jedei105 napísal:na disciplinovanost jednotlivcov by som sa nespoliehal, viac by som veril zavaznym nariadeniam a kontrole policiou. Kazdy den ma o tom presviedcaju motorkari co nemozu obsedet doma na riti a organizuju si vylety. uz je aj nejaky smrtak, ale ked by to prezil, hned blokuje jisku a kopec lekarov...
Nevravím, že sa na ňu dá spoliehať, ale že bude kľúčová. A keď sme pri zákazoch, aké ďalšie zákazy ešte treba?! Prikazovači a zakazovači všetkých krajín, spojte sa! Ono... nie som expert, ale tie najdôležitejšie obmedzenia, ktoré sme mali prijať, sme už zrejme prijali. Prípadné ďalšie prichádzajú do úvahy podľa vývoja.
Taliani mali v istej fáze tých príkazov a zákazov kopu a bolo im to trt platné. Prichádzali neskoro, prichádzali chaoticky. A polícia? Nebolo v jej silách, rovnako ako nie v silách tej našej, kontrolovať úplne všetko a všetkých. A keby aj bolo a ona by to robila, ľudí by to rýchlo omrzelo. Prečo hovorím o disciplíne? Lebo poznám Talianov a Talianky, tú krajinu mám rád, v mnohom je hodná obdivu, ale pri všetkej úcte, hoci nerád paušalizujem, Talianov vnímam ako národ nedisciplinovaný a veľmi rozmaznaný (minimálne, ak sa bavíme o severe). Aj to sa do istej miery podpísalo pod šírenie nákazy. Chcem veriť, že my sme predsa len trocha iní a že sme v posledných dňoch čosi pochopili.
Samozrejme, ak sa na niečom asi zhodneme, potom je to potreba rýchlo a exemplárne trestať tých, čo očividne pochopiť nechcú. Teraz nemyslím niekoho, kto si nedá rúšku cez ústa, ba ani nejakú zúfalu existenciu, čo sa ukája vymýšľaním a/alebo šírením hoaxov, ale tých mentálov, ktorí porušovaním zákonov a nariadení šíria vírus. A to aj z nedbanlivosti. Na tých je však ruka zákona zatiaľ nejaká krátka...