Otázka B.3. - 19
Kód:
Držiteľ zbrojného preukazu skupiny D nadobudol v zahraničí na základe zbrojného sprievodného listu vydaného zastupiteľským úradom Slovenskej republiky dlhú opakovaciu palnú zbraň s hladkým vývrtom hlavne, ktorej dĺžka hlavne je menšia ako 600 mm. V sobotu sa vrátil do miesta bydliska a v pondelok ráno bol pozvaný na poľovačku, ktorá sa koná na opačnom konci republiky. Platnosť zbrojného sprievodného listu končí v pondelok. Nakoľko zbraň, ktorú doviezol, je poľovná a on je držiteľom zbrojného preukazu príslušnej skupiny, rozhodol sa ju prihlásiť a zaevidovať až v stredu po návrate z poľovačky. Akého konania sa dopustil?
Odpoveď z knižky:
Kód:
Držiteľ zbrojného preukazu sa dopustil priestupku na úseku zbraní a streliva podla paragrafu 69 ods. 1 písm. d) zákona č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov, nakoľko si nesplnil povinnosť podľa paragrafu 42 ods. 3 zákona, a to najneskôr do uplynutia doby platnosti zbrojného sprievodného listu oznámiť dovoz zbrane kategórie B policajnému útvaru a predložiť ju na zaevidovanie alebo odovzdať do úschovy.
Je tá odpoveď správna? V par.42 ods. 3 sa spomína 7 dňová lehota na oznámenie a zaevidovanie zbrane, nie že do konca platnosti sprievodného listu. Ďalej si myslím, že okrem porušenia tejto povinnosti nemal ísť na poľovačku so zbraňou, ku ktorej nemá vydaný preukaz zbrane.
Tiež mi nie je jasné, ako toto celé funguje v praxi - mám zbrojný sprievodný list, som v zahraničí, kúpim tam zbraň a musím bežať domov, aby som ju stihol do 7 dní registrovať?