9x19: Zvlastny tvar naboja, obruseny krcok nabojnice

chamko
občasný prispievateľ
Príspevky: 60
Registered for: 5 years

9x19: Zvlastny tvar naboja, obruseny krcok nabojnice

Príspevok od používateľa chamko »

Nazdar, tak uz som zacal fusovat aj do prebijania ale musim povedat, ze prva seria sa minimalne esteticky velmi nepodarila. Mozno by mi tu niekto vedel pomoct aby sa mi tieto problemy podarilo odstranit, za reakcie vopred dakujem.

Ide o to, ze prebity naboj ma po osadeni strelou, tvar "coca-colovej" flase. Navyse, krcok nabojnice je obruseny do leskla, pricom hrubka obruseneho pasu prakticky kopiruje zapustenu cast strely.

Najvacsi problem bolo rozsirenie nabojnice (neck expanding) pred usadenim strely. Aby sa strela mohla vlozit bez orezania jej obvodu, musel som rozhrdlovaciu matricu pritlacit na shell holder az na doraz, pricom LEE ako vyrobca v navode uvadza, ze po kontakte matrice so shell holderim by sa mala matrica dokonca odtocit hore o jednu celu otacku co je pre mna nepouzitelne nastavenie lebo by som nerozsiril asi nic. Dokonca aj po uplnom dorazeni matrice na shell holder co vytvara najsirsie mozne rozsirenie hrdla nabojnice, mi jednoducho hrana nabojnice niektore strely oreze co uz citim podla zvyseneho odporu paky pri prebijani.

Pouzivam jednooperak lee challenger spolu s Lee deluxe 4-die setom karbidovych matric pre 9x19.
Vystrelit som to este neskusal ale vyrobene je to zo 124gr odlievanej Pb strely s mikrodrazkami, zapalky gynex a prachu lovex d032 o hmotnosti 3,3gr, OAL je 28,20mm.
Prílohy
D48B1B76-3422-4F88-B570-9DCB40F61A8F.jpeg
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3089
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

pises ze odlievane, mas kalibrovane strely ? na aky rozmer ?
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

To co pise R je dobry postreh - premeraj si to (mozno mas tie strely skalibrovane na Makarova, alebo .357Mag, ..alebo skalibrovane vobec niesu).

Ja som mal jeden cas rovnaky problem ako Ty a aj v mojom pripade bol problem v nedostatocnom rozsireni krcka nabojnice - hrana nabojnice pri zasuvani strely nielenze strelu orezavala, ale tlakom ktory pri tom zasuvani vznika sa Ti moze zacat hrnut material nabojnice a na useku v ktorom je do nabojnice zasunuta strela sa potom priemer potom nabojnice javi ako "hrubsi".
Odsleduj (premeraj) si tieto rozmery po kazdom zo styroch krokov z ktoreho tvoje prebijanie pozostava (4 matrice):
- celkova dlzka nabojnice
- priemer ustia nabojnice
- priemer nabojnice cca 3mm od ustia
- hrubka steny nabojnice
..ak mas moznost strelivo delaborovat bez toho aby si poskodil nabojnicu tak si jeden/dva hotove patrony rozober a premeraj si to aj na nich. Udaje ktore nameras ti mozno pomozu pochopit co a kedy sa pri prebijani s nabojnicou deje.

Pises ze mas styri matrice - znamena to ze aj zehlis? (4ta matrica). Ak ano, skus tento krok vynechat (ja to tak robim).

To co pises o tej roztahovacej matrici Lee ktoru nemozes nastavit tak aby ti nabojnice roztahovala je zvlastne. Skus si pozicat matricu od nejakeho kolegu a over si ci ta jeho v tvojom lise funguje. Kazdopadne ale matricu nenastavuj tak aby sa ti v hornej uvrati lisu dotykala shell holdera! NIKDY! ..mozes si tym poskodit lis - ma to byt bez kontaktu (medzi drziakom nabojnice a spodnym okrajom matrice musi vzdy presvitat svetlo = aspon vlas medzera).

Shell holder mas aky? Leeckovy?
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3089
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

V LEEckarskom katalogu je ta strela dia .356, v reale asi vypadne z kokily vacsia. Kalibruj .355, ale mikrodrazka v lugry je osemetna, duplom ak to budes pchat do glocka s polygonom. Na cz forach boli o kokakolach popisane traktaty, vysledok bol ze treba zehlit a nebyt estetom, tvar nicomu nevadi.
chamko
občasný prispievateľ
Príspevky: 60
Registered for: 5 years

Príspevok od používateľa chamko »

Diki za odpovede,

1) strely som nekalibroval, kupil som ich od niekoho kto ich neskalibrovane strielal z x-caliburu tak som predpokladal, ze aj z mojej CZ 85ky by mali lietat fajn. Vlozil som ten prebity naboj do komory a vosiel lahko rovnako ako po otoceni lahko vypadol, z tohto pohladu by som v nich nevidel problem ale to obrusenie ma znepokojuje.

2) V noci som trochu bludil zahranicnymi forami a redditom kde 99% ludi povedalo ze tento tvar prebiteho naboja je uplne vporiadku. Mne sa to nezda, ak pre nic ine tak aspon z dovodu namahania materialu nabojnice.

3) ano mam aj zehliacu matricu, zatial som ju ale nepouzil.

4) nabojnicu si premeriam aj pocas procesu prebijania aj delaborovanu ale neviem s akymi udajmi by som si ju mal porovnat aby som vedel ze nieco robim zle (co ocividne robim :cry: )
chamko
občasný prispievateľ
Príspevky: 60
Registered for: 5 years

Príspevok od používateľa chamko »

Este som zabudol dodat, ano shell holder mam LEE.

Takze sa asi idem obliect a kupit kalibracnu matricu. TAk som to dobre pochopil R, mam kupit kalibracnu matricu na .355 a kalibrovat s nou .356 strelu ?
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Nic nekupuj - ta matrica na kalibrovanie striel je nastroj ktory nepotrebujes - za predpokladu, ze si kupis strely ktore su skalibrovane na spravny priemer.

Opatovne som si pozeral fotku toho Tvojho hotoveho naboja (tentokrat na PC) - ta cast kde je ten oter vyzera mat rovnaky priemer ako zvysok tela nabojnice = ten "coca-cola" efekt tam nevidim (ked som mal problem o ktorom pisem vyssie ja tak bola cast nabojnice v ktorej bola zasunuta strela hrubsia nez zvysok a naboj sa nedal zasunut do komory revolveru .38Spc).
- ak je ten problem len esteticky tak to strel a ak to bude lietat tak ako ma tak mozes byt spoko (ten naboj modla mna vyzera byt OK)
- tu neposlusnu roztahovaciu matricu vyskusaj v nejakom inom lise (u kamarata) - ak nebude fungovat tak ako ma ani tam, tak zanes tie LEEckove matrice tam kde si ich kupil a kup si namiesto nich nejake ine ktore funguju tak ako maju.

Ktora z tych 4roch matric Ti sposobuje ten oter? (tie skrabanceky v hornej tretine nabojnice)
shot
prispievateľ
Príspevky: 173
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa shot »

Vyzerá to na neskalibrovanú strelu.
Kaliber odliatej z Lee formy môže byť (podľa zliatiny) aj do .360´´.
Podľa foto by som to typol na použitie Lee FCD, ktorá sa snaží hotový náboj súčasne so zaškrtením "sformátovať".

Osobne 9x19 kalibrujem nie na vyššie odporúčaných .355 ale na .3565´´. Otieranie (liatej) strely pri osádzaní som vyriešil výmenou rozhrdľovača za .38 SW. Ale dá sa to aj stupňovitou Lymann M (také matrice používam v dvoch iných kalibroch).
A nakoniec, pri mojich "nadkaliberných" strelách neškrtím FCD, ale taper crimp die (Lymann alebo aj Lee, to je jedno).

CZ doma nemám, ale u pištolí sa hovorí o krátkych prechodových kuželoch, kde "nadkaliberná" strela môže robiť problém, presnejšie vynútiť si skrátenie COL náboja, a to aj zásadne. Potom pozor na navážku.
MudMax
častý prispievateľ
Príspevky: 525
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa MudMax »

chamko napísal:Este som zabudol dodat, ano shell holder mam LEE.

Takze sa asi idem obliect a kupit kalibracnu matricu. TAk som to dobre pochopil R, mam kupit kalibracnu matricu na .355 a kalibrovat s nou .356 strelu ?
Kalibracnu matricu ti treba pre olovo .356.Vypada to,ze ty to mas skoro.357,ked tak olestilo nabojnicu,aby ju matrica stiahla na potrebny priemer.Skus rozobrat hotovy naboj a meraj rozdiel priemeru odliatej strely a strely z hotoveho naboja.To ti ukaze,o kolko mas vecsi priemer tej odliatej nezkalibrovanej strely.Ale odlievane strely treba v kazdom pripade kalibrovat.Malokedy sa ti podari odliat vecsie mnozstvo striel,ktore budu mat rovnaky priemer.....to by si musel drzat stalu teplotu taveniny a aj kokily.
matrice LEE su na zaciatok dobre a ta 4dielna sada mi funguje dlho bez problemov.Len ti nato treba aspon Turreta....s jednooperakom sa zblaznis.Ked uz budes mat zkalibrovanu strelu.mozno zistis,ze ti rozhrdlovac funguje spravne :wink: .Ak nie,mozes trocha zbrusit zo spodu matrice,aby ti neopierala o shelhordel,pripadne si daj vytocit novy rozhrdlovac a tento co mas si nechaj na celoplaste,ak ich budes pouzivat.
Este si prelesti tu tretiu matricu zvnutra,aby ti nerobilo skrabance na nabojnici a aspon kazdu tretiu nabojnicu masti.Nebude sa to tak trapit.Ja mastim vsetky,aj ked mam karbidky matrice.....kto maze,nenarobi sa ako somar :wink: .
No a nezabudni par nabojov vlozit len tak do hlavne,aby si vylucil moznost,ze sa ti opre naboj strelou o kuzel a nie o hranku nabojnice,ako podotkol kolega nado mnou.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa erebos »

Kolko matric si pouzival???? Pouzival si stvrtu "factory crimp die" ?????
Ak ano tak mas strelu vecsieho premeru a preto ti posledna matrica "ohoblovala hilznu".
V kazdom pripade delaboruj 5-10 nabojov a premeraj strelu mikrometrom aky mas priemer - mnoja rada....
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3089
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

Imho delaboracia a nasledne meranie vela nepovie, skor zavedie, museli by aspon byt hilzne jedneho vyrobcu. Ono totiz pri zehleni ak je nadrozmerna strela dojde k jej kalibracii na rozmer zehlicky plus 2x hrubka steny hilzne. Nech si najprv pomera strely jak ich kupil, stavil by som sa ze budu .357 -.358
MudMax
častý prispievateľ
Príspevky: 525
Registered for: 6 years 1 month

Príspevok od používateľa MudMax »

Ta delaboracia a meranie vytiahnutej strely a meranie originalnej strely mu prave napovie,o kolko ma vecsi priemer na origo strele.(aj ked vlastne staci,ak odmeria tu origo strelu,ak ma cim)Podla toho,aky priemer ma delaborovana strela,plus pridavok 0.001'' mu naznaci,aky priemer kalibracnej matrice ma zhanat,ci lepsie,dat si vysustruzit,ak nema sustruh.Tiez sa priklanam k tomu,ze kaliber tych origo striel je .357,ci vecsi.
chamko
občasný prispievateľ
Príspevky: 60
Registered for: 5 years

Príspevok od používateľa chamko »

Tak som to vyriesil. Kamarat mi odsypal zopar FMJ .355 od Alsy a zopar EPRX .356 od aresu. Tieto strely idu dnu perfektne takze som mohol ubrat aj z rozhrdlovacej matrice. Vonkajsi priemer krcka nabojnice, dostacujuci na osadenie sa mi tym znizil z 9,84mm na 9,68mm. Kto tipoval ako problem neskalibrovane, prilis velke strely tak mal pravdu. Dakujem vam za pomoc :)
Prílohy
B51F1B99-F88F-420F-A5AD-8022E4C65882.jpeg
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"