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04 Aug 2005, 10:28
Príspevky: 1465
Bydlisko: Okres Senica
Ja mam ich starsiu a silnejsiu verziju 2800W asi 9 rokov a zatial jezdi. Dobre je ze vsetky su 4 takt. Kazdy rok nabeha tak do 20 hodin. Prve 3-4 roky trocha viac.
A aspon si mi pripomenul ze uz by bolo zasa nacase vymenit olej a pozret volnobeh :wink:

_________________
www.357.sk


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 18 Máj 2019, 11:07 
Offline
expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 11 Mar 2010, 19:49
Príspevky: 7385
Bydlisko: BA
greenie: ak je elektrocentrála vybavená prúdovou ochranou a neplánuješ ju zaťažovať veľkou záťažou- tak to nemusí byť zlý kauf. Trochu ma však odrádzajú nižšie watty. Takúto malú som chvílu mal zn.Gude. Utiahla ledva osvetlenie. Žiadne náradie alebo väčšiu záťaž to neznieslo. Tak som ju kamošovi vrátil.

Už sa budem opakovať, podľa odporúčaní odborníka radšej priplatím za väčší výkon a lepšie tech.parametre. V NAY mi odporučili vyššiu radu ALKO, ktoré sa vyrábajú v Rakúsku.
niečo takéto: https://www.nay.sk/al-ko-3500-c-elektrocentrala


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 18 Máj 2019, 11:46 
Offline
občasný prispievateľ

Registrovaný: 04 Máj 2019, 15:02
Príspevky: 42
Bydlisko: Ke
Zdravím . V karavane mám tuto https://www.lidl-shop.cz/media/936834bc ... dcf79.jpeg už 2 rok v pohode funguje .Mam tam na ňu pripojené svetlo , chladničku rádio , telku, počítač tablet ,kávovar , nabíjam ňou baterky do člna , zvládne malú flexu ,vŕtačku . Myslím že je stavaná tak na 400-500w trvalej záťaže a tých 1-1,2 kW je len na krátkodobé použitie . Elektromotor viac ako 400W by som na nej neskúšal .


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 18 Máj 2019, 13:27 
Offline
expert

Registrovaný: 26 Jan 2011, 18:21
Príspevky: 1753
Tak kazdy ma ine poziadavky. Pokial chcem len prezit teda svietit, pocuvat radio, pozerat telku, mat internetove pripojenie a dobit mobil tak plne postacuje nieco slabsie. Pokial sa nechcem vzdat konfortu, planujem prat a pouzivat naradie v vysokym odberom pojdem do vykonnejsich elektrocentral.

Parkside : to je ako z Forresta Gumpa - je to ako bomboniera a nikdy nevies co na teba vyjde.... Do karavanu ano, pokial sa pokazi vratis a dostanes novu. Pokial by na tom mal zavisiet "zivot" alebo nejake dolezite zariadenie tak sa treba poobzerat po overenych znackach.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 18 Máj 2019, 23:22 
Offline
prispievateľ

Registrovaný: 19 Feb 2016, 13:18
Príspevky: 122
Riešil tu už niekto aj zapojenie elektrocentrály (v zmysle noriem a s revíziou) do rozvodu domu/chaty?


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 01:17 
Offline
občasný prispievateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04 Aug 2016, 15:53
Príspevky: 94
Mozem odporucit toto: https://www.ivt-hirschau.de/product_info.php?products_id=1195

Zariadeni tohto druhu sa predava viacero. Tento konkretny typ je v cenovej relacii do 100-120 Eur to najsolidnejsie co poznam - mal som ich viac, rozobratych, a staci sa pozriet na pouzite rele...

Takymto zariadenim dosiahnes istotu, ze tvoja centrala nikdy nepojde voci elektrarnam. Je jedno aku mas, prehrala by :)

Ci na Slovensku najdes niekoho, kto ti da na to reviznu spravu, ti neviem povedat. V Nemecku nebol problem dostat reviziu - kvoli poistovni - na takto riesene pripojenie solaru (uzemnenie!). Ale na chate, o aku reviznu spravu ti vobec ide?

V pripade centraly je to elektricky to iste, tam uz len musis riesit veci okolo centraly samotnej (vyfukove dymy, vzduch, hluk, atd...).


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 10:53 
Offline
prispievateľ

Registrovaný: 19 Feb 2016, 13:18
Príspevky: 122
Vďaka za info, ale:

1. Nepochopil som Tvoju otázku:
Citácia:
Ale na chate, o aku reviznu spravu ti vobec ide?

Keď mám do domu/chaty zavedenú elektrinu od dodávateľa, tak predpokladám, že pripojenie objektu na ďalší zdroj (napr. elektrocenrála) podlieha jeho súhlasu, teda bude požadovať revíziu zapojenia oboch zdrojov.

2.
Citácia:
Takymto zariadenim dosiahnes istotu, ze tvoja centrala nikdy nepojde voci elektrarnam. Je jedno aku mas, prehrala by :)

Do kelu! Ja som si myslel, že mi elektrocentrála bude reverzným chodom vyrábať benzín. :lol:

3. Pozrel som si zopár návodov k bežným 3 fáz. elektrocentrálam (+- <1000 €) a je tam striktne uvedené, že sa NESMÚ pripájať k domovej elektrickej sieti, takže na tento účel je asi potrebné zaobstarať iné zariadenie.

4. Technické riešenie odpojenia od dodávateľa, prechod cez neutrálny bod a pripojenie elektrocentrály je mi technicky jasné, ale osobne by som preferoval manuálny prepínač.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 11:30 
Offline
občasný prispievateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04 Aug 2016, 15:53
Príspevky: 94
Citácia:
Keď mám do domu/chaty zavedenú elektrinu od dodávateľa, tak predpokladám, že pripojenie objektu na ďalší zdroj (napr. elektrocenrála) podlieha jeho súhlasu, teda bude požadovať revíziu zapojenia oboch zdrojov.

Este sa mi nestalo, ze by revizneho technika zaujimalo co je za hlavnym isticom. Podotykam, ze nehovorim o novostavbe, ale o existujucej skolaudovanej stavbe na ktorej sa menila / prekladala pripojka, atd.

Ked som si robil prekladku pripojky na chalupu, tak ziadne rozvody za hlavnym isticom este neexistovali (pretoze som nepouzil stare hlinikove, ale robil ich nanovo). Technikovi to bolo jedno. Kontrolu skoncil na svorkach za hlavnym isticom, a povedal mi, ze co si pripojim za ne je uz moja starost.

Citácia:
3. Pozrel som si zopár návodov k bežným 3 fáz. elektrocentrálam (+- <1000 €) a je tam striktne uvedené, že sa NESMÚ pripájať k domovej elektrickej sieti, takže na tento účel je asi potrebné zaobstarať iné zariadenie.

Rozvody v dome, ktore nie su pripojene na externu elektricku siet, si mozem pripojit kam len chcem. Hoc aj na centralu. Je uz na mne, ktore zariadenia a pripadne s akou ochranou na konkretnu centralu pripojim.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 15:17 
Offline
častý prispievateľ

Registrovaný: 05 Nov 2011, 19:11
Príspevky: 1266
Bydlisko: Vranov nad Toplou a dakedy i Blava
Štefan252, moc to komplikujes. Pri vypadku elektriny ako prve vytiahnem z poistkovej skrinky na stlpe 3 nozove poistky tzv. zehlickou. Tak mam 100% istotu, ze elektrina z centraly nepojde do verejnej siete. Predtym som vypinal hlavny vypinac, az kym po nejakom dlhsom case mi zrazu zacala blbnut centrala ( rozsvietila sa cervena kontrolka pretazenia a centrala sa vypla ). Potom mi elektrikar zistil, ze hlavny vypinac je vadny a aj ked je vypnuty, tak prepusta elektrinu do verejnej siete. Vypinac vymenil, ale ja mu uz neverim. Preto radsej vytiahnem von tie nozove poistky.

_________________
.22 lr, .22 wmr, 9x19mm, 5,45x39mm, .223 remington, 7,62x39mm, .308 win, 12 ga
Radsej byt pripraveny nez prekvapeny.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 15:31 
Offline
expert

Registrovaný: 26 Jan 2011, 18:21
Príspevky: 1753
bus : jednoduchsie ako sa liepat na stlp mas vysrobovanie 3 poistiek co mas v mieste kde ti vchadza kabel do domu. Je to taka kovova skrinka na srob a zvycajne byva na fasade...


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 15:34 
Offline
prispievateľ

Registrovaný: 19 Feb 2016, 13:18
Príspevky: 122
2: bus

Myslím, že ani nie. Práve to bol dôvod mojej otázky.

Aby sa nestalo, že (pri výpadku energie) po pripojení centrály a nesprávnom odpojení dodávateľa el., montérovi/opravárovi priškvarí rukavice.

Preto som predpokladal, že dodávateľ el. energie bude chcieť tú revíziu, keď by si zabudol "žehličkou" vytiahnuť tie nožové poistky. Stále si však myslím, že ten mechanický 3 polohový prepínač je lepšie riešenie ako to čo uvádzaš Ty, ale ber to ako môj názor, nechcem Ťa školiť.

s0m3body mi to logicky vysvetlil. Vďaka


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 16:46 
Offline
častý prispievateľ

Registrovaný: 05 Nov 2011, 19:11
Príspevky: 1266
Bydlisko: Vranov nad Toplou a dakedy i Blava
erebos píše:
bus : jednoduchsie ako sa liepat na stlp mas vysrobovanie 3 poistiek co mas v mieste kde ti vchadza kabel do domu. Je to taka kovova skrinka na srob a zvycajne byva na fasade...


Tie poistky v skrinke na fasade nemam, som si isty. K tomu stlpu mi staci maly 7 stupienkovy hlinikovy rebrik, nestveram sa 6 metrov hore stlpom.

_________________
.22 lr, .22 wmr, 9x19mm, 5,45x39mm, .223 remington, 7,62x39mm, .308 win, 12 ga
Radsej byt pripraveny nez prekvapeny.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 17:19 
Offline
občasný prispievateľ

Registrovaný: 12 Jan 2016, 15:08
Príspevky: 42
Bydlisko: vychod
Poistky na fasade sa davali niekedy, teraz je bezna domova pripojka istena vacsinou v skrinke na stlpe, kde su 3 nozove 63A poistky.
Inac na prepinanie sieti uz dlhsiu dobu pouzivam ATS switch, aj ked je z ciny tak funguje spolahlivo: https://www.aliexpress.com/item/2P-63A-230V-MCB-type-white-color-Dual-Power-Automatic-transfer-switch-ATS-Rated-voltage-220V/32816180547.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dUC5cZF

_________________
HK P30 V3


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: 19 Máj 2019, 19:37 
Offline
expert

Registrovaný: 26 Jan 2011, 18:21
Príspevky: 1753
Marek dik za info. Ja mam aj na stlpe tie srobovacie...


Hore
 Profil  
 
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Moderátori: electron, Jack, Gunslinger

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  Stránka 4 z 6
 [ Príspevkov: 85 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6  Ďalší

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Pattres a 0 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  


eshop baterky nože