Sa. vz.26

lz
občasný prispievateľ
Príspevky: 54
Dátum registrácie: 12 years 10 months

Príspevok od používateľa lz »

myslím, že milata v NM mal pumpičky so štand.príslušenstvom po 120,-, ale to som sa s ním rozprával min.štvrť roka dozadu, ak nie viac...
luco
častý prispievateľ
Príspevky: 652
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa luco »

Aku zivotnost ma tento sapik co sa tyka poctu vystrelov?
Používateľov profilový obrázok
boris
expert
Príspevky: 1136
Dátum registrácie: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa boris »

SA26 je velmi robustny samopal s jednoduchym dynamickym zaverom strielajucim zo zadnej polohy. Pri setrnom zaobchadzani je jeho zivotnost obmedzena primarne zivotnostou hlavne ktora je ale lahko vymenitelna. Pri strelbe cisto v samonabijacom rezime hlaven vydrzi vela, obzvlast pri pouziti maksich striel typu EPRX.

Na zbraniach takéhoto konstrukcneho riesenia casom dojde k nejakej forme opotrebenia zachytu zaveru (praskne alebo sa deformuje smotny sear - Sten, UZI, prasknu pruzinky, dojde k deformaciam v uzle spustoveho ustrojenstva alebo ploch v ktorých je ulozene - Sterling). Moze sa tiez casom opotrebit alebo odlomit pevny zapalnik. V zasade ale nejde o nic co by nevyriesila vymena alebo sikovny puskar.

Tazsie riesitelne su vacsie deformacie puzdra zaveru u "trubkovych" zbrani typu SA26, Sterling a pod. v dosledku pokrutenia pudra napr. pri velmi hrubom zaobchadzani (to sa ale k zbrani naozaj musite zachovat ako hovado) alebo v dosledku nadmerného tepelného namahania pri "vylepsovani" zbrane neodbornym navaranim roznych prvkov napr. RIS list a pod. Ak napr. na UZI dojde v dosledku hrubého zaobchadzania k deformacii puzdra zaveru, moze sa o par uhl. minut vychylit blok v ktorom je kotvena hlaven co nasledne sposobi rozne "podivne" poruchy ako zadrzky pri podavani z jednej strany zasobniku po zahriati zbrane strelbou nad istu hranicu a pod. Zbrane ktorých vedenie zaveru v puzdre je vymedzene otvorom pre natahovaciu paku prestanu spolahlivo fungovat ak sa tento otvor zvacsi alebo deformuje (napr. Sten). Taketo vady puzdra zaveru su odstranitelne ale nie vzdy sa identifikuju na prvy pokus a ich odstránenie je narocnejsie - treba zohnat puskara ktory to vôbec vie identifikovat, je ochotny vykonat opravu a oprava nebude najlacnejsia. Nie nahodou je podla vojenských predpisov deformacia puzdra obvykle dôvodom na automaticke vyradenie a znicenie zbrane.

Zaverom - pre dosiahnutie maximálnej zivotnosti vasho SA26 odporucam nakupit co najviac nahradnych dielov (vratane zasobnikov!) kym su k dispozicii takpovediac za hubicku. Cena a dostupnost casom bude len horsia. Ak sa k zbrani budete spravat setrne, nabudete experimentovat s nekvalitnym strelivom a doprajete jej minimalnu udrzbu, SA26 vydrzi niekolko zivotov.
Používateľov profilový obrázok
Capone
prispievateľ
Príspevky: 303
Dátum registrácie: 7 years 5 months

Príspevok od používateľa Capone »

boris, asi si myslel "primeranú údržbu". Ak nepočítame hlaveň a ten obrovský, ťažký odpružený kus záveru, tak ešte obzvlášť jeho puzdro sa zvykne solídne zajebabrať, a na to miniem vždy dosť balistolu, než handričku vyťahujem už ako-tak čístú. Pretože ak by som sa o to staral ako somálec o kalach, tak spaliny z tých mojich československých laborácii s ortuťovou zápalkou by tú ocel po pár rokoch asika začali pomaly nahlodávať. :wink:

Pred vlastníctvom ZP som mal dvadsaťšestku ako expanz podla starej smernice, no a to bolo po vystrielaní niekoľkých zásobníkov drahých 7,62mm slepých, za...špinené jak komín. Do toho sa to navyše nedalo ani poriadne vyčistiť, pretože u hlavňovej matici to malo zvar, a v hlavni kolíky z tvrdokovu, takže niečo v zmysle pretáhnuť to vyterákom nehrozilo. :twisted:
Používateľov profilový obrázok
boris
expert
Príspevky: 1136
Dátum registrácie: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa boris »

ano, moja predstava minimálnej udrzby zodpoveda primeranej udrzbe :) tj. v pripade strelby korozívneho svinstva treba preplachnut hlaven, zaver, puzdro olejom alebo horúcou vodou cim sa neutralizuju agresivne spaliny, nasledne ocistit od zvysku bordelu, klzne plochy osetrit vhodnym mazanim a ostatne povrchy jemnym filmom konzervantu. V pripade pouzitia nekorozívneho streliva netreba byt vzdy az taky pedant.
R
častý prispievateľ
Príspevky: 3089
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa R »

po fulminátových zápalkách preplach olejom na dlhšie uloženie nestačí, horúca voda a jadrové mydlo, potom olej, v opačnom prípade udělá náš dobře známý samopal vz.24 co ? :lol:
vanto
častý prispievateľ
Príspevky: 3210
Dátum registrácie: 13 years 6 months

Príspevok od používateľa vanto »

Zrzavi nee vole? :D
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Dátum registrácie: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

To taky - ale hlavně co??? No skoroduje, vy tupci!!! :wink:
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 725
Dátum registrácie: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Ahojte. Mám zbierkovú 26ku v pomerne dobrom stave, až na pažbičky a predpažbie, ktoré idem objednávať z Čiech.Prosím o radu - čo ešte je odporúčané mať k 26ke v zásobe - pružinky? Alebo nejaké matice alebo? Iné známe citlivé diely?
Strieľať s tým neplánujem, účel nákupu ND je "pre istotu, kým sú" + nech mi nie je ľúto poštového.
Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Dátum registrácie: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Keď už nič iné, tak aspoň "vratné ústrojenstvo" (spojovacia doštička s vyhadzovačom a vratnou pružinou na vodítku)...
(a ja mám aj pevnú pažbu!!!) :lol:
... pre inšpiráciu a zlepšenie nálady v týchto časoch prikladám...
Prílohy
Kubánska súdružka.jpg
Napísať odpoveď

Návrat na "Športové zbrane"