Ústavný súd dnes rozhoduje o Zákone o zbraniach a strelive

inspiring_poincare

Ústavný súd dnes rozhoduje o Zákone o zbraniach a strelive

Príspevok od používateľa inspiring_poincare »

http://www.sme.sk/c/4372377/ustavny-sud ... elive.html

KOŠICE. Plénum Ústavného súdu SR (ÚS) sa dnes na verejnom zasadaní bude zaoberať podnetom generálneho prokurátora a Krajského súdu v Bratislave, ktorí navrhujú zastavenie niektorých ustanovení Zákona o strelných zbraniach a strelive pre ich nesúlad s Ústavou SR.

Generálny prokurátor namieta najmä skutočnosť, že pri žiadosti o vydanie zbrojného pasu policajný orgán žiada odpis z registra trestov, čím sa bezdôvodne dozvedá o prípadných trestných činoch, ktoré s posudzovaním žiadosti nesúvisia. Zákon ďalej rozšíril pojmy bezúhonnosť a spoľahlivosť, ktoré sú základným predpokladom pre vydanie zbrojného pasu. Toto rozšírenie pojmov podľa generálneho prokurátora obmedzuje práva tých, voči ktorým bolo napríklad zastavené trestné stíhanie, alebo neboli odsúdení.

V návrhu sa ďalej generálny prokurátor zmieňuje o uplatnení princípu retroaktívnosti, ktorý je v právnom systéme SR neprípustný.

O takom podaní na US počujem prvý raz... By ma zaujímalo, kto donútil US zaoberať sa politicky nevhodnou záležitosťou
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

To teda čumím :shock: .
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Trnka je spravny chlap, bude ho skoda ked mu skonci funkcia.
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

"Právny zástupcu GP Vladimír Horváth stiahol časť podania napadnutých ustanovení týkajúcich sa odpisu registra a koncesnej listiny, lebo v dôsledku novelizácie došlo k ich obsahovej zmene. "

Ku... uz by sme aj my mohli vidiet co tam vsetko popridavali. Seci mlcia ako zabity (Vratanie policajtov), jak keby to bolo statnym tajomstvom.
BALISTIK
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Kamarat si ide robit zbrojak,zaniesol komplet papiere a vraj odpis nemusel,ze oni si onom veci zistia :roll:
Blade
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa Blade »

No neviem ci odpis je v tom zakone to, co by bolo treba zmenit :?
Xader
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Xader »

Odpis z registra trestov nie je uz dlhsiu dobu potrebny, tusim nieco viac ako pol roka...minimalne.
BALISTIK
moderátor

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Ja ked som pred vyse rokom predlzoval ZP,som ho ešte daval.Ako vlastne teraz lustruju ludí :roll:
Xader
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Xader »

Ja v januari uz nie a niekto mi tusim aj v decembri, alebo novembri ? hovoril, ze to uz nepotrebujem, ze oni si sami vylustruju. Aspon setria Éčka ludom na kolkoch :)
BTV
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa BTV »

Este zaciatkom decembra 2007 bol odpis nutny, teraz ak mam pravdu povedat, tak neviem ako to je....
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

nie je nutny
friendly_hopper

Príspevok od používateľa friendly_hopper »

Kolegovia,ja som dostal ZP este celkom nedavno,takze s urcitostou viem,ze Vypis z registra trestov uz nemusime nosit,ale oni si ho vyziadaju sami na ich naklady. Takze mi si o to uz neziadame,ale podla zakona na vydanie ZP si ho musia obstarat. Podla mojho nazoru je to dobra vec,nerad by som bol,keby niekolko krat trestne stihany mal o jeden problem menej ziskat ZP. To by nam netrestanym mohlo v buducnosti dost pokazit image a nazor ludi na drzitelov legalnych zbrani :? Correct me if I'm wrong :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"