Aký kaliber si vybrať?

Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5147
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Moja dlhodobejšia skúsenosť je taká, že tí ľudia, ktorých spomínaš, že predávajú tie pušky, tak tí sa podľa mňa rozhodli dobre. Kúpili zbraň v kalibri - v podstate na to, čo máme možnosť na SK strieľať je úplne jedno, či je to 6,5 Creed. 260 Rem., alebo 6,5x55 - ktorý je dobrý. Dobrý je preto, lebo 6,5mm má naozaj mierny spätný ráz, oproti 308W si skutočne vystačí bez brzdy, nekope, neskáče.
Väčšina zbraní strieľa aj s fabrickým strelivom nadštandardne presne - naposledy som dával dokopy T3 Varmint, Delta 5-50x56 a bloková montáž ERA-TAC. Určenie lov/šport. Strelivo Sako TRG 136gr. bolo na môj vkus nie veľmi oslnivé, iba niečo pod MOA/100m. Úprimne, aj to ultra lacné S&B Tactic so 140gr. FMJ strieľa vo väčšine prípadov omnoho lepšie. Druhý náboj, lovecké strelivo Sako so 120gr. Barnesom, rozptyl pod 20mm/100m. Tretie strelivo tiež lovecké, konkrétne RWS Speed Tip 140gr., presnosť excelentná, pod 10mm/100m. Fabrická spúšť a obyčajná plastová pažba, jednoduchý bipod a la Harris. Za mňa super. Majiteľ medzitým dokúpil S&B na tréning, idú výrazne lepšie ako Sako TRG.

Späť k tým ľuďom, ak ich to bude baviť, tak majú veľmi dobrú východiskovú zbraň/kaliber. Ak ich to baviť nebude, nemajú čas chodiť na tréning, na súťaže, atď., tak to v tej 6,5mm predajú raz-dva. Síce s nejakou stratou, ale aspoň to nebude čakať na Bazoši rok na nového majiteľa.
Nové zbrane s ktorými sa stretávam najčastejšie - Tikka, Bergara, Sako podávajú výkony, ktoré sú vzhľadom na ich cenu rozhodne zodpovedajúce, až nadštandardné.
Pokiaľ ide o schopnosť "vedieť strieľať", to je široká oblasť, kde sa ťažko definujú hranice. Vstupuje do toho ochota a možnosť obetovať nejaký čas a financie. Bez toho to nejde. Nie každý je schopný potlačiť svoje ego a keď to po nejakom, obvykle kratšom čase nejde, nedarí sa tak, ako si predstavoval, tak ide od toho preč. Ďalší to má na pomyselnom zozname aktivít, ktoré chce vyskúšať - nakúpi výbavu, niečo odstrieľa, povešá fotečky na fejsbuk a finito. Veci sa predajú a ide sa na ďalší šport. Toto sú v mojom subjektívnom ponímaní typy ľudí, ktorý sa najčastejšie, relatívne najrýchlejšie a s malým ohľadom na stratu zbavujú skoro nových zbraní. Nedá sa to samozrejme generalizovať.

Všeobecný záver, kaliber 6,5mm, bez ohľadu na to, ktorý konkrétne, určite doporučujem (mám dva, keď už sme pri tom...). Kvôli čomu, to skúsim zhrnúť čo najstručnejšie, už sme to rozoberali mnohokrát. Výhody oproti 308W - lepšia balistika, nižší spätný ráz. Nevýhoda nižšia životnosť laufu. V posledných rokoch idú vo svete do popredia 6mm kalibre, tento trend sa postupne prejavuje aj u nás. Výhodou oproti 6mm kalibrom je vyššia životnosť hlavne, nevýhodou je samozrejme o niečo väčší spätný ráz. Ten rozdiel ale nie je taký výrazný ako 6,5mm vs 308W.
Človek si to musí tak nejako usporiadať sám so sebou... budem chodiť strieľať pre radosť, ale nie nejako často a keď si už niečo kúpim, tak nech mi to vydrží - asi si vezmem 308W kvôli životnosti a hodím na to brzdu.
Chcem strieľať viac, chodiť po súťažiach, byť konkurencieschopný, ale zároveň mať aj nejakú prijateľnú životnosť rúry? Beriem 6,5mm s dobrou balistikou a miernym spätným rázom. S tým som schopný strieľať aj na top úrovni, ale aj dominovať na nedeľnej pohodovom popoludní na strelnici s kamošmi.
Chcem strieľať na špici a tomu podriadim výber náradia, akceptujem pomerne nízku životnosť laufu, avšak zaplatenú výbornou balistikou a takmer neznateľným spätným rázom v kombinácii s brzdou. Hlaveň mením raz ročne, možno aj častejšie, v závislosti od konkrétneho kalibru a množstva absolvovaných podujatí. Potom beriem niektorý moderný 6mm kaliber.
Ono sa to ťažšie kvantifikuje, všetko záleží od človeka a jeho možností. Nielen finančných, ale aj príležitostí chodiť niekam strieľať.

Vyššie uvedené vzťahujem na dynamickú streľbu a preteky, ktoré v APSS realizujem podľa pravidiel organizácie IPRF.
Pokiaľ sa chceme baviť o statickej, mierenej streľbe typu F-Class, požiadavky na zbraň a kaliber sa budú diametrálne líšiť.
Kall
prispievateľ
Príspevky: 308
Registered for: 20 years 1 month

Príspevok od používateľa Kall »

slyšeli jsme slovo Boží.
Jak se říká: som za.
Jean
prispievateľ
Príspevky: 460
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Jean »

308=tank alebo protipancier bez brzdy ani na krok…
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Lovec:
Len pre orientačnú predstavu - cca v akých počtoch výstrelov sa pohybuje životnosť hlavne pri 308W/6,5/6,0?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5147
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Viem na to odpovedať len približne. Problém je v tom, že kto považuje čo za ešte primeranú, alebo preňho vyhovujúcu presnosť. Skúsim teda v intenciách toho, čo je vyhovujúce pre taký typ streľby, aký realizujeme na našich súťažiach.
Moja fabrická varmintová hlaveň 243 Winchester vydržala ca. 1800 rán, ale na konci už bola skutočne nepoužiteľná na presnú streľbu. Skôr by som povedal, že tak niekde okolo 1200-1300 rán bol koniec. Pre 6mm Creedmoor, ktorý by postupne mohol byť takým nejakým novým štandardom 6mm kalibrov namiesto 243W, tak pre tento zvyknú strelci odhadovať ca. 1500-1700 rán.
Pri 6,5x47mm Lapua som postrehol viditeľný pokles presnosti niekde okolo 2800-2900 rán. Záleží od nárokov strelca, kolega mení svoje rúry v 6,5x47 niekde okolo 2500-2600 rán. Niečo podobné sa zvykne udávať aj pre 6,5 Creedmoor. Videli sme však umrieť fabrické laufy kŕmené fabrickým strelivom aj niekde okolo 1800 výstrelov.
Pre 308W vyzerajú tie čísla omnoho lepšie, predsa len spaľuje podobné množstvo prachu ako spomenuté 6,5-ky, avšak tie plyny tečú von cez výrazne väčšiu dieru, takže opotrebenie je citeľne nižšie. Pri rozumnom zaobchádzaní a dobrom čistení môže 308W vydržať v solídnej presnosti okolo tých 5000 výstrelov. Môže aj viac, viď nižšie. Na druhej strane, ak sa z nej snažím vymačkať výkon pomaly 300WM, tak sa bude porúčať omnoho skôr.

Ako je všeobecne známe, na životnosť má vplyv viacero faktorov. Napr. intenzita streľby, je rozdiel dať za popoludnie pohodových a pomalých 30 mierených rán s primeraným časom na vychladnutie hlavne, alebo dať tých istých 30 rán menej ako za ako 3/4 hodinu a v lete sa na takej rúre dá pomaly urobiť praženica. Pri prebíjanom strelive je rozdiel v použití prachu, jedno/dvojzložkové, pomaly, alebo rýchlo horiace - iba toto dokáže urobiť v rozdiel životnosti niekoľko stoviek rán. Pri fabrickom strelive sú od výrobcu k výrobcovi použité rôzne druhy prachov a výsledok bude podobný ako som spomenul v predošlej vete. No a v neposlednom rade pravidelnosť, kvalita a dôslednosť čistenia. Všetky faktory môžu spolu vygenerovať celkom zásadný rozdiel vo výdrži laufu.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Super, ďakujem za výdatnú odpoveď.
peto454
občasný prispievateľ
Príspevky: 99
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa peto454 »

Pri tom prachu, ktorý je z pohľadu životnosti hlavne vhodnejší ?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5147
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Jednozložkový, s čo najnižšou relatívnou teplotou horenia.
Napísať odpoveď

Návrat na "Snipers"