Zbroják, skúšky a literatúra

akustik
občasný prispievateľ
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 10 years 5 months

Príspevok od používateľa akustik »

Zdravím,
Chcel by som sa vás opýtať na názor ohľadne získania ZP skupiny B. Som študent, za necelé 2 mesiace budem mať 21 a plánujem si podať žiadosť o ZP-B. Ako veľký fanda zbraní a streliva je to sen od malička. Nemusíte sa pýtať prečo B-čko :) Je mi jasné že A-čko mi ani náhodou nedajú a B sa časom rozšíriť dá ak vôbec dostanem to... A to chcem vedieť, či podľa vás dajú čerstvo 21 ročnému študentovi možnosť spraviť zbrojný. Viem že podľa zákona by som spĺňal všetky podmienky, ale aj tak... Počul som že páni policajti môžu robiť problémy. Ocením i nejakú tú radu postupu získania ak sa bude dať.
vďaka.
inspiring_jennings

Príspevok od používateľa inspiring_jennings »

To akustik: S B-čkom problémy nebývajú, ja som B robil tesne po 21. narodeninách, síce v Trenčíne, neviem, ako to je v PB, ale hádam podobne...Takisto si časom chcem A dorobiť, ale teraz akosi nemám čas sa tam naťahovať s odvolaniami :-D Veľa šťastia prajem, čo je treba, nájdeš tu na fóre všetko popísané...
friendly_swanson

Príspevok od používateľa friendly_swanson »

Akustik ja som natom uplne rovnako, o necele dva mesiace si tiez planujem splnit detsky sen (ked mi prvy krat odstrasujuco vyzerajuci ujo, teraz uz viem ze je to hrdy majitel zbrojnej licencie, dal do ruky revolver a dufal ze mama neskolabuje :twisted: ). Samozrejme som tiez student a dufam ze s B,E,F problemy robit nebudu. Zakonom stanovene podmienky splnim, zelenu knizku uz pomaly prevetravam, tak nevidim dovod na problemy. Webforum mam precitane za posledne 2 roky aj odzadu dopredu a nepametam si ze by som cital nejaky prispevok ohladom tohoto (ak nemam pravdu, vyvedte ma z omylu). Tak dufam ze nebudem prvy.
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Dátum registrácie: 10 years 9 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Neziadaj o to co ti daju bez problemov, ale o to co chces(to by nam niektori davali len ZP sk.G - obzeranie zbrani a streliva).
Bcko na strielanie na strelnici je fajn, ale ak chces aj na obranu, tak v takej situacii ti je na 2 veci ked je zbran v trezore.
Priprav sa na najhorsie a budes v pohode. Ono ani tie odvolania niesu taka hroza(uricte najdes niekoho kto ti pomoze), akurat sa dlho caka.
A napisat ti tu moze hocikto ze ti nedaju a oni ti ho daju bez problemov (plati bohuzial aj opacne pokial to nenapise ten kto otom rozhoduje).
Na WF je snad vsetko co ti treba :)
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4843
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa yarco »

Dá sa na to pozrieť aj z opačnej strany - ak si niekto prečíta súvisiace témy napr. tu na fóre a potom sa rozhodne žiadať len o sk. B, nevidím žiadny dôvod ho presviedčať na sk. A.

Skupinu A by imho mal mať len ten, kto spĺňa zákonné požiadavky a zároveň sa na to sám cíti. Všeobecne, nie len čo sa manipulácie so zbraňou týka.
Bez akejkoľvek urážky, samozrejme.
friendly_swanson

Príspevok od používateľa friendly_swanson »

Samozrejme ze prioritou je sk.A, po ziskani Becka urcite planujem rozsirit. :)
akustik
občasný prispievateľ
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 10 years 5 months

Príspevok od používateľa akustik »

ono našli by sa cesty ako prísť ku áčku keby bolo najhoršie. Už len potvrdenie o prevážaní väčšej sumy peňazí by snáď postačilo. ako povedal yarco, je na každom po prečítaní tohoto fóra o akú skupinu požiada. To je pravda. Aj keď si myslím, že by sa tu asi nenašiel človek čo by odmietol zbraň nosiť keby takú možnosť dostal 8) Ja sa spolieham na rozšírenie.
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Dátum registrácie: 10 years 9 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Chcete nosit zbran a bojite sa podat si ziadost na Acko? Ved to je len taka miniaturna ukazka ako moze masineria fungovat v pripade ze tu zbran niekedy aj pouzijete.
Berte to ako rozcvicku a mozno vam to rovno daju a usetrite peniaze. Ak vam to nedaju, tak sa budete musiet odvolat tak ci tak.

PS: poznam par ludi ktori maju Acko a nenosia, lebo necitia potrebu alebo im zbran prekaza :) Ale ked treba, mozu.
Rovnako tu vacsiu sumu penazi by som obuchal niekomu o hlavu. Ako keby ochrana zivota mojej rodiny nestala za ochranu ale 100 000€ ano ...
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4843
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa yarco »

akustik napísal:Aj keď si myslím, že by sa tu asi nenašiel človek čo by odmietol zbraň nosiť keby takú možnosť dostal
Z mojich doterajších skúseností si trúfam tipnúť, že väčšina držiteľov sk. A zbraň nosí len príležitostne alebo takmer vôbec. Tu na fóre bude ten pomer asi trocha iný, ale aj tu je nemálo A-čkarov, čo nenosia pravidelne. Možno aj väčšina, neviem.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3704
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Mesi »

yarco: vsak sprav jeden poll a uvidime co zahlasuju ludia, aj ked ako si spomenul, Ackari na webfore budu trosku zvysovat narodnu statistiku ozbrojenosti v uliciach :)

akustik: Co sa tyka ZP sk. A od 21. roku, ako ti uz pisali, ak chces, poziadaj si. Ja vsak plne chapem tvoj respekt voci policajtom, tiez v tvojom veku by som nemal gule na to. Nazor, ze ked mas neochotu ist do statistickeho neuspechu podania ziadosti o ZP sk. A a navaznostou na jej pouzitie v nutnosti potreby, celkom nechapem nech ho obraciam ako sa len da. Toto nechapem ako dal Zlomizub dokopy. 8)

Este tak k teme trochu: kolega sa ma pyta, ze na co je mu vlastne dobre Bcko. A v debate sme dospeli k zaveru, ze len k tomu, aby si ho mohol zobrat aj do ineho svojho domu, na iny pozemok atp. Len potom sa diskusia zvrhla do toho, ze vsak ochranu majetku, zdravia, zviota... moze vykonavat nie len na svojom a ze ci by zbran mohol drzat (nie nosit) takymto sposobom vlastne stale. Tam som diskusiu stopol, lebo 190tku som dlho necital a nie som si tym isty.
majo2
občasný prispievateľ
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa majo2 »

K tomu držaniu všade, §2 ods. 1 zák. 190/2003 hovorí:
n) držaním zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na miestach určených v preukaze zbrane, ak tento zákon neustanovuje inak,
ďalej §27, ods. 1:
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c);
a nakoniec §28, ods. 2:
(2) Držiteľ skupiny B, C, D, E a F zbrojného preukazu môže prepravovať zbraň a strelivo len na účely
...
d) cvičnej alebo športovej streľby,
...
f) prepravy zbrane alebo streliva medzi určenými objektmi alebo miestami určenými v preukaze zbrane alebo
...
Takže určite nie, nemôžeš mať zbraň kdekoľvek a ani v ktoromkoľvek inom svojom dome či pozemku, pokiaľ to nie sú miesta určené v preukaze...
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3704
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Mesi »

jo, ten vyklad pojmov z §2 hovori jasne, vdaka za ulahcenie mojej lenivosti a pripomenutie ten druhej casti vety. Tie ostatne paragrafy k tej teme uz nebolo treba.

Potom sa tak zamyslam, ze ked ma clovek sk. E, naco mu je vlastne sk. B? VsakLebo predsa ochranovat zdravie, zivot a ine zaujmy chranene trestnym zakonom mozem lubovolnou zbranou...
Max11
prispievateľ
Príspevky: 276
Dátum registrácie: 15 years 4 months

Príspevok od používateľa Max11 »

@Mesi

B má svoje opodstatnenie pre tých, ktorí chcú mať zbraň doma LEN na ochranu majetku, zdravia atď, prípadne občasné plinkanie na strelnici... So skupinou B na rozdiel od E nemusia byť členmi streleckého klubu a tým pádom nemusia zbytočne vyhadzovať peniaze na členské ak sa nevenujú športovej streľbe.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3704
Dátum registrácie: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Uznavam, ze clenske je nejaka vyhoda, ale skor by ma zaujimal nejaky zakonny rozdiel v ktorom by mala sk. B navrch. Ja som nic take zatial nenasiel.
majo2
občasný prispievateľ
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa majo2 »

Myslím, že Mesi sa pýta, na čo si niekto dáva Bčko, ak má Ečko (resp. na čo je niekomu B a E súčasne). Ale rozdiel je v tom, pokiaľ to správne čítam, že ak máš Bčko, tak na miestach určených v preukaze zbrane môžeš mať zbraň pri sebe.

edit: teda zbraň a aj strelivo.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"