ZP par otazok
Oprávnenia držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu
je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do
vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5
ods. 1 písm. a), b) alebo c); držiteľ skupiny Azbrojného
preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto
zbrane v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej
komore hlavne, v nábojovej komore valca
revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku
zbrane, ak je zásobník v zbrani(ďalej len
„stav umožňujúci okamžité použitie“), ak osobitný
predpis neustanovuje inak,24)
b) nadobudnúť do vlastníctva, držať a nosiť strelivo
do zbrane, na ktorú má vydaný preukaz zbrane
(§ 37 ods. 2).
B- čko
Viď predchádzajúce odpovede .
a) previesť vlastníctvo zbrane a streliva na osobu,
ktorá nie je oprávnená na jej držanie,
b) mať pri sebe zbraň alebo strelivo alebo manipulovať
so zbraňou, ak je jeho schopnosť na túto činnosť
znížená požitím alkoholických nápojov,20)
omamných látok, psychotropných látok, prípravkov21)
alebo v dôsledku choroby,
c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave
umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane,
d) držať alebo nosiť zbraň, na ktorú nebol vydaný
preukaz zbrane,
e) viditeľne nosiť zbraň, ak mu bol vydaný zbrojný
preukaz s vyznačenou skupinou A,
f) ponechať zbraň a strelivo v motorovom vozidle,
ak sa vzdiali mimo dohľadu na motorové vozidlo.
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu
je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do
vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5
ods. 1 písm. a), b) alebo c); držiteľ skupiny Azbrojného
preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto
zbrane v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej
komore hlavne, v nábojovej komore valca
revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku
zbrane, ak je zásobník v zbrani(ďalej len
„stav umožňujúci okamžité použitie“), ak osobitný
predpis neustanovuje inak,24)
b) nadobudnúť do vlastníctva, držať a nosiť strelivo
do zbrane, na ktorú má vydaný preukaz zbrane
(§ 37 ods. 2).
B- čko
Viď predchádzajúce odpovede .
(4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmieale ked ju skryjem pod sedadlo napr. tak mozemm ist aj dalej????
a) previesť vlastníctvo zbrane a streliva na osobu,
ktorá nie je oprávnená na jej držanie,
b) mať pri sebe zbraň alebo strelivo alebo manipulovať
so zbraňou, ak je jeho schopnosť na túto činnosť
znížená požitím alkoholických nápojov,20)
omamných látok, psychotropných látok, prípravkov21)
alebo v dôsledku choroby,
c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave
umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane,
d) držať alebo nosiť zbraň, na ktorú nebol vydaný
preukaz zbrane,
e) viditeľne nosiť zbraň, ak mu bol vydaný zbrojný
preukaz s vyznačenou skupinou A,
f) ponechať zbraň a strelivo v motorovom vozidle,
ak sa vzdiali mimo dohľadu na motorové vozidlo.
Budeš mať za chvíľu 21, tak používaj hlavu... Ako som už napísal - rozdiel medzi NOSIŤ a PREPRAVOVAŤ nie je v spôsobe, ale v STAVE ZBRANE!!! Aj v opaskovom púzdre zbraň iba PREPRAVUJEŠ na strelnicu, ak v nie je pripravená k okamžitému použitiu v zmysle zákona. Nemusí byť v krabici na sedadle...thomas75 napísal:rozumiem ....ale to s tym B som pochopil dobre?????ze nemozem mat nikde pri sebe iba doma a na strelnici????
-
inspiring_jackson
podľa mňa jednoznačne treba spraviť prepis preukazu zbrane. V tom spočíva zmysel chlievika "účel nákupu zbrane" v žiadosti o vydanie preukazu (alebo je to tuším aj priamo na preukaze uvedené), takže keď máš účel športová streľba a ujo policajný hliadkovač ťa načapá ako s ňou mrvíš bažanty, tak Ti ani D-čko nepomôže, bude pokuta.negev napísal:mam otazku Ak mam ZP sk E a kupim na neho dlhu zbran a po case si rosširim zbrojak aj o D možem potom s tou zbranou aj polovať alebo sa musi urobiť prepis preukazu zbrane aby som mohol polovať?
Ja myslím že je dokonca taká otázka aj v červenej knižke, nie? To by sme mali všetci ovládať...
je tam niečo o SBS-károvi, ktorý má osobnú zbraň na A-čko, a v práci (asi si zabudol služobnú doma alebo čo) si tú súkromnú víťazoslávne pripne na opasok a promenáduje sa s ňou po chránenom objekte
čo je priestupok, lebo použil A-čkovú zbraň na C-čkový účel, alebo z iného pohľadu - nedodržal skryté nosenie. Pokuta tak ako tak. Je to tam, treba pohľadať...
ten istý prípad je aj poľovanie so športovou zbraňou
ja odporúčam spraviť si prepis preukazu zbrane
-
inspiring_jackson
Lord_Summoner_sk napísal:pistol v jednom vacku zasobnik s nabojmi v druhom
A nepísalo sa náhodou niekde, ak sa dobre pamätám, o tom že zbraň môže byť len v kufríku na zbraň alebo v batožinovom priestore vozidla?Igrlik napísal:... Aj v opaskovom púzdre zbraň iba PREPRAVUJEŠ na strelnicu, ak v nie je pripravená k okamžitému použitiu v zmysle zákona. ...
Igor napísal:A nepísalo sa náhodou niekde, ak sa dobre pamätám, o tom že zbraň môže byť len v kufríku na zbraň alebo v batožinovom priestore vozidla?
Blbost, prepravovat mozes aj v opaskovom puzdre, musis vsak dodrzat zakonne podmienky, ze nesmie byt nabita a atd. A na dlhe zbrane existuju tiez puzdra. Ale podla zakona nieje ich nutne pouzivat (U skupiny D/E/F), len si myslim, ze je logicke, ho mat. Kebyze vidim niekoho , ze ma na chrbte viditelne SA58
-
inspiring_jackson
Igor:
Nie 'v kufriku na zbran alebo v batozinovom priestore', ale 'v puzdre alebo v batozinovom priestore'. Pricom puzdro nie je dalej specifikovane, takze to moze byt opaskove aj kufrik.
§28
m) prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
Nie 'v kufriku na zbran alebo v batozinovom priestore', ale 'v puzdre alebo v batozinovom priestore'. Pricom puzdro nie je dalej specifikovane, takze to moze byt opaskove aj kufrik.
§28
m) prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
-
inspiring_greider
davam tu do placu otazku na ktoru sam nepoznam jednoznacnu odpoved:
co sa stane ak drzitel zbrojneho preukazu skupiny A sa bude uchadzat o miesto v policajnom zbore SR, kde podmienkou prijatia je zlozenie psychotestov okrem ineho a on v nich neuspeje. Co ak na zaklade vysledkov a posudku psychotestov sa zisti ze je napr. psychicky labilny alebo ma sklony k agresivite a pod..Nebude to mat za nasledok odobratie jeho zbrojneho preukazu,lebo podla mna by mal byt v ociach zakona posudzovany ako nespolahliva osoba....CO MYSLITE AKO TO JE MA TO VPLYV NA POSUDENIE SPOSOBILOSTI ALEBO SA MYLIM

co sa stane ak drzitel zbrojneho preukazu skupiny A sa bude uchadzat o miesto v policajnom zbore SR, kde podmienkou prijatia je zlozenie psychotestov okrem ineho a on v nich neuspeje. Co ak na zaklade vysledkov a posudku psychotestov sa zisti ze je napr. psychicky labilny alebo ma sklony k agresivite a pod..Nebude to mat za nasledok odobratie jeho zbrojneho preukazu,lebo podla mna by mal byt v ociach zakona posudzovany ako nespolahliva osoba....CO MYSLITE AKO TO JE MA TO VPLYV NA POSUDENIE SPOSOBILOSTI ALEBO SA MYLIM
BOBOR666
Zaujímavá otázka
Fakt teda ....
Ale dám svoj skromný , laický názor .
Myslím si naopak od Teba , že by to nemalo byť dôvodom za odobratie ZP . Lebo :
- hodnotil Ťa psychológ ? Hodnotil !
- si normálny ? Si !
No na prijatie k PZ by mali byť inakšie kritéria , prísnejšie , ako pre normálnych smrteľníkov .
Dôvody poznáme a je ich viac ....
Zaujímavá otázka
Ale dám svoj skromný , laický názor .
Myslím si naopak od Teba , že by to nemalo byť dôvodom za odobratie ZP . Lebo :
- hodnotil Ťa psychológ ? Hodnotil !
- si normálny ? Si !
No na prijatie k PZ by mali byť inakšie kritéria , prísnejšie , ako pre normálnych smrteľníkov .
Dôvody poznáme a je ich viac ....
-
inspiring_tharp
Moj nazor:
Urcite ta nemozu posudit ze si zdravotne nesposobily na nosenie alebo drzanie zbrane a streliva, lebo psychotesty povinne nie su. Minimalne ta vyzvu ze je podozrenie ze nevyhovujes a musis sa podrobit lekarskemu vysetreniu. Ale mohli by ti ZP odobrat hned na zaklade nesplnenia spolahlivosti podla posledneho odseku, kde sa pise, ze si nespolahlivy ak nedavas zaruku ze zbran nezneuzijes (presne znenie ani cislo paragrafu/odseku neviem, nemam pred sebou zakon).
Skupina ZP je irelevantna. Ak nie je nieco v poriadku, tak ti odoberu ZP ako taky.
P.S.: Prispevok som pisal v jednotnom cisle a druhej osobe len kvoli jednoduchosti, neber si to osobne.
Urcite ta nemozu posudit ze si zdravotne nesposobily na nosenie alebo drzanie zbrane a streliva, lebo psychotesty povinne nie su. Minimalne ta vyzvu ze je podozrenie ze nevyhovujes a musis sa podrobit lekarskemu vysetreniu. Ale mohli by ti ZP odobrat hned na zaklade nesplnenia spolahlivosti podla posledneho odseku, kde sa pise, ze si nespolahlivy ak nedavas zaruku ze zbran nezneuzijes (presne znenie ani cislo paragrafu/odseku neviem, nemam pred sebou zakon).
Skupina ZP je irelevantna. Ak nie je nieco v poriadku, tak ti odoberu ZP ako taky.
P.S.: Prispevok som pisal v jednotnom cisle a druhej osobe len kvoli jednoduchosti, neber si to osobne.
-
inspiring_greider
berserker ta osoba je uplne v poriadku sak len diskutujeme a navyse nie som vztahovacny
podla mna by dost zavazilo aj to co konkretne psychotesty odhalia, a podla toho by sa aj volil postup, bud dalsie vysetrenia a posudok od lekara..mozno aj nove psychotesty na podrobnejsie preskumanie danej "poruchy"
podla mna by dost zavazilo aj to co konkretne psychotesty odhalia, a podla toho by sa aj volil postup, bud dalsie vysetrenia a posudok od lekara..mozno aj nove psychotesty na podrobnejsie preskumanie danej "poruchy"