Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

Snypo
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa Snypo »

Z mojho pohladu obrana voci zene ma specifika. Vychadza to hlavne z psychologie a moralnych noriem. Vsetci sme predsa gentlemani a zenu musime poziadat aby nerobila neplechu....Tiez zauzivane ze zena je fyzicky slabsia je len z casti pravda.
Netrenovana zena bez zbrane (chladna,strelna,kabelka,opatok...) moze vyuzivat "ine" zbrane ako emocie a ine prednosti. Normalny chlap v zmysle vyssie uvedeneho razne nezasahuje. No jeden kopanec na muzstvo A moze byt K.O. K tomu aj nieco do hlavy ked uz relaxuje na zemi ze. A penazenka je fuc :-)

Zenska so zbranou ,ako Mr.Blue uviedol, sprava sa ako chlap a podla toho to riesim.

BTW: Sparingujem niekedy so zenskymi na treningu. Jeden by neveril ze taku silu a bojovnost maju v sebe. Ak by ma zaskocila trenovana zenska a prevladnu gentlemanske sklony, lezim K.O.

Mame to tazke páni :-)
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Balistik: no je možné že taknejak to bolo, bolo to ešte v minulom tisícročí :)

Inak nezávidím Ti, lebo u etnika je výskyt vysoko tehotných žien vo veku 12-40 rokov takmer 100%-ný kedže je to ich zdroj obživy a venujú sa mu s plným nasadením. Takže dilemu budeš mať dosť často.
Používateľov profilový obrázok
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Mam vedlajsiu cinnost na mieste kde dane etnikum ma jedine miesto obzivy kradez :wink: Uz som raz podobnu cinnost vykonaval a bol to krst ohnom a studovanie zakona o SBS. :roll:
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

nezabudajte, ze zena vydrzi viacej ako clovek. tak treba dobre zipsovat :lol:
mondo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa mondo »

Netýka sa to síce zbrani, ale mám takú otázku.
Včera ma napadlo v súvislosti s lekárom (rozoberalo sa to posledne v televíznych novinách) ktorý nechce vydať zdravotnú kartu, čím chorého človeka defakto ohrozí na zdraví. Je v rámci krajnej núdze možné proti lekárovej vôli vôjsť do jeho ambulancii a prípadne keď aj násilim mu odobrať príslušný zdravotný záznam.
inspiring_nash

Príspevok od používateľa inspiring_nash »

zaujimava myslienka, ale moj sukromny laicky nazor je, ze to nie je NO ani KN...neodvracias utok, ani nebezpecenstvo...ak to povazujes za hrozbu,nebezpecenstvo, tak by si mal pamatat na to, ze v pripade ohrozenia zivota je povinny poskytnut ti nevyhnutnu zdravotnu starostlivost kazdy lekar. cize, podla mna, nemas pravo na takyto zakrok a este by si sa dopustil niekolkych pruserov...nie len kradez, resp. nejake to vlamanie, ale aj to, ze pri hladani svojich zdravotnych zaznamov by si dosiel do kontaktu aj k zdravotnym zaznamom inych ludi a to su uz osobne/citlive udaje.

ale to je len moj sukromny nazor.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

mondo:

§ 24 Krajná núdza
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom, nie je trestným činom.
(2) Nejde o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil. Rovnako nejde o krajnú núdzu, ak ten, komu nebezpečenstvo priamo hrozilo, bol podľa všeobecne záväzného právneho predpisu povinný ho znášať.

polož si otázku:
bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak ???
Vlámeš sa k doktorovi a on bude tvrdiť, že mal v úmysle ti tú kartu hneď na druhý deň vydať len v ten deň zrovna nemal čas....

druhá:
nebol spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil???
Spôsobíš škodu vlámaním, aká škoda REÁLNE a dokázateľne hrozila ?? Bol ohrozený na živote a zdraví pacient bez karty ?? to by bolo ťažko dokázať
mondo
častý prispievateľ

Nie priamo vlámanim, ale. .... v čakárni bola skupina pacientov ktorá sa už dlhšiu doba nevedela napriek sťažnostiam dostať legálne k svojej zdravotnej karte.
Jednoducho sám alebo ako skupina zaklopeme, sestra otvori dvere, napriek jej námietkam vchádzame do vnútra, zo zásuviek vyberieme naše karty, lekár aj sestrička sa vyhráža políciou a snaží sa nás vytlačiť no nedarí sa im. Zoberieme svoje karty, a bez spôsobenia škody, ublíženia na zdravý opúšťame lekára....

Jednoducho v záujme zdravia, kedže je to to najcennejšie čo mám, mu tu kartu odcudzím.

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/region ... ensku.html
http://nitra.sme.sk/c/6765432/pacienti- ... okuta.html
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 8 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Upozornujem, ze v zmysle zakona nie je zdravotna dokumentcia majetkom pacienta. Je majetkom lekara. V priade, ze lekar zomrie, alebo nastane ina udalost, ktora zamedzuje vykonu jeho cinnosti o jej dalsom osude rozhoduje vyssi uzemny celok. V pripade zmeny lekara, su si lekari povinni odovzdat dokumentaciu medzi sebou, a nemusia ju davat doruk pacientovi.

Viem ze je to nelogicke, ale je to vraj tak. Cize ak nasilim vniknes do ambulancie proti voli lekara/sestry a zoberies si cokolvek, co je vo vlastnictve lekara - aj zdravotnu dokumentaciu o tvojej osobe, nielen ze nepojde o KN nedajboze NO, ale budes mat na krku zrejme aj nejake to obvinenie.
2weird2die
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa 2weird2die »

správna pripomienka gewehr, len som bol v tom, že zdravotná dokumentácia je majetkom poisťovne...
pietro32i
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Majetkom poisťovne je lekár... či pacient?
mondo
častý prispievateľ

Ale keď bývali lekár protizákonne odmieta odovzdať novému karty... a ti ju v záujme vlastného zdravia nutne treba....

ináč:
Zdravotná dokumentácia - .... Nie je majetkom ani lekára, ani sestry, ani zdravotníckeho zariadenia, ale ani pacienta. Nepatrí lekárovi, pretože obsahuje údaje o konkrétnom pacientovi a má význam len pre tohto pacienta. Nepatrí však ani pacientovi, pretože informácie, ktoré obsahuje, sú aj výsledkom práce zdravotníckych pracovníkov, ich vedomostí a skúseností.
http://www.udzs-sk.sk/obcania-informaci ... age_id=240
gewehr
expert

V kazdom pripade ju lekar spravuje a nad lekarom stoji VUC, takze pacient moze zabudnut na to, ze napochoduje do ambulanice a bude sa jej dozadovat. V tomto svetle si myslim, ze povodna otazka ci pojde o NO alebo KN je zodpovedana. Nielen ze nepojde, ale pacient ktory nasilim zoberie zaznamy spravovane lekarom bude zrejme celit obvineniu z trestneho cinu.
mondo napísal:Ale keď bývali lekár protizákonne odmieta odovzdať novému karty... a ti ju v záujme vlastného zdravia nutne treba...
ak mas cas a silu ist sa do cakarne vyhrazat lekarovi/sestre a nasilim si nieco brat, tazko presvedcit kohokolvek o tom, ze bez karty je akutne ohrozene tvoje zdravie. Je zbytocne sa snazit tu nasrobovat NO alebo KN na tuto situaciu.
pietro32i
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Tuším už za socíku platilo, že pacient nemal čo čumieť do svojej karty. Lekár ju nezvykol vydať pacientovi len tak, aspoň ju vložil do obálky, zalepil a opečiatkoval. Takže zbytočná úvaha, že mám právo (a ešte násilím) sa domáhať svojej zdravotnej dokumentácie.
gewehr
expert

Inak je to imho trocha zvratene, su krajiny, kde je lekar povinny konzultovat zvoleny typ liecby a jeho pripadne negativa s pocientom, ktory sa ma spolupodielat na rozhodnuti ohladne sposobu liecby. U nas clovek kolkorat nema ani prehlad co mu vlastne je a do papierov si pozriet nemoze a ked aj pozrie, zvacsa tomu prd rozumie. Niekedy mam pocit ze by to nase zdravotnictvo fungovalo vcelku fajn, keby doktorov furt neotravovali ti chori ludia.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"