K tomuto článku ma doviedla diskusia s niektorými strelcami - webforákmi na poslednej súťaži vo Vištuku.
Informácie sú z mojej vlastnej skúsenosti a nespočetného množstva zdrojov, ktoré okolo mňa išli za posledných 10 rokov, preto sa tu asi každý stretne s niečím, čo už počul, videl, čítal...ale dúfam, že nie so všetkým a preto preto tento "článok" bude mať prínos hlavne pre začínajúcich strelcov.
Vychádzať budem zo streľby podľa pravidiel ISSF, a budem sa snažiť čo najviac to aplikovať na "bežné", nie custom-made zbrane.
V dnešnej dobe veľa výrobcov ponúka výmenné chrbty alebo návleky na pažbu na čo najlepšie prispôsobenie konkrétnemu strelcovi. Celé držanie treba prispôsobiť dvom veciam - nerušenému spúšťaniu a maximálnej stabilite zbrane v ruke. Treba pre to dodržať niekoľko základných pravidiel, ktoré si vysvetlíme:
1, Držať zbraň tak, aby os hlavne bola pokračovaním osi ruky a aby bola čo najnižšie k ruke. Dosiahneme to tak, že zbraň chytíme do slabej ruky, a vtlačíme ju mierne zhora do do V otvorenej silnej ruky.

Takto nejako by to malo vyzerať, aby (pri pohľade zhora, tu je to trocha na šikmo) os hlavne pokračovala stredom predlaktia až do stredu lakťa.
2, Prstami (3. 4.a 5.) tlačiť kolmo na os hlavne do dlane, pričom sila tlaku klesá od hora dolu, kvôli páke ktorú takto pôsobíme na os hlavne (teda malíček tlačí najmenej) (obrázok zospodu). Prsty nemajú pažbu stláčať dokola, ale iba spredu dozadu strednými článkami prstov. Ako silno držať zbraň je dosť ťažká otázka. Musí byť dostatočne silný kvôli spätnému nárazu ktorý musí byť dostatočne kompenzovaný, ale ne príliš kŕčovitý, aby nedochádzalo k trasu ruky. Tak isto závisí od veľkosti odporu spúšte, keďže pri pohybu ukazováku sa vždy trocha pohnú aj ostatné prsty, keďže ich svaly sa navzájom dotýkajú a opierajú o seba. Teda väčší je odpor spúšte, tým silnejšie treba zovierať zbraň.

Ako vidno na fotke (ktorá je zas trocha zo šikma, ale mám krátke ruky na fotenie
3, Palec mať voľne opretý, a nedržať ho v kŕči, ako je to často vidieť u začiatočníkov, svedčí to väčšinou o kŕčovitom úchope, resp o neodstránenom zlozvyku u lepších strelcov. Zbytočne sa tým zapájajú ďalšie svalové skupiny čo vedie k (mikro)trasu ruky, hlavne pri dlhšej streľbe.

Tu je vidieť kŕčovité držanie s napnutým a vystretým palcom.
4, Veľkú pozornosť treba venovať ukazováku, nakoľko je to jediný element, ktorý sa má počas spúšťania pohybovať, a aj to čo najmenej.
4.a Mal by tlačiť (alebo ťahať?) na spúšť kolmo na os hlavne. (Pri pohybe k sebe a do strany prichádza k vychyľovaniu osi hlavne. Doľava ak je spúšť príliš vpredu, doprava ak je spúšť vzadu.) Dá sa to dosiahnuť výmenou chrbta, resp hrubším/tenším návlekom.
4.b Tlačiť na spúšť prvou tretinou posledného článku ukazováku. (Kvôli skráteniu páky ako keby som tlačil špičkou prsta, a tým pádom zníženiu potrebnej svalovej sily)
4.c Nedotýkať sa zbrane zboku. (Minimalizovať trenie)

Správny smer tlaku na spúšť, kedy os posledného článku ukazováku tlačí kolmo na spúšť a teda aj na os hlavne (kovová tyčka imituje spúšť, zelená priamka je os kolmá na pohyb spúšte a teda aj na os hlavne)

Situácia, kedy je spúšť príliš ďaleko a teda pri spúšťaní vzniká tlak mimo osy hlavne ktorý má už len kúsok ku strhávaniu.

Opačná situácia, kedy je spúšť príliš blízko, mal by sa použiť väčší chrbát, resp hrubší návlek.
Zatiaľ toľko, ak bude záujem, môžem ešte čo to doplniť resp napísať niečo ďalšie nie len o úchope zbrane.
Otváram diskusiu
EDIT: 4.b na yarcov podnet.