Nahodny vystrel v kurze Akademie Aegis so zranenim

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
igoros
moderátor
Registered for: 19 years 3 months

Nahodny vystrel v kurze Akademie Aegis so zranenim

Príspevok od používateľa igoros »

Sice starsia udalost, ale vzhladom k tomu, ze som to tu nenasiel, davam to sem. Su tam pisane zaujimave veci:
Nehoda při výcviku – střelné poranění
V sobotu 15.10.2011 se na kurzu Akademie Aegis - v důsledku vlastní chyby a nedodržení zásad bezpečné manipulace se zbraní – postřelil jeden z účastníků.

Po třinácti letech fungování Akademie Aegis došlo k tomu, co všichni doufáme, že se nikdy nestane, ale s čím do velké míry počítáme a na co se cíleně připravujeme...

Abychom předešli vzniku fám a spekulací, chceme podat objektivní popis této situace.

Na konci prvního dne dvoudenního kurzu K2, v rámci závěrečného střeleckého cvičení, které každý absolvuje samostatně, střelec při tasení dal prst na spoušť zbraně (a zmáčkl...) dřív než ji orientoval do směru terčů. Došlo k průstřelu břicha v oblasti pravého boku a střela následně skončila ve stehně pravé nohy.
Zraněnému byla bezprostředně poskytnuta první pomoc a byl předán odborné lékařské péči 8 minut od zavolání Záchranné služby. Zranění bylo klasifikováno jako lehké, zraněný byl celou dobu při vědomí (dokonce ze začátku ani nic necítil a chtěl pokračovat) a podle aktuálních informací (stav 17.10. večer) je v pořádku a úspěšně se zotavuje.
Celou situaci přímo sledovalo 13 svědků (účastníků kurzu) , z nichž někteří i instruktorům při poskytování první pomoci účinně pomáhali.

PŘÍČINY:
Příčin střelného poranění bylo několik a do velké míry se jedná o jejich nešťastnou souhru. Konkrétní chyba střelce + neodhadnutí svých schopností v dané situaci + typ pouzdra + volný opasek = výstřel jiným směrem a v jiný moment, než střelec zamýšlel...

1) STŘELEC
Šlo o střelce, který absolvoval uvodní kurz K1 na konci září 2011 a prokázal odpovídající míru znalostí bezpečné manipulace, aby byl puštěn do návazného kurz K2, navíc se jedná o příslušníka ozbrojené složky – udělal zásadní chybu, kdy v průběhu tasení dal prst do lučíku a zmáčkl spoušť dříve, než orientoval zbraň do směru předpokládané střelby.
Učitým faktorem bylo také střelcovo ovlivnění stresem ze střeleckého cvičení a nepřizpůsobení jeho provedení svému aktuálnímu stavu a neodhadnutí míry svých dovedností.

2) POUZDRO
Pistole Glock G19 byla v pouzdře Blackhawk SERPA, které má pojistný mechanizmus odjišťovaný v průběhu tasení tlakem ukazováku směrem do těla pouzdra. Bohužel s tímto typem pouzdra bylo zaznamenána a dokumentována řada případů velmi podobných – tedy nechtěný výstřel při tasení (např. zde).
Při tasení tlačí prst pojistku směrem, ve kterém má dále (když zbraň opouští pouzdro a to přestává chránit spoušť) tendenci pokračovat do oblasti jazýčku spouště a pokud má např. střelec kratší prsty, jedná-li se o dynamické tasení s pohybem těla, špatný úchop atp. do určité míry „nahrává“ střelecké chybě...

3) OPASEK
Zbraň byla umístěna na nylonovém opasku služebního typu (5 cm široký s plastovou přezkou), který byl zapnutý přes svetr (přes břicho) pod bundou, aniž by byl provlečený skrz opasková poutka kalhot nebo jištěný vnitřním opaskem se suchým zipem. Při dynamickém tasení se tak mohl částečně pohybovat spolu s pouzdrem a zbraň se mohla dostat do pozice, ze které bylo náročnější ji otočit do směru střelby (oproti standardnímu průběhu tasení s pouzdrem v úrovni pasu). Důkazem je mj. to, že byl opasek při výstřelu prostřelen.

CO Z TOHO VYPLÝVÁ:
Důrazu na budování bezpečnostních návyků, znalosti a dodržování správných zásad bezpečné manipulace a jednotlivých jejich prvků není nikdy dost a každý by si měl uvědomovat jejich důležitost.
I při zodpovědně připraveném a bezpečně vedeném výcviku kdykoli může dojít k chybě jednotlivého střelce a vzniku zranění – a to i při provádění méně náročných střeleckých technik. Je potřeba být na tuto eventualitu připravený a vybavený.

citovane z: http://www.aegisteam.cz/blog/k2_nehoda/
sego13
prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa sego13 »

"dokonce ze začátku ani nic necítil a chtěl pokračovat"

ja neviem, ja asi pochadzam z inej planety ako tito ludia. Ja sa porezem nozikom a citim to jak svina. Henten si prestreli brucho a nohu a nic neciti? bullshit imho
siver
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa siver »

Presne na to puzdro som minule pozeral, že aká je to chu..na. A veru, že je ... http://www.youtube.com/watch?v=zYvAxLX6OzE
Ja osobne používam samosvorné púzdra bez poistky. Teda okrem IPSC (Race Master Holster).
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

sego13 napísal:... Ja sa porezem nozikom a citim to jak svina. Henten si prestreli brucho a nohu a nic neciti? bullshit imho
Trošku kroť svoje city a výroky... Až budeš starší, skúsenejší a dačo v živote zažiješ, zstíš, že sa to stáva a častejšie ako si myslíš. A aj horšie veci ako iba čistý priestrel a zástrel.
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Len dúfam, že sa tu teraz nezačne flame o púzdre Blackhawk SERPA. ;)
sego13
prispievateľ

Igrlik napísal:Trošku kroť svoje city a výroky... Až budeš starší, skúsenejší a dačo v živote zažiješ, zstíš, že sa to stáva a častejšie ako si myslíš. A aj horšie veci ako iba čistý priestrel a zástrel.
ktory konkretny moj cit a vyrok ta poburil ?

odkial poznas moj vek a skusenosti a co som zazil/nezazil?

k comu je dobra tato reakcia ?

:roll:
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

sego13 napísal:"dokonce ze začátku ani nic necítil a chtěl pokračovat"

ja neviem, ja asi pochadzam z inej planety ako tito ludia. Ja sa porezem nozikom a citim to jak svina. Henten si prestreli brucho a nohu a nic neciti? bullshit imho
.....snazil sa ti jemne naznacit, ze bullshit je prave to zvyraznene....no a k tomu sa viaze prave asi trosku nedostatok skusenosti. Co nie je nic nezvycajne, nikto nevie vsetko a iste veci idu len casom.....Nechce sa mi v tejto teme rozoberat kopec aspektov okolo strelnych zraneni, ale je uplne normalny jav, ze organizmus vplyvom soku poskodenu zonu "vypne" a dotycny skutocne do isteho casu nepocituje bolest.
sego13
prispievateľ

Mne je jasne ze ani amputacia nohy vplyvom soku nemusi boliet ale to podla mna neznamena ze o tom poraneni nevie ...

anyway ... uz som zasa zacal prilis prispievat na forum, idem si dat svoj liek :roll:
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Učitým faktorem bylo také střelcovo ovlivnění stresem ze střeleckého cvičení a nepřizpůsobení jeho provedení svému aktuálnímu stavu a neodhadnutí míry svých dovedností.
Toto by som bral ako základ toho, že tú bolesť "necítil".
Mal stres z toho, že je na cvičení so zbraňou, kde si musí dávať pozor, nebol to úplne beginner kurz takže o to viac (tj asi nestrieľali "mierenku"), následne sa stala nehoda a jeho vnútorná reakcia bola asi takáto: "Kúúúú*va, do pi*e náhoďák, to bude prúser...ešte som aj policajt to sa premelie v novinách...netrafilo to dúfam niekoho..." (schválne - koľkí z Vás mali podobnú reakciu pri náhodáku resp. DQ na súťaži?) toto v priebehu pár sekúnd, medzi tým k nemu dobehnú ostatní a pýtajú sa čo sa stalo, ukladajú ho na zem lebo vidia že krváca. Jeho reakcia ale podvedome pokračuje v tom čo sa mu začalo odohrávať v hlave a teda podvedome robí všetko pre to aby to celé vyzeralo čo najjednoduchšie, takže verím tomu že sa začal stavať že to je len škrabnuté a ide sa ďalej.
Aktivácia sympatikového nervového systému v plnom prúde, adrenalín sa z neho musí odparovať (samozrejme nie len ten psychogénne vyplavený ale aj telo reaguje na poranenie), môj odhad je tep takých 160 a tlak 200/120. V takomto stave by subjektívne necítil ani keby si strelil do kolena (obrazne). Podľa mňa to je viac-menej normálna reakcia. Tak ako športovci dokážu dohrať vrcholový zápas s takým zranením, že potom sa mesiac rehabilitujú a od bolesti sa nemôžu hýbať, ale vtedy to proste necítia.

Preto keď sa porežeš/poraníš keď si v kľude tak to vnímaš úplne inak ako keď si v strese.

Toľko môj názor a zjednodušený výklad.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

3500 korún, dík, podal si to z lekárskeho hľadiska.
:wink:
Je to úplne bežná reakcia, akých som videl za roky aktívneho športovania kopu. A pár aj zažil na vlastnej koži. Pri futbalovom zápase som si v 15. minúte zranil obe kolená naraz. Bolesť, dovolím si povedať, minimálne porovnateľná s čistým priestrelom nejakého svalu. Ošetrenie? Syntetický ľad, potom znovu cez polčasovú prestávku v kabíne. Dochytal som celý zápas, 75 minút som fungoval s natiahnutými väzmi a kolenami, ktoré sa zalievali krvou a tekutinou. Pohľad po skončení stretnutia vydesil polku kabíny. Už hodinu po zápase boli moje nohy nepoužiteľné natoľko, že som nich prakticky nevládal stáť, chodiť som nevedel vôbec. Vyšetrenie u lekára museli odložiť, kým mi kolená aspoň trochu neodpuchli. A takých historiek mám zopár. Rozbité hlavy, zlomené nosy, polámané ruky, nohy, ktoré "šťastného" majiteľa v prvom momente vôbec neboleli a ani necítil, že má nejaký vážnejší damage.
:lol:
A v streleckom svete by sa ich tiež pár našlo. Niektoré sa tu aj rozoberali. Preto tvrdiť, že je bullshit, ak niekto bezprostredne po zranení necíti, že ním niečo prešlo, mi príde prisilné. Mimochodom, známy (zdravím člena webfora!), ktorý mal náhoďák, mi opisoval, že prvé, čo spravil, keď vyšla rana, bolo, že utekal k zrkadlu pozrieť sa, či niekde nefarbí, lebo mu prišlo, že pre ten šok a preľaknutie by to vôbec nemusel cítiť. Potom sa vyzliekol a znova sa pozrel do zrkadla, aby mal istotu, že skutočne nikde na tele nemá vstrel a ani sa mu nikam nezavŕtali prípadné fragmenty.
8)
agger
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

To je aky narcis! Takto sa pretrcat pred zrkadlom! :D
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

sego13 : o Tvojich skusenostiach nam referujes aj ty sam, ani ta moc nesledujem a pamatam si ze si bol len tot prednedavnom na skuskach ...

ked som vysypal svojich prvych 1000 nabojov, pripadal som si ako tazky profik, po prvych 10.000 som uz vedel ze viem h***o a uz som prestal poucovat tych, co nerataju naboje co vystrielali ale zbrane co zodrali na strelnici...

ad sok, ked som mal krasnych 15 rokov, vydrbal som sa na motorke pod nakladak. Plachtovy valnik LIAZ . Presiel mi zadnym kolesom (dvojitym) po panve , normalne po riti a krizoch a vies co ??
postavil som sa , vy<i>coval som soferovi, pohladal som korunu a siel som do automatu zatelefonovat rodicom, ze nech pre mna pridu, lebo motorka je na sracky.... asi tolko dokaze sok
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

roman napísal:ad sok, ked som mal krasnych 15 rokov, vydrbal som sa na motorke pod nakladak. Plachtovy valnik LIAZ . Presiel mi zadnym kolesom (dvojitym) po panve , normalne po riti a krizoch a vies co ??
postavil som sa , vy<i>coval som soferovi, pohladal som korunu a siel som do automatu zatelefonovat rodicom, ze nech pre mna pridu, lebo motorka je na sracky.... asi tolko dokaze sok
:shock: :shock: :shock:
To si mal teda obrovské šťastie!
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

volaj ma Terminator
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

roman len sa nemotaj okolo lisov :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"