Ochrana majetku formou "Vietcong traps"

Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

jalso napísal:R:
vdaka za tipy :) pridam aj ja este jeden pre extremnych mizantropov:
Boľševník obrovský
1. zasadit k plotu
2. rano po vykradnuti sa postavit pred ordinaciu lekarskej pohotovosti a cakat na zlodejov.
Nemá sa citovať predchádzajúci príspevok , ale inak sa nedá ...
Pre mňa je dôležité hlavne toto ...
Boľševník obrovský
Pochádza z centrálnej Ázie (Kaukaz a z juhu priľahlé oblasti). V súčasnosti je to v Európe a Severnej Amerike významný invázny druh.

Na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách severnej pologule je vedený ako obzvlášť nebezpečný druh,[1] ktorý je schopný ničiť pôvodné ekosystémy na danom území. Navyše môže ohroziť ľudské zdravie, pretože obsahuje rôzne fototoxické furanokumaríny, ktoré u človeka spôsobujú ťažké fotodermatitídy.
Keďže si pridal ako tip ,tak sa opýtam :
Ty by si si nasadil také čudo do blízkosti svojho obydlia ???
Lebo ja teda , vzhľadom k vlastnostiam , teda nie ....
Ochrana obydlia pred nezvanými je jedna vec , ale aby som aj svojich musel ???
Nehrozí ...
jalso
prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa jalso »

urcite nie, nie som mizantrop :) o tej rastline som doteraz ani nevedel, googlil som ten clanok, ktory som spominal vyssie.

ako informacia je ale urcite uzitocna aj pre nas, lebo ja som si to uvedomil az teraz, ze tu rastlinu sem tam vidavam v prirode, a je to len nahoda, ze som s nou neprisiel do kontaktu.

V DE bolo v roku 2003 16 000 urazov spojenych s touto rastlinou, v 2008 bola vyhlasena za jedovatu rastlinu roka.
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

O tom bolsevniku som nedavno videl reportaz, dost brutalna rastlina - ma velmi velke a komplikovane korene, takze zbavit sa ho velmi narocne...
erebos
expert
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Bolsevnik v pohode znicis Roundapom, ten zabije aj korene. Problem je kto to zaplati.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

ked zivy plot, tak Pyracantha, dari sa jej u nas dobre a trne ma neskutocne
satu
prispievateľ
Registered for: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa satu »

jalso napísal:R:
Boľševník obrovský
Bolsevnik je invazny druh. Jeho pestovanie je zakazane. Majitel pozemku je povinny odstranit ho. Je to takmer nemozne, aj pre Roundup :) . Existuje sposob ako utlmit sirenie. V urcitom case sa musia rucne odrezavat sukvetia. Tesne pred skoncenim kvitnutia, tusim.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Pôsobenie šťavy boľševníka na ľudskú pokožku je prirovnávané k yperitu - takže s odrezávaním a vytrhovaním opatrne... :evil:
erebos
expert

Ak das najsilbejsiu koncentraciu Roundapu aka je v navode a nastriekas tym listy tak skape aj s korenmi. Musis listy postriekat z vrchu aj zospodu, pokial 5 hod. nezaprsi a nezmyje to tak je po nom. Vyhodou Roundapu je to ze zabije aj korenovy system.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

Neviem, ci je mensie zlo ta rastlina, alebo ten roundup. To uz rovno mozeme mat na pozemkoch vodne priekopy naplnene fekaliami.
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Roundap je masaker ale nepôsobí na semená, takže použiť ešte pred odkvitnutím. No a na pekný trávnik na cca 5 rôčkov zabudni. Mne sa v Irsku páčil 'gorse' (netuším ako sa po slovensky nazýva), krasne vonia, nenáročný a sakramensky dlhé trne. Ale až ked junior podrastie aby sa mi neskaličil náhodou.

El fuego jak si to myslel s tou priekopou? Ako punji? Bambusové bodce a zaliať fekáliamy?
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

bujny napísal:No a na pekný trávnik na cca 5 rôčkov zabudni.
Pri RoundUp-e? Prečo?

erebos:
Čo som čítal, silne koncentrovaný resp. úplne neriedený RounUp je najlepšie aplikovať nie plošne na listy, ale priamo na stonku/kmeň rastliny. Pri strome do zárezu do kmeňa, konkrétne pri boľševníku odrezať rastlinu nad zemou a aplikovať na stonku. Príde mi to aj ako čistejšie riešenie než rozstrekovať silný koncentrát, resp. štetcom "maľovať" listy 2+ metrov vysokej "chemickej zbrane".
jalso
prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa jalso »

bujny napísal: Mne sa v Irsku páčil 'gorse' (netuším ako sa po slovensky nazýva), krasne vonia, nenáročný a sakramensky dlhé trne.
ide o tuto rastlinu? Hlodáš (Ulex)
Inzo
prispievateľ

Príspevok od používateľa Inzo »

Bolsevnik je svinstvo a celkom bezne rastie aj v mojom okoli. Na zahrade sa snazil tiez, ale Roundup mu to vyjasnil:-) netreba ani zvlastnu koncentraciu, ani speci metody, po par adresnych zasahoch bolo po nom (jeden rok, je to dlhsi boj) . A vysoka trava asi zabranila rastu zo semien, tento rok ho ubudlo. Ale dobrovolne si ho pustit do zahrady je dost uchylna idea.
erebos
expert

yarco :
Roudup je super len treba vedet ako na to aby si nezabil vsetko naokolo. Ja mam take "roundup pero" je to trubka so spongiou na konci. das tam silny koncentrat a len sa dotknes listu cohokolvek. Samozrejme pokial sa dotknes jedneho listu na strome tak sa nic nestane ale ked sa dotknes pupavy tak... U bolsevnika je to rovnake, staci potret - postriekat listy a ide dole.
K tomu narezavaniu : to je tak, ze Roundap musi doputovat do korena. U bolsevniku plocha listov v pomere k velkosti rastliny staci na likvidaciu. Pokial potrebujes na pozemku vytat strom a nechcu ti to povolit tak vavrtaj do kmena 6 vrtakom 5-6 dier a injekciou do nich nalej neriedeny Roundap. Za 3 mes ziadas povolenie na spilenie sucheho stromu....
Naposledy upravil/-a erebos v 21 Okt 2013, 00:16, upravené celkom 1 krát.
bujny
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 6 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Yarco: Po aplikácii Roundupu plevel skape ale korene vyhnívajú a robia sa potom holé kruhy v trávniku. Tráva tam nechce veľmi rasť ani po opakovanom oseve, museli sme to vyrezávať a dávať trávny koberec.

Jalso: Toto presne som myslel.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"