Takže ja to tu čitam a stále mi chýba jedno základne rozdelenie. Miešajú sa tu hrušky s jablkami.
Máme dve konfigurácie na dva typy súťaží .
IPSC a 3GUN
V IPSC je open a standard , v opene budem už po tom čo si dám na flintu kolimator a v tom prípade som v nevýhode oproti tomu kto má aj kolim aj optiku.
Tu je výhoda , že môžem mať kolim na šikmo a optiku . Neni dôvod v tomto type súťaže a v tejto kategórii ho nemať. Druhá výhoda v opene a IPSC. to jest že na optike nemusím mať zákonite osvetlený bod, dokonca je nevýhodou , nakolko ako sa to ukázalo v HU , ak je terč na 200m nepotrebujem červený bod a nepotrebujem ho ani na vzdialenosti vyčšie ako je 50m pretože tam už tie terče nekropím. tam si musim najsť polohu a pekne si primieriť a tam mi osvetlený bod nijako nepomôže. skôr je to o jemnej osnove , ja mám DUAL X od Weaveru ten má v hrubšom kríži malý jemný, ktorým sa dá presne a veľmi dobre strielať na 300m pri trojnásobnom zväčšení.
Takže to zhrniem . Optika nemusí mať osvetlený bod , vítaná je tu skor optika s presným krížom , čo nezakrýva veľkú plochu terča, na rýchlu strelbu na blízko mám kolim s bodkou kľudne aj 4 MOA. Samozrejme si ho treba nastreliť a nie strielať s kolimom 30 centy dole hadie oci, viď moj prípad v ZA.
V dual optike treba kolim nastrelit max do 50m. optiku na 100m. Vždy bude rýchlejšie možné strielať cez kolim ako cez optiku 1X s červeným bodom.
Ak sa ale bavíme o 3gun to je iné, tam mnohí nechceme byť v opene a stačí nám kategória TACTICAL OPTIC, kde možeme mať jeden optický zameriavač s premenlivým zväčšením, je možné ho kombinovať s iron sights na boku.
Tu už je naozaj k zváženiu optiku s pravým 1x zväčšením a maličkým ostrým osvetleným bodom. Nakoľko táto musí suplovať kolim, ale aby som koly jednej súťaži kupoval optiku za 2500E tak to ma ani nenapadne.
ďalšia ve je , že je len málo strelcov na SK , ktorý absolvujú Level 4 súťaže a vyššie a to su vzdialenosti okolo 300m a tam už ok .. ale tam sa ja ani nikto tu z nás nedostaneme.
ja som zvolil ekonomicku variantu ktoru vyskusam .
Optika z Rasťovho regionu dovezená sice spoza mora ale pôvod čínsky.
Ku podivu veľmi príjemá optika, žiaľ neviem odfotiť ten pohľad cez ňu.pripájam ale link na test tej otiky.
http://www.youtube.com/watch?v=rvMfbYwED1k