.500 S&W

Akira
prispievateľ
Príspevky: 443
Registered for: 15 years 3 months

.500 S&W

Príspevok od používateľa Akira »

Zdravím páni,chcel by som sa spýtať,je kaliber .500 S&W Magnum vhodný na sebaobranu a dá sa tento druh streliva zohnať aj na SK? A je to čisto len revolverový náboj?
Používateľov profilový obrázok
romanon
prispievateľ
Príspevky: 309
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa romanon »

Podla mna absolutne nevhodny na cokolvek okrem zamachrovania si na strelnici, alebo na obranu proti utociacemu mamutovi...Revolver je velky a tazky nevhodny na denne nosenie, spatny raz je obrovsky, musis pevne stabilne stat a napnute cele telo (co nie je vzdy mozne pri sebeobrane) aby si s tym pri vystrele nedostal po cele, naboj ma priliz velku prieraznost a energiu cize telom utocnika prejde jak noz maslom, co predstavuje velke ohrozenie pre nezainteresovane okolie.. Tazke tolko asi v skratke...
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Suhlasim s romanonom, este doplnim:
- pri obrane nemozes ratat so zasahom hned prvou ranou (stres, pohyb, ...), a strielat s .500S&W rychlo po sebe je asi dost problem
- strelba v uzavretej miestnosti musi byt o hubu (a o bubienky) pre vsetkych zucastnenych
- kvoli cene streliva a hlavne jeho vykonu s tymto kalibrom asi vela trenovat nebudes, co je pre sebaobranu dost nestastne riesenie
(rozmyslam, ci by ta s tym kvoli ostatnym navstevnikom nevyhodili z krytej strelnice)

Nepises, ci to chces primarne proti zverom alebo ludom, ale na tvojom mieste by som zvolil sice o nieco slabsi, ale lahsie ovladatelny a nositelny kaliber s vacsimi moznostami treningu.
Moznosti je urcite vela (.357Magnum, 10mmAuto, .45ACP, ...), prebehni si forum ...
Naposledy upravil/-a yarco v 02 Dec 2008, 09:24, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
igoros
moderátor
Príspevky: 967
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa igoros »

tak to si rovno mozes kupit panzerfaust.
Inac bol som svedkom u Frana v NR, ked prisiel jeden panko podnikatel a chcel toto rucne delo na vlastnu ochranu :lol:
Inac s tymto kalibrom sa lovia na Aliaske medvede
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Suhlas s romanonom a yarcom, kedysi som ho skusal a aj ked napriek vacsiemu 'vykonu' sa mi zdal spatny raz v porovnani s Desertom .50AE dokonca 'prijemnejsi' (vhodne zvolena pazbicka spravi svoje), po prvom vystrele sa strelnica vyprazdnila a neviem si absolutne predstavit takuto zbran na 'sebaobranu' (okrem moznosti ze by si ten kus zeleza po utocnikovi hodil... :lol: Na rozdiel od DE.50 sa sice .500S&W da prebijat na rozne laboracie (aj o hodne slabsie), ale tym sa uz straca cely vyznam tohto kalibru. Na sebaobranu je x vhodnejsich/rozumnejsich kalibrov a par z nich uz bolo spomenutych vyssie.

Len pre porovnanie (zlava - .50GI, .50AE, .44Magnum, .500WE, a .500 S&W:

Obrázok


Gunslinger
inspiring_kilby

Príspevok od používateľa inspiring_kilby »

ten .50GI co je to za naboj? este som sa s nim nestretol z toho co som ako tak ne/pochopil z wikipedie je to nejaka alternativa k .45ACP? :?:
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

BobMATHEWS: Da sa to tak povedat. Bol vyvinuty len pred par rokmi firmou Guncrafter Industries, ale tym ze ho udrzuju 'firemnym' (nelicencuju jeho vyrobu velkovyrobcom streliva), je okruh ludi co ho pouzivaju minimalny (a aj ti mozu naboje kupovat tusim len priamo od GI, alebo prebijat - na matriciach od GI...)

Strielat sa da alebo z jedneho z tych dvoch modelov ktore robi GI (pozri http://www.guncrafterindustries.com/) - oba su to krasne a premakane zbrane 1911-style :wink: pripadne sa daju kupit konverzne kity (napr. na Glock 21)

Ak ma clovek rad 1911ky, chce nieco neobvykleho, a ma zvysnych cca 100 litrov, je to zbran pre neho... Spatny raz je len o malo vacsi nez .45ACP, aj ked nalaborovat sa da vyssie aj nizsie. Jeho hlavna atraktivita je ze to je .50ka, ktora (na rozdiel od Deserta .50AE) je naozaj spolahliva, relativne presna a ma prijatelnejsi spatny raz (navyse zvukovu signaturu ma vraj tiez velmi dobru - lepsiu nez mnohe silne pistolove kalibre, co clovek oceni hlavne v sebaobrannej situacii kde zvycajne nema v usiach stuple :-)

Obrázok



Gunslinger
inspiring_kilby

Príspevok od používateľa inspiring_kilby »

diky za odpoved. Ozaj zaujimave riesenie. Mne napriklad dizajnovo Glock nereze ale na tento s kitom .50GI sa ozaj pekne pozera :wink: ...hlavne od predu :D
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"