to arminius> naozaj dospelo, ale i tak sa istych obav nezbavis
to Jack> Celkom s tebou suhlasim. Ale pises o signaloch, ktore si musi okolie vsimnut. Vies kazdy pripad je celkom specificky. Robil som na skolach poradenstvo pre rodicov, ako sa zachovat, ked zistili, ze ich dieta, resp. kamarati ich dietata beru drogy. Myslim naozaj drogy a nie len ze skusaju hulit. Mnozstvo pribehov ludi ma odnaucilo generalizovat, ved museli vidiet toto a keby tamto... Kazdy pripad, ktory sa tak povediach presral, tzn. neodchytil hned na zaciatku, mal nejake ALE, ktore zabezpecilo ze si problem nikto vcas nevsimol. A tazko niekoho vinit. Pripadov, kedy maler nastal, lebo to rodina mala v <>, bolo fakt minimum. A ti to mali zvacsa v <> i nadalej. Jednoznacne ako pises tu chybaju poradcovia, zachytne miesta - kluby kam by mladez v srackach isla, ked uz doma su slepi. Naozaj by do toho mal niekto vidiet, ale nasa spolocnost taky aparat este nevynasla. Spominani poracovia a mnohi psychologovia su fakt celkom odveci.
Nacal si aj temu zbrani [ze by sme fakt neboli na fore o problemoch mladeze

] Lahko by som to prirovnal k vychove o drogach. Ako od malicka ucis decko zaobchadzat so semaforom: zelena ok, cervena si mrtvy, vies ich ucit aj vztah k drogam. A ku zbraniam. Ako nahle tieto pojmy odtabuizujes a dovolis sa detom s nimi kontrolovane zoznamit, pouzivat ich a dokladne im das pricuchnut k nasledkom, stratia na exotickosti a deti sa o nich nemusia dozvedat od kamaratov. Toto je najhorsie, pretoze tak sa s tym nesie kopa poloinformacii a legiend. Ak si mladeho zobral na strelnicu a nechal si ho strielat, uz u kamosa, ktory ma kluce od fotrovej skrine s puskami nebude mat prehnany zaujem ich osahat a skusat. Uz to pozna. Mladez je tzv. zazitkova. Ked zazitok zovsednie, uz netaha.
Spominane fatalne pripady su vsak extrem zrely na dlhe liecenie. Nema to nic spolocne s drzbou zbrani atd. Je to patologia psychiky svedciaca o celkom inych problemoch. Zbran v tom zohrala len sprievodnu ulohu.
Myslim, ale ze by sme tieto traktaty, ktore obaja produkujeme by sme mohli presunut do majlu. Ak teda je este co povedat, napisat. Neviem ci to tu este niekoho zaujima a admin nas posle za chvilu do ... za OT