Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Príspevky: 2181
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa luke »

Martin Corleone napísal:potom zbadali v mojom vrecku noz ktory som si chytil aby mi ho nezobrali,boli traja takze mi ho aj tak zobrali...
zabudol som povedat ze mali dorezane bundy....(mohli si to urobit sami)
Martin Corleone napísal:zaisteny bol moj noz ktory zahodili do travy ked utekli...

hmm.... podla toho ako to pises si tu situaciu neviem predstavit nejako.
takze ta zbili, zobrali ti noz, porezali ti tvar, porezali si vetrovky, noz zahodili a usli?

inak sme celkom OT, tvoje otazky sa netykaju NO.
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

Jack: Preto som sa pytal na kvalifikaciu TC, nech viem ci to robi OOPZ alebo vysetrovacka. Preto ma zaujima, ci to bolo za § 155 alebo §156 a v ktorom odseku, ale podla vyssie uvedenho to predpokladam na vec pre skratenca, teda vysetrovanie vedene poverenym prislusnikom a nie vysetrovatelom. Nie kazdy pripad sa da odpalit od stola, vela zavisi aj ako sa brani obvineny, resp. predtym este podozrivy a aj aky vysetrovatel to robi a prokurator dozoruje. A vela zavisi aj od okresu, niekde je roboty tolko, ze robit siahodlhe dokazovanie je niekedy neucelne, tazko to posudit takto na fore, clovek by musel citat zapisnice a najma vidiet dotycnych a spis. A povedzme ze moje vedomosti nie su teoreticke :wink: 8)
ja som z jeho prispevku nebol presvedceny, ze je stale poskodeny, najma nie potom, co "expertiza" mala preukazat, ze sa TC takto stat nemohol. Tu smeruje aj moja otazka, aka expertiza? nebodaj len nie to DNA z noza, lebo ta urcite nedokazuje priebeh TC, ale ine skutocnosti. A zaroven sme sa dozvedeli, ze bolo TS zastavene. Vysetrovaci pokus ci previerka vypovede na mieste sa bezne robia, ale ako vravim, zalezi od pripadu.

M.C: Co sa tyka krivej vypovede, mohlo byt zacate vo veci, kedze tvrdis,ze nevies ci voci tebe, obvineny asi este nie si, to by si mal v rukach uznesenie o vzneseni obvinenia. Pravdepodobne aj na tu konfrontaciu si uz volany v inej veci, za krivu vypoved, pokial teda hovoris,ze TS v prvom pripade bolo zastavene. Pozri si na predvolaniach hore to CVS- teda spisovu znacku, ci je rovnaka alebo rozdielna oproti znacke co bola na predvolaniach v predchadzajucom pripade, kde bolo trestne stihanie zastavene, mal by si mat minimalne uznesenie o zastaveni, ak si teda bol poskodeny. Vzhladom nato, ze v prvom pripade sa len nezmenili na zaklade dokazovania vase procesne postavenia, cize z teba ako poskodeneho na obvineneho ci svedka a ich zo svedkov na poskodenych, predpokladam, ze skutok a jeho priebeh bol pekna motanica, preto to zastavili a neriesili v opacnom garde, predpokladam, ze zastavenie bolo podla § 215 ods.1, pism.a)
napadli ma kvoli tomu ze som s nimi nechcel ist dalej pit neviem kam...ze som trubka atd,uz som bol pri brane ked do mna skocil
toto bol dovod, preco ta napadli tak, ze si bol 4 tyzdne PN? Prepac, mozno som uz deformovany, ale dovolim si byt v ohlade tvojho tvrdenia skepticky.
miro285
častý prispievateľ
Príspevky: 1397
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa miro285 »

nezávidia ti náhodou frajerku?
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

pravda býva niekde poblíž stredu.
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

takze.....vopred sa ospravedlnujem za nejasne odpisovanie,ale bol som tu cez mobil....takze,bolo to takto.....pred tym nez vam to vysvetlim,zabudol som povedat ze vsetci sme boli dost opity,az na jedneho ktory ma mal sam napadnut. oni traja isli aj s mojou ,,priatelkou,, z roboty rovno k nej pit....ja som sa opil sam s kamaratmi.dosiel som k nej,zoznamili sme sa,vsetko bolo ok.jej prislo zle,tak im povedala ze nech odidu a ja nech ostanem,naco som sa ponukol ze ich odprevadim.vsetko bolo ok.vonku sa ma pytali ze ci idem s nimi do mesta dalej pit,ja ze nie,idem za nouu,naco ten iniciator,zacal byt nervozny ze nech niesom j...uty ze nech idem s nimi,nakolko som bol dost opity,povedal som mu to iste,to sa nepacilo zase jemu,ani im....hadka bola na svete.pravdepodobne ten iniciator nechcel nechat nic na nahodu(asi aj videl ze mam vo vacku noz,lebo ho nosim na viditelnom mieste)a udrel ma do tvare,jeho komplici sa k nemu pripojili najprv pastami do tvare,potom sa im podarilo ma zhodit na zem.pokracovali slapanim,kopanim do tvare a rebier a neviem kam este.k tomu nozu....ano chcel som ho vytiahnut,ale verte mi nedali mi sancu na nic,na kolko to videli,zakricali ze mam noz,a uz mi drzali ruky a brali mi ho.co sa im aj podarilo.medzi tym sa mi neviem ako podarilo vstat a utekat asi 10 metrov,a bez ich pomoci som sa z dosledkou kopania do tvare znova polozil,dobehli ma a scenar s kopmi pokracoval,ale nie uz dlho....potom usli.policajti doslo mozno 2 minuty ptom cize dost rychlo,bol som cely krvavy,a zlakol som sa aj ich(myslel som ze su to zase ti chalani)cize som chcel utiect,no ked zakricali ze policia....tak som zastavil...a tak dalej....tod vsjo.
Používateľov profilový obrázok
pištoľníčka
prispievateľ
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

a kto volal policajtov?
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

pištoľníčka napísal:a kto volal policajtov?


netusim
Používateľov profilový obrázok
pištoľníčka
prispievateľ
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

celé divné. Tá zámienka na bitku divná, že ti vzali nôž divné, keď vzápätí tak či tak ušli... načo ho brali a zahadzovali. Že píšeš slovo priateľka v úvodzovkách nerozumiem. Ak nevolali políciu títo, ani tvoja priateľka, ani ty, bude tam ešte jeden svedok, ktorý to teda mohol vidieť, či jeden napitý ohrozuje 4 nožom alebo 4 kopú do jedného na zemi....
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

častokrát okoloidúci alebo niekto zo susedov anonymne zavolá na 158.

Východiskový bod by som videl v zázname hliadky, ktorá tam bola prvá. Ak bola svedkom útoku troch ludí proti MC- ich svedectvo môže potvrdiť verziu MC.
Samozrejme skutočnosť, že boli všetci aktéri pod vplyvom alkoholu- neprikloní misky váh ani jednému. Problém môže byť tiež prvá výpoveď poškodeného. Ak mal dosť vypité- mohol skreslene reprodukovať incident- rovnako tak útočníci. Spôsob zadokumentovania prípadu máva rozhodujúci význam pre smerovanie prípadu. Všetky neskoršie nedostatky a pochybnosti nahrávajú v neprospech spravodlivosti
Používateľov profilový obrázok
mab
prispievateľ
Príspevky: 454
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa mab »

mozno ti ich pomoze poriesit don Vito Corleone, skus zavolat krstnemu otcovi.. :lol: :lol:
ale teraz vazne.. prajem ti nech to dopadne dobre, ak je to tak ako pises.
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Dátum registrácie: 12 years 3 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

pištolnička,boli traja.priatelka v uvodzovkach znamena ze sa tak nezachovala nakolko mi nepomohla ani nic,aj nadalej po tomto vsetkom su to jej kamarati....ale to je fuk.policajti to nemali sancu vidiet pretoze prisli az ked bolo potom.divne to je,to mate pravdu,ale je to tak. p.s. mab......krstnemu som uz volal,nie je to v jeho kompetencii,dik 8)
inspiring_brown

Príspevok od používateľa inspiring_brown »

Jedna otazocka odomna. Myslim ze to niekde tu aj odznelo ale neviem to naist.

Ako postupovat ked sa stane nejaky incident a policia po mne bude chciet spisanie zaznamu/vypovede ak mam v sebe nejaky alkohol, cize ako bolo spomenute mozem "skreslene reprodukovať incident"? Mam moznost vypovedat az po vyprchani alkoholu, cize odmietnut vypoved priamo na mieste resp. na stanici bezprostredne po incidente a vypovedat na dalsi den? Ak ano ma takato vypoved rovnaku vahu ako vypoved namieste alebo sa moze spochybnit ako nejaka spekulacia.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

výpoveď sa spravidla na mieste nespisuje. Ak sa človek necíti na podanie vysvetlenia alebo oznámenia- uvedie to policajtom s tým, že ich požiada, aby mohol vypovedať neskôr. Právo odmietnuť výpoveď a podmienky sú uvedené v každom poučení.

Iná je situácia, ak bude človek predvedený, zaistený alebo obmedzený na osobnej slobode. Samozrejme práva má, ale istú dobu nebude rozhodovať o tom, kedy pôjde domov.

Kolegovci z PMJ veľmi radi používajú hlášky typu- "musíte ísť svedčiť- či podať oznámenie"
Celkom pravda to nieje. Musí sa len umrieť. Svedčiť a podávať oznámenie je právo. Povinnosť zákon ukladá v osobitných prípadoch u vybraných skutkov v TZ.
inspiring_shannon

Príspevok od používateľa inspiring_shannon »

ja ta len poopravim, svedcit je povinnost priamo vyplyvajuca z § 127 Trestneho poriadku. Svedok moze odopriet vypovedat jedine z dovodov uvedenych v § 130 Trestneho poriadku, resp. sa zakaz vysluchu svedka upravuje § 129 Trestneho poriadku (utajovane skutocnosti, nezbavenie mlcanlivosti atd.)
co sa tyka oznamenia- podat trestne oznamenie pokial mam pocit, ze bol na mne spachany trestny cin je moje pravo. Avsak pozor,v istych pripadoch podla § 340 TZ (neoznamenie trestneho cinu) a § 341 (neprekazenie trestneho cinu) je neurobenie oznamenia, resp. ine omisivne konanie (pasivne) dokonca trestne.

Co sa tyka PMJ- treba rozlisovat vypoved podla Trestneho poriadku a vypoved(podanie vysvetlenia) podla Zakona o Policajnom zbore. Kazdy nemusi byt k veci vypocuty okamzite, svedok musi byt na vysluch riadne predvolany. Zasa na druhej strane, pokial to situacia vyzaduje, teda najma ked pojdeme podla zakona o Policajnom zbore § 17- kde policajt moze podanie vysvetlenia pozadovat ihned a ak mu osoba nevyhovie, moze ju predviest. Obdobne to plati pri § 19 ods. 1, pism.f) kedy policajt moze zaistit osobu okamzite.
Ale viem naco narazas, casto situacia, ci pripad nevyzaduje nutnost osobu okamzite vypocut, ci tahat na utvar, pricom takto ludi vela krat zbytocne prehanaju.

Co sa tyka alkoholu- spravidla sam vysetrovatel alebo policajt by mal posudit, ci je osoba schopna vypovedat, napr. sa jej da fukat a pokial by aj vypovedat chcela, nie je jej to okamzite umoznene, ked su jej schopnosti znacne znizene vplyvom alkoholu (zadrzany vacsinou triezvie v CPZ, vypocuva sa hned ako je to mozne kvoli dodrzaniu 48 hodinovej lehoty), pri inych sa vysluch jednoducho odlozi. Taktiez aj osoba moze uviest, ze sa na vysluch kvoli alkoholu neciti, nemyslim, ze by niekto na vysluchu trval.

A ako uvadza peterson, kazde poucenie obsahuje dovody, kedy clovek moze odmietnut vypovedat a je jedno ci je vypocuvany podla Trestneho poriadku, ci nejakeho § Zakona o policajnom zbore ( dovody su napr. § 17 ods. 4 a 5 policajneho zakona)

A ospravedlnujem sa za OT, pokial je to nutne, admin to moze presunut do spravnej temy, pripadne premazat.
Používateľov profilový obrázok
pištoľníčka
prispievateľ
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 14 years 6 months

Príspevok od používateľa pištoľníčka »

Sauer: uau :o tebe by som volala keby som mala nejaký prúser hneď teda po 158ičke :D

Martin, ja sa snažím vžiť do tvojej situácie, ale teda okrem toho že nie som chlap a nepijem, ani sa nebijem....ide mi to ťažko. Mne sa zdá divné že si sa vôbec ocitol na tej strane že podozrievajú teba že si ubil troch. Teda nie je tu dosť informácií a tak, jasné, ale že vôbec aj ty uvažuješ nad tým, že radšej mať pokoj a prípadne aj niečo pripustiť, nejakú vinu u seba...ak som to teda správne pochopila. Len tak teoreticky ma zaujíma, či si vedel keď si šiel k priateľke že tam bude mať troch kolegov? Či ťa to prípadne nenaserkalo že si tam došiel a tvoja milá pripitá s tromi kolegovcami...že či si tak trochu nemohol byť mierne agresívny voči nim a oni traja vedomí si svojej prevahy sa nenechali ponúkať a bitka bola na svete. Ani nemusíš odpovedať ak nechceš, mňa to zaujíma z pomerne sebeckého dôvodu, že či je moja intuícia správna, alebo mi niečo ušlo a som zbytočne paranoidná a hľadám problém tam kde nie je.

Ešte k veci ma dnes napadlo, že keď si žiadame o Ačko, tak na ochranu života a majetku... a keď dôjde na ten majetok, tak už ho moc so zbraňou neochránime, tam už zákon na našej strane nie je. Ale to len taká maličkosť. (je mi jasné že život má vyššiu cenu než majetok, aj keď...)
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"