Epidémie - karantény
Prosím vás, kde je možné nájsť definíciu pojmu "hromadné podujatie" ?
Zaujíma ma to v súvislosti s vyhláškou, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva.
http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/R ... a09_03.pdf
V texte sa spomína, že sa "zakazuje organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy".
Pripadá mi to dosť vágne, až nejasne definované a teda aj ťažko aplikovateľné.
Zaujíma ma to v súvislosti s vyhláškou, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva.
http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/R ... a09_03.pdf
V texte sa spomína, že sa "zakazuje organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy".
Pripadá mi to dosť vágne, až nejasne definované a teda aj ťažko aplikovateľné.
Tak neviem, myslel si to ako rečnícku otázku, alebo očakávaš odpoveď? Lebo možné to určite je. Podozrivo, v tomto kontexte, môžu vyznievať napríklad aj čísla z Nemecka.aris napísal: Rovnako tak sa dá tvrdiť, že nie všetky úmrtia, ktoré spôsobil covid sú mu aj pripísané. Či to možné nie je?
V BA nieco malo cez 100ks - a ani s lozkami na JIS to nieje lepsie
"Haló. To je policie? Do domu se mi vloupal lupič."
"My kvůli koronaviru pracujeme z domova. Můžete mi ho dát k telefonu?"
"My kvůli koronaviru pracujeme z domova. Můžete mi ho dát k telefonu?"
Zaujimavy clanok na CNN.
A posledna veta uplne popiera to co nam vtlacaju do hlavy tu.
"And, frankly, hand washing may play some role in this, but not nearly as much as people think. It's all about the air and the air you're breathing"
https://edition.cnn.com/2020/03/10/opin ... index.html
A posledna veta uplne popiera to co nam vtlacaju do hlavy tu.
"And, frankly, hand washing may play some role in this, but not nearly as much as people think. It's all about the air and the air you're breathing"
https://edition.cnn.com/2020/03/10/opin ... index.html
DS: Netreba zabudat ze v anglosaskych krajoch je tradicia neumyvat ruky ani ked sa vys*ru. Alebo pchat do seba fish&chips v metre rukami a potom neprist do prace pre food poisoning. Paradoxne pri grilovacke konci vsetko specene na uhol, bo prevencia pred otravou jedlom. Imho umyvanie ruk ma rovnaku ak nie vacsiu vahu ako ruska.
tvrdia, ze je to kvapockova infekcia + virus vydrz mimo hostitela relativne dlho = urcite je umyvanie ruk velmi dolezite, lebo cez ruku sa nakazis aj ked sa s chorym priamo nestretnes.
Greenie: ale aspoň zdvihli telefón 
Nie ako lekári alebo infolinky..
Tá stará (ehm) kancelárka pripustila, že bude infikovaných 60-70% nemcov
https://www.focus.de/finanzen/boerse/wi ... 56424.html
"Wir schaffen das.." Ale s desiatkami milionov nakazených a pár miliónmi mŕtvych.
Nie ako lekári alebo infolinky..
Tá stará (ehm) kancelárka pripustila, že bude infikovaných 60-70% nemcov
https://www.focus.de/finanzen/boerse/wi ... 56424.html
"Wir schaffen das.." Ale s desiatkami milionov nakazených a pár miliónmi mŕtvych.
Asi vsetko uz bolo povedane. Mna skor zaraza, ze vlada ani jednej krajiny EU neni schopna natocit seriozny spot za ucasti kapacit z oblasti infektologie. Takto sa tu biju "udajne" "vraj" "asi" v spojeni s imaginarnymi Cinskymi vedcami a roznymi samozvanymi odbornikmi. Lebo potom sa dostavame na uroven ZEM a VEK a koncime pri tom ze je to biologicka zbran na odstranenie starych ludi a nastartovanie ekonomiky
Podla toho co pisu renomovane medicinske zdroje /teda ne NC, SME, REUTERS a pod.../ a co hovoria lekari v mojom okoli/ sa da spravit aspon uceleny obraz z ktoreho si viete posudit mieru rizika :
- infekcia je kapockova a ne vzdusna - virus na vzduchu kape takmer okamzite. Cize sa nejedna o vzdusnu infekciu! Znamena to, ze prenos vzduchom je mozny len ked virus "cestuje" na kvapke telesnej tekutiny /sopel, slina, krv/.
- akakolvek ruska ma vyznam!!! Aj ta latkova, lebo aj ked su medzery v latke omnoho vecsie ako virus, ten musi na prenos cestovat na kvapke vody, ktoru zachyti aj latka pripadne ruska s nizsou triedou ako M3
-rusky treba kombinovat s okuliarmi lebo sice infikovanu kapku nevdychnete, ale ak Vam pristane na oku tak sa nakazite.
- umyvanie ruk ma ZASADNY vyznam! Najcastejsi prenos infekcie je, ze si niekto kychne, dotkne sa predmetu, nasledne sa ho dotkne dalsi a strci si prsty do oblasti tvare k ociem, ustam, nosu...
- a samozrejme zdrojom nakazy su restauracne zariadenia kde sa zgrupuje mnozstvo ludi v uzavretom priestore, nedostatocne umyte pohare a pribory + toalety su priam rajom pre sirenie virusu - viz lyziarke strediska...
To co som pisal vyssie potvrdzuju aj spravy o rozsireni virusu vo VU-Chane a v Taliansku. Jednalo sa primarne o osoby, ktore spolu nejakym sposobom zili, teda zdielali spolocne priestory. Ubytovne, byty, hotely a samozrejme letiska a miesta s vysokou koncentraciou osob. Samozrejme netvrdim, ze sa neda nakazit nahodne, ale pri dodrzani zakladnych hygienickych opatreni sa da riziko minimalizovat.
Problemom je dlha inkubacna doba. Pravdepodobne je clovek infekcny 2-3 dni pred prejavenim priznakov co je samozrejme zle, ale zase to neni neriesitelny problem.
Takze pokial idem nakupit s ruskou a okuliarmi, nasledne si vydezinfikujem ruky, nelezem do restauracie a nestretavam a vyhybam sa vyssej koncentracii ludi, nevyuzivam verejne WC a MHD mam vysoku sancu, ze sa nenakazim. Nehovorim, ze som SAVE ale som schopny riziko minimalizovat a pokial budem takto posobit na svoje okolie tak riziko prenosu znizim...
A potom tu mame skupinu dochodcov a prestarlych spoluobcanov. Ti napriek tomu, ze spadaju do rizikovej skupiny zrazu zistili, ze sa vonku nieco zaujimave deje a ze musia byt pri tom. Teraz je podla nich cas na navstevu lekara kde sa da v preplnenej cakarni prejednat novy zaujimavy problem. Je nutne navstivit tetu Margit kde sa trepem 2 hod. vlakom. Obchody su vraj prazdne tak to musim videt tie regale a idem aspon do najblizsich 5... Samozrejme pokial mam vlaky zadarmo tak to vyuzijem, lebo vraj je lacne ubytovanie v hoteloch ked uz je tu ten virus... Treba ich nasilu udrzat doma pripadne poslat na chalupy a tam nech mesiac sedia na riti. A treba to od nich vyzadovat tvrdo a razne - aj ked to vzbudi vlnu nevole na co sa pripravte...
Pokial mate niekto nieco viac tak ma doplnte...
Podla toho co pisu renomovane medicinske zdroje /teda ne NC, SME, REUTERS a pod.../ a co hovoria lekari v mojom okoli/ sa da spravit aspon uceleny obraz z ktoreho si viete posudit mieru rizika :
- infekcia je kapockova a ne vzdusna - virus na vzduchu kape takmer okamzite. Cize sa nejedna o vzdusnu infekciu! Znamena to, ze prenos vzduchom je mozny len ked virus "cestuje" na kvapke telesnej tekutiny /sopel, slina, krv/.
- akakolvek ruska ma vyznam!!! Aj ta latkova, lebo aj ked su medzery v latke omnoho vecsie ako virus, ten musi na prenos cestovat na kvapke vody, ktoru zachyti aj latka pripadne ruska s nizsou triedou ako M3
-rusky treba kombinovat s okuliarmi lebo sice infikovanu kapku nevdychnete, ale ak Vam pristane na oku tak sa nakazite.
- umyvanie ruk ma ZASADNY vyznam! Najcastejsi prenos infekcie je, ze si niekto kychne, dotkne sa predmetu, nasledne sa ho dotkne dalsi a strci si prsty do oblasti tvare k ociem, ustam, nosu...
- a samozrejme zdrojom nakazy su restauracne zariadenia kde sa zgrupuje mnozstvo ludi v uzavretom priestore, nedostatocne umyte pohare a pribory + toalety su priam rajom pre sirenie virusu - viz lyziarke strediska...
To co som pisal vyssie potvrdzuju aj spravy o rozsireni virusu vo VU-Chane a v Taliansku. Jednalo sa primarne o osoby, ktore spolu nejakym sposobom zili, teda zdielali spolocne priestory. Ubytovne, byty, hotely a samozrejme letiska a miesta s vysokou koncentraciou osob. Samozrejme netvrdim, ze sa neda nakazit nahodne, ale pri dodrzani zakladnych hygienickych opatreni sa da riziko minimalizovat.
Problemom je dlha inkubacna doba. Pravdepodobne je clovek infekcny 2-3 dni pred prejavenim priznakov co je samozrejme zle, ale zase to neni neriesitelny problem.
Takze pokial idem nakupit s ruskou a okuliarmi, nasledne si vydezinfikujem ruky, nelezem do restauracie a nestretavam a vyhybam sa vyssej koncentracii ludi, nevyuzivam verejne WC a MHD mam vysoku sancu, ze sa nenakazim. Nehovorim, ze som SAVE ale som schopny riziko minimalizovat a pokial budem takto posobit na svoje okolie tak riziko prenosu znizim...
A potom tu mame skupinu dochodcov a prestarlych spoluobcanov. Ti napriek tomu, ze spadaju do rizikovej skupiny zrazu zistili, ze sa vonku nieco zaujimave deje a ze musia byt pri tom. Teraz je podla nich cas na navstevu lekara kde sa da v preplnenej cakarni prejednat novy zaujimavy problem. Je nutne navstivit tetu Margit kde sa trepem 2 hod. vlakom. Obchody su vraj prazdne tak to musim videt tie regale a idem aspon do najblizsich 5... Samozrejme pokial mam vlaky zadarmo tak to vyuzijem, lebo vraj je lacne ubytovanie v hoteloch ked uz je tu ten virus... Treba ich nasilu udrzat doma pripadne poslat na chalupy a tam nech mesiac sedia na riti. A treba to od nich vyzadovat tvrdo a razne - aj ked to vzbudi vlnu nevole na co sa pripravte...
Pokial mate niekto nieco viac tak ma doplnte...
Naposledy upravil/-a erebos v 11 Mar 2020, 08:14, upravené celkom 1 krát.
dopl.:
vírus prežije na povrchu predmetov niekoľko hodín až dní. V každom prípade dávno po odparení vody ako nosiča.
iné:
Merkelová hádam nebude obvinená so šírenia paniky. 60-70% obyvateľstva.
Skôr mám podozrenie, či to nebude ešte väčšie číslo. Mám pocit, že títo sráči majú tendenciu realitu z akejsi falošnej ohľaduplnosti zjemňovať.
vírus prežije na povrchu predmetov niekoľko hodín až dní. V každom prípade dávno po odparení vody ako nosiča.
iné:
Merkelová hádam nebude obvinená so šírenia paniky. 60-70% obyvateľstva.
Skôr mám podozrenie, či to nebude ešte väčšie číslo. Mám pocit, že títo sráči majú tendenciu realitu z akejsi falošnej ohľaduplnosti zjemňovať.
..mne dnes napadlo, ze vzhladom na sposob prenosu infekcie (kapocky vs oci, usta, nos) a nedostupnost ochrannych rusok (ktore aj tak nechrania oci) by sa mozno ako docasna alternativa javilo pouzitie tvaroveho stitu..
- prekryva celu tvar (aj oci)
- je lacny a v obchodoch este stale dostupny (cca 3-9€: https://odevypracovne.sk/46-ochranne-pracovne-stity)
- po osetreni dezinfekcnym prostriedkom je mozne pouzivat ho opakovane/dlhodobo
PS:
Slovensko - Cesko 7:64
..ten "nepomer" ma desi (v hokeji to takto nikdy nebyvalo)
- prekryva celu tvar (aj oci)
- je lacny a v obchodoch este stale dostupny (cca 3-9€: https://odevypracovne.sk/46-ochranne-pracovne-stity)
- po osetreni dezinfekcnym prostriedkom je mozne pouzivat ho opakovane/dlhodobo
PS:
Slovensko - Cesko 7:64
..ten "nepomer" ma desi (v hokeji to takto nikdy nebyvalo)
Naposledy upravil/-a theplaky v 11 Mar 2020, 08:20, upravené celkom 1 krát.
Aris : z ktoreho zdroja mas udaj o tom, ze virus preziva na povrchoch niekolko hodin bez telesnych tekutin??? Infektologovia z BA tvrdia, ze na vzduchu okamzite kape. Pytam sa lebo potom ma niekto zle informacie....
theplaky : jednym z dovodov je podla mna aj to akymi testami disponuje ta ktora krajina... Pokial viem tak u nas sa robia stery a tie sa vyhodnocuju. V inych krajinach sa robi rozbor krvy. Pokial neni vyrus namnozeny dostatocne moze sterovy test vyskocit ako negativny... Ale to je otazka na kompetentnych...
Stit : urcite ano, pomoze v kombinacii s ruskou. Ono totiz malo ludi ktori zhanaju masku kategorie 3M vie, ze tato ochrana je splnena len v kombinacii s ochrannym odevom a stitom
Ako som pisal pomoze vsetko a zaroven nic neni 100%. Ale kazdym jednym opatrenim dokazem riziko znizit. Najdolezitejsie je sedet na riti doma...
Stit : urcite ano, pomoze v kombinacii s ruskou. Ono totiz malo ludi ktori zhanaju masku kategorie 3M vie, ze tato ochrana je splnena len v kombinacii s ochrannym odevom a stitom
Ako som pisal pomoze vsetko a zaroven nic neni 100%. Ale kazdym jednym opatrenim dokazem riziko znizit. Najdolezitejsie je sedet na riti doma...
Pre anglicky hovoriacich je toto celkom relevantny zdroj informacii.
https://youtu.be/4SZBuHFzYlw
https://youtu.be/4SZBuHFzYlw