Miesto držania zbrane pri skupine A
matuš:
trošku OT, ale máš pravdu. Priateľka sa zabuchla, kľúč otočený, nezamknuté. Prišiel zámočník. Sám som jej vyberal bezpečnostne dvere aj zámok, dal som zaň ťažké prachy. Chlapík na to kuká, ťuk-ťuk, 2 sekundy a dvere otvorené. Padla mi sánka. Sa ho pýtam, či by bol problém ak by bolo zamknuté. Neviem či machroval, ale tvrdil že by to otvoril za dvojnásobný čas, bez poškodenia zámku do minúty. Týždeň na to som si kúpil väčší trezor.
trošku OT, ale máš pravdu. Priateľka sa zabuchla, kľúč otočený, nezamknuté. Prišiel zámočník. Sám som jej vyberal bezpečnostne dvere aj zámok, dal som zaň ťažké prachy. Chlapík na to kuká, ťuk-ťuk, 2 sekundy a dvere otvorené. Padla mi sánka. Sa ho pýtam, či by bol problém ak by bolo zamknuté. Neviem či machroval, ale tvrdil že by to otvoril za dvojnásobný čas, bez poškodenia zámku do minúty. Týždeň na to som si kúpil väčší trezor.
-
inspiring_austin
bumping alebo SG metoda vyhmatania stavitok vlozky, nic nove a prevratne...pripadne kalenym plechom zatlacenie jazycku zadlabu.dvere su v tvojom pripade v tom nevinne, skor vinna je pouzita vlozka, ktora je dostatocne rozsirena a zamocnici uz vedia ako na nu.Snoopee napísal:matuš:
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
Tak tak, pri zabuchnutych ale neuzamknutych dverach je situacia diametralne odlisna nez pri uzamknutych.
Nedavno som robil par upgrejdov v tomto ohlade, takze nieco k teme - v podstate ide takmer vzdy o kompromis, su vlozky viac odolne na fyzicke dobyvanie, a vlozky viac odolne na 'makke' dobyvanie (bez poskodenia vlozky). U nas na Slovensku je toho dostupneho na vyber dost malo, navyse je to dost predrazene, dobra vlozka (ktoru je bez poskodenia skoro nemozne otvorit) a na ktoru sa da uz ist len hrubou fyzickou silou, vychadza cez 200 eciek.
FABky su napriklad dost primitivne, aj tie stvorhviezdickove a pod. nie su ziadny velky problem pre vacsinu skusenych zlodejov ci zamocnikov, a napriklad aj naprosta vacsina napohlad premakanych MulTLock-ov a pod. sa daju prekonat 'makko' (kedze aj profily ich klucov sa povacsinou zohnat daju).
Ak sa ale k spickovej vlozke na bezpecnostnych dverach prida aj dodatocny vnutorny bocny zamok, zlodej by musel mat ozaj velku karbosku a aspon par hodin casu nez by sa dostal dnu. To uz rychlejsie (a tichsie
by mal vyburanie celych dveri aj s ramom so zbijackou...
(teda za predpokladu ze sa neda jednoducho preliezt cez balkon suseda, spustit zo strechy do okna a pod. 
A k tomu fyzickemu nasiliu, FABky, CISA, GUARDy a spol. sa vylamuju vcelku lahko, ale su aj vlozky na ktorych zlodej sice vylomi prednu cast (ktoru vyrobca na to dokonca predurcil), ale vlozka stale zostane uzamknuta, a pri snahe o vyvrtanie, vyrazenie, zmrazenie, chemicke poskodenie, atd. jej stredova cast sice casom podlahne, ale nadalej zostane v polohe zablokovania.
Vo vseobecnosti by som cloveku koho to zaujima a chce sa dobre chranit odporucil nieco si o zamkoch precitat na lock-picking forach, a kupovat vlozky zo zahranicia (nielenze su tam casto lacnejsie, ale tiez maju profily klucov ku ktorym nasi zlodeji zvycajne nebudu mat bump-keys a pod.). Stale ale plati ze nema vyznam investovat tazke $$$ do dobrej vlozky ak ma clovek slabe dvere, alebo do dobrych dveri ak ma slabe zarubne, alebo do dveri, zarubne a zamku, pokial ma clovek slabo zabezpecny balkon ci okna, atd. a samozrejme zabezpecenie plati aj naopak - treba mysliet na to ako sa dostane dnu sam majitel ak sa nebodaj sam vymkne alebo strati kluc a pod. (vyburavat dobre spravene bezpecnostne dvere s betonom zaliatymi zarubnami je riadna pakaren).
Stay safe,
Gunslinger
Nedavno som robil par upgrejdov v tomto ohlade, takze nieco k teme - v podstate ide takmer vzdy o kompromis, su vlozky viac odolne na fyzicke dobyvanie, a vlozky viac odolne na 'makke' dobyvanie (bez poskodenia vlozky). U nas na Slovensku je toho dostupneho na vyber dost malo, navyse je to dost predrazene, dobra vlozka (ktoru je bez poskodenia skoro nemozne otvorit) a na ktoru sa da uz ist len hrubou fyzickou silou, vychadza cez 200 eciek.
FABky su napriklad dost primitivne, aj tie stvorhviezdickove a pod. nie su ziadny velky problem pre vacsinu skusenych zlodejov ci zamocnikov, a napriklad aj naprosta vacsina napohlad premakanych MulTLock-ov a pod. sa daju prekonat 'makko' (kedze aj profily ich klucov sa povacsinou zohnat daju).
Ak sa ale k spickovej vlozke na bezpecnostnych dverach prida aj dodatocny vnutorny bocny zamok, zlodej by musel mat ozaj velku karbosku a aspon par hodin casu nez by sa dostal dnu. To uz rychlejsie (a tichsie
A k tomu fyzickemu nasiliu, FABky, CISA, GUARDy a spol. sa vylamuju vcelku lahko, ale su aj vlozky na ktorych zlodej sice vylomi prednu cast (ktoru vyrobca na to dokonca predurcil), ale vlozka stale zostane uzamknuta, a pri snahe o vyvrtanie, vyrazenie, zmrazenie, chemicke poskodenie, atd. jej stredova cast sice casom podlahne, ale nadalej zostane v polohe zablokovania.
Vo vseobecnosti by som cloveku koho to zaujima a chce sa dobre chranit odporucil nieco si o zamkoch precitat na lock-picking forach, a kupovat vlozky zo zahranicia (nielenze su tam casto lacnejsie, ale tiez maju profily klucov ku ktorym nasi zlodeji zvycajne nebudu mat bump-keys a pod.). Stale ale plati ze nema vyznam investovat tazke $$$ do dobrej vlozky ak ma clovek slabe dvere, alebo do dobrych dveri ak ma slabe zarubne, alebo do dveri, zarubne a zamku, pokial ma clovek slabo zabezpecny balkon ci okna, atd. a samozrejme zabezpecenie plati aj naopak - treba mysliet na to ako sa dostane dnu sam majitel ak sa nebodaj sam vymkne alebo strati kluc a pod. (vyburavat dobre spravene bezpecnostne dvere s betonom zaliatymi zarubnami je riadna pakaren).
Stay safe,
Gunslinger
Veci okolo dveri,vloziek a betonu su hodnotne informacie,no predsa len offtopic k tejto teme.
Co nam prednasali,zneuzitie vasej vlastne zbrane castejsie hrozi od ludi z vasho blizkeho okolia (rodina,kamarat,suseda). Poznaju vase zvyky,kde mate zbran aj ako je (ne)dostupna.
Preto sa bavme o tom, ako mat zbran rycho dostupnu a zaroven relativne zabezpecenu. Nosit drevo do lesa nechcem,len spomeniem systemy uzamknutia zbrane ciastocne ( GunLock a pod.) a male schranky na zbran -kod/kluc/odtlacok/čip...
Vsetko na cip/kluc je lahko prekonatelne (znala osoba vie kam davate kluce). Kod je relativne dobra volba,treba davat pozor pri zadavani,menit a neprezradat ho. Odtlacok je rychly sposob,no profesional ho dokaze reprodukovat.
Nebavime sa tu ale o ochrane pred zlodejmi ked niesme na mieste.
Najlepsia je prevencia-napriklad ak nikto (okrem PZ
)nevie ze mate druhu zbran a ukryt ju na nenapadne miesto v dome (kvetinac,kniha,cd prehravac ...).Takto je poruke. Koliduje to s povinnostou riadne zabezpecit zbran atd.,takze vsetko co som napisal je urcene len na studijne ucely 
Co nam prednasali,zneuzitie vasej vlastne zbrane castejsie hrozi od ludi z vasho blizkeho okolia (rodina,kamarat,suseda). Poznaju vase zvyky,kde mate zbran aj ako je (ne)dostupna.
Preto sa bavme o tom, ako mat zbran rycho dostupnu a zaroven relativne zabezpecenu. Nosit drevo do lesa nechcem,len spomeniem systemy uzamknutia zbrane ciastocne ( GunLock a pod.) a male schranky na zbran -kod/kluc/odtlacok/čip...
Vsetko na cip/kluc je lahko prekonatelne (znala osoba vie kam davate kluce). Kod je relativne dobra volba,treba davat pozor pri zadavani,menit a neprezradat ho. Odtlacok je rychly sposob,no profesional ho dokaze reprodukovat.
Nebavime sa tu ale o ochrane pred zlodejmi ked niesme na mieste.
Najlepsia je prevencia-napriklad ak nikto (okrem PZ
-
inspiring_panini
Uznávaš, že si to napísal hlúpo, ale stále si to nezlepšil. Ak sa tvoja frajerka bude vyhrážať susede zbraňou, tak sa ONA dopustí "nebezpečného vyhrážania" podľa §360 trestného zákona a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami podľa §294 odsek 2 trestného zákona. Ty budeš postihovaný za priestupok na úseku zbraní a streliva, pretože si svoju zbrań nezabezpečil proti zneužitiu. Čo je väčší zločin snáď nemusím písať. Inak tento typ otázok "14 ročný syn zobral otcovi zbraň a ..." bol aj na skúškach.Snoopee napísal:zdar zoid, teraz ked to čítam fakt som to napísal hlúpo. Samozrejme že som myslel že ak sa bude frajerka susede vyhražať zbraňou, je to na zodpovednosť držiteľa zbrane. Je to myslím podľa paragrafu 28, písmeno b) ... ak si dobre spomínam. Je jasné, že ak niekoho zabije, tak držiteľ nebude súdený za vraždu/zabitie. Áno, skúšky som robil pred vyše mesiacom.Zoidberg37 napísal:
Snoopee: nič v zlom, ale nieje to ani mesiac čo si spravil skúšku a už sa snažíš iným radiť so zákonom, ktorý sám až tak dobre nepoznáš, plus píšeš už totálne šialenosti ako s tou frajerkou čo zobere zbraň a za všetko ževraj bude zodpovedný Jurci.
-
inspiring_austin
Ahoj guns,Gunslinger napísal:Tak tak, pri zabuchnutych ale neuzamknutych dverach je situacia diametralne odlisna nez pri uzamknutych.
Ak sa ale k spickovej vlozke na bezpecnostnych dverach prida aj dodatocny vnutorny bocny zamok, zlodej by musel mat ozaj velku karbosku a aspon par hodin casu nez by sa dostal dnu. To uz rychlejsie (a tichsieby mal vyburanie celych dveri aj s ramom so zbijackou...
(teda za predpokladu ze sa neda jednoducho preliezt cez balkon suseda, spustit zo strechy do okna a pod.
Stay safe,
Gunslinger
vidim, ze sme robili prieskum, resp. tuto problematiku luskali dvaja
Ako pises, je fakt pravda, ze na SK je uzky sortiment vychytenych zaroven aj vychytanych vloziek, na kt. uz su skusenejsi zlodeji priraveni.
K tomu bocnemu zamku: ano je to naozaj dost pritazujuca okolnost pre vyhmatavaca ale... naposledy co som videl kabelkove hydraulicke roztahovadlo tak je to opat pri spravnom nasadeni par minut...ale ucel splni: zdrzi. Ucinnejsia sa mi zda pridavna zavora.
Fyzicke prekonanie vlozky: ako pises, su typy, kt. maju naprogramovanu cast, kde dojde k zlomeniu a zvysok vlozky ostane vnutri v zadlabe a v lamacom pripravku zlodeja. Len sa tym potom dost zjednodusi nasledne vyhmatanie, pretoze sa odlomi isty pocet stavitok. O odvrtani ak za lomovou castou nie su opat kalene koliky ani nevravim.
Par rad na zaver: zopakujem Gunsa: nekupujte vlozky z tohto regionu. Sice asi kopiu klucu neporidite ale tak isto odide aj hmatak pri nasadeni SG metody s dlhym nosom, pravdebodobne. Ak mate dobreho zamocnika po ruke, dajte si dodatocne dorobit do dveri blokaciu pre pripad nasilneho prekonania vlozky. Je to to zname z filmov, ked kasar vrta do trezoru a ozve sa to nezelane: prask a nasledne cvak.
Jeden bonmot na zaver co sa stal:
Dama si kupila byt v EUvea. Krasnucky, s vyhladom na rieku, lesik, most atd. Za pouhych pol mega. Do bytu viedli neprekonatelne dvere. Jedneho dna sa dama elegantne vymkla. Dosiel skuseny borec a nevedel za 4 hodiny pohnut s dverami. Viacnasobne falcovane zarubne a kvalitna vlozka spravili svoje. Nepomohla ani karbidova freza, proste zufalost uplna. V tom prisiel iny borec s vrtackou a pilkou na tvarnice. Spravil par dier vedla dveri na strane kovania, zapichol pilku, vypiloval dieru, vopchal dovnutra ruku a pohodlne pomocou klucky dvere otvoril...
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
abakan: Tak tak
A myslim ze to vobec nie je offtopic, kedze prave pri Acku/noseni a trvalych vs. prechodnych pobytoch casto vyvstava problem dostatocneho zabezpecenia zbrane/zbrani (je dost drahy spas mat trezory vsade kde clovek skloni hlavu na noc ci par dni, ale vymenit v dverach - aj ked len docasne - bezpecnostnu vlozku za lepsiu je otazkou 30 sekund a clovek hned lepsie spi 
Uz len doplnim - tohtorocne vlozky s 'naprogramovanym' odlomenim uz maju (tusim piaty) kaleny kolik v casti co zostane vnutri, plus maju ten novy bezpecnostny proti-odvrtavaci polmesiac, cize ich odvrtanie ci vyhmatanie nie je take jednoduche ci casto vobec mozne (aj ked sa rozomelie stred zamok zostane nadalej zaisteny).
A co sa tyka zamkov/trezorov na kod, tiez som ich zastanca, len si treba dat pozor a nebrat taky co ma zaroven niekde skryty aj (zalozny) zamok na kluc. Predajcovia ho sice prezentuju ako vyhodu (co ak kod zabudnete, alebo ... alebo ...) a naprosta vacsina (hlavne tych malych/lacnych) trezorov na kod ho niekde na sebe ma (zvycajne pod tou strednou plastovou krytkou vedla klavesnice) ale ten zamok zvycajne byva uplne primitivny a je otazkou sekund ho otvorit.
A ano, z pohladu (nasho sucasneho) zakona je 'zabezpecenie' zbrane definovane relativne volne (nastastie), no myslim ze ci uz vravime o Ackovom noseni a prechodnych pobytoch, alebo trvalom pobyte, kazdy mame snahu svoju zbran/zbrane zabezpecit ako najlepsie mozno bez ohladu na to ci to zakon vyzaduje alebo nie
Stay safe,
Gunslinger
Uz len doplnim - tohtorocne vlozky s 'naprogramovanym' odlomenim uz maju (tusim piaty) kaleny kolik v casti co zostane vnutri, plus maju ten novy bezpecnostny proti-odvrtavaci polmesiac, cize ich odvrtanie ci vyhmatanie nie je take jednoduche ci casto vobec mozne (aj ked sa rozomelie stred zamok zostane nadalej zaisteny).
A co sa tyka zamkov/trezorov na kod, tiez som ich zastanca, len si treba dat pozor a nebrat taky co ma zaroven niekde skryty aj (zalozny) zamok na kluc. Predajcovia ho sice prezentuju ako vyhodu (co ak kod zabudnete, alebo ... alebo ...) a naprosta vacsina (hlavne tych malych/lacnych) trezorov na kod ho niekde na sebe ma (zvycajne pod tou strednou plastovou krytkou vedla klavesnice) ale ten zamok zvycajne byva uplne primitivny a je otazkou sekund ho otvorit.
A ano, z pohladu (nasho sucasneho) zakona je 'zabezpecenie' zbrane definovane relativne volne (nastastie), no myslim ze ci uz vravime o Ackovom noseni a prechodnych pobytoch, alebo trvalom pobyte, kazdy mame snahu svoju zbran/zbrane zabezpecit ako najlepsie mozno bez ohladu na to ci to zakon vyzaduje alebo nie
Stay safe,
Gunslinger
Nie je to OT v rámci tohto fóra, ale je to OT v tejto téme.
Zabezpečenie konkrétneho miesta (nad rámec požiadaviek zákona) priamo nesúvisí s tým, či držiteľ A-čka chce zabezpečiť 10 takých miest alebo "bežný" držiteľ len svoju domácnosť.
Lepšie miesto na debatu o zámkoch/dverách/zárubniach/... je napr. tu, len si ho treba najprv odomknúť alebo o to požiadať.
Zabezpečenie konkrétneho miesta (nad rámec požiadaviek zákona) priamo nesúvisí s tým, či držiteľ A-čka chce zabezpečiť 10 takých miest alebo "bežný" držiteľ len svoju domácnosť.
Lepšie miesto na debatu o zámkoch/dverách/zárubniach/... je napr. tu, len si ho treba najprv odomknúť alebo o to požiadať.
-
inspiring_panini
Nie, napísal si toto:Snoopee napísal:Zoid: ja som nešpekuloval čo je väčší a čo menší problém. Už to preháňaš
a to pravda nie je. Buď tomu nerozumieš alebo to minimálne nevieš formulovať v písomnej forme. Preto ti hovorím radšej si to znova naštuduj a nepíš tu takéto právne výklady.Snoopee napísal:Zoidberg37 napísal: Samozrejme že som myslel že ak sa bude frajerka susede vyhražať zbraňou, je to na zodpovednosť držiteľa zbrane.
Tak toto by som nerobil ak mam deti co rady hladaju vianocne darceky. Ja som to robil aj so sestrou a urcite to robia vsetky deti. To je lepsie ich k tomu seriozne viest a zbran mat v malom trezore na kod k rychlemu pristupu. Neviem preco ma vela ludi nutkanie pred detni tajit pravdu a tlacit im do hlav kecy hoc aj o bocianoch. Ja mam trezory 3, jeden v praci a dva doma z coho je jeden na kluc ostatne na kod.Snypo napísal:Najlepsia je prevencia-napriklad ak nikto (okrem PZ)nevie ze mate druhu zbran a ukryt ju na nenapadne miesto v dome (kvetinac,kniha,cd prehravac ...).Takto je poruke. Koliduje to s povinnostou riadne zabezpecit zbran atd.,takze vsetko co som napisal je urcene len na studijne ucely