Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

emkac: Nikto tu nevravi ze ruska nemaju vyznam, akykolvek stit alebo barieru co si das pred usta a nos aspon ako tak pomoze, ale klucove slovo je 'ochrani' (pretoze je rozdiel ak Ta nieco ochrani na par percent, alebo na 50%, alebo povedzme na 99,97%). Ak Ti staci povedzme 50% aby si sa citil chraneny, je to Tvoja volba. A ak clovek volbu nema (lebo respirator si uz u nas kupit nemoze), tak aj to bavlnene rusko je urcite lepsie ako nic. To co ale mne vadi je to vytvaranie dojmu ze bavlnena ruska je v podstate doma robeny respirator, a naprosta vacsina ludi v mojom okoli je na zaklade informacii v nasich mediach presvedcena ze ludia co maju na tvari rusky su jednako uplne v bezpeci a jednako nie su ziadnym ohrozenim pre okolie (ani jedno ani druhe ale nie je pravda).

matus69: Teraz nemam moc casu rozpisovat detaily, ale aspon v skratke - najblizsie az pojdes do Kauflandu alebo Lidlu len tak z prce si pozri krajiny povodu veci co hadzes do kosika. Ja som tam naposledy kupoval zemiaky (z Egyptu) a cesnak (z Ciny... ano, citas spravne, cesnak na nasich regaloch casto pochadza z Ciny). Rovnako z Ciny pochadza krmivo ktorym sa krmi vacsina svetoveho dobytka a milion dalsich veci. Vdaka globalizacii sa veci vyrabaju, dochovavaju, alebo dopestovavaju tam kde to vychadza najlacnejsie, pricom Cina v tomto ohlade hra svetovy prim. No nielen Cina, napriklad spusta psenice spracovanej na svete pochadza z Kazakstanu a Ukrajiny, ryze z Vietnamu, Kambodze, a Indie, rastlinny (palmovy) olej pre potravinarsky priemysel pochadza z Indonezie a Malajzie, atd. a s tym ako padaju logisticke (dopravne) kanaly po celom svete (kde prim hraju lode, ktore ale kvoli nakazam na palubach pomaly prestavaju premavat), tak zacinaju problemy. Mimochodom, viacero leteckych vojnovych lodi (nielen americkych, ale napriklad aj ta francuzska) uz maju tiez na palube nakazy a smeruju do pristavov, takze v pripade konfliktu niekde na svete uz sa tieto 'konvencne prostriedky mediacie' moc pouzit nebudu dat, a medzikontinentalne balisticke strely nie su zrovna idealna alternativa... Ale aby som neodbiehal, dalsi faktor je ze samotne tieto krajiny zacinaju blokovat export tychto komodit v snahe zachovat viac pre svoje vlastne obyvatelstvo (aj ak ho maju prebytok, ak si Kazakstan nebude moct doviezt olej alebo ryzu, nebude psenicu predavat do Nemecka, ale radsej cast z nej vymeni s Braziliou za zmesku pre krmenie dobytka, atd.). Do isteho bodu sa este da ako tak to ovplyvnit peniazmi ('preplatit' to vyssou cenou), lenze vyzera to ze nie sme daleko od bodu ked peniaze nebudu rozhodujuce a tieto narodne 'bartre' sa budu riadit zakladnym pravidlom prezitia (naco by Kazakstanu bolo o cosi viac dolarov ci eur - ktore tym ze ich ECB a Fed tlacia vo velkom aj tak stracaju rychlo na hodnote - ked si za ne tu zmesku pre dobytok od Brazilie nebude moct kupit, pretoze Brazilia tiez nepotrebuje zelene papieriky alebo nuly a jednotky na uctoch, ale potrebuje psenicu a jacmen aby nakrmila hladne obyvatelstvo). Pripadne zemiaky z Ruska, lenze Rusko ich tiez radsej vymeni za kavove zrna nez by malo 'nakupovat dolare'. Uz sa rozumieme? 'Komodity' ktore donedavna ficali - ako dolarove dlhopisy, ropa, alebo bitcoiny - uz onedlho zacnu stracat na vyzname/hodnote, neviem ci sledujes ceny ropy, ale posledne tyzdne je to masaker. Bitcoiny teraz este chvilu asi pojdu hore (pretoze nie je kam inam zaparkovat kapital - fiat meny idu vsetky dolu vodou, akcie aj 'blue chips' a inych velkych firiem zacinaju vo velkom padat, kupovat nehnutelnosti pocas karanteny bude len par spekulantov, a fyzickeho zlata je na svetovych trhoch uz teraz obrovsky nedostatok, takze bitcoin je v podstate posledna alternativa, lenze za bitcoin sa clovek ani nenaje, ani si zan nekupi naboje, a ani ho nevymeni za vrece zemiakov ci ryze... Ale to uz opat odbieham :roll: :lol:

Dalsim faktorom je ze nase (aj celkovo europske) polnohospodarstvo poslednych x rokov funguje len vdaka EU dotaciam, a tie boli zamerane na pestovanie repky olejnej a podobnych burin, kedze palivove biozlozky (ochrana zivotneho prostredia) boli pre europu vacsou prioritou nez potravinova sebestacnost. A aj ked na Slovensku mame este stale relativne dost ornej pody, este aj keby na nej nebola repka ale 'rozumne' suroviny, nemame ani zdaleka dost mechanizacie (na sadenie a vyoravanie zemiakov a pod.), nehovoriac o tom ze napriklad na dalsie spracovanie kukurice ci fazule do bodu nez si ju v konzerve kupis v Tescu na Slovensku nemame ani kapacity, ani strojove vybavenie. Obrovske kozervarne co za socializmu boli v Sabinove, Trebisove, Lucenci ci Sladkovicove boli sprivatizovane zlodejmi co ich rozkradli a nechali padnut uz pred rokmi, a tych par malych co nam zostalo pokryje sotva par percent potreby. A ako som napisal vyssie, v skutocnosti by sme potrebovali nadbytok (nielen nakrmit 5 milionov slovakov), aby Slovensko mohlo aj bartrovat s inymi krajinami o komodity ktore sa u nas dopestovat z tych ci inych dovodov nedaju, ale zaroven su pre potravinarsky priemysel nevyhnutne, pripadne o strojove vybavenie ktore nam chyba.

Opat dalsim faktorom je ze nemame v polnohospodarstve dost ludi, na repku Ti stacia minimalne upravene kombajny, a taky spickovy Fendt dokaze v podstate sam poorat cele pole (riadi sa sam za pomoci satelitnej navigacie, a dokonca dokaze ovladat susedny traktor ktory ide bez vodica, cize staci jeden vodic ktory sa hra s mobilom a len obcas pozrie ci sa na poli netula nejaky chodec). Lenze repku netreba ohrnat, okopavat, alebo pliet, no vacsina dalsich komodit potrebnych v polnohospodarstve a potravinarskom priemysle vyzaduje daleko viac ludi, a vsetci ti s diplomom z masmedialnej komunikacie co v zivote nemali na dlani mozol sa tam jednako hrnut s radostou nebudu (a aj ak ich nazenies, chvilu potrva nez sa zaucia a zacnu ako tak efektivne fungovat). A aj ti budu potrebovat nastroje a x dalsich veci. A asi ani nemusim hovorit o tom ze naprosta vacsina ludi si este aj dnes mysli - presne tak ako napisal Jack - ze proste ked budu nosit rusku, dodrziavat karantenu, a poctivo si vystoja rady pred obchodmi a postami, tak proste do leta sa to prezenie a opat pojde vsetko do normalu... (a tiez tak ako pise Jack, aj ja stale iracionalne dufam a tuzim aby to tak bolo, lenze... :roll: No az sa ludom otvoria oci ze toto tak rychlo neprejde, dopestovat obilie ci zemiaky trva niekolko mesiacov, nedaju sa vytlacit na 3D tlaciarni ani vyrobit zo dna na den, a kto vydrzi uz len par mesiacov bez jedla?

A opat dalsim faktorom mas sezonnych robotnikov - spusta obrovskych fariem na juhu Europy ci dokonca aj v Nemecku ci Anglicku je zavisla na sezonnych (doteraz zvycajne cezpolnych/zahranicnych) robotnikoch na pestovanie a zber zeleniny a ovocia, lenze s uzavretymi hranicami a karantenami vpravo vlavo vela z toho tohto roku zhnije na poliach a v sklenikoch. Anglicko uz teraz hlada 70,000 dobrovolnikov na to aby im pomohli so zberom ovocia a zeleniny...

Proste cely ten system a potravinove retazce dostavaju trhliny ktore sa ale s tym ako sa virus bude sirit budu len zvacsovat, a zatial co v 1918tom pri spanielskej chripke boli jednotlive staty potravinovo sebestacne a medzinarodny obchod / export / import nehral v ich vnutornych ekonomikach klucovu rolu, dnes je situacia diametralne odlisna a nasledne aj tie rizika nedostatku (ci nebodaj miestami az hladomoru) su daleko vyssie... :roll:

Stay safe,

Gunslinger
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

tomy45 napísal:Mam dojem, ze tato vojna nazorov, odbornikov, "odbornikov", laikov, a i. o tom, co by bolo najlepsie, co by sa malo urobit, co neurobit, a takto do aleluja... su a ostanu len uvahami nad tymi "najlepsimi rieseniami", aby vlastne nebola nuda, lebo sa aspon cosi deje - ti co su doma zabijaju nudu, ti co su v praci cosi robia, aby mali dovod na to, ze su v praci, atd. (samozrejme, cest vynimkam).
Clanky v novinach, debaty na youtube, na forach, miliarda odtienov pravdy a nic z toho, teda okrem toho, ze nie je nuda. Este akoby vsetci nepovedali vsetko, lebo to je ta naj potreba - potreba povedat svoj nazor a idealne byt zan pochvaleny, co pomasti ego.
Sirit idei o tom, ze ekonomika je dolezitejsia ako luds. zivoty vs. luds. zivoty dolezitejsie ako ekonomika sa javia naozaj ako len hra o ziskanie si privrzencov na tu alebo onu stranu. A zase sme pri tom egu.
Snazim sa byt nestranny, ale nejde to, mozno je to uz ista apatia voci tomuto bezvyslednemu a nikam neveducemu dianiu, nemam ponatia.
Nerad by som sa staval do role slnieckara, humanistu alebo hociakeho ineho oznacenia, kazdopadne naivne si myslim, ze dostaneme to, co si zasluzime.
... v zmesi bludov a potom ešte väčších bludov tohto vlákna, konečne som našiel pár riadkov, ... pár riadkov ako produkt Mysle, ktorá zdá sa pozná "Takosť" ...
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 6 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Horúci tip na ochranné pomôcky: polomaska 3M za bežné ceny na alze... https://www.alza.sk/3m-polomaska-vel-l-d5276049.htm?o=2
Filtre kúpite na klimafile za bežné ceny tu: https://www.klimafil.sk/p/485/filter-ca ... m-2138-par
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 6 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Vrtulník z prešova práve dosť dlho kružil v okolí obce Rudňany. Flight radar ho uvádza ako lietadlo, ale vzhladom na podobné číslo ako iné blackhawky a nízku rýchlosť je to zrejme další UH60.

Rudňany sú zrejme dalšia obec....
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Laci »

V Maďarsku premiér “prikázal” :lol: nepostihovať živnostníkov za neplatenie odvodov (zdravotná a soc.poisťovňa). Ak má problém niekto zaplatiť spoátku úveru v banke, a podá písomnú žiadosť tak tiež do júla je v poho. Kollár a Sulík by z takých nápadov asi dostal infarkt :mrgreen:
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Guns - v niektorych veciach nemas pravdu: napr cena ropy na zaciatku klesla z uplne inych dovodov ako korona, meny silnych statov nie su o nic viac nestabilne ako inokedy (pred koronou), akciove indexy su po pade v polke marca stabilne (stale su drahe), cena zlata stupa viac ako rok, lebo recesia bola ocakavana. Nehovorim, ze je dovod na optimizmus, ale aj s trochou negativizmu je vhodne vidiet veci realne.
Co sa tyka buduceho nedostatku potravin - tam mozem len dufat, ze pravdu nemas.
To, ze potraviny su z celeho sveta samozrejme viem, ale zaroven egoisticky dufam, ze vdaka tomu, ze europa je jeden z najbohatsich kutov sveta, ze aj keby to doslo tak extremne daleko ako pises, stale dokazeme ostatne staty preplatit. Na ukor inych, ale v podstate cely nas zivot vedieme na ukor tychto krajin, takze nic nove.
Preto si nemyslim, ze s potravinami bude problem (ale mozno to je len moja naivita - zasobit sa na viac ako mesiac nedokazem, takze ajtak budem musiet pokorne akceptovat to co pride).

Guns, Theplaky - to je sranda, ze GB brexitom uzavrie hranice a teraz zistia, ze im chyba 70tis ludi. Az sa cloveku natiska otazka, naco tam maju tych muzosov...?
Ale ten nedostatok "nekvalifikovanych" sil je samozrejme celoeuropsky problem. Preto si aj myslim, ze uz to dlho trvat nebude a aj kvoli tymto profesiam pride to postupne uvolnenie, a to aj hranic - ved netreba ich plosne otvorit - aj dnes cez ne chodi preprava, pendleri, takze sa to akurat rozsiri o dalsiu skupinu.
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

kratúčko k rúškam- dnešným dňom máme zakázané textilné rúška, LEBO na OR PZ BA3 je už prvý pozitívny policajt, ktorý mal textilné rúško, ked umiestňovali do karantény kolónu vozidiel z Tirolska na Akademiu PZ. Išlo o kontakt s drzými a arogantnými ľudmi, ktorí boli mnohí bez rúšiek a pri umiesťňovaní na internát s nezakrytými hubami prskali na policajtov.
Z toho dôvodu museli otestovať všetkých policajtov, ktorí tam boli a teraz sa pomaly trúsia výsledky...

No a tiež mám z prvej ruky koment jedného infektologa, ktorý s našími slúži a ten povedal jednu zásadnú vec- odborníci sa pousmievajú na mýtuse, ktorým tu krmia ľudí- že k dátumu XY zabijeme Covid a potom začneme nový život... Tvrdia, že Covid tu už s nami bude naveky a otátkou bude, ako si naša imunita s ním poradí a za aký čas si vytvoríme protilátky. Rovnako už niektoré testy po prvých pozitívnych testoch u nás preukázali, že u mnohých negatívnych testovaných boli zistené protilátky na Covid, čo potvrdilo, že dotyční si tým ochorením už prešli. Infektologovia zastávajú názor, že Covid tu už koloval pred oficialnym potvrdením- čo dokazujú tie výsledky na prítomnosť protilátok.
(prepáč Emkáč :wink: )
Naposledy upravil/-a peterson v 09 Apr 2020, 13:36, upravené celkom 1 krát.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

Vecne o víruse, boji proti nemu a ďalších súvislostiach s chlapíkom, ktorý stojí v prvej línii. Odporúčam: https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/ ... ivaji.html
peterson
expert

Obrázok
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa fotograf »

dirty harry napísal:Nechajme všetko na čas, ten vždy prinesie pravdu, a nenapádajme sa tu navzájom.
Dobrý vtip na túto tému by neuškodil.
Tak ma napadla modifikácia známeho príslovia: „mier ubránime aj za cenu vojny“ –
- na nové príslovie: „zdravie občana ochránime aj za cenu vyhubenia celého národa (resp. ľudstva)“... :mrgreen:
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 9 months

Príspevok od používateľa fotograf »

peterson napísal:...
No a tiež mám z prvej ruky koment jedného infektologa, ktorý s našími slúži a ten povedal jednu zásadnú vec- odborníci sa pousmievajú na mýtuse, ktorým tu krmia ľudí- že k dátumu XY zabijeme Covid a potom začneme nový život... Tvrdia, že Covid tu už s nami bude naveky a otátkou bude, ako si naša imunita s ním poradí a za aký čas si vytvoríme protilátky. Rovnako už niektoré testy po prvých pozitívnych testoch u nás preukázali, že u mnohých negatívnych testovaných boli zistené protilátky na Covid, čo potvrdilo, že dotyční si tým ochorením už prešli. Infektologovia zastávajú názor, že Covid tu už koloval pred oficialnym potvrdením- čo dokazujú tie výsledky na prítomnosť protilátok.
...
Pôvodne som to sem nechcel písať, aby som nebol označený za fabulátora, či konšpirátora, ale po tomto petersonovom príspevku si myslím, že to má zmysel:
Pred cca jeden a pol mesiacom som sa vrátil zo zahraničia. Následne sa začali u nás vynárať prvé problémy s nákazou a prijímať rôzne preventívne opatrenia. Tak som si povedal, že (pre istotu) sa dám otestovať, ale u nás sa vtedy testy ešte nerobili.
Tak som na otočku šiel za známym doktorom do ČR, ktorý mi spravil test - ale ten "akože nevhodný" - z krvi, ktorý už len zisťuje protilátky. Výsledok bol pozitívny! Kamarát doktor mi povedal, že som zrejme nákazu už v minulosti prekonal, čo som vtedy považoval skôr za vtip. Ešte bola aj možnosť, že sa jednoducho stal omyl pri testovaní...
Lenže ono to tak môže byť, lebo je pravda, že cca pred rokom (tiež po návrate zo zahraničia) som ochorel. Asi po týždni aj manželka, ktorú som zrejme nakazil... Prejavovalo sa to najprv ako silná chrípka - s vysokou teplotou, s kašľom, s bolesťami celého tela (najmä kĺbov). Po čiastočnom a krátkodobom zmiernení príznakov sa nám obom stav znovu zhoršil - dostali sme zápal priedušiek. Prekonanie choroby nám trvalo celý mesiac! A ďalší mesiac sme sa pomaly a postupne z toho zotavovali.
Takže sa celkom dôvodne môžem prikloniť k názoru, že to môže byť tak, ako uvádza peterson. :idea:
peterson
expert

fotograf: patríš k tým šťastnejším. Ja rovnako plánujem absolvovať podobný test z krvi- teda pokiaľ nebudem skôr testovaný v práci.
Čoskoro sa otvára Covid tábor na Zlatých Pieskoch- takže asi to bude čoskoro...
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

uaaaaa

peterson, citujem sa, pisal som to 4.3.:
emkac napísal: peterson, nevravim, ze covid tu nie je, mozno ho prave potvrdili, mozno je na SK uz 50 nakazenych, len sa o tom nevie.
Moja basnicka otazka smerovalal k tomu, ze uz 28.2 tu boli reci o tom, ze je to v MI, 2x sa uviedlo, ze je to v Ruzinove (aj ked tie prispevky zrazu nie je mozne najst), vcera si tu opat napisal, ze v BA su viacere potvrdene pripady od pracovnikom nemocnic ci labaku.
a na tom trvam

guns, aj ty aj kopec inych ste znevazovali ruska
pritom jasne sa oficialne uvadza, aj je to v mediach, ze ruska chrania druhych a seba iba minimalne
to tu od zaciatku tvrdim, to viaceri z vas od zaciatku popierate
to ze je v tvojom okoli par ludi, co si myslia, ze ich ruska ochrania, to je zial ich nevedomost
a ano, takych ludi je v celej republike mrte, co si to myslia... ale nie je to chyba oficialit

este v casoch zaciatku krizy krcmery jasne vravel, ze ruska su dolezite, lebo zabranuju prenosu od nakazenych

peterson, to ze sa nakazil henten policajt je zial chyba statu... tymto ludom patria riadne respiratory a okuliare a rukavice a pod.
a neverim, ze dostal rusko s tym, ze sa nenakazi
podla mna dostal rusko, lebo nic lepsie nebolo

takze ruska urcite zmysel maju...
emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

a dovolte mi sa vratit k prispevku zo dna 2.3.
emkac napísal: .....
Ale ked to tu tak citam, co takto skusit si aj optimisticky scenar, nie?
.....
Slovensko ma 5M obyvatelov, takze nakazit by sa malo (podla tej duplikovanej varianty) 571 ludi a zomriet by malo 42. Akoze v tom case prveho mesiaca, tej najvacsej krizy.

.....
Ano, nezahrnul som pripady, kedy sa niekto znovanakazil. Nevieme, co bude v Cine druhy mesiac a treti mesiac a dalsi mesiac. Zatial. Nevieme, ako svet dokaze (aj ked pri inom zdravotnictve) liecit ludi oproti Cine (tam mam skor pocit, ze sa v ramci hesla "Nas mnogo" venovali skor izolacii ako lieceniu.

Nechcem tym povedat, ze vsetko je OK, cestujme si kade tade, neriesme. Skor si len myslim, ze nemusime hned kreslit katastroficke scenare. ;)
A aka je odmerana realita?
Prvy pripad bol 6.3. K 6.4. sme mali 581 potvrdenych pripadov. A smrti z toho nieco pod 5.
Cize v pocte nakazenych som sa trafil skoro presne, v pocte mrtvych sme na tom omnoho lepsie.

Ano, teraz sa na mna zosypu nazory, ze malo testujeme, ze je to urcite horsie, ze blablabla.
Takze dopredu pisem este par info:
- ked sme robili 500 testov aj 1500 testov, denny prirastok poslednych dni bol cca 20-30
- ano, pribudlo posledne dni 47 + 101 pripadov, z toho je vsak 31 romov z AJ a 70 turistov z Tirolska, cize specialne supiny, ktore budto prisli naraz alebo sa naraz otestovali hromadne
- ano, situacia bude este narastat kruto v romskych osadach, lebo hygiena a lebo disciplina a lebo karantena
- ano, este sme nevyhrali a este nas caka boj

Moj sumar: je to zatial omnoho lepsie, ako tu strasi drviva vacsina prspievajucich.
Ano, nase (aj ruskove) opatrenia nas drzia na nizkej urovni chorych.
Ano, nikto nevie, ako to bude, co prinesie druha vlna, ci virus nezmutuje a pod.
Ano ekonomika utrpela, kopec firiem krachne, budeme sa z toho dlho spamatavat.
Ale rovnako si optimisticky myslim, ze ideme na to dobre a mozno uz do mesiaca sa situacia stabilizuje natolko, ze sa za urcitych hygienickych opatreni vsetci vratia do prace aj do skol.
Mesi
moderátor
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa Mesi »

miro1 napísal:Horúci tip na ochranné pomôcky: polomaska 3M za bežné ceny na alze... https://www.alza.sk/3m-polomaska-vel-l-d5276049.htm?o=2
Filtre kúpite na klimafile za bežné ceny tu: https://www.klimafil.sk/p/485/filter-ca ... m-2138-par
Horuci tip sa skoncil cca o 15tej kedy vsetky filtre vypredali. Preistotu som ich vzal zopar.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"