Turisticky chodnik vs pasienky

sego13
prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Turisticky chodnik vs pasienky

Príspevok od používateľa sego13 »

Stala sa mi cez weekend taka vec. Sli sme s rodinou na turu, po oznacenom turistickom chodniku.
Tento chodnik ale viedol cez pasienky, ktore boli oplotene plotom s el.prudom, take pletivo kvoli dobtytku.
Natrafili sme na stado krav s jednym bykom, ked sme sa ich snazili obist, bolo tam dalsie stado. Tak sme to vzdali a sli domov.

Predpokladam ze tie pasienky boli asi sukromne ked boli oplotene.

Mohol by ma majitel stada nejako zalovat keby som skusil poplasnym strelivom toho byka zahnat prec?

Ako je to vlastne pravne vysporiadane ked historicky turisticky chodnik vedie cez pozemok niekoho?
Používateľov profilový obrázok
pif paf
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa pif paf »

Upresni miesto.
sego13
prispievateľ
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa sego13 »

MAPS GOOGLE

Ďubákovo, nedaleko Kokava nad Rimavicou.
Cervena trasa na Jaseninu
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

IMHO znacky klubu turistov nie su nadradene vlastnickym pravam majitela pozemku.

ad skoda pri plaseni zvierat: ano myslim si ze ak vstupis na oploteny pozemok a sposobis skodu, budes za nu zodpovedny
inspiring_lalande

Príspevok od používateľa inspiring_lalande »

Každopádne by som dobytok neplašil, či poplašákom alebo inými nástrojmi, a nevidím dôvod prečo by si to nemohol obísť dookola, tie oplotky tam niesú až také veľké, aj keď sú tam zo 4 v okolí, na niektorých sú dané aj texaské brány, čiže pohoda aj s autom či moto.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

roman napísal:IMHO znacky klubu turistov nie su nadradene vlastnickym pravam majitela pozemku.

ad skoda pri plaseni zvierat: ano myslim si ze ak vstupis na oploteny pozemok a sposobis skodu, budes za nu zodpovedny
Niekedy asi áno :evil: Cez kraj nášho pozemku na chate si ľudia zvykli robiť skratku keď ešte nebol poriadne oplotený, nakoniec sme ju tam museli nechať, pretože ľudia si na ňu zvykli a mesto ju zakreslilo. Ja som bol síce proti tomu a chcel som to riešiť, ale rodičia nie sú typy do konfrontácie, čiže nič nebolo a cestička tam je doteraz a ešte ju musíme aj udržiavať. :roll:
inspiring_swartz

Príspevok od používateľa inspiring_swartz »

Zoid, čo znamená, že musíte udržiavať tú cestičku? Je na to nejaké nariadenie alebo iný predpis? Zaujímalo by ma to.

Čo sa týka toho chodníka v Ďubákove, prechádzal som tade a vyšli po mne dokonca štyri psy... :roll: Nebolo treba ale plašiť nič. Našťastie. Potvrdilo sa, že pes čo šteká, nehryzie.

Každopádne v Kuchyni na Záhorí je rovnaká situácia. Chodník cez pasienky oplotené elektrickým ohradníkom. Samo aj býky a kravy a podobná háveď. Nikdy som ale nemal problém, chodil som tade za dňa, v noci, hocikedy.

Pre nič za nič by som sa plašiť býka streľbou neodvážil, to už by musela byť fakt nebezpečná situácia. Mám dojem, že by ho to mohlo viac naštvať - hlavne ak má okolo samice. Bez srandy.

Zaujímalo by ma, či je elektrický ohradník podľa zákonov rovnocenný normálnemu oploteniu (pletivo a tak). Nie som si istý, že to tak naozaj musí byť.
erebos
expert
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Rozhodne by som sa do plasenia byka nepustal. Ma tonu a ked sa nastve tak je dost rychly... Okrem toho mozes splasit stado.

Turisticka znacka majitela pozemku nemusi zaujimat. Podobny stav je nad Modrou kde je zvernica. Znacka ktora tade isla jedneho dna zmizla a vedie cez taricove skaly.

Zoid : nikto a hlavne nie obec nema pravo na tvojom pozemku zriadovat akekolvek cesticky a cesty. To moze iba sud "vecne bremeno" - je to zlozite ale v skratke by muselo ist o stav ked sa na iny pozemok alebo nehnutelnost neda dostat inac ako cez tvoj pozemok. Co v tomto pripade ako pises nehrozi.
inspiring_panini

Komisár: je niečo také, že musíš udržovať chodníky pri svojom dome či pozemku, odhrnúť si napríklad sneh spred domu pokiaľ tade ide chodník. Síce celá táto vyhláška je taká, že keby sa niekto veľmi chcel hádať, tak to asi na súde vyhrá, ale tak ako tak to udržujeme, aj keď pri strmosti tej cesty vôbec nie je nepravdepodobné, že si tam niekto časom zlomí nohu, najmä pri zvyklosti miestnych obyvateľov posilniť sa alkoholom. :roll:

Mohli by sme to preplotiť a tiež si myslím, že by sme vyhrali, ale získali by sme kus pozemku čo by bol meter šíroký a možno 15 metrov dlhý a úplne nepoužiteľný a nasrali by sme všetkých miestnych, ktorí by nám možno ešte viac kradli drevo alebo niečo podobné. :)
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

tak ten kusok pozemku obci predajte za symbolicku sumu
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Niečo na tému zmiznutých a zmazaných značiek na oficiálnych turistických trasách: http://www.sme.sk/c/6089984/sukromnik-z ... v-snp.html :evil:
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

matus69 napísal:tak ten kusok pozemku obci predajte za symbolicku sumu
Tak týmto nič nevyriešiš. Lebo o chodník sa musíš starať, aj keď nie je na tvojom pozemku. Stačí. keď susedí s tvojim pozemkom.
Skôr by som tam dal cedulu "chodník v zime neudržiavaný" "Vstup len na vlastné nebezpečie" .
inspiring_panini

matus69: chceme to s obcou vymeniť za iný kus pozemku, čo je vlastne príjazdová cesta k chate.

Kapo: ceduľu by ukradli tiež :lol: Jediné čo ma teší, že u nás nie sú ľudia ešte tak zmagorení, že sa žalujú za vlastnú blbosť, čiže verím že keď si niekto tú nohu zlomí, tak z toho bude viniť hlavne seba. :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"