Expanzná zbraň-plynovka zaregistrovaná na ZP a bez ZP

Plynové pištole, expanzné pištole, plynové náboje
MajoBB_SVK
občasný prispievateľ
Príspevky: 13
Registered for: 1 year 11 months

Expanzná zbraň-plynovka zaregistrovaná na ZP a bez ZP

Príspevok od používateľa MajoBB_SVK »

Prosím informáciu, ak niekto vie poradiť. Mám expanznú pištoľ (plynovku) zaregistrovanú na zbrojný preukaz. Je to uvedené v preukaze zbrane. Ak by som zbrojný preukaz zrušil alebo nepredĺžil, tak mi policajný útvar zbraň preregistruje napr. na občiansky, aby som si zbraň mohol legálne ponechať aj bez ZP? Keďže na plynovku nie je potrebné byť držiteľom ZP. Ďakujem.
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Overil by som si to na príslušnom odd, lebo tento proces môže byť súčasť okresného "know how" bez usmernenia z hora.

Čisto prakticky, ak si zbraň nadobúdal na základe ZP a nie na základe povolenia (keďže spomínaš že máš ZP zapísaný v karte) - tak by si mal do 7 pracovných dní od zániku platnosti ZP odovzdať aj kartu zbrane a zbraň do úschovy na príslušnom ORPZ. Tam nie je výnimka že tieto zbrane nie a pod.

Tým pádom si asi budeš musieť vypísať žiadosť na základe ktorej ti vystavia povolenie na nadobudnutie príslušnej zbrane, a potom ti vystavia novú kartu zbrane s príslušnými údajmi - poradie v akom to pôjde si asi povie príslušník na mieste, určite by som to riešil v dostatočnom predstihu, lebo momentálne sú oddelenia dosť preplnené žiadosťami na výnimky a môže sa to ťahať.
MajoBB_SVK
občasný prispievateľ
Príspevky: 13
Registered for: 1 year 11 months

Príspevok od používateľa MajoBB_SVK »

Ďakujem za odpoveď Filip. Ja som plynovky nadobudol dávno pred zmenou zákona. Samozrejme len na OP, keďže na plynovky nebol a nie je potrebný ZP. Medzičasom som si urobil zbroják a po novele zákona o zbraniach som si plynovky dal zaregistrovať podľa platného zákona. Policajti mi ich zaregistrovali a vystavili preukazy zbrane, pričom ich zaregistrovali na zbrojný preukaz. Avšak na tieto zbrane nie je potrebný zbrojný preukaz, tak ma zaujímalo, čo v prípade, že zbroják do budúcna nebudem mať. Predsa nebudem dávať do úschovy zbrane, na ktoré nie je potrebný zbrojný preukaz. Chcel som vedieť, či takéto niečo náhodou niekto neriešil. Takýto prípad som v zákone nikde nenašiel. Ďakujem.
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Ono samotná formulácia že ZP nie je potrebný nie je najštastnejšia. On totižto potrebný je, v prípade že si ju nadobudol na jeho základe. Samozrejme existuje možnosť nadobudnutia bez neho, a potom potrebný nie je.
2) Nadobudnúť vlastníctvo zbrane kategórie D uvedenej v § 7 ods. 1 písm. a), d), i) a k) možno na základe povolenia, zbrojného preukazu, zbrojnej licencie alebo zbrojného sprievodného listu na trvalý vývoz.
Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
[...]
g) odovzdať
[...]
3. preukaz zbrane, zbraň a strelivo do siedmich pracovných dní odo dňa zániku platnosti zbrojného preukazu podľa § 25 ods. 1 písm. b); to neplatí, ak mu bol v tejto lehote vydaný nový zbrojný preukaz podľa § 25 ods. 2,
Samozrejme, praktická cesta von je si proste podať žiadosť a prehodiť to na karte zbrane. Ako ti to spravia bude na lokálnom PZ, ale nevidím dvôvod prečo by ti to nespravili, max si zaplatíš za novú kartu zbrane (niekedy pri podobných zmenách tlačia 2 karty, jednu ako "medzikus" .. iní to robia bez toho, to je tá súčasť okresného know how.)
MajoBB_SVK
občasný prispievateľ
Príspevky: 13
Registered for: 1 year 11 months

Príspevok od používateľa MajoBB_SVK »

Ďakujem za podrobné info. Ešte doplním, že všetky plynovky som nadobudol v rokoch 2009-2020 len na občiansky preukaz. Neskôr som si urobil ZP. Zbrane som bol zaregistrovať tento rok v marci a policajti mi ich zapísali akoby na ZP. Preto mi je to divné, že v prípade, že ZP do buducna mať nebudem, aby som aj tieto zbrane musel opakovane registrovať nanovo. V podstate by to mali urobiť oni. Ja som im neurčil, aby mi ich previazali so ZP. Ja sa ich ešte opýtam, ale veľa vecí nevedia ani oni vysvetliť zo zákona po novelizácii.
Napísať odpoveď

Návrat na "Plynové pištole"