Chovateľ pumy má opäť problémy so zbraňami

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_elgamal

Chovateľ pumy má opäť problémy so zbraňami

Príspevok od používateľa inspiring_elgamal »

Stanislav J. z obce Falkušovce v okrese Michalovce, ktorý je v okolí známy aj tým, že na dvore za rodinným domom chová pumu severoamerickú, má zasa problémy so zbraňami. Polícia u neho už po tretíkrát našla nelegálne držané zbrane. Napriek návrhu vyšetrovateľa a prokuratúry, aby obvinený skončil vo väzbe, súd rozhodol, že vyšetrovanie v minulosti 8-krát súdne trestaného muža bude prebiehať na slobode.

MICHALOVCE. Začiatkom februára obvinila polícia 49-ročného Stanislava J. zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Počas policajnej razie našli u neho v aute brokovú kozlicu. Obvinený muž potom z domu dobrovoľne vydal ďalšiu brokovú zbraň.

Stanislav J. sa zločinu nedovoleného ozbrojovania dopustil viackrát aj v minulosti. V dome prechovával napríklad samopal, náboje a upravenú malokalibrovku, hoci zbrojný preukaz nemá.

Hoci vyšetrovateľ aj prokuratúra navrhovali pre neho väzbu, súd rozhodol, že bude vyšetrovaný na slobode.
Zbraň bola kradnutá

Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová informovala, že 1. februára v aute pri sebe prevážal brokovú kozlicu model Bajkal, ktorá bola v roku 2008 odcudzená v okrese Rožňava.

„O krádeži zbrane obvinený nevedel, údajne ju kúpil od svojho známeho, ktorý mal minulého roku zomrieť,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Dodala, že obvinený dobrovoľne vydal brokovú zbraň bez označenia určenú na zberateľské účely.

„Jej oprávnená držba je predmetom skúmania na Kriminalistickom a expertíznom ústave PZ. Avšak je preukázané, že páchateľ nie je držiteľom žiadneho zbrojného preukazu vrátane držby zbraní na zberateľské účely,“ spresnila policajná hovorkyňa.

Polícia Stanislava J. umiestnila do cely policajného zaistenia a podala návrh na jeho vzatie do väzby.

„Prokurátor tento návrh akceptoval, pričom sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného zo zadržania na slobodu prijatím písomného sľubu. V súčasnosti je obvinený stíhaný na slobode,“ vysvetlila Mésarová.

Dodala, že obvinený bol v minulosti dvakrát stíhaný pre trestný čin nedovoleného ozbrojovania a obchodovanie so zbraňami.

„Celkovo ide o osobu, ktorá bola v minulosti 8-krát súdne trestaná,“ zdôraznila policajná hovorkyňa.
Našli u neho aj samopal

Hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko potvrdil, že obvinený Stanislav J. bol doposiaľ osemkrát súdne trestaný za rôznu najmä majetkovú trestnú činnosť.

Posledné odsúdenia sú z roku 1998 za trestný čin nedovoleného ozbrojovania, keď dostal trest odňatia slobody 10 mesiacov s podmienečným odkladom do 15. júna 2000.

„Muž sa osvedčil a v septembri 2000 odsúdenie bolo zahladené. Teda zo zákona sa na neho hľadí, akoby nebol odsúdený,“ vysvetlil hovorca krajskej prokuratúry.

Dodal, že v roku 2006 súd schválil dohodu o vine a treste za zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Stanislav dostal trest odňatia slobody v trvaní 24 mesiacov s podmienečným odkladom výkonu trestu na 30 mesiacov ako aj trest prepadnutia veci - nelegálne držaných zbraní.

„Skutok spočíva v tom, že v roku 2005 v obci Falkušovce v rodinnom dome prechovával samopal, náboje, upravenú malokalibrovku a ďalšie veci,“ spresnil hovorca.

V januári 2010 súd rozhodol o osvedčení v skúšobnej dobe, takže sa na Stanislava hľadí, akoby nebol odsúdený.

„Predchádzajúcich 6 odsúdení je za rôznu majetkovú trestnú činnosť ešte z obdobia rokov 1982 až 1997,“ dodal Filičko.
Prokurátor navrhol väzbu

Filičko uviedol, že v poslednom prípade prokuratúra podala na obvineného Stanislava J. znova stíhaného za zločin nedovoleného ozbrojovania návrh na vzatie do väzby s tým, že je obava z pokračovania v trestnej činnosti.

„Prokurátor odôvodnil svoj návrh na väzbu tým, že už bol v minulosti právoplatne odsúdený za rovnakú závažnú úmyselnú trestnú činnosť v roku 2006,“ vysvetlil Filičko.

Dodal, že sudca nevyhovel návrhu prokurátora s tým, že podľa neho nie sú splnené podmienky na vzatie obvineného do väzby, keďže bol v posledných 10 rokoch iba raz súdne trestaný a po uplynutí skúšobnej doby sa osvedčil, takže sa na neho hľadí, akoby nebol odsúdený.

Ku skutku sa mal priznať, spolupracovať s políciou a vydal zbraň, takže neexistuje obava z pokračovania v trestnej činnosti.

Prokurátor proti tomuto uzneseniu sudcu sťažnosť nepodal s tým, že akceptoval dôvody z uznesenia sudcu.
Súd: Nebol dôvod väzby

Hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová potvrdila, že podľa vyjadrenia sudcu Okresného súdu Michalovce neskončil obvinený Stanislav J. vo väzbe, pretože neexistovali zákonné dôvody väzby.

„Svedčí o tom okrem iného aj skutočnosť, že po vyhlásení rozhodnutia o nevzatí obvineného do väzby a odôvodnení rozhodnutia sa prokurátor vzdal práva sťažnosti proti tomuto rozhodnutiu,“ uzavrela hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach.

Čítajte viac: http://michalovce.korzar.sme.sk/c/67083 ... z2LZY5GvU3
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"