Sprej na medveda?

Pouzili by ste v kritickej situacii radsej zbran alebo sprej?

zbran
98
84%
sprej
18
16%
 
Celkom hlasov: 116

Používateľov profilový obrázok
satu
prispievateľ
Príspevky: 159
Dátum registrácie: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa satu »

Sledujem temu strielanie na medveda uz par dni. Neda mi pre vsetkych strielacov posunut info co mi dal kamarat lesak a polovnik, vo veku tesne pred dochodkom. Stretol, nafotil a nafilmoval kopu medvedov. Aj medvedicu s mladymi ked viedol svoje deti do skolky! Ak ste za poslednych 20 rokov videli dokument, kupili si kalendar, knizku, ... z Tatier a bol tam medved na 99% to boli zabery od neho. Zopar medvedov aj ulovil. Jeho rada znie:
"Nikdy by som nestrielal na medveda co je blizsie ako 50 metrov!
Aj dobre zasiahnuty ma este silu dobehnut ta a pohryzt."
Viem ze tu je debata o KN, situacii ked prekvapis maca na par metrov. Vtedy je dobre cokolvek co maca vylaka, odplasi a podobne. Ale na 100% by som nepodnikal nic co ho porani. Zraneny maco = zly maco.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

bus driver napísal:OPEN CARRY mimo zastavanych oblasti je rozumny navrh. Chlapci z LT by si to mohli napisat na zoznam pripomienok a "tlacit na pilu", ked sa bude novelizovat ZaS.
Povedal by som tak, že LT je krok napred a aj táto vec sa rieši. Neviem či si členom, ale na členskej schôdzi sa podobné pripomienky spomínali v súvislosti s chystanou novelou/novým zákonom ZaS.
inspiring_pare

Príspevok od používateľa inspiring_pare »

Suhlasim s open carry mimo zastavanu oblast. Aj z dovodu odstrasujuceho efektu na "zberacov"..., kde je riziko napadnutia skupinou daleko vacsie.
Používateľov profilový obrázok
djuri
častý prispievateľ
Príspevky: 905
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa djuri »

Obrázok
bujny
častý prispievateľ
Príspevky: 1101
Dátum registrácie: 11 years 5 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bujny »

Djuri si zabil!

Akurát dnes sa nám dostali na predajňu spreje proti medveďom. 225 gramov spreja obsahuje 10% OC a 2%MC takže silnejšie ako normálny peprový sprej a vo veľkosti hasičáku a s dosahom 10 metrov. Popravde asi skôr investujem do treningu tasenia pod stresom a lepšej munície. Tých 10 metrov je sakramensky blízko a sprej potrebuje istý reakčný čas.

Oči moje sa upierajú k lesným kalibrom .357 a viac, ale nebudem riskovať rozvod :?
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1896
Dátum registrácie: 11 years 11 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Dátum registrácie: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

...z jedného sesterského českého fóra:
Jak se ubránit medvědovi? Složitá otázka. Napřed je třeba zkoumat, jaké je ten Medvěd národnosti.
Na Amerického medvěda stačí pěst nůž či medvědobijka. Hezky o tom psal např Karel May.
Oproti tomu na medvěda Ruského jak nás učí historie nestačí samostatně ani Napolion a Wehrmacht. Jakési drobné úspěchy zaznamenali Českoslovenští legionáři.... Výprava tedy nutně musí být početnější s nějakými tanky, letadly, kanony a obrněnými vlaky.
Složitá je i situace s medvědem Evropským... Buď byl vyhuben, nebo je pod ochranou houštiny paragrafů. Zde se tedy jeví nejlepší ochranou míti sebou tučného juristu - tučný jurista je zajisté úspěšný - topí se v penězích, chudý a hladový by se takto nevyžral. Navíc pokud medvěd necouvne před palbou paragrafů, zajisté se zdrží konzumací špatně pohyblivého juristy, čímž je umožněn důstojný ústup.... a nemusí se platit palmáre.
Asijským medvědem se zabývati netřeba, byl vytlačen asijským tygrem.
Jak nakládati s medvědem ledním nevím, zimu nerad a tyto končiny nenavštěvuji.
:D
sando
prispievateľ
Príspevky: 188
Dátum registrácie: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa sando »

Skúšali ste niekto "striekať" sprejom na medveďa?
zaujímalo by ma či je prúd dostatočne silný aby sa dal použiť aj v pohybe bez straty účinnosti - zvažujem to zavesiť na štvorkolku síce nie na medveďov (aspoň dúfam že nebude treba) ale ako poslednú možnosť nenechať sa zakusnúť, niektorý sú dosť veľký a pochybujem že očkovaný proti besnote

http://www.youtube.com/watch?v=FuXPX9XB ... e=youtu.be
janco89
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 11 months

Príspevok od používateľa janco89 »

Je to už síce desať rokov stará téma, tak neviem či mi vôbec niekto ešte odpovie ale zakladať novú nebudem, zmenilo sa ale niečo v účinnosti sprejov za tú dobu? Hľadal som na nete videá, kde by bolo vidieť reálne použitie spreja pri útoku, ale nič moc som nenašiel, skôr len takéto videá, ak medveď niekoho prenasleduje a nedá si pokoj, vtedy to použili a odplašilo ho to. No pri útoku medvedice alebo inak nasraného maca ... Roky dozadu som nosil Sabre sprej ale ten už je expiráciu za zenitom, hľadal som nový no ale 80e sa mi zdá dosť, potom som našiel lacnejšie za nejakých 40e od slovenskej značky na https://www.sprejnamedveda.sk/ no dá sa tomu veriť, dosť cenový rozdiel oproti Sabre sprejom z usa a pritom uvádzajú viac kapsaicínu v obsahu ... Skôr hľadám nejakú reálnu skúsenosť, nie skúsenosť typu kamarát ma kamaráta a podľa neho to nefunguje. Nejaká kanadská štúdia píše 92% úspešnosť pri odvrátení útoku, no ...
Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Príspevky: 800
Dátum registrácie: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Podstatné je si uvedomiť, že uvádzaná účinnosť je pri použití spreja. Treba však brať do úvahy aj to, či ten sprej vôbec stihneš použiť... :idea:
Tam tie percentá už sú trochu (teda vlastne dosť) iné... :mrgreen:
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Dátum registrácie: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Asi tak. Navyše, Keď už sa medveďko hrá s človekom, zrejme bude ľahšie použiť účinnú dávku olova než skúšať sprej. Súdruhovia v USA uvádzajú dosť vysokú účinnosť obrany so strelnou zbraňou proti medveďom, kým súdruhovia v Kanade, ktorí sa ku krátkym strelným zbraniam majú problém dostať, uvádzajú celkom dobré čísla pri použití spreja. Čo si z toho vziať, ak chce niekto používať sprej u nás? Okrem toho, že je tam tá výhoda, že si môžete na chate aj čosi vypiť, ja osobne by som sa dosť detailne zaujímal, ako a na čom je konkrétny sprej testovaný. A často by som ho menil. Možno ešte pred uvádzanou dobou expirácie...
janco89
občasný prispievateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 11 months

Príspevok od používateľa janco89 »

fotograf napísal: 27 Apr 2023, 09:36 Podstatné je si uvedomiť, že uvádzaná účinnosť je pri použití spreja. Treba však brať do úvahy aj to, či ten sprej vôbec stihneš použiť... :idea:
Tam tie percentá už sú trochu (teda vlastne dosť) iné... :mrgreen:
to áno, stres v tejto situácii zohrá určite veľkú rolu ...
pietro32i
častý prispievateľ
Príspevky: 806
Dátum registrácie: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Nemusí ísť ani tak o stres, ako o moment prekvapenia. Jednoducho ho nemusíš stihnúť použiť. Viacerí "prepadnutí" medveďom uvádzali, že nestihli ani zvesiť pušku z ramena.
Používateľov profilový obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Príspevky: 800
Dátum registrácie: 9 years 3 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Názor verejnosti na správanie medveďov je dosť deformovaný mnohými videami na nete, kde je zachytený macko na niekoľko desiatok metrov (či niekoľko sto "nazoomovaných" metrov), ako sa ťarbavo prechádza, otáča, obzerá sa, či ňuchá okolo seba..., ale to často znamená, že ešte o "filmárovi" nevie. Vtedy vniká dojem, že mám navrch: - pekne pomaly a opatrne si vyberiem sprej, odistím ho, a keď macko dokráča ku mne na pár metrov, tak mu nastriekam zopár presne mierených dávok do ksichtu...; ale žiaľ, to je hlboký omyl. :oops:

Tých hektických videí (zachytávajúcich bleskový atak medveďa) je však minimum, lebo macko je sakramentsky rýchly zver - a preto takéto zábery vlastne väčšinou ani nemohli (nestihli) vzniknúť. :idea:

Je taký vtip o tom:
Pýtajú sa starého poľovníka, že čo treba robiť pri strete s medveďom - a on odpovedá: nič..., medveď sa o všetko postará sám. :mrgreen:
liway
občasný prispievateľ
Príspevky: 30
Dátum registrácie: 11 months

Príspevok od používateľa liway »

Jeden z utokov medveda so stastnym koncom. Jeho zrychlenie by mu mohol aj Bolt zavidiet.

https://www.facebook.com/robert.bitza77 ... 3427614012
Napísať odpoveď

Návrat na "Sebaobrana"