Keď mám na to povedať svoj názor, podložený mojimi vedomosťami (ktoré sú značne subjektívne, takže som otvorený každej rozumnej diskusií ) tak ten spray má čosi do seba. Skúsme to porovnať s revolverom .44mag, aby ste nepovedali že som trochár.
Videl som v tatrách chalanov, čo to mali zavesené na opasku, takže dajme tomu, že čas tasenia bude rovnaký.
Ak som dobrý strelec, tak 5 rán zo zásobníka vysypem za... s rozptylom... (prosím doplniť od niekoho kto s tým vie strieľať)
A teraz to (podľa mňa) najdôležitejšie - pravda je čo sa tu písalo, že veľakrát zviera stále beží/útočí aj keď po zásahu už malo byť mŕtve. Pokiaľ sa nezasiahnú motorické oblasti mozgu ako mozoček a predĺžená miecha, táto možnosť tu je vždy. V tomto vidím výhodu sprayu, že v priebehu sekundy medveďovi vypnete obraz, zvuk a čuch, ostante na mieste, poprípade len splašene pobehovať s opuchnutými sliznicami, soplí, kýcha...ako keď má niekto alergiu.
A to nehovorím o tom, že aj ochranári a samotný maco sa poteší, keď to rozchodí
Nevýhoda je asi použite vo vetre, aj keď určite by som to riskol s tým, že sa najprv nadýchnem, zavriem oči, a potom chvíľu utekám kolmo na smer vetra kým sa nadýchnem a opäť ich otvorím..aj za cenu rozbitého nosu o strom.
Toľko môj pohľad na problematiku stretu človeka s divou zverou...