Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Jack - nemám s tým našťastie skúsenosti, ale myslím že v takomto prípade by Ti zbraň ihneď zobrali do úschovy - nakoľko nie je na ňu výnimka iba nákupné povolenie. Potom by zbraň išla na expertízu atď... Všetko by určite platil vlastník zbrane, je pravda že až také položky to asi nebudú...
Používateľov profilový obrázok
Kapo
častý prispievateľ
Príspevky: 1435
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

No, podla mna bude rozdiel hlavne v tom, že zbraň prerobená z vojenskej a zbraň stejnej konštrukcie, ale už vyrobená ako civilná bude, mať rozdielny obchodný názov. Napríklad KA-17 verzus AK47.

A u AR-15 to bude obdobne ako s "koltom", "devinou" či "džípom"... :roll:
.........Civilní verze AR-15 vypadají z vnějšku téměř identicky jako vojenské verze, ale vnitřní díly se značně liší. Spouštěcí mechanismus je odlišné konstrukce, tak aby umožňoval jen střelbu jednotlivými ranami. Nosič závěru je jinak vyfrézován a tělo zbraně je jiné, aby se zabránilo přeměňování samonabíjecích verzí na samočinné.

Ochrannou známku "AR15" nebo "AR-15" má registrovanou Colt, který tvrdí, že toto jméno by se mělo používat jen k označení jeho výrobků. Ostatní výrobci pak svoje zbraně tímto jménem nepojmenovávají, ale i v odborných kruzích se o nich mluví jako o AR-15.........
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5616
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gabo, oni by ju hlavne museli nechať expertízne skúmať. Som presvedčený, že žiadna úschova a ani iný úkon by ti účtovaný nebol. Ale to je jedno, bavíme sa v dosť teoretickej rovine...
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Jack, presne ako píšeš, to isté som napísal aj ja.. Súhlasím, toto je už moc preteoretizované...
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 725
Registered for: 5 years 6 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Prosím Vás, aké sú vaše skúsenosti na Vašich oddeleniach, ohľadne zapisovania výnimky na nadlimitné zásobníky?

Ide o to, že som sa práve dozvedel, že na našom okrese musím nahlásiť presný počet a ich kapacity ku každej zbrani, a ak mám zapísané napr. dva tridsaťranové a na strelnicu prídem s tromi tridsaťranovými, tak vraj prúser.. :shock: Čo mi príde ako neskutočná kravina, lebo zásobník nie je evidovaný diel, čo viem tak v iných okresoch to vraj vôbec neriešia a výnimku zapíšu len že "povolené" a vôbec neriešia, či prídem na strelnicu s dvoma, dvadsiatimi alebo dvesto nadlimitnými zásobníkmi..

Tipujem, že si to u nás na oddelení nevymysleli sami, ale dostali to príkazom z kraja. Ak mi to tu znalejší potvrdia, rád by som voči tomu podal u nás slušne námietku, lebo podľa môjho názoru to je značne nad rámec toho, čo je v zákone..

Vopred vďaka za názory..

PS: viem že sa to riešilo pár strán dozadu, pýtam sa kvoli aktualizácii - či od toho v iných okresoch upustili..
Používateľov profilový obrázok
karci78
občasný prispievateľ
Príspevky: 97
Registered for: 7 years

Príspevok od používateľa karci78 »

U nás sa nepýtali na počet ani kapacitu,nebolo treba dokonca ani nič vypisovať.Len sme prišli so starými preukazmi zbrane,povedali sme že chceme zapísať vynimku na nadlimitné zasobníky a už to lietalo. V preukaze máš aj tak len zapísane číslo výnimky a že je to Kat. A so zásobovacím zariadením....počet ani kapacita tam zapísaná nie je.Jedine že by si to chceli evidovať niekde v tvojom fascikli,ale to zase nemajú na strelnici policajti k dispozicii. Tak im nahlás že máš 10 kusov zasobníkov a máš pokoj. Ale je to blbosť,asi neboli ešte na školení alebo nedostali inštrukcie z ministerstva. Aj naši mali isť na školenie až vo štvrtok a my sme tam boli v pondelok.Ťažko povedať prečo sebe aj tebe komplikuju život.
Používateľov profilový obrázok
Kapo
častý prispievateľ
Príspevky: 1435
Registered for: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

A nebolo by dobré napísať aj "kde u vás"? /BA, KE, TN.../
Používateľov profilový obrázok
karci78
občasný prispievateľ
Príspevky: 97
Registered for: 7 years

Príspevok od používateľa karci78 »

Zákon platí rovnako na celom území Slovenska, takže je to viacmenej jedno kde. V preukaze zbrane nieje záznam o kapacite ani počte zásobovacích zariadení držaných ku zbrani. Táto informácia je pre OR PZ úplne bezpredmetna.
Ale "u nás" znamená PD :wink:
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5616
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Tak o PD sa hovorí, že to nie je mesto, ale životný štýl.
:wink:
Fakt je, že tento "alternatívny" výklad nemajú príslušníci o čo oprieť. Tak by ma celkom zaujímalo, čo by sa dialo, keby im tento údaj niekto odmietol poskytnúť.
Blade
prispievateľ
Príspevky: 163
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Blade »

V ZA som musel tlačivo vypisovať na každú zbraň 2x a jedno mi dali potvrdené a druhé si nechali. Po preukazy zbrane som si musel prísť až nasledujúci deň, asi tie výnimky nahadzujú naraz. Nevyplnil som počet zásobníkov a ani kapacitu, ale pani policajtka to vyžadovala a mne je to viac menej jedno, lebo ak nebude počet sedieť tak zo zákona mi žiadna sankcia nehrozí. Plastové AR zásobníky sa môžu roztrieskať a banány do 58 môžem predať inému držiteľovi výnimky, alebo ich môžem prejsť autom, alebo ich stratím, alebo ich zreycklujem do triedeného odpadu aby som zachránil planétu a nemám povinnosť túto skutočnosť nikomu nahlásiť tak ako nemám povinnosť nahlásiť kúpu ďalších nadlimitných zásobovacích zariadení.
Čo ma ale zarazilo bolo, keď mi policajtka oznámila, že tá žiadosť čo mi zostala slúži ako potvrdenie, že som oznámil držbu dotyčných zbraní, čo mi príde ako totálna blbosť, lebo výnimka je zapísaná v preukaze zbrane.
Používateľov profilový obrázok
jedei105
prispievateľ
Príspevky: 352
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

Ja som dostal radu odporucenu (sprostredkovane od drzitela ZP, ktory to tam bol riesit) z prezidia PZ, odvzdaj hlasenie bez poctu zasobnikov, PZ to musi prijat, a nasledne ta pisomne vyzvat na doplnenie. Pozadovat tuto informaciu nema oporu v zakone, budes to mat na papieri a uz s tym mozes dalej operovat.
Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 3 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Blade, priamo §, ktorý by tvrdil, že ich nosiť nemusíš síce nenájdeš, ale taktiež oni nemajú ako vyčarovať žiaden, ktorý by to prikazoval, to tu už ale zaznelo.
Ja som si túto výnimku už riešil, a chceli po mne, aby som priniesol všetky zásobníky a zbraň na kontrolu. Taktiež chceli uviesť ich počet.
Preto som sa zaoberal rovnakou otázkou, ako teraz ty, hlavne z dôvodu, aby som v budúcnosti mohol nadobudnúť ďaľšie.
Čakal som s tým, že uvidím, čo budem mať napísané na preukaze, a riešiť to budem, iba ak by to uviedli aj tam. Neuviedli to, tak som to ďalej neriešil.
Zrovna v tom časovom "okne", kedy som čakal na preukaz zbrane, bola táto otázka riešená vraj aj interne v rámci oddelení, a dostali vraj usmernenie, že výnimka sa dáva na zbraň, nie na zásobníky(ako je to aj uvedené v zákone). Bral som to teda tak, že mi preukaz zbrane vydali už správne, keďže boli medzičasom usmernený.
Bavil som sa ale aj s chalanom, ktorý na preukaz zbrane dostal napísané počty zásobníkov. Vraj to konzultoval s LT, a dostal odporúčanie, aby to neriešil, respektíve, že kvôli tomu nemusí utekať na oddelenie a meniť to, lebo je uvedenie toho údaju na preukaz zbrane nepodstatné.


Aby som sa ale dostal k tvojej situácii. Odporúčam argumentovať nasledovne, sú to odporúčania a argumenty, ktoré som si našiel/dostal/vymyslel keď som sa pripravoval na "diskusiu".

Zapisovať počet zásobníkov by bolo totálne nelogické v prípade, že by si mal napríklad viac kusov AR 15 v ráži .223/5,56. Mám napríklad 10 zásobníkov. Napíšem ich iba k jednej, a do druhej teda nemôžem tie zásobníky používať? Zapíšem ich k obom, ale ako mám potom reálne priniesť ukázať 20 zásobníkov, keď mám 10? Naklonovať si ich? Bola by to úplná hlúposť.

Ako druhý argument môžeš použiť aj tento link, ak by im zákon nestačil. Majú to tu polopatisticky napísané, hneď prvá otázka. Výnimka sa udeľuje na zbraň, nie na zásobníky. Nikde nie je napísané, že zásobníky podliehajú registrácii. Iné je to v AT, kde je potrebné registrovať každý zásobník, ale zákon to vyslovene vyžaduje.
https://minv.sk/?najcastejsie-otazky-no ... lsLySvPDgs

K tejto situácii sa vyjadrovalo aj Legis Telum
https://www.facebook.com/LegisTelum/pos ... 6246318388

Ako bolo písané, žiadosť si podaj bez uvedenia počtu. Prijať ju musia. Ak by ju chceli odmietnuť, nemajú sa absolútne na čo odvolať.

PS: Komu sa to ešte zíde, tu je to tlačivo, o ktorom sa bavíme v upraviteľnom formáte(doc), aby ste si to vedeli vyplniť a vytlačiť na PC ak to niekomu vyhovuje viac, prípadne má kopu zbraní a nechce sa mu to vypisovať ručne.
https://uloz.to/tamhle/cpu5VGcJLRw4#!ZG ... b5IwSwAt==
Používateľov profilový obrázok
karci78
občasný prispievateľ
Príspevky: 97
Registered for: 7 years

Príspevok od používateľa karci78 »

Vynimka je zapisana v preukaze zbrane v časti

Iné záznamy o zbrani
ORPZ-okres-cislo výnimky, KAT A SO
ZASOBOVACIM, ZARIADENÍM

Číslo výnimky je na obidvoch preukazoch rovnaké takze je to cislo výnimky na zásobníky,nie na konkrétnu zbraň. Všetko je povedané jednou vetou. Takže pri sebe so zbraňou vonku nemáte záznam ani o kapacite ani počte zasobnikov.
Na dlhú zbraň kratšiu ako 600 mm je asi iné číslo výnimky ale takú nemám tak neviem.

Hádam toto niekomu pomôže.
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2077
Registered for: 11 years 11 months

Príspevok od používateľa dantes »

Ja som musel na OR PZ BA V priniest na ohlásenie aj zbran, zasobniky nebolo treba. Na novy preukaz zbrane stale cakam, vraj mi zavolaju... :?
Používateľov profilový obrázok
jedei105
prispievateľ
Príspevky: 352
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

toto oddelenie si zacina zit vlastnym zivotom....ale uz jedna pani z prezidia povedala ze asi im tam posle kontrolu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"