Signálna pištoľ

inspiring_visvesvaraya

Signálna pištoľ

Príspevok od používateľa inspiring_visvesvaraya »

Cafte strelci, len sa chcem spýtať na signálnu pištoľ vz. 44 (cal. 26,5 mm). Keďže sa podľa zákona jedná o zbraň kategórie B, je s ňou možné strielať len na strelnici, resp. niekde na mori a v prípade ohrozenia, nie?
:roll: Žiadne také, že Silvester atď... . Ako sú na tom ostatné signálne pištole, resp. plynovky s adaptérom?
Ďakujem
Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa pif paf »

Ťažké otázky tu dávaš.
Mám taký dojem že na silvestrovskú noc vydáva výnimku pre použitie pyrotechniky každé mesto/obec samostatne. Či sa tým ale dá ospravedlniť použitie zbrane na odpalovanie pyrotechniky neviem:
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to určených priestorov,
A toto vylučuje použitie signálnej pištole vz. 44 na jej účel:
(3) Zakázaným strelivom je
a) strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou,
Výbušná=šrapnel, zápalná=svetlica(?).
Expanzná plynovka používa samostatné pyrotechnické valčeky pre vkladanie do nadstavca na ústí hlavne, teda nie sú súčasťou streliva, ale naopak by mohli byť považované za strelu.
Asi z toho máš teraz ešte väčší chaos ako predtým. No tak dúfaj že sem ďalší príspevok vloží niekto kto tomu rozumie lepšie a vie presnú odpoveď, alebo sa mu aspoň bude chcieť ju hladať a prispeje do diskusie hodnotnejšie. :)

A netreba sa spoliehať na to že cez silvestra bude všade a všeličo búchať a teda sa v tom skryje použitie gulovej zbrane. Mne už dva krát svištali nad hlavou aj ostré gule. S toho som raz strelca lokalizoval a riešil som to "len" dohovorom ráno keď vytriezvel.
miro1
prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 1 month

Príspevok od používateľa miro1 »

Treba si ujasnit, že aj ked je vz 44 kategoria B, nie je zrejme možné ju získat na inú skupinu ako F -zberatelstovo zbraní a streliva. Takže tým je v podstate povedané všetko...

Iný prípad je, ak človek vlastni preukaz odpalovača ohnostrojov a na základe toho vlastni signalnu pištol...nepátral som do detailov, ale ak si dobre pamatám táto možnost je...potom by strelba z tejto zbrane bola možná...

Posledná možnost je, vyhádat si nakupne povolenie a získat signálnu pištol na SK A/B pripadne E...nakolko sa zrjeme jedná o b) krátka jednovýstrelová alebo viacvýstrelová palná zbraň na strelivo so stredovým zápalom ... potom by bolo možne strielat na strelnici, ale samozrejme to človeka nebaví je to drahé a celkovo k ničomu...
Ale to chce už trpezilovst, asertívnost a chut natahovat sa...
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

miro1: ak má niečo raz jasne definovanú kategóriu, tak to nevyhádaš že to eventuálne spĺňa aj kategóriu inú, v zákone je v kategórii B normálne uvedená signálna zbraň a v prílohe 6 pod druhmi zbrane písmeno w je signálna zbraň definovaná ako "signálna zbraň je palná zbraň určená výhradne na používanie signálnych nábojov kalibru väčšieho ako 19 mm".
dirty.harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

co ma toto spolocne s nutnou obranou alebo krajnou nudzou?
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Harry, vôbec nič.
:wink:
Zoid, absolútne presne.
:wink:
inspiring_visvesvaraya

Heh, áno, ďakujem za presunutie :roll: , vzhľadom k tomu, že je zbraň prvotne konštruovaná pre núdzové stavy, tak ma to sem napadlo umiestniť... (krajná núdza)... . Signalizácia pozície, výstraha atď....
No, OK, je mi jasné, že sa to nedá použiť na verejnosti a nesmie použiť na verejnosti, len mi nešlo do hlavy, aký má potom význam držanie signálnej pištole, lebo sused ako civilný pilot mal signálnu zbraň v legálnej držbe (už s ním nie som v kontakte cca 10 rokov - súčasnosť teda nepoznám). Zoženiem si ju na F-ko, ale keďže tu bolo napísané, že strelivo obsahuje zápalnú strelu, nemôžem mať muníciu do tejto zbrane.
V ČR je použitie svetlíc ako použitie pyrotechniky, moc sa v tom však neorientujem a nenašiel som nič, čo by sa v tom vŕtalo... .
Ale ďakujem za odpovede.
Sigarms
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa Sigarms »

No ono je to dost komicky poriesene. Ja ich mam niekolko tu co mam na sukromne pouzitie clovek by si povedal ze si ju zobere do hor a ine aktivity kde by sa mu zisla pri zachranne ale houby podla xy je to sportova zbran a mozem s nou ist na strelnicu.... Co by som tam s nou robil to mi nikto neobjasnil .

Dalsie co mam na zbrojnej licencii pre vykon povolania mozem pouzit v ramci svojej roboty.

V Rakusku viem ze na tento kaliber netreba papiere . Vsak sa davaju aj na lode a male lietadla. Samozrejme su aj ine signalne prostriedky ale cenovo sa to neda porovnat tak ze asi tak.
kamov
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa kamov »

Som si to chcel kupit, ale strielat zo signalnej pistole na strelnici do terca je hlupost. Skoda, da sa s tym spravit pekny efekt :)
V susednej dedine z toho ktosi na silvestra striela ako divy uz 8. rok, dobre sa na to pozera :D
Sigarms
prispievateľ

Osobne si myslim ze na Silvestra niektory jedinci co nemaju ziadnu zodpovednost si kludne strelia ROS 40 a to je uz inak nebezpecne oproti signalke...
inspiring_visvesvaraya

Hej hej chalani, kedysi "sa" to u nas na ulici tiez strielalao uplne v pohode - vsetky farby a najmä biele s padakom - bolo to super. Len teraz je fakt otazne vyznam predja tychto zbrani. Ja som to chcel na F-ko, bo to bolo zadarmo, ale ked sa to moze pouzit len na strelnici na sportovu strelbu... je to zvlastne. Zvlast, keby som bol pilotom, ktory to potrebuje nosit so sebou v lietadle. Otec to mal na vojne a streilal z toho a vravel, ze z toho boli pekne poziari v lese, len vtedy na to boli pripravení a v rámci cviceni to hasili okamzite. Preto by som si naozaj vybral pozorne lokalitu, kde by som z toho palil. Stale mi vsak vrta otazka v hlave, ci to mozu piloti civilnych lietadiel nosit so sebou v ramci letov a pouzit to... .
Sigarms
prispievateľ

Podla mojho nazoru to naozaj nema vyznam pokial to je okliestene strelnicou. Jedine asi teda pre mna to ma ked to mam na zbrojnej licencii kvoli vykonu povolania. Co sa tyka padu a poziarov je viacero typov nabojov srapnely su asi najmenej nebezpecne ale svetlice ci uz jednotne alebo cervene dazde lietaju dost divoko. A denne ako dymi to by som uz vobec neriskol niekde v lese. Co sa tyka pouzitia v lietadlach urcite niesu v kabine mozno v niakej schranke tych klzaciek. Vo vybaveni lodi jacht a pod viem ze mozu byt. Tu ale existuju aj specialne signalne prostriedky oznacene symbolom wheels ako kormidlo. To je vylucne pre lode. Su to rozne z ruky strielane signaly zelene a cervene na noc. Na den oranzovy dym plavajuce bojky. Testoval som to skoro vsetko je to fasa aj do hor len drahe. Zas z druhej strany ked to ma cloveka zachranit.... Su dokonca take ze z jednej strany nocne pouzitie svetlica a z druhej strany dymova pochoden. Take mam v batohu zapichnute ked niekam sa trepeme na cesty.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

v najblizsom case bude mat signalna pistol dalsie vyuzitie.Bude spadat do kat. D .Budu sa robit 2 varianty .
Sigarms
prispievateľ

Hmmm tomu nechapem myslis standartny kaliber 26.5mm ?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

ano,standarny kaliber bude neobvyklych prevedeniach bez ZP
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"