Výklad Zákona
nepochopili sme sa Roman, jasne nosit mozes kolko unesies, ale on pisal, ze ma 2 kratke malorazku a pusku, vychadzal som z jeho situacie... Mal som tam napisat "tie 2 kratke..."
Zakrátko mi končí zbroják , jeho platnosť presnejšie a musím to obnoviť. Keď som bol pred časom nahlásiť zmenu pobytu čo mi ukladá zákon o.i., tak to neriešili. Vzali na vedomie a bolo. Teraz pri budúcej výmene ZP ktorý mi končí tak stresujú, že to môže byť aj dôvod na odobratie oprávnenia. Preto sa pýtam
Ako som čítal u policajta (už sa opakujem) je to tam napísané, čital som to - aj trvalá a aj prechodná, potom nejaký cudzinci..to neriešim. Takže ano možeš mať aj prechodnú aj trvalú ale v ZP musí byť napísaná adresa (či taká či taká) a to sa pre ich nedokonalosť v systéme nedá. Neviem či preto mi môžu vziať oprávnenie,?
Ako som čítal u policajta (už sa opakujem) je to tam napísané, čital som to - aj trvalá a aj prechodná, potom nejaký cudzinci..to neriešim. Takže ano možeš mať aj prechodnú aj trvalú ale v ZP musí byť napísaná adresa (či taká či taká) a to sa pre ich nedokonalosť v systéme nedá. Neviem či preto mi môžu vziať oprávnenie,?
-
inspiring_liskov
v ZP mas adresu trvalého pobytu. bodka.
v KARTE ZBRANE mozes mat aj adresu svokry, aj "miesto trvalého pobytu, miesto prechodného pobytu , sportove strelnice"
pochopili sme sa ?
v KARTE ZBRANE mozes mat aj adresu svokry, aj "miesto trvalého pobytu, miesto prechodného pobytu , sportove strelnice"
pochopili sme sa ?
ja som sa v odpovediach stratil úplne, takže sa skúsim ešte raz opýtať na úvodnú otázku.scandium napísal:Pozdravujem. Vie mi tu prosím niekto odpovedať či môžem byť vlastníkom ZP a legálne držať zbraň aj keď mám adresu nie ako trvalý ale ako prechodný pobyt. Ja viem tak že môžem ale policajt ma dnes na OO PZ presviečal že nie a že mi hrozí odobratie ZP. Aký paragraf a kde o tom hovorí? Prelúskal som teraz zákon ale buď to tam nieje alebo otrávený blábolmi právnikov som to preletel a teda prehliadol.
Dík
scandium: pýtal si sa na to, či ti môžu vyznačiť do karty zbrane alebo zbrojáku inú adresu ako máš trvalý pobyt? Z diskusie mi nebolo jasné,v čom konkrétne mal byť problém. Základná evidencia REGOB má uvedený trvalý pobyt u každej osoby. Kto si úradne nahlási prechodný pobyt, vyznačia mu ho tam s konkrétnou dobou platnosti. Toto sa týka občianskych preukazov.
Držiteľ ZP k úkonom predkladá OP a ZP. Stáva sa, že ľudia si neaktualizujú údaje v OP s údajmi na iných dokladoch. Ako napr. na OP má osoba trv.bydlisko starého bytu. Postaví si dom alebo kúpi iný byt, prehlási sa- vymení OP, ale na ZP alebo techničák od auta sa vydlabe.
Malý príklad: Pán poľovník z Vydran (DS), čo odstrelil labradora susedovi- mal trv.pobyt v OP ešte na starej adrese v Dun.Strede, ZP mal rovnako evidovaný na DS, ale býval a zbraň použil vo Vydranoch. Pánko sa neunúval aktualizovať doklady a karty zbraní. Sám som zvedavý ako sa tam s ním vysporiadali, nakoľko poľovnícka flinta, ktorú použil bola evidovaná na starú adresu podľa OP a poľovné revíry.
Aby som sa vrátil k meritu veci- ak už máš aktualizované údaje v OP- nevidím problém, aby ti pri výmene ZP zmenili adresu. Problém môže nastať, ak máš zrušené trvalé bydlisko a si bezdomovec. Tam bude trochu problém napísať miesto uloženia zbraní. Na kartu zbrane ti ale nejakú adresu napísať môžu. Forista Filip toto už riešil- mal adresu ako bezdomovec a nakoniec sa riešenie našlo.
Podľa mňa má policajt stres z toho že v OP aj v tej databáze čo pozeral mám uvedenú prechodnú adresu ale mu ju nechce prepísať do ZP a ani do preukazu zbrane. Teraz som to pozeral. Aj na ZP a aj na preukaze zbrane mám len mesto, pričom niesom bezdomovec, mám prechodný pobyt. No a on tam niečo chce/musí napísať len to nevie dopísať ručne a systém mu tam stále vpisuje len mesto a tak stále dookola.
To je podľa mňa problém.
Nerozčuľujme sa, ono sa to nejako vyrieši. Určite si nenechám vziať ZP a zbrane. Nie som trestanec, nebol som riešený na úseku zbraní a streliva takže určite to nejako vyriešime.
Túto tému som sa spýtal preto, či niekto zo zúčastnených na tomto fóre (policajt, právnik) by mi nevedel poradiť ako to riešia inde na iných oddeleniach v inom okrese.
Už to nekomplikujme.
To je podľa mňa problém.
Nerozčuľujme sa, ono sa to nejako vyrieši. Určite si nenechám vziať ZP a zbrane. Nie som trestanec, nebol som riešený na úseku zbraní a streliva takže určite to nejako vyriešime.
Túto tému som sa spýtal preto, či niekto zo zúčastnených na tomto fóre (policajt, právnik) by mi nevedel poradiť ako to riešia inde na iných oddeleniach v inom okrese.
Už to nekomplikujme.
možno len nemal ten policajt svoj deň. Ale vystrašil ma poriadne. Predával som totiž jednu svoju zbraň a pritom mi povedal že mi o nejaký čas končí ZP a že prečo tam mám vpísané len mesto, a že to nejde..tak začal do toho šprtať a bolo to. Tak sme sa k tomu dostali
Roman:
pochopili sme sa ?
práveže namám, všade je len mesto kde bývam. Okrem malorážky (pušky) tam je športová strelnica
pochopili sme sa ?
práveže namám, všade je len mesto kde bývam. Okrem malorážky (pušky) tam je športová strelnica
Takýto prípad tu mal aj Filip. Je občanom SR, ale keďže jeho rodičia pracovali dlhodobo mimo SR, tak tu nevlastnnili žiadnu nehnuteľnosť. On prišiel žiť do SR, prenajal si byt a išiel si spraviť ZP. Podľa polície bol "bezdomovec", nakoľko nemal trvalý pobyt na území SR. Trvalo to dosť dlho kým sa to vyriešilo, ale nakoniec mal tuším na ZP napísané ako adresu Staré mesto a na karte zbrane mal miesto uloženia Staré mesto a adresu prechodného pobytu. Možno sa tu objaví a napíše nám niečo k tomu...
-
inspiring_liskov
takze ty si prevzal ZP kde nemas uvedenu adresu trvalého pobytu ale iba mesto ? Tvoja chybascandium napísal: práveže namám, všade je len mesto kde bývam. Okrem malorážky (pušky) tam je športová strelnica
prevzal si karty zbrane kde mas miesto ulozenia iba mesto ? Tvoja chyba
teraz pri obnove ZP mas moznost si to napravit , ked ti budu menit ZP a karty, ustraz si aby si tam mal vsetko uvedene
uz fakt koncim
Roman ja som rád keď stade vypadnem. Snáď policajt musí vedieť čo tam má napísať. A by sa mal aspoň spýtať čo chcem čo nechcem a tak.
Ako často sa podľa Teba má vakcinovať besnota u psa po zmene zákona v roku 2013?
Ak prídeš so svojim psom v veterinárovi tak ti to vysvetlí, povie a napíše aby si nemal problém a mal to urobené ako sa má..o tom to je. Tak to vidím ja.
Policajt je tam nato aby sa ma minimálne spýtal kde budem držať zbrane, kde ich chcem držať. Nikto nevie zákony ktoré sa ho netýkajú profesne
Ako často sa podľa Teba má vakcinovať besnota u psa po zmene zákona v roku 2013?
Ak prídeš so svojim psom v veterinárovi tak ti to vysvetlí, povie a napíše aby si nemal problém a mal to urobené ako sa má..o tom to je. Tak to vidím ja.
Policajt je tam nato aby sa ma minimálne spýtal kde budem držať zbrane, kde ich chcem držať. Nikto nevie zákony ktoré sa ho netýkajú profesne
Zoapar ludi uz malo oproblemy so zlymi udajmi v dokladoch. V tomto plati zasada, ze si treba vsetko skontrolovat a vyhnut s tak pripadnym problemom.
-
inspiring_newton
scandium
...ale pes nevie citat ani pisat...
k veci: ty preberas doklady ,kontrolujes spravnost udajov v nich ,ty oznamujes policajtovi, kde budes zbrane drzat /aspon tak je to u mna,mam zapisane 2 adresy v kartach zbrane/
netreba za kazdu cenu vsetko davat za vinu policajtovi
...ale pes nevie citat ani pisat...
k veci: ty preberas doklady ,kontrolujes spravnost udajov v nich ,ty oznamujes policajtovi, kde budes zbrane drzat /aspon tak je to u mna,mam zapisane 2 adresy v kartach zbrane/
netreba za kazdu cenu vsetko davat za vinu policajtovi
Do prečítania tohto odkazu som ani len netušil že si môžem vybrať adresy vpísané do preukazu zbrane. Ja nedávam policajtovi za vinu nič, ale keby mi položil otázku: "Pane aké adresy Vám vpíšem do preukazu zbrane?" Tak by som mu asi povedal že akú. Ale oni Vám vyfabrikujú preukaz, nikto sa nič nepýta a potom vyznaj sa v tom. Ty s tým možno robíš, možno sa častejšie stretávaš s touto problematikou, ja nie. Pre mňa to je ísť na políciu trest, strata času, strata na tržbe a iné.
A nechcem nikomu vstupovať do svedomia, nebodaj krivdiť ale podľa toho čo som zažil si myslím že ani policajti u nás netušia nže to môžu takto vyriešiť.
Inak by som mal adresy vpísané do preukazov zbraní a toto vlákno by ani nevzniklo...nemyslíš?
A nechcem nikomu vstupovať do svedomia, nebodaj krivdiť ale podľa toho čo som zažil si myslím že ani policajti u nás netušia nže to môžu takto vyriešiť.
Inak by som mal adresy vpísané do preukazov zbraní a toto vlákno by ani nevzniklo...nemyslíš?
pes síce nevie písať a ani čítať ale jeho majiteľ by sa mal oboznámiť so zákonom o veterinárnej strarostlivosti (keď už teda chová psa) a vykonať vakcináciu podľa a v zmysle toho zákona. Tam je to napísané.
Obráťme list to nemá cenu.
Obráťme list to nemá cenu.