Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 8 months

Príspevok od používateľa greenie »

Dalsi dosledok:
Strach z kontaminovanej meny otvára dvere digitálnym platbám
Prosim, zbytocne nestraste ludi ...
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Len cim dalej do minulosti ides, tym tie krizy mali mensi dosah. Kedze svet je cim viac prepojenejsi, s kriz lokalnych sa stavaju krizy globalne. Za sociku sme tu v podstate mali vsetko. Dnes je liekova a potravinova sebestacnost myslim 30%. Cize sme zavisli na dovoze. Ale co ak tie kamiony, lode, vlaky, lietadla nedojdu? V minulosti to bolo o priamych obetiach. Dnes by boli daleko horsie tie nasledne obete. Uz teraz sa ukazuje zhorsena situacia u malarie, pretoze vsetko sa toci okolo corony
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

Emkac, vidíš, tých 180 miliónov si už nepamätám. Ale v princípe to nikomu nemôžem vyčítať. Fakt je, že stále vieme toho veľmi málo. Pred mesiacom či dvomi sme vedeli ešte menej. Takže ktokoľvek sa snažil/snaží o nejaké predikcie, narazil/naráža na to, o čom som písal v predošlom príspevku, že bez tvrdých dát je možných či mysliteľných priveľa scenárov a selektovať z nich tie najpravdepodobnejšie, nie je vôbec jednoduché. Neviem ako to máte vy ostatní, no ja si rád prečítam tie pesimistickejšie i tie optimistickejšie, pokiaľ sa nejakým aspoň trocha korektným spôsobom snažia interpretovať fakty a čísla, ktoré poznáme, alebo o ktorých si myslíme, že ich poznáme. V tomto je WF prínosnejšie než dobrých 90 percent obsahov, ktoré sa dnes šíria etablovanými médiami (mainstreamom počnúc, kvázi alternatívou končiac).
:wink:
Pokiaľ ide o hladomor, tak to je slovo, ktorému by som sa v tomto momente radšej vyhol. Nemožno však poprieť, že hrozia výpadky v zásobovaní niektorými komoditami. Sucho v Európe môže v synergii s opatreniami na zamedzenie šírenia vírusu (znemožnený pohyb osôb - nedostatok pracovnej sily v poľnohospodárstve, rovnako ako narušenie odberateľských vzťahov, zmeny v štruktúre dopytu, apod.) spôsobiť následky, ktoré bude v týchto časoch zložité riešiť. Netvrdím, že sme už došli do bodu, keď toto musí nevyhnutne nastať, ale rozhodne si nedovolím ani tvrdiť, že sme v situácii, keď tieto hrozby nadobro pominuli. No a keby sa naplnili pesimistickejšie scenáre a k výpadkom dochádzalo v miere, ktorú by sme už ako spotrebitelia pociťovali, potom bude mať výhodu ten, kto s takýmto variantom dopredu počíta nad tým, kto bude opäť riešiť problémy ad hoc a okolnosťami nútený improvizovať.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Jack: Velmi mudro napisane, a dakujem.

emkac napísal: ... pamatajuc na vetu "v Cine zomrie do troch az styroch mesiacov 180 milionov ludi, je guns uplne mega najciernejsi.
emkac: Tak ako pise Jack tiez si ziadnych 180 milionov nepamatam, kazdopadne kludne Ti vysvetlim na zaklade coho som sem niekedy nieco napisal, ale neviem nikde najst ziaden moj prispevok kde by som napisal "v Cine zomrie do troch az styroch mesiacov 180 milionov ludi" ani si ozaj nic takeho nepamatam :roll:

Daj prosim link kde si take nieco nasiel (teda ak si si to nevymyslel) a odpisem Ti, dik.

Mimochodom, podla poslednych cisel by v Cine mohlo na COVID zomriet cca 47 milionov ludi (co je 3,4% a odhaduje to WHO, nie ja), ale urcite nie behom troch az styroch mesiacov.

Ak chces radsej verit cislam cinskeho politbyra, kludne im ver, ale cinska ekonomika je vraj na tom momentalne najhorsie za poslednych 60 rokov, a aj keby uz nejakym zazrakom nemali ziadnych dalsich nakazenych ani mrtvych, neocakava sa ze by sa z toho najblizsi rok pozbierala (a je dost pochybnosti ci sa vobec este niekedy pozviecha na uroven zpred par mesiacov). Nepride Ti to trochu zvlastne ked clovek zvazi ze tam podla ich politbyra zomrelo len 4,600 ludi z 1,390,000,000 populacie? (co je cca 0,0000033% - ani neviem ci tych nul je dost :shock: :lol: Cize rocne im tam zomrie vyse 250,000 ludi pri autonehodach, a na ekonomiku to vplyv nema, teraz im zomrelo na COVID 4,600 ludi (prevazne 80rocnych dochodcov), a ich ekonomika sa aj niekolko tyzdnov po zruseni karanten pomaly rozpada, hmmm, mne osobne tu nieco proste stale nesedi... :roll:

Stay safe,

Gunslinger

P.S.: Este doplnim – ja urcite nechcem sirit ziadne obavy ani strach, obcas mozno pouzijem nejake prehnane prirovnanie aby som zdoraznil to na co sa snazim upozornit, ale nejde mi ani o pozornost, ani o ‘lajky’, ani o to aby som na niekoho spravil dojem ci ziskal viac ‘followerov’ :lol: Nie som ziaden epidemiolog, a tu na fore je vela ludi ktori maju viac rozumu nez ja, len mozno tak casto neprispievaju, alebo sa nechcu pustat do konfrontacii pripadne na ne nemaju cas. Vies, Tebe staci 15 sekund na to aby si napisal ‘guns pise hluposti’, ja potom zabijem 2 hodiny hladanim faktov a udajov z podla moznosti co najdoveryhodnejsich zdrojov z celeho sveta aby som dokazal ze to co pisem je naozaj pravda, a Ty potom opat len odpises ze nemam pravdu lebo Dr.Bukovsky (ten odbornik na zivotospravu) v nejakom youtube videu povedal to ci tamto… :roll: V tejto SHTF sekcii sa snazime byt co najrealistickejsi v ohlade na potencialne hrozby ci nebezpecia, preto tu najdes skor pesimisticke scenare nez tie optimisticke (v zmysle motta vacsiny drzitelov zbrani – ‘radsej mat a nepotrebovat, ako potrebovat a nemat:wink: Ak hladas ruzove okuliare, hlavy v piesku, a suhlasne prikyvujuce usmievajuce sa tvare, pozri si komentare k videam toho Dr.Bukovskeho alebo Dr.Krcmeryho. Tie ale tuna nenajdes, tu najdes ludi ako je Jack a ostatni ktori hladaju relevantne informacie, nazory, predpovede a fakty, na zaklade ktorych si chcu sami urobit vlastnu analyzu a zavery. A ja som tiez len clovek, obcas sa mozno v niecom pomylim (a myslim ze nemam vtedy problem si uznat chybu), pretoze tiez pracujem len s informaciami ktore ziskam roznymi kanalmi a sposobmi, a ak niektora z tych informacii je nepresna tak sa to v mojich uvahach a predpokladoch odrazi, ale prave na toto je diskusia a vlakna ako je toto dobra – ze sa navzajom vsetci posuvame niekam dalej. Takze kludne spochybni ak sa Ti nieco z toho co pisem ja alebo niekto iny nezda, ale skor nez to spochybnis skus si to preverit aspon cez google a to svoje spochybnenie podloz nejakymi tvrdymi datami ci udajmi, nie len ‘lenze ja mam pocit ze to tak nie je’. Dakujem a tesim sa na dalsiu debatu :wink:
miro1
prispievateľ
Registered for: 19 years 6 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Peter Elektro napísal:Kto chce dajte si preložiť. Je tam všetko krásne podložené od vývoja epidémie v DE po jej koniec cca pred mesiacom :!:
Nemecko sa pripravuje na druhú vlnu, armáda prestavia výstavisko na nemocnicu... https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... e-40321808
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, na take predbezne zhrnutie pridam par dobrych i nie tak dobrych sprav:

+ ukazuje sa ze smrtnost na COVID je nizsia nez sa povodne ocakavalo
- stale vyzera byt vyssia ako chripka, a na rozdiel od chripky tych 'vln' bude do roka viacero, a na celom svete = aj v oblastiach kde sa chripkove epidemie nevyskytuju

+ najohrozenejsou skupinou su jednoznacne a s mnohonasobne vyssou smrtnostou ludia v dochodkovom veku ci s komorbiditami
- povodne ocakavania ze deti a mladistvi COVID prekonaju len s miernymi ci ziadnymi priznakmi su nespravne, aj ked prevalencia a smrtnost v tychto vekovych kategoriach je nastastie minimalna

+ karanteny a socialno-distancne opatrenia sa ukazali az prekvapivo ucinne
- nie su realizovatelne dlhodobo, a uz teraz dochadza k ich uvolnovaniu v mnozstve krajin, pricom efekt akychkolvek zmien sa prejavuje so znacnym casovym posunom

+ vdaka rychlej reakcii vacsiny statov a prijatym opatreniam sa vo vacsine sveta podarilo 'flatten the curve' a je len minimum nemocnic a JISiek ktore by boli momentalne zahltene
- ak sa clovek dostane na JISku/ventilator, je az 88% sanca ze to neprezije, a kvoli ochrannym opatreniam v nemocniciach sa nedostava dostatocnej zdravotnej starostlivosti mnozstvu ludi s inymi zdravotnymi problemami (onkologicki pacienti, diabetici, srdciari...)

+ na vakcine a liekoch pracuje obrovske mnozstvo ludi, a staty na tento vyskum uvolnuju coraz viac prostriedkov
- viacero liekov ktore vyzerali nadejne sa ukazali ako nepouzitelne (lieky od Gileadu a pod.), a vakcina je napriek viacerym prebiehajucim testom zatial v nedohladne / dalekej buducnosti, navyse je stale dost velka pravdepodobnost ze sa ziadnu vyvinut nepodari

+ cca polovica nakazenych neprejavuje ziadne symptomy
- stale zostavaju 'prenasacmi', pricom zatial stale nie je dostatocne preskumane co sposobuje opatovne nakazy a kolko z nich moze byt pri opatovnej nakaze zavaznejsich

+ ziadna z mnozstva mutacii virusu ktore sa doteraz objavili nie je vyrazne smrtelnejsia ani infekcnejsia nez 'povodna verzia' virusu
- je mozne sa nakazit i viacerymi mutaciami virusu naraz ci postupne, pricom kazda z nich moze mat odlisny priebeh, co zaroven komplikuje vyvoj potencialnej vakciny

+ celosvetove sirenie virusu sa podarilo vdaka prijatym opatreniam znacne spomalit
- ekonomiky, financne trhy, logisticke retazce, potravinove zasobovanie, energeticke zasobovanie, a mnozstvo inych sektorov zacinaju dostavat trhliny, ktore budu vyzadovat obrovske mnozstvo zdrojov a lokalnej i globalnej koordinacie a spoluprace aby neprislo k vypadkom, ci dominovemu efektu veducemu ku lokalnym ci globalnym kolapsom niektorych sektorov

+ ukazuje sa (autopsiami a pod.) ze prve pripady nakazy sa objavili v jednotlivych statoch skor nez sa predpokladalo ci potvrdilo testami, a cast obyvatelstva uz COVID prekonala (v NY mozno az cca 20%)
- stale zostava velka cast obyvatelstva ktora sa v nastavajucich mesiacoch este len nakazi, a pri ochrannymi opatreniami spomalenej progresii nakazy bude trvat velmi dlho nez sa dosiahne skupinova imunita, pricom existuje pravdepodobnost ze kvoli kratkej zivotnosti protilatok v tele mnohych ludi sa skupinovu imunitu nepodari dosiahnut vobec

Stay safe,

Gunslinger
Zlomizub
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Gunslinger napísal: - ak sa clovek dostane na JISku/ventilator, je az 88% sanca ze to neprezije, a kvoli ochrannym opatreniam v nemocniciach sa nedostava dostatocnej zdravotnej starostlivosti mnozstvu ludi s inymi zdravotnymi problemami (onkologicki pacienti, diabetici, srdciari...)
Ktomuto som cital viacero clankov, ze ventilator viac skodi ako pomaha, ak je napojeny prilis skoro. Ovela vacsie uspechy maju s podavanim kyslika cez nosovu kanylu, kedze COVID sa chova inac ako ocakavali. Pacienti maju malo kyslik, maju tazkosti ho vstrebat ale CO2 vylucuju velmi dobre. Cize pluca funguju, ale inac. Vraj to skor pripomina vyskovu chorobu ako zapal pluc.
Tu su nejake info z Chicaga https://www.uchicagomedicine.org/
Tu je dalsi obsiahlejsi pokec otom https://www.statnews.com
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

Zlomizub, je to téma posledných dní. Dobre to ilustruje realitu, že o tomto víruse toho nevieme ešte hrozne veľa. Na druhej strane, neprekvapilo by, ak by sa objavili pochybnosti poukazujúce na to, či tieto poznatky “náhodou” neprichádzajú práve z krajín, kde tých ventilátorov nemali dostatok a kde sa ich nedostáva/nedodstávalo pacientom v takej miere, ako bolo (teda podľa tohto názoru možno ani nebolo) treba. Pravda sa však zrejme ukáže až vo svetle serióznych klinických štúdií. Pre nás, laikov, z toho v tomto momente vlastne nevyplýva vôbec nič zásadné. Ale je toho oveľa viac, napríklad Francúzi teraz upozorňujú na diskrepanciu v počtoch fajčiarov, z ktorej vychádza hypotéza, či fajčenie nejakým spôsobom nepomáha telu bojovať, resp. ľahšie sa vyrovnávať s vírusom. Aj to však treba brať s rezervou, pokým tu nebudeme mať výskumy, na ktoré sa dá spoľahnúť. Skrátka, aj keď sa už opakujem, najlepšie, čo môžeme v týchto dňoch a týždňoch robiť, je dávať pozor na seba a svojich blízkych, neblbnúť, neprepadať dezilúzii ale ani neplesať a pekne čakať, kým získame ešte lepšie situačné povedomie.
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa d-s »

emkac
prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa emkac »

Guns, pamatas, ako si pisal, ze v cine naprazdno musia bezat tovarne? A podlozil si to nejakym obrazkom s cinskym textom?
https://pbs.twimg.com/media/ER5P5HMWkAc ... name=large
Tiez som presne hodinu hladal, ci je to hoax a kde sa to prvykrat objavilo, az kym som nenasiel, ze vsetky odkazy vychadzaju z jedneho postu na instagrame od nejakeho pravnika nezijuceho v Cine. A ked som chcel realnejsi zdroj, odkazal si ma na klon zjemajvlek ci aeronet. (vid prve tri posty http://webforum.sk/viewtopic.php?f=59&t=17720&start=255)
Tiez som vtedy mohol povedat, ze ty cosi len tak tresnes a ja hladam jak blbec, aby som vyvratil, ze to nie je pravda.
Mimochodom, udaje o nemeckych cislach som hladal a spracovaval vyse 2 hodiny.
Takze nie si sam, co sa tomu kde tu obcas seriozne venuje.

Co sa tyka 180 milionov, pozri si tento moj post: http://webforum.sk/viewtopic.php?f=59&t ... 95#p288906
Tam som (skoro) presne pisal, kedy si to spomenul. Aj ta odcitoval. Akurat som sa pomylil a bolo to 13.3., konkretne tu: http://webforum.sk/viewtopic.php?f=59&t ... 40#p287590
Hm, a teda nie 180M ale 140M, asi som bol moc rozculeny, ked som to pred par dnami pisal. Sorry. Ale na veci to nic nemeni.
Jo, cinska ekonomika.... Na SK zomrelo 20 ludi a tiez sme ekonomicky v prdeli. Zeby za tym bolo cosi ine, ako pocet mrtvych? Napoviem - zavrete tovarne na istu dobu, prerusenie dodavatelsko odberatelskych vztahov, komplikovany export/import a pod.

A laskavo mi uz prestan pisat, ze verim cislam z Ciny. Uz ma nebavi xkrat pisat, ze neverim. Akurat tvrdim, ze ked teraz Cina reportuje 10 nakazenych, asi tam nemaju desaitky tisic mrtvych. Aj klamanie Ciny ma iste hranice a stale tvrdim,z e teraz tam ziaden pruser nemaju ani po uvolneni opatreni pred par tyzdnami.

Guns sorry, ale tvoje prispevky su extremne pesimisticke a nerealne. Nevravim, ze ides po lajkoch, ale obcas to dost prehanas. A ja sa priznam, ze ma fakt vytaca, ked ktokolvek, nielen ty, (bez podlozenia aktuanymi cislami, len na zaklade DOMNIENOK) napise, ze je vsetko zle a pruser a mozeme to vlastne zabalit. Preto na to obcas reagujem. Resp. na teba, kedze ty tie tvoje (megpesimisticke) tvrdenia vacsiou nejako podlozis a rozvinies a nie je to len splech do vetra.

Jo, sme v teme WTSHTF. Je fajn si tu precitat, co sa vsetko moze stat a zaroven ako sa a to pripravit. Ale napisat prispevok v zmysle, ze uvolnovanie opatreni je zle, lebo sa vsetci nakazime, ale neuvolnovanie nam zruinuje ekonomiku, a vlastne je to fuk, lebo aj tak sa uz zruinovala, plus nebude dostatok jedla, no co na toto povedat????
Nevravim, ze to nikdy nenastane, suhlasim, ze je lepsie byt pripraveny ako nepripraveny, ale nemam v pamati nejaky gunsov prispevok, kde by ponukal riesenie na takuto globalnu krizu. (logicky, lebo riesenie ani neexistuje).

Pisete viaceri, ze nemoznost pohybu osob, nedostatok sil v polnohospodarstve..... Kamiony maju obmedzeny pohyb? Mi nieco uniklo? A tusim si nemci aj anglicania zvazaju lietadlami pracovnikov na polia, takze fakt je az taky pruser?
A kedze sa to na mna zasa spusti, tak opat - ano, moze byt nejaky problem s nejakymi komoditami, ale prazdne regale nam fakt nehorzia. Ano, obcas vypadne cosi, obcas ludia v panike cosi vykupia, ale biznis si vzdy najde cestu.

Aby som to zhrnul. Situacia nie je dobra. Ale nie je ani tak zla, ako tu vacsina predpovedala. A zatial to nevyzera, ze sa to zvrtne a nastane apokalypsa. Takze si skusme zachovat zdravy rozum a nesirit poplasne spravy (obrazne).
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Vidím to presne tak.
Laci
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Laci »

Tiež súhlasím, už čítam iba správy čo súvisia so zatvorenými hranicami.... a keď sa konečne dostanem domov, tak ani to. Pomali neverím už ničomu čo sa objavuje v médiach.
Peter Elektro
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Peter Elektro »

Napísal som ,že už nebudem prispievať do tejto témy ale táto správa mi príde dosť závažná a malo by ju vidieť čo najviac ľudí. Nemecky súdny patológ na Sat 1

https://youtu.be/44tTKSkTt1w
Sú to len 4 minúty a stoja za preklad...
Ja len stručne : už mal na stole 100 "Corona" pacientov. Záver : Žiadny nezomrel NA coronu....príčiny úmrtî uviedol.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

Stačilo kliknúť na ďalšie video a človek vidí, že ctenému profesorovi v inom interview poniektoré otázky teda veľmo nešmakovali, ale na druhej strane sa mu očividne zase vyslovene klamať nechcelo. Najmä keď prišla reč na to, že či by tie ním pitvané a vyšetrované obete umreli aj bez korony a ako dlho by ešte mohli žiť. Detto vyjadrenie k číslam RKI, ktoré slúžia ako podklad pre ich vládu, to mu tiež nebolo po vôli, keď s nimi voľky-nevoľky súhlasil, pričom však nezabudol pridať to svoje "ale". Vyslovene na grc je však tá pri*ebaná povýšenosť, keď prišla reč na iné štáty s desiatkami tisíc mŕtvych, od toho utekal ako smrad.
Žiadna senzácia a šokujúci záver na stole, zase opäť raz a zase...

https://youtu.be/170lOpoIu-k

Ešte čakám na nejaký aspoň štvorhodinový mix plný bombastických a šokantných záverov.
pietro32i
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa pietro32i »

Emkac, máš môj veľký lajk, ktorý sa tu nedá dať :lol:. Mám prečítané komplet celé toto vlákno a už som viackrát mal chuť napísať gunsovi, že je absolútne pesimisticky ladený a na citlivé povahy to nepôsobí veľmi dobre :cry:. Je iné, ak nejakú negativistickú hlúposť (alebo možno občas aj pravdu) napíše niekto, koho príspevky už po určitých skúsenostiach beriem(-e) s väčšou či menšou rezervou, ako keď to napíše práve on, keďže z takmer každého jeho príspevku trčí nejaké väčšie či menšie racio, ktoré núti k zamysleniu, a ktoré následne môže viesť k panike :shock:. Si taký svetlý bod v tomto vlákne, keďže jeho príspevkom takmer každý pritakáva, pretože píše naozaj pútavo, zaujímavo, vždy to podloží niečim viac či menej hodnoverným a človek sa ľahko prichytí pri tom ako mu v duchu dáva za pravdu. Nechcem tým povedať, že píše hlúposti alebo nepravdu, len je to extrémne pesimisticky ladené a nerobí to dobrotu. Vždy po prečítaní jeho príspevku prehodnocujem, či mám dostatočné množstvo konzerv a streliva a vždy zistím, že asi nie a potom som nervózny :mrgreen:
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"