Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

DeSade
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa DeSade »

tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 9 years 7 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Pred dvoma dňami som si vymenil pár názorov s pánmi zo Št. ochrany prírody - ešte sa chcem s jedným stretnúť. Nemenovaný pán, ktorý je tiež mimochodom včelár, spomenul jednu absurdnosť, v ktorej na plnej čiare zlyháva štát. A ja som tú nehoráznosť nepočul po prvý krát a len od neho..
Vrámci posudzovania a udelovania ministerských výnimiek na odstrel medveďov má ÚDAJNE vrámci akýchsi samoudelených a samozvaných kompetencií posledné slovo:
- nie Štátna ochrana prírody,
- nie Obvodné úrady životného prostredia,
- nie sekcia na ministerstve,
- nie Lesy SR s lokálnymi OZ, ktoré najlepšie vedia kde je aký výskyt medveďa v regiónoch a čo už všetko napáchali..
ale naše nemenované ochranarské združenie. Preto to je v takej prdeli v akej je.

Žasnem, ako je toto možné? Na základe čoho si bohvie kým platená, neštátna organizácia uzurpuje právo vyjadrovať sa do posudzovania oprávnenosti na udelenie výnimky na odstrel hentej škodnej? Dúfam, že následne potom preberajú aj zodpovednosť za svoje rozhodnutia, pretože ak sa mi stane škoda na majetku, hodlám sa následne domáhať odškodného on nich. A nie podľa dákych debilných tabuliek, ktoré neodrážajú reálnu hodnotu majetku, ale podľa reálnej hodnoty.. Ak do toho kecajú, nech preberajú za tú škodnú aj zodpovednosť.. :evil: :evil:
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Zodpovednosť je pre hentú chamraď veľmi nepríjemné slovo, pretože to zaváňa prúserom a možnými skutočnými problémami. Kedykoľvek ho spomeň a budú sa krútiť ako to oné v hajzli...
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

Jack napísal:...
Lovec, samozrejme, súhlas. Lenže tu zároveň vidno, ako zlyháva komora. Kde sú teraz poľovníci? Prečo tých, ktorí na to majú mandát, teraz nepočuť? Prečo nahlas nekričia: "Vidíte, my sme vám to vraveli a stále vám to vravíme! My sme tí, ktorí upozorňujú, že populácia medveďa dosahuje počty, ktoré sú neudržateľné. My sme tí, ktorí volajú po poľovnom obhospodarovaní medveďa nie preto, aby si každý z nás mohol nejakého streliť - to je pre nás nepodstatné, ale preto, lebo nám úprimne záleží na zachovaní genofondu medveďa hnedého u nás a na zabezpečení optimálnych a udržateľných podmienok pre populáciu, ktorá sa bude vyznačovať predovšetkým kvalitou a nie trvalo neúnosnou kvantitou. My sme ti, ktorí vieme, čoho je medveď schopný a hoci ho ako šelmu rešpektujeme a považujeme za súčasť našej prírody, nemožno jeho ochranu stavať nad bezpečnosť občanov, a škody, ktoré spôsobuje, nemožno marginalizovať." Trvá len pár minút čosi také zosmoliť a poslať do médií. Pre začiatok aspoň do tlačových agentúr a vybraných redakcií. Keď sa ale dnes pozrieme na (ne)pružnosť a (ne)činnosť komory, vyzerá to skoro ako sic-fi. A to zamrzí, pretože sú to premárnené príležitosti. Zvlášť to štve, keď vidíme, ako na opačnom brehu kadejakí ukričaní pseudoochranári, ktorí nenesú žiadnu zodpovednosť, nepremárnia žiadnu príležitosť...
Problém tkvie vo vedení, ktoré sa absolútne nehodí do dnešnej doby. Neschopnosť rýchlo a adekvátne reagovať, minimálna snaha vystupovať na našu obranu spôsobom, ktorý by bol "počuť" a preferovanie prístupu slimáka v ulite, čiže počkať, kým to prehrmí a potom už nejako bude. Detto presadzovanie našich požiadaviek pri jednaniach o budúcej legislatíve... Je toho viac a je relatívne obtiažne to popísať bez použitia ostrejších výrazov. Viac môžeme niekedy osobne, veď nič nie je na veky a o takýto status quo, aký tam panuje, nestojí už dosť veľa ľudí.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

-prečo nechcete hajzlov zo združenia VLK pomenovať nahlas :?:
-prečo sa nikto nenájde, kto by s právnikom napísal kvalifikované trestné oznámenie na tých hajzlov?
-prečo si dotknuté osoby nechajú jednostranne škodiť od takýchto anarchistov?
tomas120
častý prispievateľ

Pretože sem pravdepodobne blízki a spriaznení sympatizanti chodia na prieskum názorov ..
millan
prispievateľ
Registered for: 8 years 1 month

Príspevok od používateľa millan »

diskusia level Topky.

tomas120: to tvoje "udajne" tu uz bolo par mesiacov dozadu, ked si tvrdil, ze VLK tu ide importovat medvedov z rumunska (alebo take cosi) a ukazalo sa, ze to nebola pravda. Pokial viem, vynimku na odstrel medveda stale udeluje MZV, dokonca v roku 2016 VLK podal na MZV zalobu prave kvoli nejakym povolenkam (tusim prehral). Aj pre toto silne pochybujem, ze VLK ma posledne slovo v tom, kolko medvedov rocne sa ulovi, preto by som velmi ocenil, ak by si tu nalinkoval nejaky zdroj, ktory to potvrdi.

Nejdem sa nikoho zastavat, nie som ani ochranar, ani vcelar. Ak vam vadia aktivity jednej neziskovky, asi by sa (ako Jack napisal) mali ozvat z inej neziskovky, ci ? Ano, mam tiez na mysli polovnicky zvaz. Kazdy si haji to svoje. ak VLK dokazal presadit zastavenie tazby zdraveho dreva kvoli dotaciam na biomasu, preco sa o nieco obdobne nesnazia polovnici alebo vcelari ? Ci lepsie nadavat na fore? Rychly pohlad na internet mi hovori, ze existuje slovensky zvaz vcelarov s predstavenstvom, vykonnym vyborom, krajskymi organizaciami atd, to tam nikoho problem s medvedmi netrapi? Alebo tam mate funkcie pre funkcie, ako za bolsevika?
Vlk je (z mojho pohladu) len particka dobrodruhov a pozri co sa im podarilo, preco to potom vo vasom zvaze nejde?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Millan, keď level Topky, tak level Topky. Ale mohutne si k tomu teraz prispel práve ty.
:roll:
Budem stručný, na moje pomery až neobvykle:
1. Nie je problém iba v malej akcieschopnosti komory (tak sa správne volá ten orgán). Napokon, tú celkom otvorene kritizujem. A nie, nečiním tak iba skoroanonymne kdesi na WF, ale aj tam, kde to má väčší zmysel. Lenže rovnako tak tu absentuje rovnosť šancí, pokiaľ ide o prístup do médií. Tie sú - až na vzácne výnimky - a priori zaujaté voči poľovníckemu stavu. Čiže nefantazírujme, že komora má rovnaké šance, len ich nevyužíva. No nie, rovnaké celkom isto nemá.
2. Komora, aj keby sa rovno dnes prebudila, nemôže používať rovnaké praktiky ako podaktoré mimovládky. Komora je oficiálna štruktúra, jej poslanie a činnosť je vymedzená zákonom, no najmä je nemysliteľné, aby používala nefér komunikačné praktiky, útočila na všetkých oponentov a škatuľkovala ich, aby pokojne manipulovala, narábala s polopravdami, či lžami, vydierala štátne orgány... Lebo presne k tomuto sa v istých fázach svojho pôsobenia (niektoré však aj permanentne) uchýlili mnohé mimovládky. Tu fakt len konštatujem stav, nejde mi o to kopnúť si do hociktorej z predmetných mimovládok. Keď si všimneš, ani v náznakoch nekonšpirujem a teraz neriešim ani také otázky, ako sú finančné toky (aj zo zahraničia) a rôzne záujmy v pozadí podaktorých NGO.
3. Nesmejem sa Tomášovi120. Áno, naletel nejakému hoaxu a šíril ho tu. Áno, niekedy môže jeho snaha vyznievať všelijako, ale ako som mal možnosť spoznať ho tu, na WF a aj cez PM, je to zúfalý chlap. Nemyslím zúfalý ako zúfalec, ale zúfalý, ako ten, kto sa nevie dovolať pomoci od tých, ktorí by mali chrániť jeho práva. A hoci s ním v mnohom nemusím tak celkom súhlasiť, rozhodne nikdy nepodceňujem zúfalých chlapov, pretože keď sa naozaj naštvú, obvykle sa dejú veci...
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa emkac »

Skusim pohlad trosku z inej strany, ako clovek bez informacii, bez hlbkovej znalosti, povedzme ze pohlad bezneho priemerneho cloveka.
A SCHVALNE budem prehanat a snazit sa byt az prehnane egoisticky, ale mozno to niektorym ukaze, s akymi ludmi bojuju a preco je medved take chranene zviera.
Dopredu hovorim, ze s tym co dalej pisem nesuhlasim. Iba pisem, ako to vidim, ze to bezny clovek vidi.

Medvedov je vela. - Fakt? Kto to tvrdi? V novinach a TV furt vidim, ako ludia lezu medvedovi do lesa, vyhanaju ho z jeho prirodzeneho prostredia a on chudacik musi viac chodit do obydlenych oblasti.
Preco nikde nevidim seriozne dlhodobe vyskumy o stave populacie? O idealnom pocte na km2. Kolko by sme ich mali mat a kde, kolko ich mame a kde. Skratka medvedov vela nemame, mame vela ludi a ti nicia prirodu a zmensuju medvedie prostredie, takze namiesto zabijania medvedov radsej vratme nedotknutelnost prirody trosku na lepsiu hodnotu.

Medvede robia skody, vcelarom a pod. - No a? Mne nerobia. A nech si to lepsie ochrani. Alebo nech sa presunie trosku dalej. A vlastne ako mu odstrel jedneho medveda pomoze? Iny nepride? Pride? A aj toho zabiju? Cize zabijeme kazdeho medveda, ktory nieco poskodi? A ved medved je predsa viac ako nejaky majetok cudzieho vcelara....
Opat mi chyba masirovanie verejnej mienky, ako su premnozene medvede nebezpecne nielen kvoli vcelarom, ale aj kvoli inemu. Ako vsetkym pomoze koncepcne udrziavanie medvedej populacie na rozumnej miere.

Polovnici maju prist s ... - Haha, ti polovnici, ktori sa ozrati medzi sebou strielaju? Pripadne nahodnych okoloiducich? Alebo ti polovnici, ktori strielaju za dedinami psov? Bez urazky, ale pokial si polovnici medzi sebou nebudu robit poriadky a budu taketo excesy, NIKDY nebudu mat podporu beznych ludi a NIKDY nebudu moct prist s (aj ked rozumnym) navrhom na redukciu (citaj odstrel) akejkolvek skodlivej zvery.
Ale taka neziskovka VLK (alebo ina). Kde som naposledy cital o nejakom pruseri? Koho oni zastrelili?
Cize ak mam porovnavat nazor polovnikov (medvedov je vela) a ochranarov (medvedov treba chranit), budem na strane ochranarov.
Zial, polovnikom chyba pozitivny marketing. Masirovanie verejnej mienky, co dobre robia pre prirodu. Akcie s detmi (bez zbrani), vylety do lesa s krmenim a pod. Skratka kym verejnost nezacne vnimat polovnikov ako tych, co sa o les naozaj staraju, vaha ich slova bude minimalna.
Zalozte si neziskove ochranarske zdruzenie, konkurujte VLKu a podobnym, kricte a hlaste potrebu vyvazenosti zvery. Pomenujte, ze tam je toho vela a toho malo. A verim tomu, ze vas zacnu pocuvat viac. Pripadne to rieste na urovni ministerstva. Nech ono rozhodne na zaklade vyskumu, aky je optimaly stav.

A viac sa mi uz nechce pisat, myslim ze pointu som uz vyjadril. Pricom stale plati, ze vyssie uvedene NIE SU moje nazory. Tak mi nenadavajte a nebite ma. ;) A nesnazte sa MNA presvedcit, nie je to treba. Vyssie je totiz jednosmerne povedane, preco ludia stale maju pocit, ze ochranarske zdruzenia viac ochranuju ako polovnici a maju viac pravdu a viac drzia zabijanie v rozumnej miere, a preco teda ludia veria, ze medvedov je malo a treba ich chranit pred zlym clovekom.
tomas120
častý prispievateľ

Milan, áno a práve preto som tam zdôraznil to údajne. Informácia vtedy posunutá sa nezakladala zrejme na pravde - aspoň podľa nich. Hoc iné jazyky zas tvrdili iné, ale to som tu už ďalej neodkomunikoval. Kde je pravda nevie nikto.
S týmto čo som napísal som nevyrukoval ja len tak a rozhodne som si to z prsta nevycucal.. daj si námahu ak ťa to zaujíma a pozisťuj si veci okolo onej organizácie.. Budeš náramne prekvapený čo sa o nich podozvedáš.
žiadne zdroje ti nedám, lebo ich nemám. No ak poznáš niekoho z prostredia ŠT. ochrany prírody, možno sa dozvieš aj iné "verejné tajomstvá"
Áno máme nejednu organizáciu. SZV najväčšia z nich je jeden veľký prehnitý moloch na dotácie, kde sa pár jedincov hrá na vlastnom piesočku na úkor ostatných. Nevedeli odkomunikovať s Min. vnútra ani len obyčajné výnimky na C -ŠPZ na kočovné vozy pre včelárov. Začalo sa to riešiť až keď početná skupina včelárov začala na nenormálnosť stavu upozorňovať - vrátane mňa. Od nich ja nič zásadné nečakám, to sa skôr medvede začnú navzájom strieľať než oni niečo v tom podniknú.

Edit: emkac, To že sa prúsery nedostávajú na verejnosť ešte neznamená že sa nedejú .. Dejú sa prakticky v týždňových intervaloch celoplošne.. Dedulovia s 10 včelstvami nie je ochotní ani len na políciu ísť spísať záznam .. veď načo, šak už to dáko doklepe aj bez včiel..
V Handlovej nedávno protestovali ľudia pretože farmár už nevedel ako ochrániť svojé stáda ovcí. Tak ich teraz každý večer sťahujú z vaľalov do miestneho bývalého JRD len aby ochránili ovce pred medveďmi.. A ľuďom to smrdí.. 30 rokov tam robili za bolševika a zrazu im to smrdí.. Pomoc od štátu žiadna,ochrana vlastného majetku - problém pre iných..
To čo si napísal je len kôpka nezmyslov od človeka ktorý nie je konfrontovaný realitou a vôbec nemá šajnu s čím sa všetkým farmári musia potýkať. Tu nám hynú zásadnejšie živočíchy ako su prekotené medvede.. Celoplošne padajú opelovače od ktorých sú závislé špecifické druhy rastlín.. Od motýľov, cez čmeliaky, samotárske druhy opelovačov, až po včely. Prečo na to neupozorňuje ctené lesoochranárské združenie? Lebo marketing, majú biznis model vytvorený na inom a je im úplne u prdeli kopu zásadnejšich vecí.. A to som ešte nenapísal o chemizácií v poľnohospodárstve a zlodejinou okolo včiel.
Naposledy upravil/-a tomas120 v 29 Máj 2019, 16:43, upravené celkom 1 krát.
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

V RK bol dnes ani nie 1km od centra mesta videny maco vylezeny na strome:
https://i.refresher.sk/public/adam-n/medved_1.jpg

Cely clanok tu:
https://refresher.sk/66009-V-Ruzomberku ... aj-odfotit
millan
prispievateľ
Registered for: 8 years 1 month

Príspevok od používateľa millan »

tomas120: len hovorim, ze podla mna kopes do nespravnych dveri. Vlk je ochranarske zdruzenie a teda robi to, co je jeho naplnou. Chybou nie je podla mna to, co robi VLK ale to co nerobi vcelarsky zvaz. Tot vsjo.

nakolko sme kompletne offtopic, dalej uz budem len cez ss, alebo to mozu moderatori odstrihnut do samostatneho vlakna.
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa emkac »

tomas120 napísal: To čo si napísal je len kôpka nezmyslov od človeka ktorý nie je konfrontovaný realitou a vôbec nemá šajnu s čím sa všetkým farmári musia potýkať. Tu nám hynú zásadnejšie živočíchy ako su prekotené medvede..
A ja plne s tebou suhlasim a nerozporujem. Ja iba vravim, ze pokial nepresvedcite vacsinu populacie, ktora takto zmysla, boj s medvedmi nevyhrate.
DeSade
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa DeSade »

emkac napísal:Skusim pohlad trosku z inej strany, ako clovek bez informacii, bez hlbkovej znalosti, povedzme ze pohlad bezneho priemerneho cloveka.
A SCHVALNE budem prehanat a snazit sa byt az prehnane egoisticky, ale mozno to niektorym ukaze, s akymi ludmi bojuju a preco je medved take chranene zviera.
Dopredu hovorim, ze s tym co dalej pisem nesuhlasim. Iba pisem, ako to vidim, ze to bezny clovek vidi.

Medvedov je vela. - Fakt? Kto to tvrdi? V novinach a TV furt vidim, ako ludia lezu medvedovi do lesa, vyhanaju ho z jeho prirodzeneho prostredia a on chudacik musi viac chodit do obydlenych oblasti.
Preco nikde nevidim seriozne dlhodobe vyskumy o stave populacie? O idealnom pocte na km2. Kolko by sme ich mali mat a kde, kolko ich mame a kde. Skratka medvedov vela nemame, mame vela ludi a ti nicia prirodu a zmensuju medvedie prostredie, takze namiesto zabijania medvedov radsej vratme nedotknutelnost prirody trosku na lepsiu hodnotu.

Medvede robia skody, vcelarom a pod. - No a? Mne nerobia. A nech si to lepsie ochrani. Alebo nech sa presunie trosku dalej. A vlastne ako mu odstrel jedneho medveda pomoze? Iny nepride? Pride? A aj toho zabiju? Cize zabijeme kazdeho medveda, ktory nieco poskodi? A ved medved je predsa viac ako nejaky majetok cudzieho vcelara....
Opat mi chyba masirovanie verejnej mienky, ako su premnozene medvede nebezpecne nielen kvoli vcelarom, ale aj kvoli inemu. Ako vsetkym pomoze koncepcne udrziavanie medvedej populacie na rozumnej miere.

Polovnici maju prist s ... - Haha, ti polovnici, ktori sa ozrati medzi sebou strielaju? Pripadne nahodnych okoloiducich? Alebo ti polovnici, ktori strielaju za dedinami psov? Bez urazky, ale pokial si polovnici medzi sebou nebudu robit poriadky a budu taketo excesy, NIKDY nebudu mat podporu beznych ludi a NIKDY nebudu moct prist s (aj ked rozumnym) navrhom na redukciu (citaj odstrel) akejkolvek skodlivej zvery.
Ale taka neziskovka VLK (alebo ina). Kde som naposledy cital o nejakom pruseri? Koho oni zastrelili?
Cize ak mam porovnavat nazor polovnikov (medvedov je vela) a ochranarov (medvedov treba chranit), budem na strane ochranarov.
Zial, polovnikom chyba pozitivny marketing. Masirovanie verejnej mienky, co dobre robia pre prirodu. Akcie s detmi (bez zbrani), vylety do lesa s krmenim a pod. Skratka kym verejnost nezacne vnimat polovnikov ako tych, co sa o les naozaj staraju, vaha ich slova bude minimalna.
Zalozte si neziskove ochranarske zdruzenie, konkurujte VLKu a podobnym, kricte a hlaste potrebu vyvazenosti zvery. Pomenujte, ze tam je toho vela a toho malo. A verim tomu, ze vas zacnu pocuvat viac. Pripadne to rieste na urovni ministerstva. Nech ono rozhodne na zaklade vyskumu, aky je optimaly stav.

A viac sa mi uz nechce pisat, myslim ze pointu som uz vyjadril. Pricom stale plati, ze vyssie uvedene NIE SU moje nazory. Tak mi nenadavajte a nebite ma. ;) A nesnazte sa MNA presvedcit, nie je to treba. Vyssie je totiz jednosmerne povedane, preco ludia stale maju pocit, ze ochranarske zdruzenia viac ochranuju ako polovnici a maju viac pravdu a viac drzia zabijanie v rozumnej miere, a preco teda ludia veria, ze medvedov je malo a treba ich chranit pred zlym clovekom.
Prepáč ale veľkú piku o tom celom celučičkom vieš a len preto, že môžeš tak sa zbytočne zhadzuješ. Primárne ľudia z mesta podporujú VLKA pretože v detstve mali radi medvedíka v rozprávke. Nie je to sranda, je to normálna frojdovská fixácia. Po 2. si ľud vykupuje podporou VLKA svedomie. Niečo podobné ako posielať € na Modrý gombík deťom do Afriky, pretože ženy majú výčitky, že veľa míňajú na kozmetiku, kabelky a podobné zbytočnosti, zatiaľ čo na čiernom kontinente niekto rieši základné otázky spojené s prežitím. Po 3. podporou VLKA určitá pacifisticko-vegánsko-smutiovská sebranka bojuje proti poľovníkom pretože v ich očiach sú vrahovia zvery. Po 4. jediné riešenie je odstrihnúť VLKA od pupočnej šnúry matky - štátu a skape okamžite.
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 6 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Myslím že ste ste nepochopili Emkáčov príspevok - on to písal "akože"z pohľadu bežného človeka čo netuší nič o politike a ani svete okolo. Blbcov je žiaľ na svete väčšina a tých zaujíma akurát: aký nový stupídny seriál zas podvečer naservírujú komerčné tíví.

Nečakajte od plebsu záujem, nie to ešte podporu. Ja som strávil nemálo času dobročinnou činnosťou a zodpovedne hovorím, že vždy to stojí na pár jednotlivcoch, ktorí to ťahajú ako kone, kým ich to neprestane baviť - a ostatní sa vezú. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, aj u streleckej komunity ktorá by mala byť uvedomelá, vzdelaná a aktívna - koľko ľudí podporilo pripomienku k zákonu? Takže Tomáš, mrzí ma ale budeš si musieť založiť mimovládku sám (to myslím vážne - OZ nie je ťažké založiť) a ísť spraviť napr. cirkus pred parlament / ministerstvo. Ak potrebuješ pomoc, napíš mi PM.

Prikláňam sa k žiadosti o oddelenie inak dobrej témy do inej sekcie, už sme fakt úplne OT.

Jack - dobrý príspevok.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"