Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
47ronin
prispievateľ
Príspevky: 206
Registered for: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

ako odpoveď emkacovi si požiačiam citát od Tomáša Szalaya, riaditeľa odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja:

"Človeku napadá momentálne milión otázok, ak budú zodpovedané, tak super. Existuje možno vesmír, v ktorom to má možno zmysel, ale neviem, či je to v tom našom." :mrgreen:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... ronavirus/
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Emkac: Mno, podla mna ronin47 triafa do cierneho, ono, je velky rozdiel ked pride jeden clovek na prazdne odberove miesto, vtedy to kludne moze trvat aj len minutu (ak tam teda prides s otrcenym obcianskym a odokrytym nosom a zaklonenou hlavou), lenze vies si to predstavit aj ked budes mat pred sebou frontu povedzme 30 (alebo 300) ludi, z ktorych logicky bude minimalne jeden alebo viaceri naozaj nakazeni, a staci jeden zadrhel (clovek alebo teenager ktoremu sa pusti krv z nosa, alebo niekto sa zacne s nimi hadat, alebo alebo alebo, koniec koncov pozname to), a stravis tam hodne dlhy cas. Ak by to malo byt robene bezpecne, tak to naozaj nebude trvat len minutu, navyse by to nemalo byt robene vovnutri (a ak vovnutri, malo by sa pred kazdym odberom dezinfikovat a vyvetrat). Momentalne odberove miesta robia niekolko desiatok testov denne (tie najvytazenejsie maximalne par stoviek), tu ale vravime o mnohonasobne vacsich poctoch.

Lenze ak povedzme bude prsat, a (podobne ako pri volbach) budes mat casove obdobia ked tam nebude skoro nikto a obdobia ked tam bude narvana halda ludi, a pokial to ozaj nebudu robit maximalne bezpecne, tak vysledkom bude len nedobrovolne 'premorenie' aj tych co do toho odberu boli este zdravi. Bez dotyku to tiez nejde moc dobre, ak si hlavu pacienta nepodrzis, tak hrozi ze mu tycinku bud vrazis prilis hlboko, alebo zasa naopak nedosiahnes, plus prirodzeny ludsky reflex je hlavu odtahovat, cize pri standardnom odbere naozaj musi zdravotnik zvycajne tu hlavu pridrzat (a nasledne by mal aspon tu jednu rukavicu vymenit). A ak mas deti a chodis s nimi k lekarovi a zazil si s nimi vytery z nosa, skus si predstavit ako tuto proceduru bezpecne absolvovat s nespolupracujucim pripadne aktivne vzdorujucim 11 rocnym dietatom... :roll:

Nasledne, ak tam ludia budu musiet cakat 20 minut na vysledok, kde budu stat? V nejakej druhej fronte? A ak nebudu, ako chces dat vediet tym co nemaju mobily alebo nebudu ochotni zdielat cislo? A ako chces odsledovat karantenu ludi co nemaju smartfon ani appku (respektive ludi co si ju nainstalovat nechcu lebo ich netesi ze hocijaky sikovny ITckar si mozno opat bude moct stiahnut ich kompletne osobne info vratane fotky z obcianskeho, pripadne niekto bude chciet na zabezpecenie dodrziavania karanteny sledovat polohu ich mobilu). Plus povedzme ze naozaj najdu par desiatok tisic (ci stoviek tisic) nakazenych a ti budu musiet ist okamzite do karanten, co ak medzi nimi bude napriklad cele nemocnicne oddelenie, alebo cela jedna sichta inzov z Bohunic ktora v pondelok proste nenastupi do elektrarne (podla obcianskeho nezistis kto kde pracuje). Atd., proste tych prikladov kde ma tento plan hacik je vela, pricom ten hlavny ale je ze tak ako pises, odbery su velmi vysoko rizikova zalezitost, a preto musia byt robene velmi skusenymi ludmi ktori su maximalne vybaveni tymi najlepsimi ochrannymi pomockami a postupuju podla presnych dezinfekcnych protokolov, a taketo nieco ziadna 'cvicena opica' (ako ich nazyvas) robit nevie a nesmie, pokial si nechceme zarobit na este vacsi pruser nez uz mame.

Kazdopadne pockajme si na detaily tohto genialneho planu, ale v tomto momente mne osobne cely tento planovany cirkus pripada ako hodne nebezpecna a hlavne zbytocna sarada, a pokial bude nejaka moznost sa jej vyhnut tak ju absolvovat neplanujem.

Zaroven je to ale vyborny priklad toho co som napisal vyssie - uz teraz my tu (aj pomaly cely narod) debatuje o plosnom testovani a jeho plusoch a minusoch a hacikoch, namiesto toho aby sme riesili dolezitejsie a urgentnejsie zalezitosti (nemocnice, vybavenie ludi v prvej linii, alebo zabezpecenie poskytovania dostatocnej zdravotnej starostlivosti ak aj tento tyzden pojdeme tym trendom ako posledne dni...).


Gunslinger
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa erebos »

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Tretina učiteľov si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie. Až polovica učiteľov by sa nedala zaočkovať (prieskum)

Ufff, a tento 'material' uci nase deti... Ak taketo nazory maju vysokoskolsky vzdelani ucitelia, tak co si potom o viruse asi mysli Jano z Hornej Marikovej? :evil:

Inak, to celoplosne testovanie vraj ma organizacne zabezpecovat armada, takze mozeme byt vsetci v klude. 2m rozostupy aj maximalny pocet 15 ludi na jednom mieste zabezpecia (len dufam ze nie za pomoci minovych poli a nasadenych bodakov... :lol:

A uz zaciname spoznavat aj detaily:
Osoba po príchode na odberné miesto ako prvé spracuje niekoľko zákonom stanovených formulárov. Následne postúpi na odberné miesto, kde ju otestujú zdravotníci prostredníctvom výteru z nosohltana, približuje ministerstvo. Po odobratí vzoriek by sa mala osoba presunúť do priestoru, kde počká 15 až 30 minút. V prípade pozitívneho výsledku bude osoba podľa hovorkyne priamo na mieste oboznámená s povinnosťami a ďalšom postupe.


Najskor si teda clovek vystoji frontu medzi ludmi z ktorych bude minimalne par nakazenych, potom chyti do ruky to iste pero co stovky ludi v ten den pred nim aby mohol povypisovat par zbytocnych lajstier, potom si v uzavretom priestore kde chvilu pred nim kaslalo a chrchlalo x dalsich ludi da dole rusko a bude sa snazit nepovracat a neochrchlat zdravotnikov kym sa mu tam budu sparat, a potom pojde kaslajuci a poniektori aj vracajuci si spolu pockat do vedlajsej miestnosti na 30 minut na vysledok, aby sa potom opat mohli so zdravotnikmi porozpravat o tom ci musia do karanteny, a ak ano kto im nakupi, ci mozu ist von aspon vyvencit psa, kedy budu moct ist opat do prace, ci sa maju ist nahlasit na marodku a ci to treba oznamit svojmu lekarovi, ako to maju oznamit zamestnavatelovi, pripadne ci mozu ist naspat do domova dochodcov ked maju pozitivny vysledok, a tisic dalsich otazok.

Takze v idealnom pripade nie 4 minuty, ani 1 minuta, ale minimalne 35 minut na jednu osobu :shock: A v pripade ze bude pozitivna a bude nutne s nou riesit detaily karanteny a ostatne veci tak odhadom minimalne 40 minut na jednu osobu/dieta/dochodcu. Hmmmm, aj keby to robili po skupinach (co je samo osebe dost rizikove), tam ta matematika ponekud malicko hapruje, ze jo?

...Halík, já vím, že jste pochopil slova soudruha ministra, že nebudujeme armádu pro srandu králíkům, ale takhle to nejde......

...Estráda, pokud bude optimistická, proč ne? Hudba, proč ne? Ale aby nám kvarteto tvořili tři faráři a jeden konzervatorista buržoázního původu, to kurva ani omylem!


Nechajme sa teda prekvapit ako to nakoniec bude vyzerat, kazdopadne mi to pripada akoby sme zavierali mastal davno po tom co kon usiel. Zodpovedni sa vykaslali na testovanie dovolenkarov co sa vracali zo zahranicia, rodinnych prislusnikov ludi co maju pozitivne testy tiez standardne vsetkych netestujeme ani dnes, a dokonca netestujeme ani len tych co boli preukazatelne nakazeni a po 10 dnoch automaticky idu naspat do prace a do kolonky 'vylieceni' bez ohladu na to ci su este infekcni alebo nie. Ale extremne rizikovu estradu s celoplosnym testovanim ideme robit ako prvi na svete, pricom je jedno k akemu cislu sa dopracujeme, aj tak ho nebude ani len s cim porovnat pretoze nikto iny zatial celu krajinu netestoval. Urobit to v nejakej velmi rizikovej lokalite, vo velkej firme, ci miestnej komunite by som este ako tak chapal, pripadne keby sa uz jednalo o vakcinaciu tak by to bolo logicke, ale vystavovat statisice ci miliony ludi (ak to bude povinne) takemuto zbytocnemu riziku mi pripada ako silna kava. Kazdopadne na odvedenie pozornosti je tento cirkus ako stvoreny, sudruhovia z Ciny by sa mohli k nam prist poucit...

Priznam sa ze do sucasnej vlady som vkladal nadej ze by snad mohli zacat tuto bananovu republiku menit k lepsiemu, ze Remisova a par dalsich sikovnych ludi co tam teraz su pretlacia skutocne ucinny zakon o povode majetku, a ze zacnu cistit tento Augiasov chliev, ale zjavne som sa mylil. Aby sam premier robil tlacovky o poctoch ludi na metre stvorcove sa mi zdalo nevhodne a neprimerane (ved predsa na to mam hlavneho hygienika, a ak mu nedoverujem tak si najdem niekoho ineho na koho sa viem spolahnut a na koho mozem veci okolo pandemie prenechat), ale na toto co predvadzaju teraz uz clovek ani nema slov. Premorime si teda nielen obyvatelstvo ale aj armadu, ved predsa zdravotnictvo mame najlepsie na svete, armadu uz potrebovat nebudeme, a nemocnice zivaju prazdnotou, navyse na infekcnych oddeleniach sa vsetci nudia s nohami na stole, takze lavaaa vpred a smelo do toho... :roll:


Gunslinger
miro1
prispievateľ
Príspevky: 297
Registered for: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Je dobré, že orava sa testuje týžden vopred. Určite budú pohľady na to ako to ne/fungovalo a bude sa dať zariadiť.
Za mna osobne nemám dôvod sa toho zúčastniť.

Guns zabudol skopírovať vcelku viacvýznamovú vetu..

V súčasnosti ministerstvo pracuje s alternatívou, že pozitívna osoba absolvuje domácu karanténu podľa platných usmernení z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Aké iné alternatívy sú nachystané, radšej nevedieť...fáza "gabčíkovo" tu už raz bola...

Moja predpoveď: dobrovolných testov sa vykoná 70%, na základe výsledkov nastane počas nedelnej noci lockdown, pretože sa v skupine testovaných nájde množina pozitívnych a bude usúdené, že rovnaké percento ak nie vyžšie je aj v tej 30% netestovanej skupine o ktorých ale nič nevieme.
Lockdown potrvá takmer tri týždne, koniec padne tesne pred víkend počas ktorého prebehne druhé kolo testovania. Toto testovanie už nebude dobrovolné, ale bude pravdepodobne sankcionované pokutou - s najvačšou pravdepodobnosťou formou toho, že ten ktorý sa nezúčastní, si v roku 2021 bude platit ošetrenie u zubára kompletne sám.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

Pozerám na pol oka správy na stv, a tam to vyznieva, že lekári sú v nemocniciach chránení veľmi dobre, prístrojov je dostatok a že v Michalovciach jedna pacientka oslepla a ochrnula.
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa arminius »

OT
bude platit ošetrenie u zubára kompletne sám.
Mi povedz, už niekedy odišiel od zubára bez platenia ?
Ja naposledy niekedy v socíku... :roll:
Používateľov profilový obrázok
Arcanus
občasný prispievateľ
Príspevky: 94
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa Arcanus »

Ja som ratal ze jedno miesto bude musiet vybavit denne v priemere max 200 ludi. Ak to bude 14 hodinova akcia mozno im to v kalkulackach vychadzalo dobre, ved max 14 ludi za hodinu, dvaja zdra votaci na odber, kazdy vyter 5 minut, 2 asistenti vyhodnocovaci, 2 administrativa ako pri volbach jedna teda hlada meno v zozname, druha podava obalku, plus jeden clovek ezpecnost. brnkacka, ale iba na papieri. Planovalo to doteraz cca 15 ludi, takze iba generalsky cream de la cream, vzdialený od reality. A ta bude kruta. Testovat sa pride obrovska cas populacie. Nepridu podla caseniek, kto by ich im dal, zoznam obyvatelov ma iba obec a tie ani nevedia ako to bude prebiehat, nie to ze by to uz pripravovali. Pridu v zhlukoch ako pri volbach rano a potom vecer. Ak niekto z vas videl dnes kolujucu fotku zoznamu uloh co vznikol na krajskom urade BA, tak napriklad do zajtra tam maju ulohu zistit aky je mail a mobil na starostov mestkych casti...oni este nemaju ani to. Aky je pocet a lokacia miest kde sa obvykle konaju volby. Az ked to budu mat zistia ze vo velkych mestach su volby prevazne v skolach a na jednom mieste je vedla seba viac okrskov z tych 6000 co spominali. Napr v petrzalke aj 10 v jednej skole. Ale potom nahle to bude o 2000 ludoch naraz na jednom mieste pocas dna, o 140 nie 14 pocas hodiny. A pre predstavu, ten bordel pred uradom vlady cez vikend mhlo byt max 1500 ludi a aky to bol dav na zaberoch. Myslim ze problem bude riziko nakazy v dave a okrem toho proste nebudu stihat, ludia budu mat nervy a odidu
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5637
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Výter trvá rádovo sekundy. Následná procedúra v podstate desiatky sekúnd... potom už sa len čaká, či bude jedna palička alebo dve. Zhruba ako tehotenský test. Problémom sú skôr tie tanečky okolo... To je len faktická, vo výsledku vaše pesimistické časové prepočty v podstate sedia.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5263
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa lovec »

Čínští soudruzi si to už skúsili

https://www.bbc.com/news/world-asia-54504785
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

lovec: Mhm, tam to bolo jedno mesto :lol: (11 milionove, takze 4,000 odbernych miest a vyse 10,000 zdravotnikov). Na druhej strane tam je tiez trochu vacsia motivacia, u nas zodpovednemu maximalne tak pohrozia prstom, alebo v tom najhorsom pripade ho presunu na ine teple miestecko, zato v Cine ho presunu k muru so zaviazanymi ocami... :shock:

Oficialne sice toho riaditela nemocnice (z ktoreho CTcka sa to rozsirilo) len prepustili a riaditela miestnej hygieny suspendovali, ale ver sudruhom... :?


Gunslinger
inspiring_cori

Príspevok od používateľa inspiring_cori »

Chcel som napisat dlhy prispevok ale skratim to: na test POJDEM. Nudzovy stav nie je vyhlaseny zo srandy. Cakaju nas tazke casy, najma zdravotnikov. Nemienim im ich pracu sabotovat a stazovat svojimi rozmarmi.
A predsa este dve fakticke - pero si nosim vsade svoje. A nie, nebojim sa, ze ma niekto nakazi tym, ak ma chyti za zatylok. Za A si ho neoblizujem, za B sa sprchujem a nosim v zime ciapku a za C riziko nakazy dotykom na zatylok povazujem za blizke nule.
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3137
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa R »

quest: no len aby ta jak budes stat v rade s dalsimi 6+ nepokropili vodnym delom, predsa len stale plati zakaz zhromazdovania :lol: btw.este k tomu zatylku, staci ze pred tebou pojde niekto nakazeny kto celu noc pokasliaval do vankusa a zabudol sa osprchovat bo ma taky sposob zivota v chatrci. Tankista si ta pridrzi rovnakou rukavicou, ty sa opries v aute o sedadlo alebo si das dole capicu, rozprasis tie prischnute chrchle v uzavretom priestore a ventilacia sa postara. Predsa len ma ta hnusoba vydrzat na vacsine povrchov dost dlho ak je pravda co tvrdia vedecke pozorovania.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

Manželka, čo pozerala včera tie extra správy mi ráno povedala zaujímavú myšlienku. Toľkokrát opakovali zábery z testovania, že to vyzeralo skoro ako keby chceli ľudí odradiť. :mrgreen:
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Skor naopak. Momentalne maju ludia najviac strach z neistoty. Hned, ako bude jasne, ako si tam nakracaju, kde si pockaju pred a po, tak sa vela negativistov rozhodne ist. Ludia, ktorym su tie ukony bytostne neprijemne nepojdu tak, ci onak. Potom sa este spravi bububu a nununu na netestovanych a testovanych a ja si myslim, ze tych cca 60% daju. Inak mna napadlo, ze ci obstarali aj dostatocny pocet kuchynskych minutiek :D
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"